Review   |   Monitoren

Samsung Odyssey Neo G9 review: wat je moet weten

Samsung Odyssey Neo G9 review: wat je moet weten

De Samsung Odyssey Neo G9 is op dit moment het topmodel van Samsungs gaming monitoren. Het kwam een paar maanden geleden op de markt, en onderscheidt zich door één ding. Dat is een bijzonder backlight: een full array local dimming backlight met 2048 mini-led-lampjes. Hierdoor kan de Neo G9 veel dieper zwart en daarmee een veel hoger contrast tonen, dan een beeldscherm zonder zo'n backlight. Zoals het vorige topmodel van Samsung, de Odyssey G9.

Neo G9 vs G9

Dat scherm is nog steeds te koop en de Neo G9 lijkt er enorm op. Hetzelfde uiterlijk, bijvoorbeeld. Een enorme spanwijdte, dankzij een diameter van 49 inch (124,5 cm). Een sterk gebogen scherm, in het midden met een kromming van 1000R. Een futuristisch design, vooral achterop zichtbaar, in helderwit - met een bijzondere, ronde verlichting in het midden. Het paneel heeft dezelfde 32:9-verhouding, met evenveel beeldpunten: 5120x1440. Ook de beloofde snelheid is hetzelfde, 240 Hz, goed voor 240 beelden per seconde. En dat geldt ook voor de kleurweergave: 'qled', in Samsung jargon, staat voor diepverzadigde kleuren met een groot kleurbereik.

Samsung Odyssey Neo G9 Samsung Odyssey Neo G9 Samsung Odyssey Neo G9 Samsung Odyssey Neo G9 Samsung Odyssey Neo G9 Samsung Odyssey Neo G9 Samsung Odyssey Neo G9 Samsung Odyssey Neo G9

De Neo G9 verschilt naast het backlight, dat zorgt dat het beeld van het gebogen lcd-paneel zichtbaar is, alleen met zijn aansluitingen. Naast displayport 1.4 heeft de Neo G9 twee hdmi 2.1 ingangen, waar de G9 het met 2.0 moet doen. In theorie maakt dat de Neo G9 ideaal voor gebruik met next-gen consoles: de Xbox Series X|S en de PlayStation 5 hebben ook hdmi 2.1. Alleen, die leveren 16:9 beeld aan - op de Neo G9 wordt dat opgerekt. In de praktijk heb er je dus niets aan, tenzij Microsoft en Sony hun consoles leert om 32:9 beeld aan te leveren. Dat is niet waarschijnlijk.

Neo G9 in gebruik

In gebruik is de Neo G9 een bijzondere ervaring. De hele sterke kromming vergt gewenning, zelfs als je vaker een gebogen scherm voor je neus had. Voor toepassingen waar je moet werken met rechte lijnen - beeldbewerking, cad, etc. - kunnen we ons voorstellen dat deze kromming een brug te ver is. Zelfs Windows vensters en gewone toepassingen ogen vreemd op het gebogen paneel, al went dat na een tijdje. 

Voor het bekijken van video's heeft de Neo G9 een paar hele sterke en een paar mindere kaarten. Het bijzondere backlight zorgt voor prachtige contrasten, die de kleurenrijkdom van het scherm schitterend laten uitkomen. Een film in hdr is daardoor heel fraai om te zien. Minder enthousiast zijn we over de zwarte balken aan weerszijden. Bij een standaard 16:9-film zijn die erg groot - de helft van het scherm. Bij een breedbeeldfilm in 2,39:1 verhouding zijn ze kleiner, maar nog altijd behoorlijk aanwezig. Bovendien is de kromming zo sterk, dat je eigenlijk alleen in je eentje lekker een filmpje kijkt. Niet heel gezellig dus.

Voor games geeft de Neo G9 een overweldigende, meeslepende ervaring. Het enorme, gebogen scherm plaatst je middenin de actie. Kleur, contrast en snelheid zijn alle dik in orde. Toch zijn we niet onverdeeld enthousiast. Dat heeft alles te maken met een aantal eigenaardigheden van het paneel. Die zorgen voor diverse storende fenomenen. Die leiden af van de ervaring of doen er zelfs echt afbreuk aan.

