Review   |   Tablets

Xiaomi Redmi Pad tablet review: betaalbare luxe of toch een dure instapper?

Xiaomi Redmi Pad tablet review: betaalbare luxe of toch een dure instapper?
De Xiaomi Redmi Pad is een luxe uitgevoerde, maar betaalbare Android tablet met een opvallend beeldscherm.

In Europa ligt de markt voor budgettablets met Android een beetje op z’n gat, maar Xiaomi gaat toch een poging wagen die markt te veroveren met de Redmi Pad. Deze betaalbare Android-tablet heeft een aantal toffe features, waardoor die – op het eerste gezicht – aantrekkelijk oogt. Of dat ook zo is, lees je in onze Xiaomi Redmi Pad review. Het is een luxe tablet met een bescheiden prijs - of als je er anders naar kijkt, een wat duurdere tablet dan de goedkoopste modellen, die ook wat meer biedt qua gebruikservaring.

Het model dat wij voor deze review testen is de variant met 4 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan opslagruimte. Hij heeft een adviesprijs van 329 euro. Dat is wat duurder dan een relatief instapmodel Android tablet zoals de Lenovo Tab M10 (Gen 3) die we eerder dit jaar reviewden. De vraag is dan ook: is de Xiaomi die extra investering waard, of kun je het beter houden op dat concurrerende merk uit China? Laten we vooropstellen dat de Xiaomi Redmi Pad zeker geen verkeerde Android-tablet is.

Xiaomi Redmi Pad: ligt lekker in de hand

Vanaf het moment dat je de Xiaomi Redmi Pad uit de doos haalt, voel je dat de tablet lekker in de hand ligt. Dankzij het grote lcd-scherm van 10,6-inch is het een vrij fors apparaat, maar dat merk je niet meteen aan het gewicht van 445 gram. Bovendien leunen de hoeken van het gevaarte heel zacht in je handpalmen. Die zijn namelijk fijn en rond afgewerkt. Alles bij elkaar opgeteld zorgt dat ervoor dat je de tablet lekker lang vast kunt houden, zonder dat dit snel oncomfortabel wordt.

Xiaomi Redmi Pad in de hand

De tablet heeft bovendien een mooie aluminium afwerking, waardoor die behoorlijk premium en solide aanvoelt. Je moet echt je best doen om hem te kunnen buigen en dan nog lukt dat amper. De achterkant bevat maar één camera, waardoor het strakke design behouden blijft. Dit is een camera van acht megapixel, die niet echt de allerbeste foto’s maakt. Maar goed, je koopt een tablet ook niet om er foto's mee te maken. Veel meer woorden maken we er niet aan vuil, onderstaande voorbeelden spreken voor zich.

Beeld met Widevine L1 en geluid met Dolby Atmos

Het grote beeldscherm van de Xiaomi Redmi Pad heeft een fijne resolutie van 2000 bij 1200 pixels. Daardoor is het mogelijk Netflix-, Disney+- of YouTube-content scherp in beeld te krijgen. Wat ook fijn is, is de verversingssnelheid van 90 hertz. Dat is niet alleen goed voor videogames (waarover later meer), maar ook voor de normale bediening en het appgebruik. De beelden ogen namelijk enorm soepel op deze tablet, omdat die negentig keer per seconde ververst worden. Ter vergelijking, de genoemde Lenovo Tab M10 doet dat zestig keer per seconde.

Wat heel goed is: De Redmi Pad ondersteunt Widevine L1. Dat betekent dat je Netflix, Disney+, Amazon Prime Video en meer in de hoogste kwaliteit kunt kijken. Widevine L1 is een speciaal certificaat dat nodig is voor HD-videokwaliteit. Dit moet in de chip ingebakken zijn en kan niet achteraf worden toegevoegd. Op betaalbare tablets is dit helaas niet vanzelfsprekend aanwezig, dus dat de Redmi Pad erover beschikt is een pluspunt.

