iiyama G-Master GB2790QSU review: een goedkope én goede QHD gaming monitor
Het is inmiddels pakweg 10 jaar geleden dat Asus met de PG278Q het tijdperk van qhd-gaming inluidde. Dit scherm leverde 144 beelden per seconde bij deze resolutie, destijds een revolutionaire combinatie. De ontwikkeling staat niet stil, en zo kan het dat je anno 2023 een iiyama G-Master GB2790QSU kunt kopen met evenveel pixels, maar een beloofde beeldsnelheid van 240 Hz. Bovendien maakt deze monitor gebruik van een techniek met aanzienlijk fraaiere beeldkwaliteit: ips, waar de PG278Q nog een tn-paneel had. Of de GB2790QSU voor 499 euro ook een goede deal is, lees je hier.
iiyama G-Master GB2790QS: scherp geprijsd
Zoals vaker opgemerkt, betoont iiyama zich meester in het leveren van een gewilde combinatie van eigenschappen voor een scherpe prijs. Dat zagen we enige tijd terug bij de G-Master GB2870UHSU, die 4K ultra hd-beelden met 150 Hz kon leveren, voor een alleszins redelijke 699 euro. Ook de G-Master GB2790QSU past in dat beeld: 240 Hz qhd voor 499 euro is scherp geprijsd te noemen.
Er zijn goedkopere modellen met deze combinatie van snelheid en aantal pixels, maar die gebruiken de va-techniek. Daarbij zal je rekening moeten houden met meer ghosting. De ips-techniek is nu eenmaal wat duurder, maar iiyama prijst zijn model nog altijd scherp. Voor zover we kunnen zien, heeft alleen Acer een vergelijkbaar gespecificeerd en geprijsd beeldscherm in de markt, de Nitro XV272UX. Voor het idee: bij andere merken betaal je al gauw 200 euro (!) meer.
De Japanse fabrikant loopt zelden voorop met de nieuwste, snelste en duurste technieken. Dit relatief nieuwe 240Hz-model komt op een moment dat de concurrentie al schermt met 280 en 360Hz-monitoren - die uiteraard aanmerkelijk duurder zijn. Het voordeel voor iiyama is duidelijk dat het slim kan inkopen, en de panelen die net een tandje minder snel zijn voordelig weet te verkrijgen. Als koper heb je daar profijt van, zolang je niet het nieuwste van het nieuwste wilt.
Bekend voorkomen
Ook op het vlak van design houdt iiyama het basaal. Waar de concurrentie schermt met luxueuze en buitenissig vormgegeven gaming monitoren, is de G-Master lijn louter herkenbaar aan een v-vormige voet. Zowel voet als scherm zijn in saai (of stemmig) zwart uitgevoerd, en zaken als rgb-verlichting, hoofdtelefoonhouders of logoprojectors zal je niet aantreffen bij dit merk. Zo ook niet bij de G-Master GB2790QSU.
Dat is wat ons betreft helemaal niet erg, want al die toeters en bellen kosten geld. Er is bovendien veel te zeggen voor een scherm dat niet 'gaming' schreeuwt. Als er ook nog mee gewerkt moet worden, is een sober uiterlijk eerder een voordeel.
Sober betekent niet kaal: de GB2790QSU heeft een fijne, in hoogte verstelbare ergonomische voet. Daarmee kan je hem lekker laag zetten, maar ook flink hoog. Het scherm kan kantelen, maar niet zwenken. Wel zit er een portretstand op: je kunt het verticaal draaien. Voor gamen weinig nuttig, maar als je het ook voor werk gebruikt kan het handig zijn. Waar het sowieso handig voor is: het inprikken en verwijderen van kabels. Die kan je met een clip aan de achterkant bij elkaar bundelen - een rudimentaire, maar afdoende vorm van kabelmanagement.
