Life
Review   |   Huishoudelijk

Samsung Bespoke Jet 2022 review: oh zo mooi, maar is deze stofzuiger ook handig?

Samsung Bespoke Jet 2022 review: oh zo mooi, maar is deze stofzuiger ook handig?
De Samsung Bespoke Jet 2022 is een snoerloze, zakloze stofzuiger met een bijzonder fraai basisstation, waardoor hij zelfs midden in de huiskamer kan staan.

Toen Samsung zijn nieuwe Bespoke-lijn huishoudelijke apparatuur aankondigde, trok de Samsung Bespoke Jet stofzuiger onmiddellijk onze aandacht. Zakloze, draadloze stofzuigers zijn alweer een tijdje flink ingeburgerd, maar de Bespoke Jet van 2022 oogt toch net even anders dan anders. We vroegen een reviewexemplaar aan van de Samsung Bespoke Jet 2022 en gebruikten deze duizelingwekkend dure, bijzonder fraai vormgegeven stofzuiger een maandje om huize TechFi schoon te houden. Hier lees je hoe dat beviel.

Lees ook onze review van de Samsung Bespoke Jet AI

Samsung Bespoke Jet 2022: bijna kunst

De nieuwe Bespoke Jet stofzuigers van Samsung zien er echt bijzonder uit. Dat heeft alles te maken met hun cilindervormige basisstation. Dat herbergt een tweede stofzuiger, die dient om de opvangbak van de hoofdstofzuiger te legen. Een truc die we ook zien bij bijvoorbeeld de luxere Roomba modellen met een + in de naam. Waar die stofzuigrobots hun weg vinden naar een vrij discreet vormgegeven thuishonk, vraagt de basis voor de Bespoke Jet bijna om een centrale plaats in je huiskamer. Het is bijna een kunstwerk. Dat is niet iets dat je snel over een stofzuiger zal zeggen.

De Samsung Bespoke Jet 2022 op zijn basisstation misstaat zelfs niet midden in de huiskamer.

Uit de doos

De Samsung Bespoke Jet 2022 arriveert in een doos die de doorsnee woningcorporatie zonder veel omhaal als voldoende groot voor studentenhuisvesting zou bestempelen. Opmerkelijk als je bedenkt dat juist een compact formaat een reden is om een snoerloze steelstofzuiger te kiezen. Het waarom van de ontzaglijke omvang van de doos wordt duidelijk wanneer we aan het uitpakken slaan.

De Samsung Bespoke Jet 2022 arriveert in een gigantische doos

In de grotendeels netjes uit herbruikbaar karton (en tientallen minder herbruikbare plastic zakjes) opgetrokken verpakking zitten: de basis van de stofzuiger, een stofzuigerstang, drie gemotoriseerde borstelhoofden, een compact mondstuk voor gebruik als kruimeldief, een plat mondstuk voor moeilijk bereikbare plekjes, een 'flexible tool' om deze laatste twee mondstukken nauwkeuriger te kunnen richten, twee accu's, het All-in-one Clean Station basisstation met ingebouwde stofzuiger en een soort kapstop met ingebouwde lader. Daarop kan je de extra accu opladen en alle niet op de stofzuiger gemonteerde koppen en accessoires plaatsen en hangen.

Samsung Bespoke Jet 2022 - doosinhoud

Oh, er zitten ook nog twee extra stofzuigerzakken voor het basisstation in (een derde is al daarin bevestigd). Dat is fijn, want vijf van die stofzuigerzakken kosten 20 euro, oftewel 4 euro per stuk. De kans dat je generieke uitvoeringen bij de Blokker kan halen, lijkt ons momenteel klein. Met een inhoud van 2 liter gaan ze bovendien niet heel lang mee, al hangt dat natuurlijk ook af van hoeveel je opzuigt.

Samsung Bespoke Jet 2022: verschillen tussen uitvoeringen

Samsung levert de Bespoke Jet 2022 in drie uitvoeringen, met eenzelfde aantal kleuren. Het zijn respectievelijk de witte Misty White, de groene Woody Green en de blauwe Midnight Blue. Je moet behoorlijk ver doorbladeren op de site van Samsung om het verschil tussen de Bespoke Jet modellen te ontdekken, dus we duiden het hier maar even voor je.

