Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

Samsung Galaxy Buds 2 Pro review: ook deze draadloze oortjes van Samsung bevallen weer uitstekend

Samsung Galaxy Buds 2 Pro review: ook deze draadloze oortjes van Samsung bevallen weer uitstekend
De Samsung Galaxy Buds 2 Pro zijn zeer compacte oortjes, die toch twee drivers bevatten en een uitstekende, gebalanceerde sound bieden.

De Samsung Galaxy Buds 2 Pro zijn de absolute topmodellen van het merk als het gaat om true wireless draadloze oordopjes. De ‘2’ geeft het al aan: deze draadloze oortjes zijn de opvolgers van de eerste Buds Pro. Vergeleken met die voorganger, maar ook met heel wat concurrenten, zijn de Buds 2 Pro klein, licht en voorzien van veel functies. Inclusief een goede noise-cancelling, al biedt Samsung geen adaptieve ruisonderdrukking, in tegenstelling tot de meeste rivalen.

Samsung Galaxy Buds 2 Pro

Samsung Galaxy Buds 2 Pro: de prijs valt mee

Je krijgt wel de nodige andere interessante snufjes in handen. Voor de Galaxy Buds 2 Pro betaal je een hogere prijs: 229 euro. Nu ja, in theorie. Prijzen van TWS’en zijn volatiel en dat geldt in het bijzonder voor Samsung, lijkt het. Op moment van schrijven verkoopt Samsung zelf de Buds 2 Pro voor 169 euro, elders zien we ze nog 10 tot 20 euro goedkoper. En dan is het niet eens Black Friday (want deze Black Friday periode zijn ze zelfs voor 139 euro te vinden).

Het prijsverschil met de uitstekende maar functiearmere Galaxy Buds 2 zou daarmee verkleinen – ware het niet dat ook deze toestellen inmiddels veel goedkoper zijn geworden. Die kan je al voor 69 euro aanschaffen. De boodschap is dus: kijk goed rond voordat je op de Koop Nu-knop drukt.

Koffieboontjes voor in je oren

De Samsung Galaxy Buds 2 Pro zijn kleine oortjes die bijna helemaal in de oorschelp verdwijnen. Er zit geen rechte lijn of hoekje aan, ze lijken net grote koffiebonen. Het afgeronde design oogt een tikje futuristisch. Best mooi en superdiscreet, vinden we. Zeker in het matwit, zoals de exemplaren die wij ontvingen. De grafietzwarte editie ziet er ook best strak uit. Of dat ook opgaat voor de minder subtiele lichtpaarse versie laten we aan de lezer over. De oortjes huizen in een compact doosje in een passende matte kleur. Het doosje geeft de indruk relatief slijtvast te zijn.

Samsung Galaxy Buds 2 Pro

Op vlak van draagcomfort vallen ze in de smaak. Ondanks het kleinere formaat blijven de Galaxy Buds 2 Pro heel goed zitten, ook tijdens het wandelen. Ze dragen bovendien een IPX7-etiket. Dat is nieuw voor de Buds 2 Pro en betrekkelijk zeldzaam bij draadloze oordopjes. Het maakt ze geschikt voor buitengebruik en het sporten. Volgens Samsung mag je ze gewoon onder de kraan afspoelen na een heftige sportsessie. Zo’n claim moeten we testen – onder de douche ermee! Hoe het op langere termijn zit, is moeilijk in te schatten. Maar vijf minuten onder waterstralen overleefden deze Samsung oortjes zonder problemen.

De accuduur die Samsung opgeeft is vijf uur met noise-cancelling. Dat is eerder gemiddeld dan bijzonder lang. De beste modellen halen zes uur, soms iets meer. De oplaadcase brengt het totaal op 18 uur. Snelladen doet hij niet, draadloos laden kan wel.

Werken met alles, maar het beste met Samsung 

De Samsung Galaxy Buds 2 Pro verschenen ongeveer gelijktijdig met de Galaxy Z Fold 4 en Flip 4, maar zijn zoals de andere Samsung-oortjes niet gebonden aan die smartphones. Je kunt de oordoppen combineren met elke smartphone, tablet of laptop. Maar zoals wel vaker bij TWS’en afkomstig van smartphonefabrikanten, heb je meer functies als je ze huwt met een (recente) Samsung-telefoon.

Bezit je een Android van een ander merk? Dan moet je de Galaxy Wearable-app downloaden én de Buds 2-plugin. Deze laatste moet ook apart bepaalde rechten krijgen. Er is geen app beschikbaar voor iOS, waardoor iPhone-eigenaars beperktere functionaliteit genieten.

Samsung Galaxy Buds 2 Pro

Wanneer we de oortjes verbinden met de Galaxy Z Fold 4, moeten we een update voor de Galaxy Wearable-app downloaden. Deze biedt een sober en helder overzicht van de verschillende opties. Ook bevat de app een test om te zien of de oortjes goed passen. We zien vooral nuttige zaken, zoals omgevingsgeluid doorlaten als je belt (waardoor je stem natuurlijk klinkt voor jezelf) en oproepen enkel naar de oortjes sturen als ze in je oren zitten. Je kunt zelfs instellen dat je een melding krijgt als je te lang met gebogen nek naar een scherm loert. Origineel bedacht, en niet eens zo’n slecht idee.

