Review   |   Projectoren

Samsung The Freestyle review: slimme mini-projector blijkt verrassend veelzijdig

Samsung The Freestyle review: slimme mini-projector blijkt verrassend veelzijdig
De Samsung The Freestyle is een mobiele projector die je op tal van manieren kunt inzetten

Hoewel Samsung de onbetwiste marktleider is op het vlak van tv’s, brengt het de laatste tijd toch steeds meer projectors uit. Misschien wel omdat je met een projector aan een lagere prijs toch een echt groot schermoppervlakte kunt krijgen. Of omdat met een projector geen groot, zwart vlak je woonkamer overheerst. Vorig jaar introduceerde het bedrijf de Samsung The Freestyle, een wat eigenzinnig genaamde, eigenzinnig ontworpen mini beamer. Met enige vertraging kunnen we nu alsnog de review delen.

Samsung The Freestyle: voor ad-hoc gebruik

De Samsung The Freestyle is voorzien van een aantal interessante eigenschappen. Twee eerdere Samsung-projectors boden onder de noemer ‘The Premiere’ (de LSP9T en LSP7T) een 'ultieme' kijkervaring op een heel grote oppervlakte. De Freestyle is iets heel anders: een compacte, draagbare en vooral slimme led-projector. Een toestel dat je vooral ad hoc zou gebruiken, bijvoorbeeld om kookvideo’s te projectoren in de keuken of in een vakantiehuis ’s avonds een film mee te pikken. Of om in de slaapkamer te gamen, zonder dat je daar een groot tv-scherm of monitor moet plaatsen.

Samsung The Freestyle

De Freestyle zou in staat moeten zijn om een beeld te projecteren van 30 tot 100 inch (75 tot 250 cm) diagonaal. Voor een mini beamer is de Samsung Freestyle met 999 euro niet bijzonder goedkoop. Al is de prijs sinds introductie flink gedaald en zien we hem op sommige plaatsen voor iets meer dan de helft van dat bedrag aangeboden. Dat scheelt nogal.

Deze mini beamer is echt overal te gebruiken

Het gedeelte ‘mobiel’ bij mini projectors kan soms dik tegenvallen. De Samsung The Freestyle is op dat vlak wel dik in orde. Het begint al met het ronde design, dat helemaal anders is dan de typische doosvorm van compacte alternatieven. De Freestyle lijkt nog het meeste op een spotlight. Zo’n model dat je in jaren tachtig interieurs veel zag opduiken, bevestigd aan het plafond. De Samsung heeft ook dezelfde bewegelijkheid als zo’n spotje. Dankzij een scharnierende beugel kun je hem kantelen en draaien in alle richtingen. Plaatsen is dus heel eenvoudig. De basis bezit vier rubberen pootjes. Daardoor blijft het toestel stabiel blijft staan als je hem – pakweg – op de leuning van een sofa zou plaatsen.

Samsung The Freestyle

Handig is dat je de FreeStyle van stroom voorziet via een standaard usb-c-lader. Nu ja, wel een krachtig exemplaar. Op vakantie heb je dus meteen een lader mee die je smartphoneaccu versneld zal voltanken. Die usb-c-poort betekent ook dat je de Freestyle desgewenst met een powerbank kunt gebruiken. Bij het wildkamperen of op het terras bijvoorbeeld. Voorzie dan wel eentje met USB-PD-compatibiliteit en voldoende capaciteit.

Desgewenst kun je een externe speler aansluiten via een micro-hdmi-kabel. Aangezien de FreeStyle veel ingebakken streamingopties bezit, lijkt deze ingang ons vooral nuttig om een gameconsole te verbinden. Maar een Blu-ray speler kan natuurlijk ook.

Geen extra's nodig

Samsung heeft goed nagedacht over hoe je een mobiele projector echt nuttig kunt maken. Slim is dat ze gezorgd hebben dat je niets extra's nodig hebt. De beamer past het geprojecteerde beeld bijvoorbeeld automatisch aan naargelang hoe je hem plaatst. Dat gaat heel snel. In een seconde of twee zal deze autokeystone-functie het beeld rechthoekig maken. Als je schuin op een wand projecteert, krijg je zonder die functie immers eerst een vervormde trapezium.

