Value
Review   |   Smartphones

Redmi Note 11S 5G review: een veelzijdige middenklasser

Redmi Note 11S 5G review: een veelzijdige middenklasser
De Redmi Note 11S 5G is een betaalbare smartphone met een mooi complete set eigenschappen.

Onder de Redmi vlag levert Xiaomi een lijn met producten waarbij de nadruk op een goede prijs-prestatieverhouding ligt. Ook de Redmi Note 11S 5G valt daaronder. De 'Note' naam doet denken aan de meest luxe smartphones van Samsung, maar Xiaomi voert die ook al de nodige tijd. De prijs van het toestel is ondertussen met pakweg 300 euro niet bijzonder hoog. Hoe verhouden naam en prijs zich tot elkaar? Met andere woorden: is de Redmi Note 11S 5G een goede deal? Dat lees je in deze review.

Xiaomi Redmi Note 11S 5G home scherm

Let op: een Redmi Note 11S 5G is geen Redmi Note 11S

Het was even puzzelen om vast te stellen welk toestel we eigenlijk in handen hadden. Als je op zoek gaat naar de Redmi Note 11S 5G, kom je namelijk regelmatig de verkeerde telefoon tegen. Het ene model (Note 11S 5G) is een “Global” versie die buiten China wordt verkocht in een aantal grotere landen, zoals Spanje. Het andere model is een variant die enkele maanden eerder is uitgebracht in China (Note 11S), maar qua naam hetzelfde klinkt.

De twee modellen hebben weliswaar veel overeenkomsten, maar op alle echt belangrijke onderdelen (scherm, processor en camera's) verschillen ze fors van elkaar. Dat is hieronder te zien.

Verschil tussen de Redmi Note 11S 5G en de Redmi Note 11S

De overeenkomsten tussen de twee: het eigen OS van Xiaomi: MIUI 13 (zie hoofdtekst), een spatwaterdichte behuizing, NFC voor o.a. contactloos betalen, stereo speakers en een krachtige 5000 mAh accu. Ook hebben ze allebei een vingerafdruklezer. Daarnaast hebben beide een 3,5 audiojack voor je hoofdtelefoon met draad, een infrarood straler om de telefoon te gebruiken als een afstandsbediening en ruimte voor een microSD-geheugenkaart om de opslag uit te breiden. Mocht je gebruik willen maken van de 2e sim, dan komt deze in plaats van een eventuele SD kaart.

Redmi Note 11S 5G: lekker compleet

Xiaomi levert de Redmi Note 11S 5G lekker compleet. In de doos zit alles  wat je nodig hebt, waaronder een al op het toestel bevestigde screenprotector. Daardoor zal het scherm niet snel vol zitten met kleine krasjes. Daarnaast zit er een 33 watt snellader in de doos, met een usb-a naar usb-c kabel, een sim-tray pin, documentatie en een doorzichtig hoesje om de telefoon te beschermen bij een eventuele val. In een tijd waarin veel fabrikanten alleen nog het toestel in de doos stoppen, is dit een aangename eerste kennismaking.

Xiaomi Redmi Note 11S 5G in de doos

De verpakking van de telefoon is gemaakt van gerecycled karton. Er is weinig onnodig plastic gebruikt, iets wat we altijd kunnen waarderen.

Een groot en duidelijk beeldscherm

De voorkant van de Note 11S 5G bestaat grotendeels uit het 6,6 inch (16,8cm) scherm.  Dit is een lcd, geen oled, en telt 2400x1080 pixels. De randen lopen niet weg via de zijkant, zoals je soms bij luxere toestellen ziet - wat ons betreft heeft vlak de voorkeur.

De overgang van het scherm naar het kunststof frame is een beetje te voelen, maar het stoort niet. De achterkant van de telefoon is gemaakt van een kunststof laag die glad kan aanvoelen. Als je de telefoon in je rechterhand houdt, dan zit de vingerafdrukscanner op een aangename plek en die werkt direct als je de knop indrukt. De camera’s steken aan de achterkant een klein beetje uit, waardoor hij wat kan wiebelen als je hem vanaf een tafel bedient. Het meegeleverde kunststof hoesje lost dat grotendeels op. Hiermee ligt de telefoon ook net iets lekkerder in de hand, want het materiaal is wat minder glad dan de telefoon.