Het is positief dat Samsung een aantal functies voorziet op vlak van toegankelijkheid. Zo kun je de balans van de oortjes aanpassen, handig voor wie in een oor minder goed hoort. Ook kan je ervoor kiezen de ruisonderdrukking op slechts een van de twee oortjes te activeren.

360-audio van de Samsung Galaxy Buds 2 Pro

De Galaxy Buds 2 Pro bevatten daarnaast met een headtracking-functie, 360-audio genaamd. Deze vereist wel een recente Samsung smartphone, met OneUI 4.1.1 of hoger. Naast 360-audio kan je ook genieten van iets dat Direct Multi-Channel-geluid heet. Dit is nog iets nieuws bij de Buds 2 Pro en schijnbaar een soort surroundvirtualisatie. Er is niet veel informatie over te vinden, maar de functie lijkt enkel beschikbaar bij de Netflix-, Disney+- en HBO Max-apps.

Samsung Galaxy Buds 2 Pro - Samsung Wearable app: 360 audoAls we de Samsung Galaxy Buds 2 Pro verbinden met een Motorola Edge 30 Ultra, merken we inderdaad dat deze optie in de Galaxy Wearable-app ontbreekt. Op basis van een korte vergelijking tussen ‘Atomic Blond’ op Netflix op de Fold 4 en op de Motorola, was de kijkervaring op de Samsung inderdaad iets meer ‘surround’.

Het is wat persoonlijk, maar we vinden 360-audio al bij al wel een fijne toevoeging. Meestal toch. Zeker bij games en video die je zittend consumeert is het best leuk. Tijdens ‘Rogue One’ via Disney+ gaf het echt een soort grote bioscoopzaalgevoel (al moet je wel even goed kijken in welke positie je de telefoon houdt). Als je rondloopt is de functie vooral afleidend, iets wat Samsung ook toegeeft.

Bij muziek is 360-audio veel minder interessant. Niet zozeer vanwege het vastpinnen van de muzikanten op één plek. Dat geeft net een live-concertgevoel (wederom: als je stilzit). Maar de functie grijpt tonaal sterk in, waardoor muziek kunstmatiger klinkt. Bij films merk je dat eveneens, vooral bij dialogen, maar is die vervorming nog een acceptabele prijs voor iets wat op een surroundgevoel lijkt.

Prima ruisonderdrukking, maar niet adaptief

De noise-cancelling bij de met zes microfoons uitgeruste Galaxy Buds 2 Pro is in sommige situaties akelig goed. Dat mag je op verschillende manieren interpreteren. Het is zeer effectief tegen kantoorlawaai bijvoorbeeld, maar heeft ook een duidelijk punt waarboven geluid wordt doorgelaten. In een huiselijke omgeving of een kantoor ervaar je hierdoor een diepe stilte, waar dan plots pakweg het geluid van een sluitende deur helder doorkomt. Het is bij momenten een beetje bevreemdend, maar de goede werking van de ruisonderdrukking vinden we het belangrijkst.

Met onze testvideo van een treinrit door een sneeuwstorm afgespeeld op hoge volume op een 2.1-opstelling presteert de noise-cancelling eerder goed. Het lage, vermoeiende gerommel van de trein is weg, enkel het tikken van de spoorbalken en een beetje wind blijft over. Zeer geschikt voor thuisgebruik en behoorlijk goed bij het pendelen, zouden we stellen. Echte stilte, daarvoor moet je toch naar een over-ear hoofdtelefoon grijpen.

De noise-cancelling is niet adaptief. Of liever: de gebruiker kan de efficiëntie niet zelf aanpassen. Softwarematig zou dat wel gebeuren, naargelang wat je doet.

Goed voor gesprekken

Een abrupte overgang ervaar je ook wanneer je de functie Stem Detecteren inschakelt. Op zich heel handig: zodra je spreekt, stopt de noise-cancelling. Dit maakt het makkelijk om een snelle conversatie te voeren met iemand. Even een koffie bestellen of in de trein een praatje slaan, je hoeft de Buds 2 Pro niet uit te nemen.

Samsung Galaxy Buds 2 Pro

Samsung is natuurlijk nummer één of twee qua smartphoneverkoop, dus misschien mogen we niet verbaasd zijn dat bellen met de Buds 2 Pro zeer goed gaat. Onze gesprekspartner is perfect verstaanbaar, omgekeerd wordt ook een goede verstaanbaarheid gemeld. Er is wat lichte impact van turbulentie als het waait, maar zowel qua verstaanbaarheid als bij ruisonderdrukking valt het heel erg mee.

Geluidsweergave van de Samsung Galaxy  Buds 2 Pro: fraai gebalanceerd

Het Pro-model onderscheidt zich van de gewone Galaxy Buds 2 (en de meeste andere TWS’en) door het gebruik van twee aparte luidsprekers of drivers per oor. Bij bekabelde in-ears komen je dat vaak tegen, bij draadloze oortjes is het eerder zeldzaam. Laat je echter niet misleiden door marketing: multi-driver ontwerpen klinken niet per se beter. Het is net als de grootte van de luidspreker in de oortjes: een grotere driver is geen garantie voor betere (bas)prestaties.