Aansluitingen van de iiyama G-Master GB2790QSU
Dat is ook handig, omdat iiyama de G-Master GB2790QSU voorziet van een usb hub, waar je allicht nog eens wat anders in wilt steken. Er zitten twee usb-a aansluitingen op, en een usb-b voor de verbinding met je pc. In de praktijk vooral nuttig voor je muis en toetsenbord, maar gezien de 5 gigabitsnelheid kan je er ook bijvoorbeeld een externe ssd in prikken.
Voor het beeldsignaal beschikt de GB2790QSU over een displayport 1.4 aansluiting, en een hdmi 2.0 ingang. Alleen de eerstgenoemde biedt de vereiste bandbreedte om 240 beelden per seconde te verwerken. De hdmi-poort houdt het bij 144 beelden. Dat is genoeg - bijvoorbeeld om een Xbox Series X of PlayStation 5 in qhd-modus met hoge beeldsnelheid aan te sluiten.
Verder zit er een 3,5 mm aansluiting op het scherm om het audiosignaal van de displayport- of hdmi-verbinding door te sturen naar een externe headset of speakers. Dat zal je vermoedelijk niet doen - maar het kan. Er zijn stereospeakers ingebouwd, maar wie wel eens monitorspeakers heeft gehoord weet: daar moet je niet te veel van verwachten.
De voeding is intern uitgevoerd, dus geen rondslingerende power brick: een pluspunt.
Beeldtechniek van de iiyama G-Master GB2790QSU
Tijd om vóór het testen nog even een blik te werpen op wat voor scherm deze iiyama eigenlijk is. Zoals de naam al aangeeft, is het een 27 inch (68,6 cm) scherm. Het paneel maakt zoals gezegd gebruik van ips-techniek, wat een relatief hoge helderheid, goede kijkhoeken en fraaie kleurweergave belooft. De keerzijde is dat we geen spectaculair contrast verwachten. De fabrikant belooft een helderheid van 400 nits, met 8-bits kleurdiepte (16,8 miljoen kleurnuances) en een statisch contrast van 1000:1.
Op het vlak van reactietijden moet het 1 milliseconde responstijden bieden. De ervaring leert dat die claim zelden op realiteit berust, al is er vast een pixeltransitie te meten die zo snel gaat. Onze responstijdtest zal de werkelijke snelheid naar boven brengen.
Het scherm ondersteunt AMD Freesync Premium, maar is niet G-sync compatible gecertificeerd. Een korte test wijst uit dat je het prima kunt forceren in als zodanig in de Nvidia driver: de synchronisatie met een Nvidia RTX 3060 werkt dan gewoon.
Qua hdr-weergave moet je geen verwachtingen hebben. De GB2790QSU accepteert een hdr10-signaal en geeft dat ook netjes weer, maar daar houdt het mee op. Kleurbereik, -diepte en piekhelderheid zijn alle niet toereikend voor een overtuigende hdr-ervaring. Op dit prijspunt hadden we dat ook niet verwacht.
Testresultaten: responstijden van de iiyama G-Master GB2790QSU
Van een gaming monitor verwacht je in de eerste plaats dat hij voldoende snel is. Wat 'voldoende snel' inhoudt, daar kan je over discussiëren. Voor een 240 Hz monitor geldt, dat elke beeldtransitie eigenlijk 1000/240 oftewel ca. 4,2 ms of korter moet duren. Zeker voor overgangen tussen grijstinten, die in de praktijk veel vaker voorkomen dan tussen zwart/wit-overgangen.
De iiyama G-Master GB2790QSU levert een heel behoorlijk resultaat af. Op basis van onze test zien we dat in de beste overdrive-stand ('3') iets meer dan 60 procent van de overgangen voldoende snel is. Dat klinkt misschien wat weinig, maar de transities die echt te langzaam gaan, zijn vooral overgangen 'naar zwart': de zogeheten fall-transities. Met name volledig wit naar volledig zwart duurt te lang (10,5 ms), maar ook midden grijs naar zwart is met 6,8 ms aan de lange kant. Feitelijk loopt het paneel daarmee een half frame achter op het signaal. Maar, op deze beeldsnelheid is dat niet heel veel. Veruit de meeste grijs-grijs transities gaan wél voldoende snel. Daardoor zal je alsnog weinig tot geen ghosting ervaren.
