Review   |   Monitoren

Sony INZONE M3 review: alleen qua design een PlayStation monitor

Sony INZONE M3 review: alleen qua design een PlayStation monitor
Het bijzondere design van de Sony Inzone M3 sluit goed aan op de PlayStation 5.

De introductie verliep bijna stilletjes, opeens waren ze er: de Sony Inzone gaming monitoren. Opvallend, aangezien Sony de laatste jaren weinig doet in de wereld van computers - zeker in Europa. Ook opvallend door hun design, dat nauw aansluit bij de designtaal van de PlayStation 5. En opvallend omdat je dus wat meer fanfare zou verwachten rondom de producten, maar het lukte ons al amper om een review exemplaar te bemachtigen. Uiteindelijk arriveerde de Sony Inzone M3 in ons testlab. Tijd om te kijken wat voor vlees we in de kuip hebben - en of het scherm in meer opzichten dan alleen het ontwerp een goede partner is voor een PS5.

Sony Inzone M3: verschillen met de Inzone M9

Sony heeft zoals geschreven meerdere Inzone schermen geïntroduceerd. Naast de Inzone M3 die onderwerp is van deze review, is er ook een Inzone M9. De twee lijken sterk op elkaar, maar alleen qua uiterlijk. Waar de M9 een 144Hz 4K-monitor is, is de Sony Inzone M3 een 240Hz exemplaar - dat slechts een full hd-resolutie kan weergeven. Beide beschikken over een hdmi 2.1-ingang, en allebei zijn ze geschikt voor hdr-weergave. De Inzone M9 heeft echter een zogeheten full array local dimming backlight met een piekhelderheid van 600 nits. De Inzone M3 heeft een gewoon backlight en belooft een piekhelderheid van slechts 400 nits. 

Sony Inzone M3

Daarmee is de Sony Inzone M3 duidelijk het kleinere broertje. Aan de prijs zie je dat niet echt af. Met 700 euro is hij verre van goedkoop te noemen, al is de M9 met 1100 euro nog een stuk duurder. Laatstgenoemde prijs is stevig gezien de specificaties, maar niet heel buitensporig. De vraagprijs van de M3 is dat wel. Ter vergelijking, de recent door ons gereviewde iiyama G-Master GB2790QSU toont 240 beelden per seconde op een 77% grotere qhd-resolutie - voor een prijs die 200 euro lager ligt. En als je gaat rondkijken naar andere 240 Hz full hd monitoren, dan vind je die al vanaf pakweg 250 euro. Natuurlijk niet met PlayStation-vormgeving, maar toch: dat scheelt wel heel veel geld.

Het maakt ons op voorhand wat sceptisch over de Inzone M3. Aan de ene kant doen we doorgaans niet moeilijk over prijzen op TechFi: uiteindelijk bepaal jij als koper wat je iets waard vind. Aan de andere kant verwachten we wel dat een product enigszins in de pas loopt met de markt - of het moet iets heel uitzonderlijks doen. De vraag is of de Inzone M3 dat doet.

Bijzonder design

Zoals gezegd valt de Sony Inzone M3 in elk geval in één opzicht uit de toon: het design. Waar de meeste monitoren een variant hebben op een verticale drager met een horizontale voet, hangt het paneel van de M3 op een schuin weglopende voet, die met een apart te monteren deel gestut wordt. Die drager is aan weerszijden vormgegeven in wit plastic, met een zwarte strook ertussen. De associatie met een PlayStation 5 is zo snel gemaakt. 

Sony Inzone M3

Het betekent dat het in de hoogste stand wat verder van je weg staat dan in de laagste. Dat verschil is maar een paar centimeter, zeker niet problematisch. Het betekent ook, dat het verschil tussen de hoogste en de laagste stand niet heel groot is. Maar 7 centimeter, waar de meeste andere schermen met hoogteverstelling 12 of zelfs 15 cm verstelbaarheid bieden.

