Life
Review   |   E-readers

Storytel Reader review: een e-reader die kan voorlezen

Storytel Reader review: een e-reader die kan voorlezen

Net als Spotify is Storytel is een abonnementsdienst voor digitale media, die zijn oorsprong in Zweden heeft. Daarmee houden de overeenkomsten eigenlijk wel op. In plaats van muziek levert Storytel luisterboeken, maar ook uiterlijk en mogelijkheden van de diensten zijn niet echt vergelijkbaar. Een ander verschil is dat Storytel naast een app voor iOS en Android sinds enige jaren ook een eigen apparaat heeft, de Storytel Reader. Die is sinds vandaag ook in Nederland verkrijgbaar, en wij konden hem alvast even testen.

Even voorstellen: de Storytel Reader

Storytel Reader verpakkingStorytel levert de Reader in een charmante verpakking. Niet toevallig lijkt die een beetje op een salontafelboek van 20x20 cm. Zonder direct in stereotypen te willen vervallen, hebben de makers met de kleurstelling een specifieke doelgroep voor ogen. Niet zo vreemd: vrouwen lezen aanzienlijk meer boeken dan mannen. Aan de andere kant: mooi roze is niet lelijk, dus waar hebben we het over. 

Storytel Reader: in de doos

Eenmaal opengeslagen treffen we de reader, een usb-lader en usb-c kabel. Voor de foto hebben we het aparte plastic zakje waar de e-reader in zat even verwijderd; dat had Storytel wat ons betreft ook wel kunnen doen, de verpakking is stevig genoeg. Meer zit er niet in, en is ook niet nodig. De reader komt met volle accu uit de doos, dus je kan met een druk op de knop aan het lezen slaan. Mits. Indien. Als. Je dus een Storytel account hebt. Zonder zo'n account begin je niets met de Reader.

Intermezzo: Storytel account vereist

We kunnen dit niet genoeg benadrukken: de Storytel Reader en de Storytel abonnementsdienst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zoals gezegd kan je met een Storytel abonnement luisterboeken beluisteren en tegenwoordig ook e-books lezen. Naar eigen zeggen bevat de collectie meer dan 300.000 titels. Een Storytel account is zo gemaakt; bij bestellen van de reader tussen 12 juli en 12 augustus krijg je een tegoed van twee maanden voor het gebruik van deze dienst. Dat kost minimaal 12,99 euro per maand. Daarbij kan je kiezen tussen een abonnement of betalen via een cadeaubon. Die laatste optie loopt automatisch af, een abonnement moet je zelf stopzetten.

Tip: hou er bij het maken van het account rekening mee, dat je het wachtwoord ook moet invoeren op de e-reader. Dat gaat eenvoudiger als je het niet supercomplex maakt met veel verschillende tekens. Waarom dat handig is, lees je verderop.

Terug naar de Storytel Reader: weinig luxe

Voor we de Reader aanzetten, wat is het eigenlijk voor apparaat? Het is een wit, plastic geval dat net iets minder dan 200 gram weegt. Niet bijzonder zwaar, maar ook niet bijzonder licht. Een Kobo Clara HD weegt bijvoorbeeld 166 gram, een Amazon Kindle Paperwhite is marginaal lichter dan de Storytel Reader. Een dure smartphone als een Apple iPhone Max weegt iets meer dan deze e-reader.

Met afmetingen van 17 x 11,7 x 0,85 cm heeft de Storytel Reader vrijwel hetzelfde formaat als de twee genoemde modellen van de concurrentie. Een erg luxe uitstraling heeft hij niet in vergelijking met die concurrenten. Die geven een luxere indruk, door het gebruikte materiaal en de afwerking. Aan de andere kant: de afgeronde vorm ligt prettiger in de hand dan de wat hoekigere concurrentie.

Echte knoppen zijn fijn

Een ander voordeel ten opzichte van de bekende e-readers is dat de Storytel Reader een paar echte knoppen heeft. Daarmee lijkt hij op de eerste breed verkrijgbare e-readers van ruim 10 jaar geleden. Kobo en Kindle hebben die niet meer, behalve op de duurste modellen. Een reden daarvoor is dat die readers vrijwel alle waterdicht zijn, wat eenvoudiger is zonder knoppen die je fysiek kan indrukken. De Storytel Reader is niet waterdicht. Een andere reden voor het weglaten van knoppen, is dat het gewoon goedkoper is om te produceren; bovendien kunnen mechanische onderdelen als knoppen stuk gaan. Dat laat onverlet, dat knoppen wel fijn zijn om te hebben. Een bladzijde van een papieren boek omslaan is een fysieke ervaring. Tikken op een touchscreen staat daar verder vanaf dan even met je duim een knop in de omlijsting van de Storytel Reader indrukken.

Ook de grote oranje knop in de onderrand spreekt om die reden aan - Apple heeft niet voor niets lang vastgehouden aan de Home-knop op zijn iPhones. Mensen houden van feedback. De oranje knop op de Storytel Reader heeft een dubbele functie. Een enkele keer indrukken brengt je terug op het homescreen. Langer indrukken zet de schermverlichting aan of uit.