Bovendien zien we bij deze overdrive-stand geen overshoot-artefacten: rond bewegende objecten vormen zich geen storende witte of zwarte contouren. Die zou je wel zien, als de overdrive te agressief stond afgesteld (zoals in overdrive-standen 4 en 5).
Ook de input lag blijft binnen de perken, met een gemiddelde van minder dan 3 ms input lag voor het paneel zelf. Met andere woorden, het aangeleverde signaal wordt vrijwel zonder vertraging getoond. Alles bij elkaar presteert het scherm goed tot zeer goed, zeker als je de prijs in ogenschouw neemt.
Testresultaten beeldkwaliteit: kleuren, helderheid en contrast
Natuurlijk komt er bij een aangename game-ervaring meer kijken dan alleen een snel bewegend beeld. Ook de kleuren moeten kloppen, bijvoorbeeld. Of dat zo is, controleren we met een Calibrite X1 Display Pro Plus colorimeter en de DisplayCal software.
Het goede nieuws eerst. De GB2790QSU kan het grootste deel van de sRGB-kleurruimte tonen, en zelfs bijna 88% van de P3-kleurruimte. Dat belooft in elk geval verzadigde in plaats van fletse kleuren - iets wat we in de praktijk al hadden geconstateerd.
De afstelling van het scherm is redelijk te noemen. Goed voor gaming, maar niet voor kleurnauwkeurig werken. De afstelling ligt dichter bij de DCI-P3 standaard dan de sRGB-norm. Op basis van die eerste komen we uit op een gemiddelde afwijking (DeltaE) van 1,65. Klinkt netjes, maar de uitschieters in met name blauwtinten zijn fors, tot meer dan 8. Ook volstaat de dekking van groene tinten niet helemaal. Vergeleken met de sRGB-standaard is de kleurweergave oververzadigd. Daardoor zullen foto's op websites en dergelijke lekker van het scherm af knallen, maar het is niet per se realistisch te noemen.
Omdat het witpunt aangenaam neutraal is, valt er goed mee te leven. De kleurtemperatuur is aan de lage kant, maar nog acceptabel. Het behaalde contrast is inderdaad iets meer dan 1000:1, dus die claim maakt het scherm waar.
Hogere piekhelderheid dan verwacht
Interessant is dat het scherm een piekhelderheid laat noteren van iets meer dan 500 nits - ruim meer dan de beloofde 400. De minimale helderheid van wit is met 107 nits wel aan de hoge kant. Ga je in het donker gamen, hou je zonnebril bij de hand, zeggen we enigszins gechargeerd.
De helderheidsregeling is verre van lineair: 85 procent is 268 nits, 90 procent komt al uit op 346 nits. De laatste 10 procent gaat met zevenmijlslaarzen naar 500 nits. Dit na een waarschuwing over hoger energieverbruik. De minimale helderheid is met 107 nits vrij hoog. In het donker komt het scherm daardoor tamelijk fel over.
Knippervrije aansturing op zeer hoge frequentie
Bij het meten van de responstijden (hieronder) viel ons iets interessants op. De GB2790QSU is 'flicker free', wat inhoudt dat het scherm niet op hoge frequentie knippert. Dat is tegenwoordig bijna standaard, maar tot een paar jaar geleden hadden met name goedkopere monitoren een helderheidsregeling middels pulse-width modulation. Dit 'pwm' houdt in, dat het backlight (dat ervoor zorgt dat je iets ziet op je scherm) heel snel aan en uit knippert. Hoe lager de helderheid, hoe groter de pauzes tussen aan en uit. Een kleine groep gebruikers is daar gevoelig voor en ziet het knippereffect, wat ze doorgaans als storend ervaren. Vandaar dat de meeste monitoren tegenwoordig de helderheid regelen door het voltage van het backlight aan te passen, wat niet met een knippeffect gepaard gaat.