Xiaomi Redmi Pad

De Redmi Pad is uitgerust met vier speakers met ondersteuning voor Dolby Atmos. Over het algemeen stellen die niet teleur, maar soms merk je wel een scherp randje aan de geluidsweergave. Dat valt voornamelijk op bij digitale effecten tijdens het gamen en wat minder tijdens het bekijken van films en series. Gesprekken zijn perfect te volgen en rustige scènes komen mooi uit de verf. Wanneer het enigszins druk op het scherm wordt, dan kan het wel een beetje piepen en kraken.

Wil je met een koptelefoon luisteren als alternatief, dan is het belangrijk om te weten dat deze tablet geen 3,5 mm aansluiting heeft. Een Bluetooth hoofdtelefoon of setje draadloze oortjes is dus noodzakelijk. 

Geen high dynamic range en een bijzondere beeldverhouding

Een minpunt van de Xiaomi Redmi Pad is dan weer dat deze geen ondersteuning heeft voor HDR10 of Dolby Vision. Daardoor kan je je favoriete films en series op de diverse videostreamingdiensten niet in high dynamic range bekijken. Gezien de afwezigheid van hdr is het niet verrassend dat ook de maximale helderheid niet bijzonder hoog is. Met 400 nits hoef je er niet aan te denken om buiten in de zon een film te bekijken. Dan zie je gewoonweg niet wat er gebeurt. Voor gebruik binnenshuis is de helderheid meer dan toereikend.

Xiaomi Redmi Pad

De beeldverhouding van de Redmi Pad is ongebruikelijk. De meeste Android tablets hebben een 16:9 of 16:10-verhouding, maar deze tablet komt uit op 15:9. Hierdoor zijn er bij het bekijken van 16:9-video's, waaronder vrijwel alle series en veel films, permanent zwarte balken onder en boven het beeld zichtbaar. Bij films met een 2,39:1 (21:9) verhouding heb je die natuurlijk sowieso, net als op alle andere tablets. De extra verticale pixels zijn wel weer prettig bij zaken als webbrowsen of social media: je hebt dan wat meer overzicht.

Softwareomgeving van de Xiaomi Redmi Pad

Het is goed om te zien dat Xiaomi de tablet uitrust met Android 12 aan boord. Android 13 is op moment van schrijven al beschikbaar, maar dat betekent niet dat elke smartphone en tablet de software-upgrade meteen ontvangt. Fabrikanten hebben vaak wat tijd nodig om de boel netjes over te brengen naar hun eigen producten, vanwege allerlei aanpassingen, toevoegingen en optimalisaties. Het is niet duidelijk wanneer de Redmi Pad de Android 13-upgrade krijgt.

Xiaomi Redmi Pad

Wel is duidelijk dat Xiaomi over het algemeen zijn apparaten van twee jaar aan upgrades voorziet. Dat houdt in dat je naast Android 13 dus ook Android 14 mag verwachten voor deze budgettablet. Dat is zou mooi zijn, maar heel bijzonder is het niet. De tablet komt immers uit op het moment dat Android 13 al beschikbaar is. De beveiligingspatch staat op september 2022 (het meest recente aanbod) en arriveert de komende drie jaar elk kwartaal. De periode van drie jaar is netjes, maar maandelijkse updates zouden natuurlijk beter zijn. In deze prijsklasse zou dat echter ook uitzonderlijk zijn.

Xiaomi Redmi Pad

MIUI op de Xiaomi Redmi Pad: het blijft wennen

Hoe bevalt de Xiaomi-software op een Android-tablet? Bij de Redmi Pad spreken we dan over MIUI 13.1. Deze softwareschil van de Chinese fabrikant is flink anders dan wat je bijvoorbeeld gewend bent van Samsung of 'stock' Android. Als je die Android-versies gewend bent, moet je er rekening mee houden dat sommige dingen anders zijn of op een andere plek staan. Zo heeft het thuisscherm bijvoorbeeld onderop altijd een soort iPadOS-achtige dock met handige en recent gebruikte apps.