Samsung Odyssey Neo G9 - FPS Samsung Odyssey Neo G9 - FPS Samsung Odyssey Neo G9 - action RPG Samsung Odyssey Neo G9 - flightsim Samsung Odyssey Neo G9 - flightsim Samsung Odyssey Neo G9 - racing

Neo G9 problemen

De problemen komen grotendeels voort uit het juist dat bijzondere backlight van de Neo G9. Het is soms zichtbaar door het beeld op het scherm heen, al verdwijnt dat na verloop van tijd. In effen vlakken bij rustig en stilstaand beeld blijven echter kleurgradaties en -overgangen zichtbaar. Daarnaast zorgt het oplichten van het beeld bij heldere delen weliswaar voor een hoger contrast, maar het beeld licht soms ook mee waar dat niet moet. Soms knippert het zelf hinderlijk. De ervaringen wisselen per game en spelsituatie, en de ene persoon zal zich er meer aan storen dan de ander. Heb je het eenmaal gezien, dan kan je het maar moeilijk negeren. Dat is in elk geval onze ervaring.

Die deden we op in een periode van meerdere maanden, met niet minder dan drie exemplaren van de Odyssey Neo G9. In die periode verschenen diverse updates van de firmware, de software die het scherm intern aanstuurt. Als gebruiker kan je die zelf opwaarderen. De firmware updates zorgden voor verbetering op sommige vlakken (aanvankelijk zagen we nog heel wat meer problemen), maar losten nog niet alles op. Daarmee ben je als gebruiker feitelijk een bètatester. 

Conclusie

Op dit moment is de Samsung Odyssey Neo G9 een superlatieve gaming monitor, met een paar potentieel heel storende eigenschappen. Die zijn deels wellicht nog te verhelpen met updates. Op dit moment zorgen ze ervoor dat we het scherm niet zonder meer kunnen aanbevelen. Daarbij speelt ook mee dat deze monitor voor andere doeleinden dan gaming, dankzij de geconstateerde problemen, echt geen aanrader is. Puur voor gaming een scherm kopen voor 2200 euro, dat nog niet 'af' is: daar zal niet iedereen zich aan willen wagen. We kunnen ons voorstellen dat je voorop wilt lopen in de technische ontwikkeling en de gebreken voor lief neemt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, en zal denkelijk best tevreden kunnen zijn met de Neo G9. 

Wil je een mini-led beeldscherm vanwege de duidelijke voordelen, dan raden we je aan om nog even te wachten. Volgend jaar komen er veel meer op de markt en zal deze techniek volwassener zijn. En dus minder kuren hebben. Wil je per se nu meer dan 1000 euro uitgeven aan een gaming beeldscherm, dan adviseren we de Samsung Odyssey G9 te overwegen als je breedbeeld zoekt - of toch eens te kijken naar een kleine oled-televisie als je bovenal een contrast- en kleurrijke ervaring wenst.

Meer weten? Lees onze grote review van de Samsung Odyssey Neo G9

Samsung Odyssey Neo G9
Beeldscherm 32:9, 49-inch (124,5 cm)
            Vertical Alignment (VA)
            1000R curved
            5120x1440 pixels
Helderheid Typisch: 420 nits
            Piek: 2000 nits
Contrast 1.000.000:1 (statisch)
Responstijd 1 ms GtG
Verversingsfrequentie 240 Hz (via DP)
Variabele refresh HDMI 2.1 VRR
            G-sync compatible
            FreeSync Premium Pro
Kleurbereik 125% sRGB
            95% DCI-P3
            92% AdobeRGB
            88% NTSC
Aansluitingen             

1x DisplayPort 1.4
            2x HDMI 2.1
            2x 5 Gbit USB

            
Bijzonderheden Auto Source Switch+
            Eye Saver Mode
            Flicker Free
            Picture-in-Picture & Picture-by-Picture
            Low Input Lag Mode
            Super Arena Gaming UX
Ergonomie Hoogte verstelbare voet, kantelen, zwenken
Afmetingen
            & Gewicht
Met voet:
            115 x 53,7 x 41,8 cm, 14,5  kilo
            
            Zonder voet:
            115 x 36,4 x 28,7 cm, 11,9 kilo
Adviesprijs € 2199