Sony Inzone M3 achterkant

Op de voet kan het scherm niet zwenken (net als de genoemde iiyama), wel kantelen. Roteren naar portretstand is er evenwel niet bij, wat het bevestigen van de kabels niet vereenvoudigt. Die kan je wel weer netjes door de voet wegleiden.

Het paneel zelf is een vrij standaard '3-kanten randloos' ontwerp, met relatief dunne omlijsting boven, links en rechts, en een wat dikkere onderkin. De achterzijde is PlayStation 5 wit en enigszins gebogen - het scherm zelf is vlak. 

Al bij al is het een elegante verschijning, al lijkt het ontwerp de nodige compromissen te hebben gevergd op het vlak van ergonomie. Wat enigszins afbreuk doet aan de elegantie is de voeding. Die is extern uitgevoerd, in de vorm van een standaard zwart baksteentje, met opvallend korte kabels aan beide kanten. Dat is niet heel praktisch - of fraai.

Technische kenmerken van de Sony Inzone M3

Sony gebruikt voor de Inzone M3 een ips-paneel, dat goede kijkhoeken en vlotte beeldwisselingen belooft. Van het contrast van deze techniek moet je dan weer wat minder verwachten. Het is een 27 inch (68,6 cm) exemplaar, dat zoals gezegd een full hd-resolutie van 1920x1080 beeldpunten telt. Dat komt neer op een vrij grofkorrelige 82 pixels per inch.

Sony Inzone M3 achterkant

We zouden bijna zeggen: dat is niet meer van deze tijd, ware het niet dat het scherm wel een hoge beeldsnelheid heeft. Het moet 240 beelden per seconde kunnen tonen. Dat is een aparte keuze voor een monitor die qua vormgeving zo aansluit op de PS5. Die kan immers maximaal 120 beelden per seconde aanleveren. Voor snelle shooters op de pc is de snelheid wel een pre. Sony voorziet het scherm van Freesync en G-sync compatibiliteit, al spreekt het zelf over VESA adaptieve sync in plaats van over Freesync. Die twee zijn echter compatible. Daarnaast kan het ook overweg met hdmi vrr. Ook hdmi allm (automatic low latency mode) is van de partij. Beide zijn welkom voor een gaming monitor.

Sony Inzone M3

Kijken we verder naar de opgave van Sony, dan zien we dat het kleurbereik beperkt is tot de sRGB-kleurruimte. Dat is prima voor huis- tuin- en keukengebruik, maar niet voor hdr-weergave. Daar is het ruimte P3-kleurbereik wenselijk. Wel moet het scherm 10-bit kleurnuances kunnen weergeven, voor vloeiende kleurovergangen. Samen met het DisplayHDR400-certificaat belooft het in elk geval basale hdr-functionaliteit. Die is aangevuld met automatische tonemapping (handig voor de PS5) en kan het naast hdr10-signalen ook hlg-signalen verwerken. Dat laatste zien we zelden op monitoren, wat logisch is. Hlg is immers de hdr-standaard die veelal wordt gebruikt voor hdr-tv-uitzendingen. In theorie kan je er voordeel van hebben als je een externe tuner aansluit.

Aansluitingen van de Sony Inzone M3

Dat brengt ons op de aansluitingen. Daarvan heeft het scherm er een aantal, waarvan in elk geval een opmerkelijke. Naast DisplayPort 1.4 beschikt het namelijk over over HDMI 2.1. Er zitten twee van die aansluitingen op. Via beide kan het de volledige beeldsnelheid van 240 Hz tonen. Zelfs op veel qhd-monitoren zit nog maar zelden HDMI 2.1, dus dat is bijzonder. Heel handig zijn ze overigens niet geplaatst, één hdmi-aansluiting zit recht achter de voet.

Opvallend is dat de Inzone M3 via een van onze testsystemen (een laptop met hybride Intel en Nvidia graphics en DisplayPort via usb-c met Thunderbolt) aanvankelijk niet op 240 Hz wilde werken via de DisplayPort-aansluiting - 60 Hz was het maximum. Pas na instellen op 240 Hz via een HDMI 2.1-aansluiting konden we op het andere systeem 240 Hz in Windows activeren. Dat is niet uniek, maar wel zeldzaam.