De tuning van de Buds 2 Pro is door Samsung zelf gedaan, met (aldus de marketeers) inbreng van AKG. Dat merk is onderdeel van de Harman-stal en alweer de nodige jaren in handen van Samsung. Net zoals zijn andere oortjes lijkt Samsung dan ook de Harman-curve aan te houden, wat een gebalanceerde sound oplevert. We zijn meestal wel te spreken over weergave van de recente Samsung oortjes, en dat geldt hier ook.

De donkere Noorse folk van Danheim, met Scandinavische percussie en veel diepe mannenstemmen, zetten ze zeer knap neer. De ultradiepe trommel die zeer opzwepend ‘Faldne’ voorstuwt is zelfs bij de Normaal-stand heel indrukwekkend aanwezig, met de viool en de ritmische folkinstrumenten die echt als aparte instrumenten in een kamer klinken. Op de Dynamische stand zou zelfs de meest overtuigde basshead gelukkig moeten zijn. Mocht je de equalizer trouwens niet vinden: die zit wat verder verstopt in de Wearable-app. Het biedt zes nuttige presets, maar zelf de weergave aanpassen kan niet.

De Galaxy Buds 2 Pro zetten de tracks op ‘Emotional Territory’ van Claire days geslaagd neer. De akoestische gitaar is betrekkelijk natuurlijk en days’ stem heeft een aangenaam afgerond karakter.

Qua codec-ondersteuning kun je rekenen op SBC en AAC. Alweer: heb je een recente Samsung-telefoon, dan heb je een extra optie. In dit geval SSC oftewel de Samsung Scalable Codec. Deze belooft 24-bit hi-res-prestaties, maar wat dat juist moet betekenen in de context van draadloze oortjes is wat minder helder. SSC blijft hoe dan ook een lossy codec.

Conclusie

Samsung presenteerde in het verleden al een reeks geslaagde draadloze oordoppen. De Galaxy Buds 2 Pro maken geen einde aan die winning streak. Wel zijn deze draadloze oortjes niet op dezelfde manier als de goedkopere Buds 2 de overduidelijke winnaars in hun segment. Dat kan natuurlijk veranderen naarmate de prijs verder daalt.

Dat gezegd zijnde, bieden de Samsung Galaxy Buds 2 Pro topprestaties met een redelijke prijs. De noise-cancelling is nagenoeg op het niveau van de veel duurdere Apple AirPods Pro 2 of de Sony WF-1000XM4. Het is wel jammer dat 360-audio en de betere SCC codec enkel beschikbaar zijn in combinatie met een recente Samsung Galaxy smartphone. Beschikbaarheid van LDAC of aptX voor andere Android-merken was mooi geweest, zeker gezien de positionering van deze oordopjes.

Qua formaat zijn ze zeer onderscheidend in dit luxere segment. Daar zijn de oortjes toch veelal wat groter. Dat dit een beetje ten koste gaat van de maximale accuduur, nemen we dan voor lief. Bovendien is de geluidskwaliteit uitstekend en gebalanceerd. Gezien hun alleszins redelijke prijs kunnen we de Samsung Galaxy Buds 2 Pro dan ook warm aanbevelen.

Uitstekend November 2022

Samsung Galaxy Buds 2 Pro

Meer draadloze oordopjes reviews lezen? Check ons TWS dossier en alle TechFi artikelen over draadloze oortjes.

Correctie 12-12-2022: eerder vermeldde deze review dat draadloos laden van de oplaadcase niet mogelijk is; dat is het wel. De tekst is daarop aangepast. 

 

Samsung Galaxy Buds 2 Pro in een oogopslag
Afmetingen
&
gewicht
Dopje:
1,99 x 2,16 x 1,87 cm, 5,5 g

Case:
5 x 5 x 2,8 cm, 43,4 g
Drivers 10 mm woofer
5,3 mm tweeter
Geluidskwaliteit 24-bit Hi-Fi (vereist Samsung Galaxy apparaat met OneUI 4.0 of hoger)
360 Audio met Direct Multi-Channel (vereist OneUI 4.1.1 voor DMC)
ANC ANC met 3 microfoons
Ambient sound modus
Stemdetectie
Accu 61 mAh (dopje)
515 mAh (case)

5  / 18 uur speeltijd met ANC
8  / 29 uur speeltijd zonder ANC
3,5 / 14 uur spreektijd met ANC
4 / 15 uur spreektijd zonder ANC

Oplaadcase met draadloos laden
Verbinding Bluetooth 5.3, Auto Switching
Codecs: Samsung Seamless Codec HiFi, AAC, SBC
Sensoren Versnelling, gyroscoop, nabijheid, Hall, Touch, Voice Pickup Unit
Waterdicht IPX7
Adviesprijs € 229
Koop

Bol.com

Coolblue