Redmi Note 11S 5G zijkant

Even terug naar het scherm, deze is namelijk in te stellen op een van twee beeldsnelheden: 60 of 90 Hz. De laagste stand is gunstiger voor de accu, maar de hogere snelheid voelt prettiger, vloeiender, in menu’s en games. Het verschil merk je vooral wanneer je terugschakelt van 90 naar 60 Hz. Dan kan het lijken alsof de telefoon wat minder soepel aanvoelt. Aangezien de accu ruim een dag meegaat, is het aan te raden om de telefoon op de hogere beeldsnelheid in te stellen.

De helderheid van het scherm kan zich automatisch aanpassen aan het omgevingslicht. Als het donker is, dimt de helderheid van het scherm langzaam. In direct zonlicht gaat de helderheid geleidelijk omhoog en is de inhoud weer goed af te lezen. Het schakelen van licht naar donker voelt goed aan. Doordat dit in zeer kleine stapjes gaat, valt het niet snel op.

MIUI 13: consistente ervaring

Xiaomi voorziet Redmi smartphones met een aangepaste schil over Android met de naam MIUI. Deze Redmi Note 11S 5G heeft MIUI 13 met Android 12 (na een upgrade die beschikbaar kwam in onze testperiode). Het mooie van MIUI is dat de software bij elke Miui 13 smartphone hetzelfde aanvoelt, ongeacht de Android versie die eronder zit.

Xiaomi Redmi Note 11S 5G home scherm

Niet alleen het uiterlijk is over het algemeen hetzelfde, maar de beveiligingsupdates komen ook overeen. Hierdoor maakt het niet uit of je MIUI 13 met Android 11 of Android 13 hebt. Veel verbeteringen van Google zijn vaak al bij eerdere MIUI versies doorgevoerd. Hierdoor is het belang van de nieuwste Android versie niet altijd even groot als bij andere merken. Daarnaast krijgen veel instellingen en apps automatisch updates, waardoor niet altijd een geheel nieuwe OS update benodigd is.

Het uiterlijk van MIUI is van top tot teen te personaliseren, waardoor elke Xiaomi of Redmi smartphone er weer anders uit kan zien. Met verschillende thema’s, beltonen en knoppen kun je bijna alles aanpassen. Je kunt gebruik maken van een appdrawer waarin alle apps overzichtelijk zijn geordend. Door je telefoon navigeren kan met de standaard virtuele navigatieknoppen, maar ook met swipe-bewegingen. Zelfs het pull down menu is volledig aan te passen. Dat is het menu dat je ziet als je meer informatie wilt hebben over je laatste berichten en/of snelkoppelingen van het controlecentrum.

Veel meegeleverde (dubbele) toepassingen

In MIUI zitten een hoop extra applicaties die niet standaard bij Android smartphones worden geleverd. De meeste zijn nuttig, maar soms zit er ook wel een dubbele applicatie bij. De toepassingen die je niet nodig hebt kun je verwijderen of uitschakelen, zodat ze geen ruimte in beslag nemen.

Redmi Note 11S 5G radio appTussen de apps op de Redmi Note 11S 5G zit ook een radio app. Als je een bedrade hoofdtelefoon gebruikt, kun je FM-signalen opvangen en radio luisteren. De kwaliteit is goed en duidelijk. In de app kan je verschillende zenders automatisch opslaan. Het radiogeluid kun je desgewenst ook via de dubbele speakers laten gaan, zodat anderen ook van de muziek kunnen genieten.

Tweede ruimte en Dubbele Apps: apps meerdere keren installeren

Twee bijzondere opties in MIUI zijn Tweede ruimte en Dubbele apps. Met Tweede ruimte kun je een virtuele omgeving aanmaken op de telefoon. Daarin kan je apps plaatsen, die geïsoleerd zijn van de rest van het toestel. Wat in de virtuele omgeving gebeurt, blijft daarin. Apps die je in omgeving A hebt, moet je opnieuw installeren in omgeving B. Dat is bijvoorbeeld nuttig voor de beveiliging van bedrijfsdata en -apps, want je mengt het op die manier niet met je privégegevens. Met je vingerafdruk, kun je snel schakelen tussen twee eigen omgevingen. De werkomgeving (A) kun je bijvoorbeeld met de vingerafdruk van je linkerhand openen en de persoonlijke omgeving (B) met de vingerafdruk van de rechterhand. 

