Value
Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

Sennheiser Accentum Wireless review: noise-cancelling in de middenklasse

Sennheiser Accentum Wireless review: noise-cancelling in de middenklasse
De Sennheiser Accentum draadloze hoofdtelefoon met ANC houdt het erg lang vol op een acculading.

De nieuwe Accentum-koptelefoon van circa 179 euro is het voordeliger alternatief voor Sennheisers vlaggenschip op het vlak van noise-cancelling, de Momentum Wireless 4. Deze draagt een adviesprijs van 299 euro, al kun je hem voor minder vinden als je een beetje rondshopt. De Accentum is dus een heel stuk goedkoper. Tegelijk biedt het veel van dat topmodel, zoals actieve ruisonderdrukking, een goede accuduur en een gelijkaardig strak design. Dat maakt de Sennheiser Accentum Wireless wel heel intrigerend: reden voor een review.

Sennheiser Accentum design: de verwantschap is duidelijk

Op designvlak zie je meteen dat de Accentum Wireless uit de stal van Sennheiser komt. Net als de Momentum Wireless 4 is de hoofdtelefoon strak en gestroomlijnd vormgegeven, met een dunnere hoofdband. Als je de grote, lege vlakken ziet op de behuizingen verwacht je wellicht touchbediening. Die is er echter niet: je gebruikt hiervoor kleine knopjes aan de randen.

Sennheiser Accentum

Er is heel weinig dat de aandacht trekt aan het Accentum-design. Wat ons betreft is dat zeker niet negatief. Als je niet houdt van schreeuwerige logo’s of opschriften, dan zit je hier helemaal gebeiteld. Matzwart of wit met beige accenten, dat zijn de twee kleurenopties die je hebt.

Sennheiser Accentum Wireless draagcomfort: uitstekend

De Sennheiser Accentum is een bijzonder licht aanvoelende headset wanneer we het uit de doos plukken. Heel opvallend licht, zelfs. En inderdaad, de 222 gram die de Accentum op de weegschaal neerzet is een heel mooie waarde. Dat lage gewicht is mogelijk door onder meer het gebruik van lichte en dunne kunststoffen. Het ziet er allemaal wel duurzaam genoeg uit, maar bijvoorbeeld Sony’s concurrerende WH-XB910N of de JBL Live 670NC komen steviger over.

Deze Sennheiser-hoofdtelefoon zit in elk geval heel licht op je hoofd. Je kunt hem daardoor lang dragen, zonder zorgen om vermoeidheid of nekpijn. Er is ook net voldoende oordruk, waardoor de Accentum stabiel op je hoofd blijft zitten als je rondloopt. Op ergonomisch vlak scoort hij dus prima.

Sennheiser Accentum

Wel bleven we altijd gewaar dat we de Accentum op hadden. Dat had vooral te maken met de oorkussens, die gemaakt zijn uit een synthetisch materiaal. Dat vonden we tamelijk zweterig en warm. Het is niet echt een probleem en een stukje persoonlijke voorkeur, maar op dit vlak is de duurdere Momentum Wireless 4 wel net iets aangenamer. Voordeel van het materiaal is wel dat je de binnenkant van de hoofdband en de kussens makkelijk kunt reinigen, als je dat wenst. Dat is dan weer een voordeel ten opzichte van stoffen oorkussens.

Opvallende troeven: 50 uur luistertijd mét ANC

De Sennheiser Accentum bezit enkele opvallende troeven, zeker als je rekening houdt met het prijskaartje. Eerst en vooral is er noise-cancelling aanwezig die je heel lang kunt gebruiken. Vijftig uur luistertijd met ruisonderdrukking ingeschakeld is spectaculair veel.

Sennheiser Smart Control-appVoor een hoofdtelefoon uit de middenklasse bezit de Accentum bovendien zeer goede codec-ondersteuning. AptX en aptX HD zijn present en vormen een ‘betere’ aanvulling op SBC en AAC. Spraakkwaliteit bij het bellen krijgt een duwtje in de rug met de mSBC-codec. Al kunnen we eerlijk gezegd niet inschatten hoe sterk de ondersteuning van deze codec is aan de kant van smartphones en pc’s.

De hoofdtelefoon komt ten slotte met multipoint-ondersteuning: je kunt de Accentum tegelijkertijd met twee toestellen verbinden. Op dit prijspunt is dat minder gebruikelijk dan in het luxere segment. Niet iedereen heeft multipoint nodig, maar het is erg handig als je bijvoorbeeld bij het thuiswerken de headset aan een laptop wil gebruiken en naadloos wil overschakelen naar de smartphone om een oproep aan te nemen.