Sony Inzone M3 aansluitingen

Verder bevat de Inzone M3 een usb-c aansluiting (die ook displayport kan verwerken) en een usb-b ingang. Met drie usb-a aansluitingen kan het scherm zo werken als kvm-schakelaar tussen twee aangesloten apparaten. Voor audio is er een 3,5 mm aansluiting en een stel ingebouwde speakers met 2 watt vermogen per stuk. 

Bediening en menu: net wat anders dan anders

Voor de bediening van het ingebouwde menu heeft de Inzone M3 een prettige joystick, rechts aan de achterkant. Hiermee open je een sober ogend, maar vrij uitgebreid menu. Dat is in veel opzichten net even anders dan we gewend zijn. Bovenaan toont het de gebruikte ingang, de resolutie, verversingsfrequentie, hdr-weergave en voorkeursinstelling. 

Sony Inzone M3 OSD-bediening

Verder bevat het in de linkerkolom alle menu-opties, die je via twee submenu's in de naastgelegen kolommen kunt verkennen. Tot zover bekend terrein, maar dan. Er zijn vijf presets, waarvan de eerste drie niet aanpasbaar zijn (Standard, FPS game en cinema). De Game 1 en Game 2 presets kan je via het Picture Adjustment menu naar eigen voorkeur aanpassen. Ook is er een Auto picture mode, die standaard actief is. Die stand selecteert, bij gebruik van een PlayStation 5, automatisch de Game modus voor games en Cinema modus wanneer je films of series kijkt. Hiermee vergelijkbaar is de ingebouwde Auto HDR Tone Mapping, die de weergave van de monitor automatisch optimaliseert voor gebruik met een PS5.

Daarnaast zitten er de nodige gaming features in het scherm, die we op meer gaming monitoren zien. Zoals de mogelijkheid een vizier op het scherm te tonen, handig voor games waar die functie niet in zit. Ook is er een Black equalizer om donkere delen van games beter zichtbaar te maken.

Stroombesparing en functies voor slechtzienden

Wat ook standaard actief is, is de stroombesparende stand. Dat is heel opmerkelijk, want hiermee gaat de helderheid van het scherm niet verder dan pakweg 185 nits. Je moet naar het 'Others' menu om die functie uit te schakelen. Daarin vind je ook een Text magnification functie en een Screen Reader functie. Laatstgenoemde leest na activatie in een zeer elektronisch klinkende stem elke menu-optie voor. Dat is voor slechtzienden een waardevolle functie, die we nog niet eerder op een monitor zagen. Ook de Text magnification is voor deze doelgroep bestemd: hij toont bovenin het scherm de geselecteerde menu-optie in een groter lettertype. Beide functies werken alleen wanneer Engels als menutaal is geselecteerd.

Sony Inzone M3 menu

Gamen op de Sony Inzone M3 met een PlayStation 5 en een PC

Gezien het design van het scherm lijkt gebruik met een PS5 voor de hand te liggen. Daarmee hebben we het dan ook getest. Helaas levert het een maar deels bevredigende ervaring op. De Auto HDR functie werkt goed, in de zin dat games goed getoond worden in hdr-modus. Zowel heldere als donkere delen zijn goed zichtbaar. Ook de automatische beeldmodus lijkt zijn werk goed te doen. God of War, Gran Turismo, Jedi Knight: Fallen Order, Hollow Knight: ze zien er allemaal prima uit, met fraaie kleuren en contrast. Zo goed als hdr-beeld eruit kan zien op een scherm dat qua piekhelderheid en kleurbereik flinke beperkingen heeft.

Sony Inzone M3

Daarmee houdt het goede nieuws wel enigszins op. Het scherm kan niet overweg met een 4K-signaal, dus het hoogwaardiger 4K-beeld terugrekenen naar full hd is niet mogelijk. Dat zou in theorie een fraaier plaatje kunnen opleveren dan de 'native' full hd-modus. De beeldsnelheid is beperkt tot 120 Hz, wat logisch is: meer kan de PS5 niet aanleveren. Maar daarmee benut je dus de belangrijkste eigenschap van de Inzone M3 niet. 