Je kan Tweede ruimte gebruiken om een app twee keer te installeren, maar als dat je enige gebruiksdoel is, heeft MIUI ook een eenvoudiger optie. Die heet Dubbele apps. Hiermee kun je een kopie van een app op je telefoon zetten. Dit kan handig zijn voor een tweede WhatsApp account of een game die je met twee verschillende profielen wil gebruiken. Bij veel apps is het niet mogelijk om met twee accounts tegelijkertijd ingelogd te zijn. Dan is Dubbele apps een erg handige oplossing.

Netflix op Full-HD

De Redmi Note 11S 5G is gelukkig voorzien van het hoogste Widevine beveiligingsniveau (L1). Hierdoor kan je streamingsdiensten in hoge kwaliteit bekijken, zoals Netflix. Meer informatie over Widevine kan je lezen in deze review van collega Wesley Akkerman.

Updates in de toekomst: niet bekend

Hoe lang Xiaomi deze Redmi van updates zal voorzien, is niet bekend. In de beginjaren bracht het merk zo’n 4 à 5 jaar lang (MIUI) updates uit voor hun smartphones. In die periode kon je rekenen op drie nieuwe MIUI versies en zo’n vijf jaar aan beveiligingsupdates. Tegenwoordig is het updatebeleid minder lang en dat is erg jammer. Wellicht heeft dit te maken met de grote hoeveelheid verschillende smartphones die ze op de markt brengen.

Voor de Redmi Note 11S 5G konden we niet achterhalen hoe lang de software ondersteuning is. In elk geval één Android update, van 11 naar 12, ontving het toestel in december 2022, tijdens onze test. Op basis van onze ervaring van de laatste jaren, vermoeden we dat het een jaar of 3 jaar beveiligingsupdates zal ontvangen en wellicht 2 nieuwe Miui/Android versies. Maar dat is nadrukkelijk een inschatting en geen zekerheid of toezegging vanuit Xiaomi.

Veel reclame op de Redmi Note 11S 5G - gelukkig kan die uit

Xiaomi had lange tijd een reputatie hoogt te houden als prijsbreker, met smartphones die ondanks relatief luxe specificaties een scherpe prijs hadden. Dat imago rust tegenwoordig meer bij dochtermerk Redmi. Om de lage toestelprijzen mogelijk te maken, moet Xiaomi creatief zijn en andere inkomsten aanboren. Dat doet het op verschillende manieren.

Naast de verkoop van de toestellen zelf, kan je bij Xiaomi ook diverse thema’s voor op je smartphone aanschaffen en online diensten afnemen zoals Xiaomi Cloud. Sinds enkele jaren toont het ook reclame op de verkochte smartphones. Daar was begrijpelijkerwijs de nodige kritiek op, onder meer omdat Xiaomi deze reclames standaard activeerde op nieuwe smartphones. Wat ook wel weer logisch is, anders zou niemand het zien. Gelukkig is deze reclame grotendeels uit te schakelen, al moet je daar wel wat moeite voor doen.

Zo zet je de reclame op de Redmi Note 11S 5G uit

Wanneer je de Redmi Note 11S 5G voor de eerste keer opstart, is het aan te raden om de opties van MIUI (Xiaomi) én Google goed door te nemen, voordat je daarmee akkoord gaat. 

Bij het in gebruik nemen van de telefoon hebben wij de volgende zaken en applicaties aangepast om advertenties te voorkomen:

  • Aanvullende instellingen, schakel uit: Gebruiks- en diagnostische gegevens verzenden, Gepersonaliseerde advertenties, Gebruikerservaringsprogramma.
  • Beveiliging en Opruimer app, bij instellen uitschakelen: Aanbevelingen ontvangen. 
  • Bestandsbeheer app: onder Instellingen en Over, de Aanbevelingen uitschakelen
  • Downloads app: onder Instellingen de Aanbevolen inhoud weergeven uitschakelen.
  • Mi Video app: kies bij het opstarten voor Options en Reject All om gepersonaliseerde reclame uit te schakelen.
  • Muziek app:, onder Instellingen, Geavanceerde instellingen de Advertenties weergeven en Toon online aanbevelingen bij het opstarten uitschakelen.
  • Thema’s, onder het profielicoon: Instellingen de Advertenties weergeven en Gepersonaliseerde aanbevelingen uitschakelen.