De Misty White is het instapmodel, met een prijs van 799 euro. Het bevat drie verschillende gemotoriseerde borstelkoppen: de Jet Dual Brush, Slim Action Brush en de Pet Tool. Daarnaast zitten er twee passieve borstelhoofden in de doos, plus een 'flexible tool'. Er is één accu inbegrepen.

Dat is meteen het belangrijkste verschil met de Woody Green, de uitvoering die wij testten. Die heeft dezelfde doosinhoud, maar bevat twee accu's. Dat resulteert in een prijs van 949 euro. Goedkoop is zo'n extra accu duidelijk niet. Overigens kosten ze los 199 euro, dus de bundel met de groene of blauwe uitvoering scheelt 50 euro.

De Midnight Blue heeft net als het groene model ook twee accu's, maar één andere gemotoriseerde borstelkop. In plaats van de Slim Action Brush zit hier een Spray Spinning Sweeper bij. Deze kop is bestemd voor vochtig reinigen. Daarmee is dit de variant van de Bespoke Jet die meer gericht is op mensen met tegelvloeren en andere waterbestendige grondbedekking.

In gebruik nemen van de Samsung Bespoke Jet 2022

Het eerste gebruik van de stofzuiger moet even wachten tot de accu volledig is opgeladen. Dat doet hij op het basisstation; het kost 3,5 uur om van 0 naar 100% te gaan. De manier waarop je de stofzuiger daarop zet is best slim. De stang komt erachter te hangen, de opvangbak zit er recht boven. Druk je op de 'leegzuigen' knop op het basisstation, dan klapt een klepje voorop de opvangbak open en wordt de opvangbak vlot geleegd. 

Samsung Bespoke Jet 2022 - detail

Terwijl je wacht op het laden, kan je puzzelen met de 'cradle' kapstok voor de accessoires. Ze passen er allemaal op, mits je de Jet Dual Brush borstelkop aan de Bespoke Jet bevestigt. Daarnaast kan je nadenken over waar je het basisstation gaat neerzetten. Het snoer eraan is niet bovenmatig lang, pakweg 1,5 meter. Eén ding is zeker: dit pronkstuk in de gangkast zetten, zou zonde zijn. Er zijn weinig stofzuigers die we permanent een plekje in de huiskamer zouden geven, maar de Bespoke Jet 2022 is er, vooral dankzij het fraaie basisstation, een van.

Samsung Bespoke Jet 2022 accessoirehouder en oplader

Opladen van de accu gaat behoorlijk vlot als hij niet helemaal leeg is, dus je kan meestal vrij snel aan de slag. Het monteren van de stofzuiger zelf is eenvoudig. De opzetstukken sluiten allemaal maar op één manier op elkaar aan. Stang op de basiseenheid, borstelkop op de stang, accu onderop de basis-unit. En zuigen maar. 

Samsung Bespoke Jet 2022 - plaatsen van de accu

Onderhoud aan de Bespoke Jet 2022

Voor je dat gaat doen, is het wel handig nog even te kijken hoe de opvangbak in elkaar steekt. Zoals gezegd zit voorop een klepje. Dat opent zich wanneer je de bak leegt op het basisstation. Je moet het daarna wel zelf weer even dicht doen. De stofzuiger start namelijk ook als je dat niet doet, en dan blaas je het opgezogen spul zo weer je kamer in. Dat zien we toch wel als een verbeterpuntje. De bak zelf is helemaal uit elkaar te halen. Zo kan je de verschillende filters (waaronder een dat 99,999% van fijnstofdeeltjes moet opvangen) goed schoonmaken. Dat kan ook onder de kraan, en dat is weer positief.

Samsung Bespoke Jet 2022 - verwijderen van het filter

Vervangen van de stofzuigerzak is tamelijk eenvoudig. Een deel van het buitenste paneel van het basisstation haal je eenvoudig eraf - het is met magneten bevestigd. Erachter zit een conventioneler klepje, dat je naar buiten kunt laten kantelen. Vervolgens trek je de volle zak er zo uit, en plaats je een nieuwe. Opvallend: deze ruimte kan je niet sluiten, als er geen stofzuigerzak geplaatst is. Dat is best slim, zo kan je het niet vergeten, of per ongeluk de opvangbak leegtrekken als er geen zak in zit. 