Wat overblijft is een 120 Hz full hd-monitor, die het beeld van de console weliswaar fraai toont - maar voor de vraagprijs zou je toch wel meer verwachten.

In combinatie met een pc kan je wel het volledige potentieel van het snelle scherm van de Inzone M3 benutten. Dat levert vlotte beeldwisselingen op, zonder overshootartefacten en zonder storende ghosting. Het is een snel panel dat Sony heeft ingekocht, zoveel is duidelijk. Het maakt de Inzone M3 een geschikte keuze voor snelle shooters, al zijn er tegenwoordig natuurlijk nog veel snellere schermen, met 360 of meer beelden per seconde. 

Testresultaten beeldsnelheid

De Sony Inzone M3 heeft drie overdrive-standen voor de beeldsnelheid: Standard, Fast en Fastest. De standaardinstelling is Fast. Onze testresultaten laten zien dat dat ook de juiste keuze is. Deze stand levert de beste combinatie op tussen een voldoende lage responstijd en een minimum aan ghosting en overshoot. In de praktijk is 66,67% van de gemeten pixelovergangen voldoende snel om de 240 beelden per seconde waar te maken. Omdat het merendeel van die overgangen grijs-grijs transities betreft, is het een acceptabel resultaat. De langzaamste grijs-grijs transitie is 6,5 ms, oftewel ongeveer een halve frame vertraging. Dat is zeker bij deze beeldsnelheid amper waarneembaar als ghosting.

Sony Inzone M3 responstijden (Fast)

Bij overgangen van naar volledig zwart (zogeheten 'fall'-tijden) zien we langzamere reacties van de beeldpunten. De slechtste is hier 10,4 ms van geheel wit naar geheel zwart. Dat komt neer op ruim een frame vertraging - maar in games zal je zelden volledig witte in volledig zwarte pixels zien veranderen. 

In de 'Standard' modus is de snelheid beduidend lager, met een gemiddelde responstijd van pakweg 6,4 ms. Dat komt overeen met een beeldsnelheid van ongeveer 144 Hz. De 'Fastest' modus lijkt er voornamelijk voor spek en bonen op te zitten: hierbij is de overshoot zo sterk, dat de effectieve responstijd hoger uitvalt en je bovendien hele nare beeldartefacten ziet rond bewegende objecten. 

Testresultaten beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de Sony Inzone M3 is in de basis goed tot zeer goed. Als je de stroombesparing eenmaal hebt uitgeschakeld, haal je een nette piekhelderheid van 447 nits. De minimale helderheid is met 74 nits dan ook vrij hoog; met stroombesparing aan valt die lager uit, op 38 nits. Dat is prettiger voor gamen in het donker. Het contrast in de standaardmodus is ruim 1100:1 - netjes, maar niets bijzonders. Waar ons sample tegenviel, is op het vlak van uniformiteit: de helderheidsverdeling is niet erg goed. Dit is iets dat per sample kan verschillen, maar met name de linkerkant van het beeld is beduidend minder helder, al neemt het ook uiterst rechts flink af. Het is nog (net) niet met het blote oog zichtbaar, maar zorgt wel voor relatief grote kleurafwijkingen aan de zijkanten van het scherm.

Dat is jammer, omdat de kleurweergave verder gewoon goed is. Het neutrale witpunt is positief: het beeld is niet te koel of te warm. De gemiddelde kleurafwijking is ook netjes, al zijn er een paar grote uitschieters. In de praktijk zie je die niet echt, alleen in de meting komt dit naar voren. De gammacurve is ook netjes, waardoor detail in heldere én donkere delen behouden blijft. Waar het scherm - zeker gezien de prijs - tekort schiet is in het kleurbereik en -volume. De sRGB-kleurruimte wordt netjes gedekt, maar het bredere P3-bereik bij lange na niet. 