Samsung The Freestyle

Het belangrijkste pluspunt aan de FreeStyle is de volwaardige ingebouwde smart-tv-omgeving. Er is dus geen bijkomend toestel zoals een Chromecast of een mediaspeler nodig om iets te bekijken. Omdat de Samsung-projector echt het volledige Tizen-platform draait, is hij bovendien ook AirPlay 2-compatibel. Heb je geen zin in het instellen van apps op de FreeStyle zelf? Stream dan gewoon video vanaf je iPhone of iPad.

Ten slotte heeft de FreeStyle een ingebouwde speaker. Die is voor een beamer verrassend goed. Verwacht geen spectaculaire soundbar-achtige ervaring, maar dialogen zijn wel zeer goed verstaanbaar. Op diepe bassen moet je echter niet rekenen. Geluid wordt bovendien breed uitgestraald, waardoor iedereen wel iets acceptabels te horen krijgt. Draai je het volume helemaal open, dan gaat de FreeStyle niet echt heel luid. Maar het geluid blijft wel zuiver en vervormingsvrij. Een goed compromis.

Samsung The Freestyle - aan de achterzijde zit een speaker die in elk geval dialogen goed weergeeft

De projector zelf is relatief stil; de ventilator zoemt zachtjes in de achtergrond. Wil je op audiovlak meer? Het is heel eenvoudig om via Bluetooth een draadloze speaker of hoofdtelefoon aan te sluiten. Zoals de Sony WH-1000XM5 die we gebruikten om ’s avonds laat nog een film te bekijken.

Samsung The Freestyle: apps en ingebakken tv-aanbod

Nu zijn er wel nog meer (pico)projectors met een smart tv-omgeving. Meestal is dat een afgeleide van Android. Het nadeel bij die modellen is dat je vaak problemen hebt om apps van streamingdiensten te installeren. Vooral als het gaat om Android-versies zonder de Google PlayStore. Op de FreeStyle draait echter Tizen, hetzelfde platform als op de Samsung-tv’s. Het is zelfs de allernieuwste versie, waarover The Freestyle bijkans eerder beschikte dan de Samsung-tv's van 2022.

Dat betekent een heel ruim aanbod aan apps, vooral op gebied van streaming video. Apple TV, Netflix, Disney+, Amazon Video, HBO Max en meer zijn present of kun je snel installeren. Voor de Nederlandse markt zijn er lokale apps zoals NPO, NLZiet, Videoland, Pathe en nog een paar anderen. Belgen ontdekken op Tizen VTMGo, Streamz en TV Vlaanderen. Ook de VRTNU-app arriveert binnenkort op het Tizen-platform, luidt het.

Samsung TV Plus op de Samsung The Freestyle

Los van Netflix, Disney+, YouTube en anderen, heb je via dit platform toegang tot Samsung TV Plus. Dat bestaat uit een reeks gratis streamingkanalen, afkomstig van verschillende aanbieders. Het is niet on-demand, dus je kijkt naar wat er wordt uitgezonden. Zoals vroeger, weetjewel. Wel kan je uit tientallen kanalen kiezen, van verschillende gespecialiseerde themazenders (poker, clubmuziek, jachten – het is een willekeurige bloemlezing) tot nieuws en sport. Wie tijdens een feestje gek wil doen: er is zelfs een karaokekanaal of twee.

Er zijn daarnaast enkele filmkanalen, aangeboden door Rakuten. We hadden een enorm aanbod B-films verwacht, maar tot onze verbazing kwam onder meer ‘Moonrise Kingdom’ van Wes Anderson, ‘Twister’, en ‘Cloud Atlas’ van de zussen Wachowski voorbij. We zullen het dan maar op ‘cult’ houden. Een gids maakt het brede aanbod op Samsung TV Plus min of meer overzichtelijk, en je kunt reminders instellen voor uitzendingen in de toekomst. Het is al bij een mooi, uniek en bovendien gratis extraatje. We moeten wel opmerken dat bovenstaande geldt voor Nederland. Belgische lezers zullen een veel beperkter TV Plus-aanbod ontdekken.

De Freestyle bevat ook een ingebouwde mediaspeler. Daarmee kan je over het netwerk veel videotypes afspelen. In een vakantiehuis zou je echter eerder van een usb-schijf willen afspelen, maar die optie ontbreekt nou net. Ook goed om weten: Tizen biedt ook verschillende muziek-apps, zoals die van Spotify. Op vakantie kan dat wel nog leuk zijn, zeker in combinatie met een aparte Bluetooth-speaker.