Samsung Bespoke Jet 2022 - vervangen stofzuigerzak Clean Station basisstation

Al bij al is het onderhoud aan de Bespoke Jet 2022 best eenvoudig. Enigszins zorgwekkend is dat veel onderdelen van plastic gemaakt zijn. Soms tamelijk dun plastic. Het houdt het gewicht licht, maar voelt niet overal even degelijk. Zeker met het oog op de aanschafprijs zorgt dat soms voor een dissonante indruk. De uitstraling is superdeluxe, maar in de hand blijft dat niet altijd overeind.

Eerste gebruiksindrukken

Met de opgeladen Bespoke Jet staan we natuurlijk te popelen om hem uit te proberen. De standaard samenstelling van de Bespoke Jet 2022 til je vrij eenvoudig van het All-in-one Clean Station af - als je tenminste niet kort van postuur bent. Met een hoogte van ruim 1 meter en 16 cm vergt het eraf tillen meer inspanning voor wie minder lang van stuk is. 

Samsung Bespoke Jet 2022 in gebruik

Daarbij helpt het gewicht niet echt mee. Samsung spreekt zelf van een lichtgewicht stofzuiger, en noemt een gewicht van 2,5 kilo. Dat is echter in combinatie met de Slim Action Brush borstelkop. De standaard Jet Dual Brush weegt alleen al 913 gram. Samen met de stofzuiger zelf (1251 gram), de accu (487 gram) en de stofzuigerstang (402 gram) komen we dan uit op iets meer dan 3 kilo. Het lijkt weinig, maar je merkt het wel.

Samsung Bespoke Jet 2022 - flexibele bevestiging borstelkop

Dat geldt zeker voor een flinke stofzuigbeurt. Het gewicht zelf valt misschien nog wel mee, maar de verdeling over het apparaat zorgt toch voor een aardige inspanning. Het relatief zware borstelhoofd optillen aan het uiteinde van de stang doe je niet even vanuit de pols. Ook het gewicht van de accu die onder het apparaat hangt, voel je. Dit is denkelijk iets dat met slim ontwerpen kan worden verbeterd: een betere verdeling van het gewicht zou al helpen.

Samsung Bespoke Jet 2022 - de drie gemotoriseerde borstels (onderkant): Pet Tool, Slim Action Brush, Jet Dual Brush

Een reden voor het relatief hoge gewicht van de Jet Dual Brush (en de andere twee borstelkoppen), is de aanwezigheid van elektromotoren hierin. Die zijn nodig om twee ronddraaiende veegborstels in beweging te brengen. Een daarvan zwiept - als het goed is - vuil richting de zuigmond. Het is een slimme manier om de relatief beperkte zuigkracht te compenseren. Op een accu kan je nu eenmaal geen 900 watt motor (de limiet sinds een EU-verordening uit 2017) laten werken. Althans, niet langer dan een minuut of twee. Door het vuil laag bij de grond alvast in beweging te brengen, hoeft de Bespoke Jet minder hard te zuigen, zo zal de gedachte zijn.

Samsung Bespoke Jet 2022 - met Combination Tool en Flexible Tool

Afgezien van het wennen aan het gewicht - het is nu eenmaal meer dan alleen de stang van een klassieke stofzuiger - valt op dat de Bespoke Jet zich behendig laat manoevreren. De flexibele aansluiting van de borstelkop zorgt ervoor dat hij bijna alle hoekjes en gaatjes wel weet te bereiken. Handig is dat hij ook volledig 'plat' kan, om bijvoorbeeld onder een bed te zuigen of een sofa die voldoende hoog op de poten staat. Dat doet die in huize TechFi nou net weer niet, maar goed.

Zuigkracht en werktijd gaan hand in hand

De eerste zuigbeurt verloopt redelijk probleemloos. De acculading volstaat voor de bescheiden omvang van de woning (75 m² op een goede dag). Een lcd-schermpje op het handvat toont hoeveel zuigminuten je nog hebt. Dat aantal is een richtlijn, want de stofzuiger past het continu aan. Ga je eens grondig tekeer op een tapijt, dan daalt het een stuk harder, dan wanneer je lichtjes over laminaat beweegt.