Je eigen sound met de Sennheiser Accentum

De Smart Control-app van Sennheiser zit goed in elkaar. Dit is geen topmodel, dus verwacht niet al te veel functionaliteit. De essentie is er echter wel. Bij eerste gebruik krijg je een heldere introductie, waarbij je functies kunt uitproberen. Een woord van advies: firmware-updates kun je beter uitvoeren als je niet direct wilt luisteren, want die duren heel lang om uit te voeren. 

Net zoals bij sommige andere Sennheisers kun je via de Sound Check-functie de klank afstemmen op je gehoor en smaak. Vooral je deze kunt instellen, moet je wel inloggen. We zien dit ook bij andere fabrikanten, met name Sony: als het ergens met persoonlijke data te maken heeft, moet er een account aan vasthangen.

Wel meer TWS’en en draadloze hoofdtelefoons komen met een functie in de app om de klank te personaliseren. Soms is dat met een testtoon, soms met een test die je doorloopt in de app en die doet denken aan wat je bij een oorarts meemaakt.

Sennheiser opteert voor het tweede, maar pakt het toch anders aan. De benadering is duidelijk meer gericht op het bepalen van wat jij fijn vindt, dan te streven naar een ‘ideale’ weergave. Daarom luister je niet naar bieptonen, maar naar muziek die je zelf hebt gekozen. Je speelt gewoon iets af via jouw favoriete streamingapp. Ook het volumeniveau stel je zelf in. Daarna krijg je een aantal keer drie opties aangeboden, die net anders klinken. Wisselen doe je zelf, door op een icoon te tikken, en je neemt er zoveel tijd voor als je zelf wil. Werk je liever met een klassieke equalizer? Die optie is er ook.

Matig de bassen

Direct uit de doos kwam de Accentum bij ons wel heel potig over als het ging om de bassen. De percussie in ‘Mad World’ gecovered door Seal bijvoorbeeld, was wel heel heftig vergeleken met de stem van de zanger. Zijn vocalen werden wel knap neergezet en bleven discreet van dat bijna flapperende laag, dat wel.

Even in de app duiken leerde echter dat de vorige tester de Bass Boost-optie had ingeschakeld. Wat ons betreft is dat echt geen aanrader. Hiermee komen de lage tonen wel heel dicht bij vervorming, het leek bijna alsof de behuizing resoneerde. Tijdens het testen rolde er ook een firmware-update binnen; daarna leek die Bass Booster iets getemperd. Het inschakelen maakt sowieso het geheel ook wat doffer.

Sennheiser Accentum

Met Bass Boost uitgeschakeld – zeg maar de standaardmodus – wordt het evenwicht grotendeels hersteld. Dan krijg je een sound die veel langer beluisterbaar is. Vooral bij tracks die zelf heel basrijk zijn, zoals bij bonkende technobeats van 'Kinky' van Irène Drésel of 'Alles Sehen' van Ellen Alien, was dat een vooruitgang.

De Accentum legt wat de nadruk op de middentonen en de bovenkant van het basbereik. Een keuze die de stem van Kurt Vile op 'Back to Moon Beach' én de piano op 'Another good year for the roses' naar voren brengt. Soms voelt het wel een tikje gecomprimeerd aan, en mist de openheid in de weergave wat. 

Geen spatial audio, maar dat is geen groot gemis

Deze Sennheiser-koptelefoon is een goede keuze als je vaak films en tv-reeksen onderweg bekijkt. De tuning van de Accentum maakt dialogen verstaanbaarder, waardoor je goed bij een verhaal blijft. Hetzelfde geldt bij podcasts; er is een speciale podcast-geluidsmodus, maar zonder vonden we het ook al prima. Sennheiser doet niet mee met de hype rond spatial audio. Is dat een echt nadeel? Misschien mis je het bij gamen, maar bij films krijg je over het algemeen een redelijk groots klinkende ervaring.

Sennheiser Accentum

Zo kwam ook de Maestro-soundtrack bij de nieuwe Netflix-film over het leven van Leonard Bernstein geslaagd binnen. Die wisselt tussen grote klassieke opvoeringen, met daartussen dialogen en scènes uit de film. Daarbij krijg je met de Accentum bijna de indruk van mee in de kamer te zitten. Het gekraak van de plankenvloer, het geroezemoes van een feestje in de achtergrond: het wordt realistisch neergezet. Misschien niet zo grootschalig zoals dat met spatial audio zou kunnen, maar je hebt wel de indruk dat het buiten je hoofd treedt.

Sennheiser Accentum vs Momentum Wireless 4

Als je de Accentum vergelijkt met de Momentum Wireless 4, dan spreek je wel over twee echt andere hoofdtelefoons. Wie op zoek is naar een goedkopere versie van die uitstekende NC-koptelefoon, vindt in de Sennheiser Accentum op geluidsvlak een andere ervaring. Dat komt onder meer door de grotere drivers in de duurdere Sennheiser. Die laten met name het laag gedetailleerd en meer ontspannen klinken.