Het platform van Samsung werkt in elk geval heel vlot en goed, soepeler dan veel Android TV-versies. De Freestyle kan alleen soms af en toe sloom reageren als je van de ene app naar de andere gaat. Maar het is nooit zo traag dat het echt irriteert. Tv-kijken vereist niet de kwiekheid van smartphonegebruik.

Mini projector bediening: met remote en met app

Een projector vereist doorgaans niet al te veel werk om in te stellen. Bij de Freestyle kost het je wat meer moeite, juist omdat het zoveel slimme functies aan boord heeft. Het apparaat kan volledig ingesteld worden via de meegeleverde, degelijke remote of via je smartphone.

De afstandsbediening is heel bruikbaar, onder meer dankzij sneltoetsen naar Netflix, Disney+, Amazon Video en Samsung TV Plus. Net zoals bij de afstandsbedieningen van Samsung-tv’s is er een Thuis-knop die je naar het hoofdscherm met alle apps brengt. Druk er echter lang op, dan verschijnt een aantal instellingen die je vlug kunt aanpassen. Denk dan aan de keystone- of focus-instellingen, een aantal opties die met beeld te maken hebben en een snelle manier om te verbinden met een Bluetooth-speaker.

SmartThings aan boord

Als je die laatste weg kiest, kom je terecht in de SmartThings-app die Samsung gebruikt om nagenoeg al zijn toestellen te configureren en te bedienen. De app is er even goed voor robotstofzuigers of slimme koelkasten als soundbars of tv’s van het merk. Als je dat merkwaardig lijkt: SmartThings is meer dan een app, maar is eigenlijk een volledig smarthomeplatform dat je kunt gebruiken om slimme apparaten te automatiseren. Denk aan slimme verlichting of thermostaten. SmartThings is vergelijkbaar met alternatieven als Homey of Home Assistent.

In deze review gaan we de smart-mogelijkheden van SmartThings niet uit de doeken doen, wél is het interessant om de Freestyle te koppelen aan deze app. Zelfs als je toch eerder de handige remote gebruikt. In de app is er bijvoorbeeld een functie om de kleuren juist in te stellen met behulp van de camera van je smartphone. Dat houdt enkel steek in een omgeving waar het niet te licht is.

Via SmartThings kun je ook je smartphone- of tabletscherm spiegelen met de projector. Misschien leuk als je de Freestyle op vakantie met vrienden gebruikt bij een quiz? In de app kun je makkelijk de ambient-modus uit Tizen bedienen. Dit is een functie om foto’s of kunstwerken op de muur te tonen als je de projector niet actief gebruikt. Wij zouden hem gewoon uitschakelen, maar er zijn vast wel mensen die zoiets leuk vinden.

Samsung The Freestyle 2023: meer een update

Op de CES-beurs dit jaar toonde Samsung een vernieuwde versie van The Freestyle. Deze heeft voor zover wij kunnen beoordelen exact hetzelfde uiterlijk. Onder de motorkap zijn er kleine veranderingen. Zo heeft de 2023 The Freestyle wat meer intern geheugen. Ook kan het apparaat overweg met de Samsung Gaming Hub. Die ontbrak nog op de eerste versie. Onduidelijk is of deze middels een update alsnog zal worden toegevoegd. Wie hier geen behoefte aan heeft, kan denkelijk prima de originele Freestyle aanschaffen, zeker omdat het prijsverschil aanvankelijk behoorlijk groot zal zijn dankzij de gedaalde prijs van de eerste generatie.

Hanteer de juiste verwachtingen

Zoals voor elke mobiele projector geldt, gaat ook bij The Freestyle op: ‘manage your expectations’ oftewel hou je verwachtingen realistisch. Als je denkt dat je met dit apparaat een volwaardige cinemaprojector in huis haalt, zal je geheid teleurgesteld worden. Dat is simpelweg onmogelijk voor zowel deze prijs als in deze vorm. Bedenk dat een beamer die 4K-beeld en uitmuntende beeldkwaliteit levert minstens drie tot vier keer meer kost.

