Nieuws   |   Monitoren

Nieuws uit Londen: de nieuwe Odyssey OLED, ViewFinity en Smart monitoren van Samsung

Op een evenement in Londen presenteerde Samsung nieuwe Odyssey gaming monitoren, ViewFinity monitoren voor creatieve gebruikers en Smart Monitoren voor wie een alles-in-één scherm zoekt.
Op een evenement in Londen presenteerde Samsung nieuwe Odyssey gaming monitoren, ViewFinity monitoren voor creatieve gebruikers en Smart Monitoren voor wie een alles-in-één scherm zoekt.

In de hippe Samsung KX-conceptwinkel stelde Samsung de nieuwe waar ten toon. Of nou ja, nieuw? Het tweetal kersverse Odyssey-monitoren werd eerder dit jaar al officieel aangekondigd, maar is hier (voor ons in elk geval) voor het eerst in levende lijve te zien. Geflankeerd door de bredere en vaak gebogen Odyssey oled monitoren vallen de twee nieuwkomers des te meer op, vooral vanwege hun kaarsrechte en antireflecterende schermen, in behapbaardere groottes bovendien.

Aan de andere kant, ter hoogte van de koffiebar en openbare werkplekken, stond een reeks nieuwere ViewFinity-schermen en de Smart Monitor-lijn uitgestald. Die komen uiteraard met een zakelijker randje en daarmee significant minder flair. Lees: geen oled. Enkele van de producten vallen inderdaad onder het kopje ‘spiksplinternieuw’, maar lang niet ál Samsungs laatste nieuwkomers laten hier van zich zien. In totaal telt het vernieuwde aanbod maar liefst 5 verschillende ViewFinity-schermen en 3 smaken Smart Monitor, waarvan enkele met ook weer meerdere schermgroottes om uit te kiezen.

Over de nieuwigheden in dat zakelijkere aanbod reppen we later meer, maar eerst: het leukste spul. Enigszins vanzelfsprekend zijn vooral de twee nieuwe oledmonitoren de blikvangers van het evenement. We schoven aan in een gethematiseerde gaming-bus voor een paar potjes Fortnite en Rocket League. 

De Odyssey OLED G8 en OLED G6: eindelijk OLED voor de gemiddelde (en competitieve) gamer

Na oled vooral groot en ultrabreed op de markt gezet te hebben, is de beurt nu ook bij Samsung aan de meer traditionele schermvormen. Met de Odyssey OLED G8 (G80SD) en Odyssey OLED G6 (G60SD) richt Samsung het vizier op een grotere groep gamers. We “keren terug” naar 16:9-schermverhoudingen en groottes van respectievelijk 32 inch en 27 inch. Voor veel gamers toch de gulden standaard(en), maar nu dus met oled en alle voordelen van dien.

De grotere OLED G8 pakt uit met een uhd-resolutie (3840 bij 2160 pixels) op 240 hertz, terwijl de OLED G6 kiest voor qhd (2560 bij 1440 pixels) op een behoorlijke 360 hertz. Beide panelen claimen GtG-responstijden van 0,03 milliseconde, waarmee de schermen ook begeerlijk zullen zijn voor gamers met esports-ambities. De inherent hoge responsiviteit van oled maakt de schermtechnologie op papier perfect voor competitieve games. Nu de resoluties en groottes ook meer in lijn lijken met de esports-standaarden, kunnen ook die gamers de overstap wagen.  

Samsung Odyssey OLED 2024 tabel

Wel weer jammer: Rocket League en zeker Fortnite blijken hier niet de beste games om esports-waardige framerates mee te demonstreren. Op het 360 hertz-beeldscherm lijkt Rocket League rond de 90 tot 100 fps te klokken, terwijl Fortnite aanvankelijk in een locked 60 fps draait op het 240 hertz-display. Zeker na de nodige tweaks ogen beide beeldschermen vloeiend genoeg, maar een potje Counter-Strike of Valorant had mogelijk meer indruk gemaakt op het competitieve front.

Fraaie dagprestaties én minder kans op inbranden

Tegelijkertijd laten de twee kleurrijke games wel de ándere voordelen van oledpanelen shinen. Letterlijk. Zelfs in de goed verlichte gaming-bus spatten de spellen van de twee schermen, hoe cliché dat ook klinkt. Zeker het van zichzelf al kleurrijke Fortnite heeft een behoorlijke impact; Shady Sands zag er nog nooit zo weelderig en warm uit. Je zou bijna zeggen dat de rode saharagloed voelbaar wordt. Ongeacht het tegenlicht van de Londense zon valt nog op hoe hard het contrast van de schermen afsteekt.

Dat zou je met de beloofde 250 nits typerende helderheid misschien niet snel verwachten, maar dat is waar Samsungs nieuwe anti-glare-coating absoluut een handje helpt. In tegenstelling tot veel eerdere oledschermen komen de G8 en G6 met een lekker doffe, afgematte laag. Dat maakt beide schermen opmerkelijk goed zichtbaar in lichte scenario’s, ook vanuit een bredere kijkhoek of van wat verderaf. De nieuwe coating lijkt nauwelijks tot geen invloed te hebben op de schermprestaties: het totaalplaatje oogt nog steeds typerend vol voor oled.

Om inbranden te voorkomen doen de schermen beroep op het nieuwe OLED Safeguard+, dat ook de hitteafvoer van het paneel dynamisch dient te verbeteren. Achterin de relatief dunne monitoren zit een pulserende hittepijp verborgen, die de hitte van bepaalde schermregionen als het ware wegstuwt. En jawel: ook in het zonnetje en met al meerdere uren uptime voelden beide schermen niet bepaald heet. Die dynamische koeling lijkt vooralsnog prima te werken. 