Samsung Bespoke Jet 2022 - gebruik als kruimeldief

Nu we het toch hebben over de gebruiksduur: die varieert nog veel meer met de gekozen zuigkracht. Standaard gaat de Bespoke Jet 2022 aan op 'Mid' oftewel de middelste stand. Daarmee heb je met een volle accu, volgens het schermpje, 24 minuten tot je beschikking. Dat is bij gebruik van de Jet Dual Brush. De Slim Action Brush kost wat minder energie, daarmee houdt hij het een half uurtje vol op deze stand.

Samsung Bespoke Jet 2022 - closeup display

Zet je de zuiger op 'Low', dan moet je met de zwaarste borstel tot 42 minuten kunnen zuigen (een uur met de de Slim Action Brush). Op die stand moet je niet verwachten heel veel vuil binnen te halen. Voor kattengrit op kleibasis is het eigenlijk al te weinig zuigkracht. Met de Bespoke Jet op standje Max haal je dat zwaardere vuil zo naar binnen - maar daalt de werktijd ook wel tot een schamele 14 minuten. Dat is wel een heel groot verschil. Het is echter nog heel wat in vergelijking met de Jet-stand. Die belooft een werktijd van, hou je vast, 8 minuten op een volle accu. 

In de praktijk gebruik je Max en Jet niet zoveel, hooguit als er wat zwaarder of hardnekkiger grover vuil gezogen moet worden. Als de katten zich weer eens flink hebben uitgeleefd en de vloer naast de bak vol grit ligt, bijvoorbeeld. Dan is het handig om er op hoog vermogen even vlot overheen te gaan. Of als je een bovengemiddeld stoffig tapijt wilt opkalefateren. Afgezien daarvan volstaat 'Mid'. De laagste stand zit er wat ons betreft voor spek en bonen op. Hooguit handig om gemorst koffiepoeder ofzo op te zuigen, maar voor zo'n korte klus terugschakelen zet ook weer niet zoveel zoden aan de dijk. 

Zuigen in de praktijk met de Samsung Bespoke Jet 2022

De daadwerkelijke accuduur hangt verder vooral van je ondergrond af. Vloerbedekking, tapijtjes en kokosmatten kosten meer energie. Ze worden ook wel echt goed schoon in combinatie met de Jet Dual Brush. Op een niet-gladde ondergrond is dat onze favoriete mondstuk. Het is echt opmerkelijk hoeveel stof en vuil deze borstelkop uit een tapijt weet te halen. Meer dan je er met een flinke mattenkloppersessie uitslaat, vermoeden we zo.

Samsung Bespoke Jet 2022 - Jet Dual Brush (onderkant)

Op laminaat is deze kop minder effectief, want hij heeft de neiging grof vuil een beetje in het rond te zwiepen. Daardoor moet je vaak meerdere keren over hetzelfde stukje vloer. Een ander nadeel van deze kop is dat de zuigkracht echt naar onderen is gericht. Hoe strak je ook langs plinten en laaghangend meubilair gaat, stof naast de borstel laat hij goeddeels ongemoeid. Bovendien zorgt de dikte er zoals gezegd voor dat hij zich minder makkelijk ergens onder laat bewegen.

Last but not least een waarschuwing: de Jet Dual Brush 'eet' graag zaken op. Zoals losliggende kleedjes, zak- en theedoeken, maar ook snoeren en kabels probeert hij op te slokken. Dat zorgt voor vastlopers en in een extreem geval misschien beschadigingen, al kwam het tijdens onze testperiode niet zo ver. Waar we dit wel zagen: op de tegelvloer in de keuken, die al de nodige barsten en butsen vertoont. De Jet Dual Brush ging daar dermate hardhandig mee om, dat er nog wat brokjes van de vloer in de stofzuiger belandden. Aan de andere kant, plasjes water en dergelijke laat deze borstelkop netjes ongemoeid. Dit in tegenstelling tot veel andere stofzuigers, die de neiging hebben het vocht te verspreiden.

De Slim Action Brush

Het overgrote oppervlak van onze test- en leefomgeving is bedekt met laminaat. De Slim Action Brush is daarvoor beter toegerust dan de Jet Dual Brush. Deze gemotoriseerde borstelkop heeft geen rubberen opzwiepborstel, maar alleen een zacht stoffen roller. Die duwt stof en vuil met wat minder geweld richting de zuigmond. Gevolg: geen spoor van deeltjes waar je nog eens overheen moet. Ook is deze kop geschikter om strak langs plinten en kasten te zuigen. 