Samsung The Freestyle

Het is belangrijk om dit te benadrukken, want de ervaring leert dat veel mensen verleid worden door de marketing rond goedkope projectors. Het lijkt wel alsof je voor enkele honderden euro’s al een thuisbioscoop of ultieme gaming-setup kunt bouwen. Dan moet een Freestyle van 999 euro toch echt helemaal top zijn, niet? De realiteit is echter dat deze Samsung eerder een (betere) instapervaring biedt, zij het wel met enige specifieke pluspunten.

Optimaal gebruik voor de Samsung The Freestyle: hierop moet je letten

Tijdens het testen merken we snel dat je met de Freestyle een leuke kijkervaring kunt krijgen. Bij deze uitspraak hoort wel een enorme ‘maar’. Je moet namelijk streven naar een situatie waarbij het toestel optimaal kan werken. Een eerste stap is projecteren in een verduisterde ruimte. Pikdonker? Nog beter. In een kamer die gevuld is met daglicht ga je heel weinig van het beeld zien.

De ondergrond waarop je projecteert speelt eveneens een sleutelrol. Een witte muur is ideaal. Liefst een muur die vlak met pleister is afgewerkt. We projecteerden bijvoorbeeld ook op een witte muur waarop glasvezelbehang met een heel licht patroon was aangebracht. In daglicht valt dat patroon nauwelijks op, maar als de projector er op schijnt zie je het wel opeens. Uiteraard is een projectiescherm de allerbeste ondergrond. Maar als je een Freestyle overweegt, ben je waarschijnlijk niet iemand die zo’n scherm ergens vast wil aanbrengen.

Samsung The Freestyle - het patroon van het behang is goed zichtbaar

Wat eveneens een immense impact heeft op de scherpte: de plaatsing. De Freestyle kun je in theorie plaatsen waar je wenst. De autokeystone-functie zal (min of meer) automatisch het beeld recht en scherp op je muur tonen. Maar toch: hoe schuiner je projecteert, des te meer resolutie die functie opoffert. Dat merk je. Onder meer als je de autokeystone-functie zelf nog wat bijstelt met de D-pad op de remote. Iets dat je ondanks het ‘auto’-etiket moet doen. Terwijl je het beeld wat kantelt of draait, zie je op bepaalde punten de helderheid enorm toenemen. Uiteindelijk is een conventionele plaatsing toch het beste voor de beeldkwaliteit. De FreeStyle levert dus het beste beeld als hij recht op de muur projecteert. Niet onder een hoek of naar boven gekanteld.

Samsung stelt dat de Freestyle een beeld van 30 tot 100 inch kan projecteren. Dat zal zo zijn, maar hoe groter het beeld, hoe meer licht er nodig is. Of anders gesteld: dat beeld van 100 inch diagonaal is echt wel heel gedimd vergeleken met een beeld van 30 inch onder dezelfde omstandigheden. Wij vonden een diagonaal van 40 à 50 inch we er het beste uitzien.

Iets voor later op de avond

Het voorgaande geeft goed aan wat de limieten van dit toestel zijn. Tijdens de ochtend in onze felverlichte woonkamer iets bekijken had weinig zin. Als het nog ging om een YouTube-video van ‘Last Week Tonight met John Oliver’, een show met goed verlichte decors, of het journaal, dan viel het nog mee. Beeld is bij deze content ook net iets minder belangrijk.

Samsung The Freestyle - bij wat omgevingslicht oogt het beeld al snel flets

Kiezen we echter voor een aflevering van ‘Subarra: Blood on Rome’, een sfeervolle Italiaanse thrillerreeks op Netflix met veel nachtscènes, dan kunnen we zelfs niet zien welke persoon in de shot verschijnt. De 230 lumen die Samsung aanhaalt als de lichtopbrengst van de Freestyle is te weinig voor zo’n omgeving. Dat cijfer zal vermoedelijk ook enkel gehaald worden als de helderheid op max staat en bij de Dynamische-beeldmodus. We zouden zeggen dat de kleuren dan oververzadigd overkomen, maar dat kun je in deze omgeving niet echt zien. Gamen kun je in deze omstandigheden ook niet echt.

Samsung The Freestyle

Is de Freestyle dan onbruikbaar? Zeker niet. Toen er ’s avonds een discussie ontstond in het gezin over wie wat mocht zien op de tv, haalden we snel de Freestyle boven en projecteerden we gewoon een tweede scherm in een andere woonkamer. Het was daar zeker niet pikdonker, maar donker genoeg dat je normaal zou overwegen om het licht aan te steken. Dat deden we niet, waarna er probleemloos gekeken kon worden.