Verder keert ook de automatische regiohelderheid terug, waarbij het scherm statische elementen (zoals taakbalken) zelfstandig dimt. Een regelrechte inbrandgarantie blijft uit, maar meer volautomatische functies om oled-kwaaltjes effectief te vermijden, juichen we uiteraard van harte toe. 

Smart TV in de Odyssey OLED G8

Opvallend is dat de Samsung Odyssey OLED G8 beschikt over 4K-upscaling die ook in Samsung TV's en bijvoorbeeld de Smart Monitor M80D zit, op basis van de AI-processor NQ8 Gen 3. Deze functie werkt echter alleen op Smart TV-applicaties. Gamers zullen er dus weinig aan hebben, gezien zij meestal toch hoofdzakelijk beroep doen op hun dedicated pc’s en consoles. In de Benelux is überhaupt de gehele Samsung Gaming Hub, waarin de 4K-upscaling ook zou moeten werken, niet beschikbaar.

ViewFinity: meer kleurrealisme op de kantoorvloer

Aan de kant van ViewFinity en de Smart Monitor-serie zijn de pijlers wat minder flashy. Sowieso is hier (nog) geen sprake van oled; Samsung doet voor beide reeksen nog vol beroep op va-panelen voor veel van de schermen van 32 inch en ips voor het traditionele 27 inch. Dat neemt niet weg dat er nieuwigheden te bespreken zijn: verbeterde kleurprestaties en slimme AI-functies staan hier momenteel hoog in het vaandel.

Samsung heeft nog altijd geen eigen productlijn voor de echte beeldpuristen (zoals bijvoorbeeld Eizo, Asus of BenQ wel hebben), maar meent alsnog de “creatieve professionals” tegemoet te komen wat betreft kleurbereik. Zo wordt voortaan vast een kleurdiepte van minstens 1,07 miljard kleuren belooft en dekken alle nieuwe ViewFinity S8-, S7- en S6-schermen in ieder geval het sRGB-kleurenspectrum voor 99 procent, met vaste schermhelderheden van 350 nits.

Samsung ViewFinity 2024 tabel

De ViewFinity-lijn zal daarmee bij lange na niet dé uitvalbasis voor veeleisende creators worden, maar de creatieveling in de kantoortuin kan er ongetwijfeld prima mee uit de voeten. Dat de nieuwe monitoren voortaan stuk voor stuk usb-hubs integreren, extra duurzaam verpakt worden en bijna schandalig makkelijk te installeren zijn, onderstreept nog eens hoe kantoorgericht deze lijn van Samsung is. Daar gaan veel B2B-handjes op geklapt worden.

Nieuwe Smart Monitor-modellen bieden vooral meer AI

Het zal niemand verbazen, maar uiteraard propt Samsung de meeste AI-nieuwigheid in de nieuwe Smart Monitor-modellen. Dat zijn nog altijd de meer mainstream-modellen: qua specificaties liggen ze dichter bij de kantoorvloer dan de gameroom (lees: VA-panelen op maximaal 60 hertz en minimaal 4 ms GtG), maar dan wel met een focus op kijkplezier en comfort, in een hipper jasje bovendien. Het hele eiereneten van de nieuwe reeks is een uitbreiding van het Smart TV-gedeelte op basis van Tizen, het zelfstandige besturingssysteem van de slimme monitoren.

De nieuwe Smart Monitor M80D, een 32 inch uhd-monitor, komt bijvoorbeeld met 4K-upscaling middels een ingebakken NQM-processor. Lagere resolutie content in de Smart TV-applicaties kan automatisch uitvergroot en verscherpt worden naar de native resolutie van het beeldscherm. Die technologie zagen we eerder ook al bij de nieuwe Samsung-televisies en is nu klaarblijkelijk komen overwaaien.

Diezelfde AI-processor biedt ook een ‘Active Voice Amplifier’ om de geluidsweergave automatisch aan de omgevingsruimte aan te passen en een 360 Audio Mode. Die kan samenwerken met Galaxy Buds draadloze in-ears voor spatiale audio-upscaling. Die functie konden we nog niet uitproberen. Let bovendien op: veel van de AI-gedreven functies werken enkel en alleen op Smart TV-content, dus niet met het beeld of geluid van andere apparaten.

Andere nieuwigheden op de Smart Monitor-reeks zijn zaken als de Workout Tracker, die samenwerkt met een Galaxy Watch om gezondheidsdata in real-time af te beelden naast andere content. Ook het zogenaamde Smart Calibration, waarbij een smartphonecamera als impromptu colorimeter dienstdoet, is beschikbaar in de Smart Monitor-reeks. Samsung erkent zelf ook dat de resultaten af zullen wijken van die van een professionele colorimeter, maar heel eerlijk: voor het gemiddelde oog zal dat verschil hoogstwaarschijnlijk niet of nauwelijks merkbaar zijn. In een handomdraai ogen demo-beelden in ieder geval een flinke slag realistischer.

Specifiek de Smart Monitor M80D wordt overigens standaard geleverd met de modulaire Slim Fit-camera. De M70D en M50D integreren die camera niet, maar blijven wel compatibel met de eventuele upgrade.

Samsung Smart Monitor 2024 tabel

Prijzen en beschikbaarheid: nog even afwachten

De nieuwe Odyssey OLED, ViewFinity en Smart Monitor-modellen van 2024 moeten binnenkort verschijnen. Precieze prijzen voor de vele modellen zijn vooralsnog niet aangegeven, maar zullen ongetwijfeld spoedig volgen.