Met deze instellingen hebben wij geen reclames gezien die afkomstig waren van Xiaomi. Er was echter één uitzondering. De app Opruimer gaf nog wel een advertentie na een scan. Omdat je deze app handmatig moet starten, kunnen wij wel stellen dat een nieuwe Xiaomi / Redmi smartphone tegenwoordig zo goed als reclamevrij te maken is. Daarvoor zijn dus wel de bovenstaande stappen nodig.

Accu- en gameprestaties van de Redmi Note 11S 5G

De toestelversie die wij testten was voorzien van 6 GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte. Van die 128GB kun je 107GB gebruiken voor je eigen apps, video’s, foto’s en gedownloade content. Als je daar niet genoeg aan hebt, dan is het mogelijk om gebruik te maken van een microSD-kaartje voor extra opslag.

De Redmi Note 11S 5G draait op een processor van MediaTek. Deze Dimensity 810 heeft 8 rekenkernen en een maximale snelheid van 2,4GHz. Met deze specificaties is het geen hoogvlieger, maar wel een aardige middenklasser.

Voor de stroomvoorziening is er een 5000 mAh accu. Daarmee zou je de hele dag wel moeten kunnen doorkomen, in theorie. Maar hoe is de praktijk? 

Om dat uit te vinden hebben we om te beginnen het toestel onderworpen aan de Work 3.0 battery life test. Deze benchmark app laat de accu geleidelijk leeglopen van 100% naar 20%. Daarbij worden continu taken uitgevoerd en staat het scherm voortdurend aan. Dat is een vrij extreem gebruikscenario, maar de Redmi Note 11S 5G doorstaat deze test zeer goed. Met een uithoudingsvermogen van 14 uur en 26 minuten schiet het veel andere smartphones voorbij. Ter vergelijking: de kleinere Samsung Galaxy S22 hield het 8 uur en 25 minuten vol.

Als het scherm ongeveer een kwart van de dag aan staat, haal je zonder problemen het einde van de avond. Mocht je een fervent gamer zijn, dan zal het waarschijnlijk nodig zijn om rond etenstijd de telefoon van extra stroom te voorzien.

Gamen met deze smartphone is overigens geen enkel probleem. De telefoon is hierbij altijd koel gebleven. Om tot het uiterste te gaan hebben we onder andere PUBG gespeeld. Ook bij deze veeleisende game bleef de telefoon koel en soepel werken. De weergave is minder fraai dan op een high-end smartphone of console, maar het spel is dan wel zonder haperingen te spelen. Hoe een pro-gamer hiermee om zal gaan, dat blijft onbekend, maar ik ben op een mooie tweede plaats geëindigd.

Redmi Note 11S 5G camera's: een punt van bezuiniging 

De Redmi Note 11S 5G heeft één camera aan de voorkant voor selfies en drie aan de achterkant om foto's van andere dingen dan jezelf te maken. De selfiecamera telt 13 megapixels en maakt leuke foto’s voor social media. Vooral in vergelijking met smartphones uit een hogere prijsklasse is te merken dat het geen topcamera is. Het object op de voorgrond ziet er redelijk uit, maar de omgeving daar omheen is best wel korrelig.

De hoofdcamera achterop is een 50 megapixel exemplaar, dat effectief 12,5 megapixel plaatjes aflevert. Dit soort 'pixel-binning'  of 'quad-pixel' camera's zijn tegenwoordig gemeengoed. In theorie zijn ze lichtgevoeliger, en leveren ze fraaiere foto's bij weinig licht. Dan is er nog een ultragroothoekcamera met 8 megapixels, handig voor landschaps- en groepsfotografie. De laatste camera is een 2 megapixel exemplaar voor macrofoto's.

De camera’s steken alle een stuk uit de behuizing. Met de meegeleverde hoes hef je dat hoogteverschil grotendeels op. Al bij al is het geen heel spraakmakende cameraconfiguratie, maar megapixels zelf zeggen niet zoveel. Kijken we naar de foto's in de praktijk, dan doen de camera's het nog het beste bij stilstaand beeld. Een bewegend onderwerp komt zelden scherp in beeld. Daarmee is het fotograferen van kinderen, huisdieren of sportende mensen een uitdaging. Afgezien hiervan reageert de camera snel, inclusief scherpstellen wanneer je op een object tikt. De samenwerking tussen software en hardware lijkt hierin wel goed te gaan.