Dat dock kun je, helaas, niet weghalen of aanpassen. Wel kun je de systeemnavigatie aanpassen (en wisselen tussen veegbewegingen en digitale knopjes). Ook kan je ervoor kiezen om wel of juist geen 'applade' te gebruiken. Een applade geniet wat ons betreft de voorkeur, omdat je daarmee je verzameling apps overzichtelijk houdt. Ook hoef je geen grote hoeveelheid pagina’s op het thuisscherm aan te maken wanneer je lekker veel apps downloadt en gebruikt.

Xiaomi Redmi Pad

Opvallend tot slot is het menu met snelle instellingen, dat je alleen naar beneden trekt via de rechterkant van het scherm. Veeg je vanaf de linkerkant naar beneden, dan komen de notificaties tevoorschijn. Dat menu oogt net zo smal als op een smartphone en biedt een iOS-achtig overzicht van functies en onderdelen aan. Dat moet maar net je ding zijn; een kwestie van smaak. Je treft hier allerlei handige knoppen aan, evenals een overzicht van smarthome-apparaten die je mogelijk in huis hebt staan.

Xiaomi Redmi Pad

Zoals je in onze review van de Xiaomi 12T Pro kunt lezen, is de indeling van Android net even anders. Anders genoeg om aanvankelijk het overzicht kwijt te zijn. Natuurlijk went dat wel mettertijd. Mocht je al gewend zijn aan de software-omgeving van Xiaomi, dan is het een feest van herkenning. Nieuwkomers in de wereld van MIUI moeten even rekening houden met een flinke wenperiode. Niets dat onoverkomelijk is, maar stel je verwachtingen even bij.

Efficiënte prestaties met nadruk op energiebesparing

De Xiaomi Redmi Pad is uitgerust met een iets snellere processor dan die in de eerdergenoemde Lenovo Tab M10. De nadruk bij de Redmi Pad processor ligt op efficiënt omgaan met energie. Dat betekent dus dat je geen topprestaties hoeft te verwachten, maar wel een relatief lange accuduur. Tijdens het gebruik van deze tablet liepen we soms tegen wat gestotter en problemen met apps aan. Dat is niet wat we willen ervaren bij een tablet die toch ruim 300 euro kost.

Opvallend is dat de tablet soms moeite heeft met apps openen vanuit de slaapstand. Spelen we in de avond een potje Magic the Gathering: Arena op de bank en vergrendelen we de tablet na het winnen, dan laat de RedMi Pad geregeld een zwart scherm zien wanneer we hem weer uit de slaapstand wekken. Daarbij lijkt het uit te maken welke app draaide op het moment van afsluiten: met de Google Chrome-browser komen we dit probleem bijvoorbeeld niet tegen.

Xiaomi Redmi Pad

Betekent dit dat de Xiaomi Redmi Pad een slechte tablet is om op te gamen? Niet per se, al is het zeker geen gamingapparaat pur sang. Dat houdt niet in dat je niet prima games als Magic the Gathering: Arena, Fortnite, Horizon Chase of het onlangs gelanceerde en aandachtverslindende Marvel Snap kunt spelen. De hoge beeldsnelheid helpt bij een soepele game-ervaring, al heeft de processor soms duidelijk moeite om de actie op het beeldscherm bij te houden. Desondanks zouden we de genoemde games als prima speelbaar omschrijven. Kortom, gamen kan, maar als het je hoofddoel is voor de aankoop van een tablet, kan je beter een model nemen met een krachtiger rekenbron aan boord.

Gebruik in de praktijk

De opslagruimte van 128 GB zal voor de meeste gebruikers voldoende zijn. Mocht deze toch vollopen, dan is het goed om te weten dat de Redmi Pad een micro-sd-kaartsleuf heeft. Zo kun je met een investering van een paar tientjes tientallen tot honderden gigabytes toevoegen aan de tablet.