De GB2790QSU werkt wél met een pwm-aansturing, wat we terugzien in de responstijdtest. Daarbij meten we immers ook de snelheid waarmee pixels oplichten en dimmen. Alleen is de snelheid waarmee dit gebeurt zo hoog, dat het met het blote oog niet zichtbaar is - ook onze snelste video-opnames (met 960 beelden per seconde) kunnen het niet registreren. Navraag bij iiyama leert ons dat het backlight van de GB2790QSU met een snelheid van 26.000 keer per seconde (!) knippert. Daarmee is het scherm effectief 'flikkervrij'. Zonder onze responstijdtest zou dit nooit zijn opgevallen. Het is dus een interessant weetje, maar beslist geen bezwaar in de praktijk. Ter vergelijking: de Philips Evnia 34M27600MV heeft een miniled backlight dat knippert met 3.000 keer per seconde - en dat is al niet zichtbaar of vast te leggen.
Conclusie
Met de G-Master GB2790QSU laat iiyama weer zien waar het goed in is: een product leveren dat goed tot zeer goed presteert, met een zeer scherpe prijs. Dat doet het door alle overbodige franje achterwege te laten. Op dit scherm tref je dan ook geen superdeluxe usb hub met vier aansluitingen, geen hoofdtelefoonhouder, geen buitenissig vormgegeven omlijsting of voet, geen rgb-verlichting en geen fraai ontworpen on-screen menu. Alles is bovenal functioneel.
Dat levert een fijne qhd-monitor op met een ips-paneel, dat 240 beelden per seconde kan tonen. Zoals onze test uitwijst, doet het dat ook met verve, waarbij alle belangrijke 'grey-to-grey' overgangen ook voldoende vlot verlopen. Daarnaast is de kleurweergave prima voor gaming, waarbij het wat bredere kleurenpalet zorgt voor een fijne, verzadigde en levendige blik op de gamewereld.
Veeleisende gebruikers zullen nauwkeuriger kalibratie missen, evenals aparte kleurmodi voor srgb- of p3-weergave. Luxere gaming monitoren bieden dat veelal wel, waardoor je ze ook voor bijvoorbeeld fotobewerking kan inzetten. Ook echte hdr-weergave levert het scherm niet, daarvoor zijn kleurbereik, piekhelderheid en backlight niet geschikt. Wil je die zaken wel, dan betaal je al gauw 200 euro méér dan wat iiyama voor de GB2790QSU vraagt.
Wil je gewoon lekker gamen op wat momenteel de sweet spot is qua resolutie en beeldsnelheid, dan is de G-Master GB2790QSU niet alleen een voordelige keus, maar zonder meer een aanrader.
iiyama G-Master GB2790QSU-B1
iiyama G-Master GB2790QSU-B1 in een oogopslag | |
Afmetingen | 61,4 x 41-54 x 25,6 cm |
Gewicht | 5,5 kg |
Beeldscherm | 27 inch (68,5 cm) Fast IPS LCD QHD (2560x1440) |
Helderheid | 400 nits |
Contrast | 1000:1 |
Snelheid | 240 Hz (via DP) 1 ms (MPRT) AMD FreeSync Premium |
Kleurweergave | 8-bit (16,7 mln kleuren) |
Aansluitingen | HDMI 2.0 x1 DisplayPort 1.4 x1 2x USB 3.0 (5 Gbit/s) 3,5 mm 2x 2W luidsprekers |
Bijzonderheden | Blue light reducer Flicker free HDR400 |
ERgonomie | 13 cm hoogte verstelbaar, -3/18° kantelbaar, portretmodus |
Meegeleverd | Kabels voor voeding, USB 3.0, HDMI, DisplayPort |
Testresultaten |
Helderheid en contrast SDR Responstijden (240 Hz, OD stand 3): |
Adviesprijs | € 499 |
Koop | Bol.com |