Het beeld kantelt bij foto’s die je 's avonds of binnen maakt bij weinig verlichting, zoals in een sfeervol restaurant. Het resultaat ziet er dan over het algemeen niet goed uit. Ondanks de 'quad-pixel' sensor weet de camera niet voldoende licht te vangen. Ook de beeldverwerking weet er weinig van te maken, waardoor er veel zichtbare ruis is. Als je regelmatig leuke foto’s van je avond op social media wil plaatsen, kan je bij dit toestel maar beter wat extra belichting bij de hand houden.

De cameraprestaties zijn overigens wel in lijn met wat je mag verwachten in deze prijsklasse. Voor dit geld moet je niet rekenen op de meest lichtsterke lenzen en krachtigste beeldprocessors.

Conclusie

De Redmi Note 11S 5G is ons prima bevallen. Het is een veelzijdige smartphone die veel goed doet voor zijn relatief bescheiden vraagprijs. Het toestel werkt stabiel en vlot, en bevat uit de doos alles wat je nodig hebt. MIUI zal voor nieuwkomers gewenning vragen, maar ik vind het een prettige en veelzijdige schil over Android die veel aanpassingsmogelijkheden biedt. Dat Xiaomi het toestel standaard levert met een hoop reclame is vervelend, maar gelukkig kan je het met wat moeite allemaal uitzetten. 

Kijken we naar de prestaties, dan bevalt de lange accuduur. Ook blijkt het toestel voldoende vlot om op te gamen, een mooi pluspunt. Het relatief snelle, soepel reagerende beeldscherm is dat ook, evenals de stereo speakers en de stof- en spatwaterdichtheid. Dan biedt de Note 11S 5G nog een aantal zaken die zeker op luxere smartphones steeds zeldzamer worden of gewoon niet meer voorkomen: een ruimte voor een fysieke tweede simkaart of voor een microsd-geheugenkaart, een 3,5 mm audio-aansluiting en een ingebouwde radio. 

De voornaamste minpunten zijn de matige camera's en het onduidelijke updatebeleid. Verwacht geen fraaie plaatjes bij weinig of lastig licht - en het is de vraag hoe lang Xiaomi dit toestel van updates blijft voorzien. Daarover doet de fabrikant helaas geen duidelijke uitspraken. Ook met die beperkingen is de Redmi Note 11S 5G een prettig toestel, dat veel waar voor zijn geld biedt. 

Xiaomi Redmi Note 11S 5G in een oogopslag
KLeuren Midnight Black, Twilight Blue, Star Blue
Afmetingen 16,4 x 7,6 x 0,88 cm
Gewicht 195 g
Beeldscherm 6,6 inch (16,8 cm) IPS LCD
FHD+ (2400x1080 pixels)
90 Hz verversingssnelheid
AdaptiveSync 30/50/60/90 Hz
240 Hz touch sampling rate
450 nits helderheid
1500:1 contrast
DCI-P3 kleurbereik
Geluid Stereo speakers
3,5 mm aansluiting
Camera's Hoofdcamera:
50 MP f/1.8

Ultragroothoek:
8 MP f/2,2

Macro:
2 MP f/2.4

Selfie/front camera:
13 MP f/2.4

Video-opname:
Max. 1080p 60 fps
Aansluitingen USB-C
3,5 mm audio
Draadloos 5G / 4G / 3G / 2G (dual-sim)
WiFi 5 (dual-band)
Bluetooth 5.1
NFC

Accu

5000 mAh
33 W snellader (meegeleverd)
Waterdicht IP53 stof- en spatwaterdicht
Sensoren Nabijheid, omgevingslicht, versnelling, kompas
Bijzonderheden IR blaster
FM radio
Vingerafdruksensor (zijkant)
Processor MediaTek Dimensity 810
8-core, tot 2,4 GHz
GPU: Mali-G57
Geheugen 4 GB /  6 GB LPDDR4X RAM
64 GB / 128 GB UFS 2.2 flashopslag
Adviesprijs € 299