Samsung Bespoke Jet 2022 - Slim Action Brush

In de praktijk betekent dit, voor ons in elk geval, dat we regelmatig van borstelkop moeten wisselen. En dat is eigenlijk niet zo handig, want hoewel alle verschillende borstels heel leuk op de 'accessory cradle' annex oplaadkapstok staan, loop je zo dus heen en weer. Met de Bespoke Jet in je handen, want je kan de stofzuiger eigenlijk niet fatsoenlijk even ergens neerzetten. Op het basisstation, of plat op de grond. Zet 'm overeind tegen een muur en je kan erop wachten tot hij omvalt, dankzij de topzware bovenkant en de zeer flexibele bevestiging van de borstelkop.

Samsung Bespoke Jet 2022 in ruststand los van de basis: plat op de grond

Oh zo veel accessoires

Dat brengt ons op misschien wel onze voornaamste klacht over de Bespoke Jet 2022: de overdadige hoeveelheid accessoires. In combinatie met de onmogelijkheid die makkelijk mee te nemen tijdens het stofzuigen. Was er maar een clipsysteem om ze aan de stang te bevestigen. Of desnoods aan je broekriem te hangen. Tim 'the toolman' Taylor van de inmiddels bejaarde sitcom Home Improvement zou dolenthousiast zijn over alle accessoires van de Bespoke Jet - maar die liep dan ook graag rond in een 'tool belt'. Laat die nou net niet bij deze stofzuiger zitten.

Samsung Bespoke Jet 2022 - de stofzuiger met alle accessoires

Het is natuurlijk niet uniek voor de Bespoke Jet, al die zuigmonden en borstelkoppen. Veel stofzuigerfabrikanten leveren er een zwik mee. Alleen zijn die doorgaans niet gemotoriseerd (en dus lichter), en vaak stop je ze gewoon in de stofzuiger. Of je hangt ze eraan. Beide opties heb je niet met de Bespoke Jet 2022.

Samsung Bespoke Jet 2022 accessoirehouder en oplader

Bij veel andere stofzuigers maakt het ook niet zoveel uit. Afgezien van misschien het mondstuk voor meubilair belandt de rest ongebruikt onderin een kast of lade. Maar bij de Bespoke Jet maakt het wél uit welke accessoire je gebruikt. We hebben het verschil tussen de Jet Dual Brush en de Slim Action Brush al genoemd, maar wat dacht je van de Pet Tool?

De Pet Tool

We hadden hem aanvankelijk genegeerd, want de Pet Tool borstelkop ziet eruit als een miniatuurversie van de Jet Dual Brush, minus de tweede, zachte roller. Maar natuurlijk zijn we plichtsgetrouw genoeg om voor een test álles uit te proberen, en gelukkig maar. Want de Pet Tool is, mits je je leven deelt met verharende huisdieren, ge-ni-aal. 

Samsung Bespoke Jet 2022 - Pet Tool op de acessoirehouder

Het beste zet je deze kop rechtstreeks op de basis-unit van de Bespoke Jet 2022. Deze borstelkop is namelijk ideaal voor het ontharen van meubilair, kussens en dekentjes. Zeg maar alles waar je viervoetige huisgeno(o)t(en) graag op zitten, met achterlating van de nodige haren. Doorgaans ga je die te lijf met speciale ontharingsborstels. Redelijk effectief, maar inspannend, met onaangenaamd in het rond vliegend haar, waardoor je het langer uitstelt dan zou moeten.

Zo niet met de Bespoke Jet met de Pet Tool, want daarmee heb je genoemde oppervlakken dus in een mum van tijd haarvrij. Of in elk geval, ontdaan van 90 à 95 procent van het haar. 'Haarvrij' is een staat van zijn die je als huisdiereigenaar niet moet willen nastreven. De Pet Tool brengt je zo dichtbij als haalbaar is. Met een fractie van de inspanning die een handmatige borstel vergt, in een mum van tijd. Als 949 euro je wat veel geld voor een stofzuiger lijkt: wie het dagelijks gevecht met huisdierharen kent, zal na het ervaren van de Pet Tool wellicht denken 'hm, het is het gewoon waard'. Een afbeelding zegt hier eigenlijk alles:

Samsung Bespoke Jet 2022 - vóór en na schoonmaken met de Pet Tool

De andere accessoires

Naast de Pet Tool zijn er dan nog de 'Combination Tool' en de 'Crevice Tool'. Wat je bij een andere stofzuiger zou aanduiden als het 'even snel eroverheen' mondstuk en het 'zo vissen we nog wat weg achter de verwarming' mondstuk. Beide zijn om onduidelijke redenen verstelbaar, je kan ze iets langer of korter maken. De haren van de 'Combination Tool' borstel zijn zo zacht, dat de makers vermoedelijk afstofwerk en dergelijke in gedachten hadden. Alleen voor heel fijn stof, dus. Onze ervaring is dat deze borstel niet heel veel zoden aan de dijk zet. Met broodkruimels en dergelijke werken de haren eerder contraproductief.

Samsung Bespoke Jet 2022 - gebruik als kruimeldief

De Crevice Tool is handiger, precies waarvoor hij bedacht is. Om stof te verwijderen uit moeilijk bereikbare plaatsen, naden en kieren. In combinatie met de 'Flexible Tool', een tussenstuk waarmee je de hoek van de bevestigde zuigmond kunt aanpassen, kom je er een heel eind mee.

Samsung Bespoke Jet 2022 - Crevice Tool in gebruik

We hebben hem terloops genoemd, maar er is natuurlijk ook nog gewoon de stofzuigerstang. Die kan je in lengte verstellen, iets wat niet meteen duidelijk is voor de technisch minder onderlegde gebruiker. Er zit een soort knopje op de onderkant, druk dat in en je kan hem verstellen. Niet onbelangrijk: alleen in de kortste variant past hij weer op het Clean Station basisstation. Dat luistert erg nauw, wat ons betreft. Iets voor de ontwerpers om nog eens goed naar te kijken. 

Samsung Bespoke Jet 2022 - in de hand

Het basisstation: mooi, maar niet altijd handig

Dat geldt overigens voor het hele ophangconcept aan dat basisstation. Je kan de Bespoke Jet er namelijk alleen op kwijt in combinatie met de stang, en dan een van de gemotoriseerde borstelkoppen. Klinkt logisch, maar wil je even snel de stofzuiger als extreem luxe, capabele kruimeldief gebruiken (en dat wil je, want het is superhandig), dan moet je 'm dus loskoppelen van de stang. Die blijft vervolgens niet staan tegen het basisstation. Dan moet er een ander mondstuk op, waarna je pas aan de slag kan. Om de Bespoke Jet dan na gebruik weer te legen, moet je dezelfde handelingen nog eens uitvoeren, maar dan in omgekeerde volgorde.  Het zou mooi zijn als je de stofzuigerstang ook op zichzelf aan het basisstation kon vastklemmen.

Samsung Bespoke Jet 2022 - detail

Qua reinigen van de Bespoke Jet doet het Clean Station basisstation een puike job. De krachtige motor leegt de opvangbak vlot na een druk op de knop. Wel jammer dat je hem handmatig ook weer moet stopzetten, want hij blijft gewoon doorzuigen. Dat gaat in een soort crescendo, dat na een piek weer afneemt, om vervolgens weer toe te nemen. Daardoor blijft de herrie beperkt. Gewoon stoppen na pakweg 10 seconden zou ook mogen, want onze ervaring is dat de opvangbak van de stofzuiger dan altijd wel leeg is. Een beetje pluis blijft altijd wel hangen, maar zoals gezegd kan je deze bak goed met de hand reinigen. 

De 2-liter stofzuigerzak in het basisstation zat in ons geval behoorlijk snel vol. Dat zal natuurlijk per huishouden verschillen - twee katten en evenzoveel kattenbakken maken al een hoop uit. Maar toch, een doorsnee stofzuigerzak is al gauw 4 tot 6 liter en gaat dus beduidend langer mee. Zeker gezien de prijs hadden we een grotere zak in het Clean Station gewaardeerd.

Conclusie

Als we stofzuigers puur zouden afrekenen op hun design, dan waren we snel klaar met de Samsung Bespoke Jet 2022. Ook na een maand het apparaat in huis te hebben gehad, vinden we het nog altijd een van de mooiste in zijn soort. Daar helpt het basisstation wel veel bij, want op zichzelf is het ontwerp nou ook weer niet zo anders dan andere zak- en snoerloze steelstofzuigers.