In combinatie met de bescheiden piekhelderheid en de afwezigheid van local dimming zorgt dit voor een weinig spetterende hdr-weergave. Het signaal geeft de Inzone M3 keurig weer, maar je merkt niet echt dat je naar beelden met hoge dynamiek zit te kijken. 

Conclusie

Hoewel de markt voor gaming monitoren overvol is, laat Sony zien dat je prima een onderscheidend product kan neerzetten. Zowel qua ontwerp als qua functies doet de Inzone M3 dingen die de concurrentie niet doet. Daarnaast levert het (grotendeels) de beloofde hoge beeldsnelheid, met goede kleurweergave. 

Helaas doet het dat voor een prijs die zelfs voor ons te gortig is. In een markt waar je voor pakweg 250, 300 euro een vergelijkbaar gespecificeerde zij het wat kaler uitgeruste monitor kunt kopen, is een vraagprijs van 700 euro niet goed te praten. Had de Inzone M3 een qhd-resolutie en gelijke beeldsnelheid geboden, dan was het nog bovengemiddeld geprijsd, maar was daarvoor iets te zeggen geweest. 

De PS5 kan namelijk tegenwoordig ook prima een qhd-signaal aanleveren, en de uitstekende vertaling van het hdr-signaal samen met de hdmi 2.1 aansluiting was dan een onderscheidend punt geweest. De Inzone M3 is echter beperkt tot full hd en kan ook geen signaal in hogere kwaliteit omzetten naar de paneelresolutie. Tel daarbij op een onderbemiddelde toerusting voor echt goede hdr-weergave, en de conclusie blijft: dit scherm is te duur. Dat kost het in onze eindbeoordeling een ster. Mocht je het scherm voor onder de 400 euro aantreffen, dan kan je die er weer bij optellen.

Sony INZONE M3 in een oogopslag
Afmetingen 61,5 x 47,9 x 24,8 cm
Gewicht 6,2 kg
Beeldscherm 27 inch (68,5 cm) IPS LCD
Full HD (1920x1080)
Helderheid 400 nits
Contrast 1000:1
Snelheid 24 - 240 Hz 
1 ms 
AMD FreeSync Premium
Nvidia G-Sync Compatible
HDMI VRR, ALLM
Kleurweergave 99% sRGB 
10-bit (1,07 mld kleuren)
HDR DisplayHDR 400
HDR10, HLG
Aansluitingen HDMI 2.1 x2
DisplayPort 1.4 x1
USB-C (DP alt, data)
USB-B
3x USB 3.0 (5 Gbit/s)
3,5 mm aansluiting
Voeding (extern)
2x 2W luidsprekers
Bijzonderheden Blue light reducer
Flicker free
Auto HDR Tonemapping
Auto Picture Mode
ERgonomie 7 cm hoogte verstelbaar, -0/20° kantelbaar
Testresultaten

Helderheid en contrast SDR 
Maximaal full-screen: 447 nits
Minimaal: 74 nits
Contrast: 1126:1
Uniformiteit gem.: 89%
Uniformiteit laagste: 83%

Kleurweergave en - afwijking:
sRGB-dekking 99,4%
DCI-P3-dekking 82,6%
AdobeRGB-dekking 75,7%

Standaardweergave vs sRGB:
Gem. kleurafwijking (dE2000): 1,32
Max. kleurafwijking (dE2000): 7,57
Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,43
Kleurtemperatuur 6552 K
Gem. gamma: 2,22

Standaardweergave vs DCI-P3:
Gem. kleurafwijking (dE2000): 2,18
Max. kleurafwijking (dE2000): 4,92
Gem. grijsafwijking (dE2000): 1,28
Kleurtemperatuur 6455 K
Gem. gamma: 2,22

Responstijden (240 Hz, OD stand 3):
Gemiddeld 4,3 ms
Percentage < 4,17 ms: 66,67%
Beste: 1,4 ms
Slechtste: 10,4 ms

Adviesprijs € 700
Koop

Bol.com

Coolblue