Naarmate de avond vorderde, kwam de Samsung-projector beter tot zijn recht. Uiteraard heb je geen beeld zoals van een tv met zijn lichtbron achter een lcd-paneel of met oleds die zelf licht geven. Qua kleuren blijft het fletser en op hdr-prestaties moet je ook niet rekenen. Maar dat staat het casual kijkplezier eigenlijk niet in de weg. Ook gaming lukte, al heb je dan echt wel een sterk verduisterde kamer nodig.

Samsung The Freestyle - bij minder licht neemt het contrast duidelijk toe

Cheflix in de keuken met de Samsung The Freestyle

Samsung positioneert de Freestyle ook als een fijne manier om video in de keuken te bekijken. Ze geven je zelfs een abonnement op Cheflix cadeau. We dachten eerst dat dit een tikfout was, maar Cheflix is effectief een streamingdienst met masterclasses van topchefs. Weer iets bijgeleerd.

We geven marketeers niet graag gelijk, maar dit scenario is niet zo uit de lucht gegrepen. Wie graag kookt vindt inderdaad op YouTube en elders handige filmpjes om moeilijke gerechten klaar te maken. Of als je liever vanaf een kookboek werkt, dan is het ook fijn om tussendoor iets op Netflix mee te pikken. Terwijl je wacht op de verse asperges die gaar koken, we zeggen maar iets. Dat lukte ons met de Freestyle betrekkelijk goed. Ondanks de vele ramen in de keuken, vonden we boven op de afzuigkap een plekje voor de Freestyle waardoor deze recht kon projecteren op een stukje muur dat in de schaduw viel. In dit scenario ben je natuurlijk niet zo aandachtig een video aan het volgen als bij een tv-avond in de sofa. De goede speakers van de Freestyle helpen om alles te volgen.

Dit keukengebruik is dus echt best handig: een tv zouden we hier nooit plaatsen, omdat de keuken dan rommeliger wordt. De tablet die we meestal gebruiken slingert vaak in de weg als je groenten zit te versnijden. Die Freestyle op de afzuigkap is een subtiel alternatief dat eigenlijk wel goed werkt. Dat je makkelijk content afspeelt via vertrouwde apps is ook een echte plus in een gezinscontext. Iedereen die de tv kan bedienen, kan ook met dit toestel omgaan.

Conclusie

Of de Samsung The Freestyle iets voor jou is, hangt heel sterk af van hoe je hem wil gebruiken. Als projector in een lichte omgeving is deze Samsung ongeschikt. Net zoals elke mobiele projector - lichte omgevingen zijn hoe dan ook niet de beste plek voor projectie.

Als backup-scherm of een oplossing om ergens video te bekijken waar je geen scherm zou overwegen? Dan is dit wel een intrigerend apparaat. Vooropgesteld dat de ruimte redelijk donker is, of je een schaduwrijk hoekje kunt vinden, dat wel. De lagere lichtopbrengst is het enige echt zwakke punt van de Freestyle.

Voor de rest zit deze compacte mobiele projector heel goed in elkaar. Het geluid is goed, je kunt hem zelfs vanaf een powerbank gebruiken en het ingebakken Tizen smart tv-platform is uitstekend. De adviesprijs van 999 euro vinden we wel aan de hoge kant. Als je een vaste projectoropstelling in de woonkamer wil bouwen, kijk je beter naar grotere, niet-mobiele projectors die ongeveer evenveel kosten. Aan de andere kant, inmiddels kan je de The Freestyle ook voor rond de 600 euro aanschaffen, en voor dat geld is hij zeer aantrekkelijk. Het is beslist een van de beste in zijn klasse.

Aanrader Januari 2023

Samsung The Freestyle (2022)

Samsung The Freestyle in een oogopslag
Projectie Full HD (1080p)
30-100 inch (76-254 cm)
Autofocus
Auto leveling
Auto keystone correctie
Audio 360 graden speaker
2 passieve radiatoren
Smart TV Samsung apps
Cast, mirror
Geschikt voor iOS en Android
Gewicht 830 gram
Adviesprijs € 999
Koop

Bol.com