Samsung Odyssey Neo G9 superwide gaming monitor review: blik op de toekomst
Wat is een ultiem gaming scherm? Dat zal afhangen van wie je het vraagt, maar een paar aspecten zullen blijven terugkomen. Zoals het beeldformaat, de snelheid waarmee het scherm nieuwe beelden voor je neus kan zetten, en de kwaliteit van die beelden. Beeldkwaliteit is op allerlei manieren te beoordelen, maar anno 2021 verwachten we naast scherpte een groot kleurbereik en een hoge dynamiek: het lichtste licht moet zoveel mogelijk contrasteren met het donkerste donker. Een 49-inch superwide gaming monitor belooft op papier al die zaken te leveren, voor een prijs waar je ook een tweedehands autootje voor kunt kopen. In deze Samsung Odyssey Neo G9 review lees je of dit ook echt de ultieme gaming monitor is.
Geen tijd voor een hele lange review? Lees dan onze beknopte review van de Samsung Odyssey Neo G9!
Verschil tussen Odyssey Neo G9 en Odyssey G9
We zijn goed bekend met diverse voorlopers van deze zogenaamde superwide modellen, zoals de eerste 49-inch Samsung gaming monitor, de C49HG90, als de C49RG90 van twee jaar later. Laatstgenoemd model bood als eerste 5120x1440 pixels met een hoge verversingsfrequentie. Beide waren destijds baanbrekend in hun klasse, en legden de lat hoog. De Odyssey Neo G9 is het nieuwste topmodel in de gaming-lijn van Samsung.
Tot dusver was dat de op het eerste gezicht zeer vergelijkbare Odyssey G9. Leggen we de twee naast elkaar, dan zijn er meer overeenkomsten dan verschillen. De beeldverhouding van 32:9, de beelddiagonaal van 49 inch (124,5 cm), de resolutie van 5120x1440 pixels, de maximale verversingssnelheid van 240 Hz, de paneelkromme (curve) van 1000R, de gebruikte paneeltechniek van vertical alignment: allemaal hetzelfde.
Waarin verschilt de Neo G9 dan van de G9? Kort gezegd in één opzicht: het gebruikte backlight. Lcd-panelen produceren zelf geen licht. Er is een aparte lichtbron nodig om het gecreëerde beeld ook zichtbaar te maken. Doorgaans is dat backlight een strook led-lampjes aan een of meer zijkanten van het scherm. Het licht daarvan wordt met een speciale diffuser over het hele beeldoppervlak verdeeld.
Mini-leds als backlight
Een klein, maar groeiend aantal beeldschermen gebruikt verlichting achter het gehele paneel. Het concept is niets nieuws, zeker uit de wereld van televisies kennen we het al langer. Wat nieuw is, is het type verlichting. Tegenwoordig zijn dat zogenaamde mini-led-lampjes. Kleiner en energiezuiniger dan 'ouderwetse' leds. Daardoor passen er meer achter een scherm. Zo is een lager energieverbruik én een hogere helderheid mogelijk. Bovendien, niet onbelangrijk, kan de verlichting nauwkeuriger het getoonde beeld volgen.
Bij de Samsung Odyssey Neo G9 gaat het om niet minder dan 2048 van die mini-leds. Die kunnen onafhankelijk van elkaar feller of minder fel branden, al naar gelang het getoonde beeld. In jargon heet dat fald: full-array local dimming. Het paneel van de Neo G9 heeft namelijk een oppervlak van net geen 4000 cm². Met 2048 leds komen we dan op iets meer dan een led voor elke 2 vierkante centimeter beeldoppervlak.
Goedkoop is deze techniek niet. Het tweede verschil tussen Neo G9 en G9 is dan ook de prijs. Waar laatstgenoemde voor 1419 euro van eigenaar verwisselt, tel je voor de Neo G9 2199 euro neer.
Voorgeschiedenis: 3 samples
Een prijsverschil van een kleine 800 euro, voor één feature. Kortom, de verwachtingen waren hooggespannen. We zijn dan ook niet over één nacht ijs gaan. Voor de gelegenheid werkten we voor dit artikel samen met het onvolprezen TechTesters, dat beschikt over een keur aan hardware en testapparatuur. Daarnaast testten we samen voor deze review uiteindelijk niet minder dan drie samples van de Neo G9, over een periode van ruim drie maanden.
Nieuwe firmwares
De reden voor dat ongebruikelijke aantal en die ongebruikelijke periode is, dat we tijdens het testen tegens diverse zaken aanliepen. Zaken die we niet verwachtten bij een superdeluxe topmodel van een van 's werelds toonaangevende monitorfabrikanten. In dezelfde periode werd duidelijk dat monitoren met mini-led backlights bij meer fabrikanten voor uitdagingen zorgden. Om die reden wilden we zeker niet afgaan op wat mogelijk exemplarische defecten van een enkel model waren.
Daar kwam bij, dat Samsung tijdens de testperiode meerdere nieuwe firmwares uitbracht: updates die het gedrag van de Neo G9 wezenlijk veranderden. De eerste versie die we zagen was firmware 1002, de laatste 1008. Ongetwijfeld is dat niet de laatste die er nog komt. Ook deze updates zorgden ervoor dat we over een langere periode naar meerdere exemplaren van dit product hebben gekeken.
Koper als bètatester
Als gebruiker kan je die firmware versies ook toepassen. Zo kon en kan je de Neo G9, die inmiddels geruime tijd op de markt is, na aanschaf opwaarderen. Dat is vrij uitzonderlijk, al biedt Samsung die mogelijkheid al langer. De meeste andere monitorfabrikanten doen dat niet.
Het betekent ook, dat je als early adopter, oftewel iemand die een Neo G9 heeft gekocht zodra dat kon, een product in huis haalde dat nog niet 'af' was. Ook in de variant waarin we deze monitor uiteindelijk hebben beoordeeld, valt er nog genoeg te verbeteren. Het is niet uitzonderlijk dat je als consument en koper van state of the art apparatuur als een soort bètatester fungeert, maar het is nog altijd geen fenomeen dat we toejuichen.
Werk in uitvoering
Diverse kopers van de Neo G9 ondervonden dit ook en lieten dat op allerlei plaatsen merken, van de productpagina bij Samsung tot discussies op Reddit. Ook collegareviewers elders in de wereld bevestigden diverse van de zaken die we tijdens het testen tegenkwamen. Samsung is daarvan op de hoogte en hard bezig met het oplossen van geconstateerde onvolkomenheden. Tegelijk wordt de Neo G9 onverminderd gepromoot. Wat ons betreft schuurt dat toch wel.
Tijdens het testtraject hebben we nauw contact met Samsung onderhouden. Ere wie ere toekomt, het bedrijf was naar ons volkomen open over het feit dat er zaken te verbeteren waren, en heeft er veel aan gedaan om ons van feedback en nieuwe firmwares te voorzien. Daarbij bleek ook wel hoe groot Samsung als bedrijf is, want het kwam voor dat we in Europa zaken bespraken, die in Amerika al waren teruggekoppeld naar Korea en verwerkt in een nieuwe firmware.
Al met al is de Samsung Odyssey Neo G9 een werk in uitvoering, en deze review moet je dan ook in dat licht lezen. Zit je niet te wachten op een product dat niet direct uit de doos precies werkt zoals beloofd - en dat is wat ons betreft volstrekt redelijk en begrijpelijk! - dan kan je het beste direct naar de conclusie springen. Wil je precies weten wat je op dit moment in huis haalt met dit bijzondere beeldscherm, lees dan vooral door.