Storytel Reader scherm: goed leesbaar, geen state of the art

Dat brengt ons op het beeldscherm van de Storytel Reader. Het is een e-ink scherm, om precies te zijn een E-Ink Carta scherm. Dat is een relatief modern type, maar de resolutie van het 6-inch (15,2 cm) scherm blijft achter bij de state of the art. De 768x1024 pixels van de Reader leveren op dit formaat een scherpte op van 212 pixels-per-inch. Dat houdt niet over. De concurrentie biedt 300 ppi (dankzij 1072x1448 pixels), wat aanzienlijk scherper is. Het is een beetje het verschil tussen een relatief goedkoop pocketboek en een luxere uitgave op hoogwaardig papier: allebei zijn prima te lezen, maar het verschil in kwaliteit is duidelijk zichtbaar.

Gelukkig is de Storytel Reader wel voorzien van verlichting. Zoals elke e-reader is dat geen verlichting die door het scherm heen in je ogen schijnt, maar vanaf de randen het scherm verlicht. Deze e-reader biedt bovendien de keuze tussen warm (oranje) en koel (blauw) licht, met aanpasbare helderheid. De verlichting is in de praktijk voldoende gelijkmatig, al kan het mooier - maar dat zie je alleen in aanmerkelijk duurdere e-readers.

Zoals elke e-reader 'knippert' de Storytel Reader elke paar keer wanneer de inhoud van het scherm wijzigt, om het weer mooi effen te krijgen. Dat is overigens veel minder vaak en minder storend dan bij readers met een ouder type e-ink scherm. Verder handig om te weten: de Reader heeft een touchscreen. Capacitief, dus gewoon met de vingers te bedienen. 

Aansluiten en verbinden: veel beperkingen

Net zoals oude e-readers van tien of meer jaar geleden heeft de Storytel Reader een 3,5 mm audio-aansluiting voor een hoofdtelefoon. In tegenstelling tot die readers van weleer beschikt hij ook over Bluetooth, om draadloos verbinding te maken met een modern stel draadloze dopjes, een dito koptelefoon of zelfs een Bluetooth speaker.

Storytel Reader aansluitingen

Draadloos verbinden met wifi kan uiteraard ook. Wifi is essentieel om boeken te downloaden naar de reader. Dat kan alleen via de Storytel dienst. Helaas is de wifi-adapter een model dat al aan de oude kant was toen de eerste e-readers op de markt verschenen. Tegenwoordig noemen we het WiFi 4 (802.11b/g/n). Daarbij maakt de Reader alleen via de 2,4 GHz frequentie verbinding. Die is drukbezet en vergeleken met moderne 5 GHz verbindingen van WiFi 5 en WiFi 6 ronduit langzaam. 

Dat maakt niet zoveel uit als je een boek in tekstformaat op de reader wilt zetten. Wil je een audioboek van honderden megabytes downloaden, dan gaat dat niet snel. Soms zelfs tergend traag, afhankelijk van hoeveel verkeer er is op de overbevolkte 2,4 GHz frequentie. En downloaden is geen overbodige luxe, want je kunt niet overal met wifi verbinding maken, waarover verderop meer.

De usb-aansluiting is geen alternatief voor wifi. Je kan de Reader er alleen mee opladen. Sluit je de Reader met een usb-kabel aan op een computer, dan laadt hij ook op - maar hij wordt niet herkend als een apparaat, laat staan een apparaat waar je informatie op kunt zetten. Dit in tegenstelling tot zelfs een Amazon Kindle, waar je via deze weg wél bijvoorbeeld e-books naartoe kunt kopiëren.

Opslag van de Storytel Reader: ook beperkt

Ook de hoeveelheid opslagruimte is beperkt. De Storytel Reader heeft 8 GB flashgeheugen aan boord, en daar moet je het mee doen. Er is geen geheugenkaartslot voor (micro)sd-geheugenkaartjes. Bovendien is van de opslagcapaciteit maar 5 GB beschikbaar wanneer je de reader in gebruik neemt. Een enkel audioboek kan daar zomaar een halve of zelfs een hele gigabyte van in beslag nemen. Wie denkt op vakantie te gaan naar een afgelegen eiland zonder wifi met een flinke collectie boeken op de Reader, komt van een koude kermis thuis. Uiteraard is er voor leesboeken aanzienlijk meer ruimte, volgens Storytel zelfs voor 3000 boeken. Dat zou best kunnen, want e-book bestanden zijn niet zo groot.

Vergeleken met andere e-readers is de opslagruimte ook niet bijzonder klein - de Kobo Clara HD en de Amazon Kindle Paperwhite hebben eveneens standaard 8 GB opslagruimte en evenmin een geheugenkaartslot. Alleen, die kunnen geen audioboeken weergeven. 

De usb-aansluiting werkt ook niet om bijvoorbeeld een usb-c geheugenstick te herkennen als externe opslag. Dat hebben we geprobeerd, maar de Reader gaf geen sjoege.