Uiteraard koop je een stofzuiger zelden als designobject, dus de prestaties verdienen ook aandacht. Die zijn door de bank genomen gewoon goed. Mits je het juiste opzetstuk gebrukt, levert de Bespoke Jet 2022 snel en zonder veel inspanning een schoon resultaat. Zowel op gladde vloeren, als op vloerbedekking en kleden. Sterker, gezien het relatief beperkte vermogen zijn de schoonmaakkunsten op tapijt en vloerbedekking ronduit indrukwekkend. De slimme, gemotoriseerde borstelkoppen doen hun werk wat dat betreft uitstekend.

Ook op het vlak van accuduur hebben we weinig te klagen. Voor een grotere eensgezinswoning is een extra accu wel noodzakelijk. De Woody Green (voor laminaat en parket) of de Midnight Blue (voor tegels, gietvloeren of zeil) zijn dan een logische keuze, want een losse accu is relatief gezien nog duurder.

In het gebruik zal het wennen zijn aan het gewicht, al geldt dat voor alle snoerloze stofzuigers. Die accu is nu eenmaal zwaar. Toch denken we dat een betere balans of gewichtsverdeling zou schelen, ook zonder er nog wat grammen af te schaven. Daar tegenover staat dat je echt overal kunt zuigen dankzij het flexibele ontwerp. You win some, you lose some.

Het kan nog wel wat handiger

Ons grootste kritiekpunt op de Samsung Bespoke Jet 2022 is toch wel de grote hoeveelheid accessoires. Die zijn weliswaar allemaal nuttig (zij het in meerdere of mindere mate), maar er is niet nagedacht over de noodzaak er regelmatig tussen te wisselen. Je kan er niet eenvoudig een paar meenemen, en het ontwerp van de stofzuiger leent zich ook niet voor 'even neerzetten'. Het steeds wisselen van opzetstuk gaat na een tijdje irriteren. Je bent dan genegen alles maar gewoon met hetzelfde mondstuk te doen, maar het resultaat is dan lang zo goed niet.

Ook het ontwerp van het Clean Station basisstation lijkt vooral ingegeven door de esthetiek, en minder door de dagelijkse praktijk. Het wil er bij ons niet in, dat Samsung geen basisstation kan maken dat er én mooi uitziet, én op een handige manier de accessoires herbergt. Waarbij je ook nog eens niet verplicht bent tot een specifieke stofzuigersamenstelling om het apparaat na gebruik snel weg te hangen.

Dit alles overweeg je dan tegen de achtergrond van de adviesprijs, die met 949 euro voor een model met twee accu's ronduit stevig is. Toegegeven, feitelijk koop je twee stofzuigers, maar dan nog. Voor dat geld heb je ook een stofzuiger met basisstation, die geheel zelfstandig zuigt en dweilt. Weliswaar alleen gelijkvloers en met een wat minder schoon resultaat dan de Bespoke Jet, maar je hoeft er je stoel niet voor uit. In deze prijsklasse willen we een stofzuiger die er niet alleen mooi uitziet en goed zuigt, maar die ook in het dagelijkse gebruik toch even een stukje gebruiksvriendelijker is. Kortom, we kijken uit naar de Bespoke Jet van 2023!

Samsung Bespoke Jet 2022 in een oogopslag
Afmetingen 25 x 100 x 21 cm
30 x 116,5 x 30 cm (op basisstation)
Gewicht Standaardconfiguratie: 3,05 kg
Basisunit: 1251 g
Accu: 487 g
Stang: 402 g
Jet Dual Brush: 913 g
Slim Action Brush: 680 g
Clean Station basisstation: 6,7 kg
MOtor Digital inverter motor
210 W zuigkracht
580 W maximaal vermogen
Geluidsniveau: 86 dBA

Basisstation:
1400 W vermogen
Stofopvang Zakloos, 0,5 liter opvangbak
2 liter zak in basisstation
Accu Lithium-ion VCA-SAPA95
25,2 V, 2200 mAh (effectief)
Afneembaar

Tot 1 uur werktijd (opgave fabrikant)

I.c.m. Jet Dual Brush:
42 min. op 'Low'
24 min. op 'Mid'
14 min. op 'Max'
8 min. op 'Jet'
Adviesprijs € 799 (Misty White)
€ 949 (Woody Green, Midnight Blue)
Koop

Bol.com

MediaMarkt