Sennheiser Accentum

De tuning van de Momentum Wireless 4 is bovendien evenwichtiger, zij het volgens de Sennheiser-filosofie (al staat het merk erom bekend regelmatig het huisgeluid te veranderen). Ergens wel leuk dat Sennheiser je twee duidelijke keuzes geeft, al betaal je wel een stukje meer voor de verfijndere Momentum. Er zijn nog wel wat verschillen, trouwens, onder andere qua afwerking. De Momentum toont bijvoorbeeld vuil minder snel en gebruikt betere materialen.

Hybride ruisonderdrukking op de Sennheiser Accentum: goed voor kortere reizen en open kantoren

Sennheiser noemt de ruisonderdrukking op de Accentum Hybrid Noise-Cancelling. Hiermee duidt het aan dat naast een microfoon aan de buitenkant er een tweede aan de binnenkant wordt ingezet om over een breder frequentiebereik lawaai te onderdrukken. Dat doet de Accentum inderdaad heel goed. Zowel het typische laag gebrom van voertuigen haalt het goed weg, als iets hogere tonen. Spraak bijvoorbeeld, wordt grotendeels – maar niet helemaal – weggefilterd.

Dat maakt de Accentum een goede optie voor situaties waar je graag iets of wat in contact blijft met je omgeving. Een open kantoor bijvoorbeeld, of als je thuiswerkt terwijl andere gezinsleden in de buurt zijn. Het is heel fijn uitgebalanceerd op dat vlak. De pratende collega’s een beetje verder storen niet, ze verstaan zal je ook niet doen, maar je weet wel dat ze er zijn. Er is trouwens ook een Transparantie-modus die je wél alles laat horen. 

Als we de Accentum onderwerpen aan onze synthetische test met een heel luid afgespeelde video van een treinrit door een sneeuwstorm, noteren we dat het lawaai deels wordt weggefilterd. Vooral het laagcomponent - het vermoeiende geraas - is veel minder aanwezig, maar er blijft wel wat over van het andere lawaai. Op een langere vlucht zouden we toch iets meer rust willen, bij kort forenzen valt het wel mee.

Bij gebruik met onze Samsung Galaxy Z Fold 4 noteren we dat via de microfoons op de Accentum onze stem dun en nasaal klinkt, maar de verstaanbaarheid goed is. Wind en omgevingsgeluid als je buiten belt hebben wel een impact, maar het blijft bruikbaar genoeg. Het is geen slechte prestatie op dit prijspunt.

Conclusie

De Sennheiser Accentum is een noise-cancelling hoofdtelefoon die we kunnen aanraden. Daarbij is de ruisonderdrukking een duidelijk pluspunt. Deze presteert beter dan we verwachten op dit prijspunt. Daar komt een uitstekende accuduur bij, en enkele functies die je vaker in het topsegment aantreft. Enkel als je lang in heel luidruchtige omgevingen vertoeft, zouden we aanraden in een duurder model te investeren.

De sound van de Accentum moet je wel liggen. Het is wat losser en wolliger, maar blijft inzichtrijk en is leuk om naar te luisteren. Blijf alleen wel weg van de Bass Booster. Als je echt streeft naar nog meer omhulling, dan geldt wederom dat je beter meer kunt uitgeven. 

Qua design is de Accentum niet zo heel spannend, maar het is ook wel fijn om een koptelefoon te zien dat subtiel op je hoofd zit. Zo heeft het ook weer wat stijl. Sommige mensen zullen dit toch echt verkiezen boven meer schreeuwerige designs. Vergelijk je de Accentum met de duurdere Momentum Wireless 4, dan zie je duidelijk waar er bespaard is. Dat maakt de Accentum zeker geen minderwaardig, goedkoop afkooksel. Sennheiser is er goed in geslaagd om de belangrijkste zaken naar een lager prijspunt te brengen.

Dat er nog altijd ruimte zit tussen een goede middenklasser als deze en een topper uit het hoogste segment, moge duidelijk zijn - en dat is ook helemaal niet erg.

Aanrader November 2023

Sennheiser Accentum Wireless in een oogopslag
Kleuren Zwart, wit
Afmetingen 16,5 x 19,5 x 4,8 cm
Gewicht 222 g
Speakers 3,7 cm dynamische driver
106 dB SPL
< 0,3% THD (1 kHz / 100 dB)
Microfoons MEMS, beamforming
Verbinding Bluetooth 5.2
Multipoint
Profielen: A2DP, AVRCP, HFP, HSP, GATT
Codecs: SBC, AAC, AptX, AptX HD, mSBC, CVSD
Accu 800 mAh
50 uur spelen met BT en ANC
3 uur laadtijd
10 min. laden voor 5 uur spelen
App Sennheiser Smart Control (iOS/Android)
Adviesprijs  € 179,99
Koop bij

Bol.com

Coolblue