De accu van 8.000 mAh gaat ongeveer twee tot drie dagen mee, bij regelmatig gebruik voor video's, browsen en social media. Ga je er lekker op gamen, dan gaat het een stuk sneller met het energieverbruik. Opladen gaat helaas niet heel snel met de 18 wattlader. Dat is zo'n beetje de ondergrens van wat snelladen genoemd mag worden, en onvergelijkbaar langzamer dan de 120 watt lader van de luxere smartphones van Xiaomi. Het is echter niet ongebruikelijk op dit prijspunt. In vergelijking met de Tab M10 heeft de Xiaomi een iets langere accuduur en oplaadsnelheid, maar het verschil is in beide gevallen niet heel groot te noemen.

Wanneer je de Xiaomi Redmi Pad voor alledaagse dingetjes gebruikt, dan zie je dat de tablet daarin uitblinkt. Dan voelt de interface snel en responsief aan en komen we weinig tot geen gestotter tegen. Dan doet de tablet er ook wat langer over de accu leeg te krijgen. Check je af en toe je mail, lees je wat nieuwsberichten of houd je een lijstje bij? Dan kan het zo langer dan drie, vier dagen duren voordat die leeg is en dan is het probleem van het langzame opladen ook ineens minder groot.

Conclusie

Is de Xiaomi Redmi Pad onder de streep zijn vraagprijs waard? Voor sommige mensen is die 329 euro gewoonweg een hoop geld, dus de verwachtingen liggen wat hoger. Die verwachtingen kunnen we natuurlijk niet voor iedereen invullen, maar in het algemeen durven we wel te stellen dat de Redmi Pad zijn vraagprijs rechtvaardigt. Vergeleken met de Lenovo Tab M10 is de prijs hoger, maar je krijgt er ook wat meer voor terug.

Zo heeft de Redmi Pad een hogere beeldsnelheid, wat zorgt voor een prettiger gebruikservaring. Ook is deze tablet voorzien van meer opslagruimte en een accu die iets langer meegaat. Daarnaast voelt de afwerking wat meer solide en premium. Qua processorkracht zijn de twee vergelijkbaar: capabel genoeg voor zowel alledaagse taken als casual gaming; maar verwacht niet het onderste uit de kan.

Andere dingen bevallen dan weer wat minder. Zo vinden we de software-omgeving van Xiaomi minder overzichtelijk. Zo is het vreemd dat je het snelle menu alleen vanaf rechts kunt oproepen. Een ander minpuntje is de afwezigheid van een mogelijkheid een hoofdtelefoon met draad aan te sluiten. Ook is de camerakwaliteit ondermaats, maar dat geldt voor de meeste Android tablets. In deze klasse is de relatief langzaam oplaadtijd ook niet ongewoon. 

De basis is echter prima. De tablet ligt heel lekker in de hand, is niet zwaar en heeft prima beeld- geluidskwaliteit. Afgezien van de afwezigheid van hdr, kan je alle streamingdiensten in hoge kwaliteit bekijken. De speakers speakers vallen – op wat kanttekeningen na – ook niet tegen. 

Kortom, de Redmi Pad is een goede keuze als je een tablet zoekt die net wat meer biedt, voor een bescheiden meerprijs ten opzichte van de concurrentie.

 

Redmi Pad in een oogopslag
Kleuren Graphite Gray, Moonlight Silver, Mint Green
Afmetingen 25 x 15,8 x 0,7 cm
Gewicht 445 gram
Beeldscherm 10,61 inch (26,9 cm) LCD
2000x1200 pixels
90 Hz verversingssnelheid
400 nits helderheid
1500:1 contrast
10-bits (1,07 mld kleuren)
Geluid 4 speakers
Dolby Atmos
Camera's Achterzijde: 8 MP
Voorzijde: 8 MP 105°
Accu 8000 mAh
18W laden (22,5W lader meegeleverd)
Processor MediaTek Helio G99, tot 2,2 GHz
Geheugen Werkgeheugen: 4 GB LPDDR4
Opslag: 128 GB UFS 2.2
Adviesprijs € 329
Koop Bol.com