Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

Sony WF-C500 mini review: wel erg basale oordoppen

Sony WF-C500 mini review: wel erg basale oordoppen

Sony wordt algemeen beschouwd als de maker van de beste draadloze oortjes in het hoogste segment. De LinkBuds-familie bewijst dat ook hun middenklassers het goed doen. En in het instapsegment? Daar is er de Sony WF-C500, officieel voor 100 euro te koop, maar in de winkel voor 30 tot 35 euro minder te vinden. Het eerste dat opvalt: deze toestellen zijn heel klein. Je kunt ze ook in een aantal hippe kleuren krijgen, wat uitzonderlijk is bij draadloze oordopjes. Het bijhorende pilvormig doosje met doorschijnend deksel past er qua kleurstelling helemaal bij.

Geen noise-cancelling 

Wat je niet krijgt bij de WF-C500, is noise-cancelling. Dit is een basaler model met minder franje. Ook de ondersteuning voor audiofiele codecs ontbreekt. Ze zijn wel compatibel met 360 Reality Audio en bezitten DSEE. Dit laatste is een functie om muziek in lage kwaliteit op te waarderen.

Sony WF-C500 draadloze oordopjes

Deze Sony’s zijn klein genoeg om bijna volledig in de plooi van je oor te passen, rustend op wat Wikipedia ons leert de antitragus heet. Belangrijker dan het antwoord op de mogelijk beslissende vraag in de volgende pubquiz die je bijwoont, is dat de WF-C500’s daardoor wel heel goed blijven zitten. Op deze oortjes geen touchcontrols, al lijkt het eerst wel zo te zijn. Sony gebruikt echter fysieke knoppen, die overkomen als touchcontrols maar die je echt moet indrukken. Een voordeel is dat je ze ook met handschoenen of natte handen kunt gebruiken.

Geluidskwaliteit van de Sony WF-C500: typische Sony sound met wat minder bas

Qua geluidskwaliteit zijn de WF-C500’s trouw aan het Sony-imago. Je hebt bovendien via de Headphones Connect-app de nodige mogelijkheden om de klank naar smaak aan te passen. Tijdens het spelen is er heel lichte ruis te horen. Meestal valt het niet op, tenzij je naar iets heel rustig luistert. Storend vonden we het niet. Vergeleken met de LinkBuds S is de weergave minder vol, met bassen die minder diep duiken. In de app kiezen voor ‘Bas Verhogen’ is een aanrader als je graag (letterlijk) diepgang toe wil voegen. Al krijg je dan niet het detail in de bassen die je bij de duurdere Sony’s wél hebt.

Tegelijkertijd is de Sony-voorliefde voor goede stemmenweergave behouden. Een plus als je je de oortjes gebruikt om naar video te kijken. Terwijl we nog een aflevering van ‘Derry Girls’ op Netflix verorberen, laat dat ons de toch wat taaiere accenten in deze komische reeks prima verstaan. Ook popmuziek, zoals het fijne werk van Tamino, komt mooi binnen. Combineer dat met een zeer goede autonomie van tien uur – want geen stroomslurpende NC – en je spreekt over een betaalbare manier om tijdens het pendelen casual wat luister- of kijkvoer tot je te nemen.

Als je wat kritischer wilt luisteren naar complexer werk, pakweg zoals het geëngageerde rap-jazz van Sons of Kemet, dan ga je met meer geavanceerde oortjes gelukkiger worden. Bellen is ook niet het sterkste punt van de WF-C500. Van wind- en omgevingsgeluid hebben ze veel last. In een stille kamer ervaren we geen problemen, de verstaanbaarheid is dan goed.

Sony WF-C500 in een oogopslag
Drivers 5,8 mm Neodymium
20-20.000 Hz
Gewicht Oordopjes: ca. 5,4 gram per stuk
Case: ca. 35 gram
Accu

10 uur speelduur (afspelen)
5 uur bij gesprekken
2,5 uur laadtijd
10 minuten laden voor 1 uur spelen

Speeltijd incl. case: 20 uur
Laadtijd case: 3 uur

Verbinding Bluetooth 5.0
Bereik: 10 meter
Profielen: A2DP, AVRCP, HFP, HSP
Codecs: SBC, AAC
Waterbestendig IPX4 spatwaterdicht
Stemassistent Google Assistant, Apple Siri
Adviesprijs € 100