Life
Review   |   E-readers

Storytel catalogus en conclusie

De Storytel catalogus: niet altijd even duidelijk

Wat de Storytel Reader uniek maakt, is de mogelijkheid te schakelen tussen lezen en luisteren op een e-reader. Precies hetzelfde kan je doen in de Storytel app, maar die gebruik je op een smartphone of tablet. Het scherm daarvan is niet zo prettig om langdurig van te lezen, als van een e-reader. Fervente lezers kiezen juist daarom voor een e-reader: het leest gewoon prettiger. 

Zoals gezegd is de Storytel Reader onlosmakelijk verbonden met de Storytel dienst. Zonder die nu helemaal apart te gaan bespreken, willen we wel een indruk geven. Vermoedelijk kom je via Storytel uit bij de Reader en niet andersom, maar stel dat dat zo is, wat kan je dan van Storytel verwachten?

Luisterbaar én leesbaar? Dat wordt zoeken

Als je Storytel leert kennen via de Reader is het goed om te bedenken, dat lang niet elk boek bij Storytel zowel als luisterboek, als in boekvorm te vinden is. Storytel is van oudsher groot in luisterboeken, en die worden doorgaans door andere partijen uitgegeven dan papieren boeken en ebooks. Zo kan het zijn dat je Ik ga leven van Lale Gül wel als luisterboek vindt bij Storytel, maar niet als ebook. Zo ook Een nieuw sociaal contract van Pieter Omtzigt, of de vertalingen van de momenteel populaire fantasy-serie Shadow & Bone. Veel titels zijn er wel in beide vormen, maar - zo is onze indruk - nog meer ook niet. 

Het is niet eenvoudig om alleen titels te vinden die als beide beschikbaar zijn. Als we de reader instellen op 'alleen ebooks weergeven' en zoeken in de catalogus op non-fictie, vinden we 1667 resultaten met op het eerste gezicht inderdaad alleen ebooks (die alle ook in audiovorm beschikbaar zijn). Zetten we de reader weer op luisterboeken én ebooks, dan vinden we wederom 1667 non-fictie resultaten, maar nu staan er ook titels bij die alleen als luisterboek beschikbaar zijn. Het voelt een beetje alsof de ebooks een extraatje zijn dat Storytel biedt, in plaats van een volwaardig onderdeel van het aanbod.

Meer mogelijkheden in de app (maar niet genoeg)

Zoals gezegd missen we filters in de zoekfunctie. Als je in de catalogus simpelweg kunt aangeven alleen luisterboeken met ebook te willen vinden, zou dat al een hoop schelen. Dat kan overigens ook in de app niet. Wel kan je daar ook zoeken op vertellers, series en tags - die mogelijkheden zitten niet in de Reader. Ook zoeken op taal is niet mogelijk.

Dat Storytel een grote selectie heeft, is zonder meer zonneklaar. Wat er wel en niet in die collectie zit, is minder duidelijk. Daarbij helpt het niet dat sommige titels meerdere keren voorhanden zijn, op het eerste gezicht identiek: zelfde titel, zelfde verteller - behalve dat de speeltijd niet overeenkomt. Hier is het verschil met die andere dienst uit Zweden nog wel het grootste: qua zoekmogelijkheden is Spotify Storytel de baas. 

Conclusie

De Storytel Reader laat ons met gemengde gevoelens achter. Het is een uniek apparaat: er is geen andere e-reader waarop je op dezelfde wijze audioboeken kunt luisteren. In theorie kan je een oude reader vinden met mp3-weergave mogelijkheid, maar zelfs al zet je daar een luisterboek op, dan kan je niet zo mooi heen en weer schakelen tussen lezen en luisteren. Dan kan je net zo goed twee aparte apparaten gebruiken. Bovendien heb je met de Reader in principe de hele Storytel bibliotheek onder handbereik. Dat is iets wat geen enkele ander reader biedt. Natuurlijk hebben de concurrenten eigen ecosystemen, maar niet met luisterboeken die op een reader kunnen worden beluisterd.

Kortom, als je wilt lezen en luisteren met hetzelfde apparaat en je wilt dat niet doen met een smartphone of tablet, kan je niet om de Storytel Reader heen. Dan hoef je ook niet verder te lezen, maar kan je er gewoon een bestellen bij Coolblue.

Storytel Reader

De grote vraag is wie die toch behoorlijk specifieke wens heeft. Volgens Storytel geldt dat voor 20% van de klanten. Fair enough, we zien de aantrekkingskracht op zich: onderweg in de auto luisteren, bij thuiskomst lekker in de fauteuil verder lezen. 

Opslag en wifi zijn zwakke punten van de Storytel Reader

Mocht dat ook jou aanspreken, dan is het goed om je bewust te zijn van de voor- én de nadelen van de Reader. Een e-reader is absoluut een prettiger apparaat om van te lezen, en de Storytel Reader is een prima, zij het niet spectaculaire, e-reader. De fysieke knoppen zijn wat ons betreft een pluspunt. De nadelen zijn echter niet gering. Zo blijft het scherm achter op dat van vergelijkbaar geprijsde concurrenten. Daarnaast heeft de Reader een paar fikse manco's. Hij kan luisterboeken niet streamen; downloaden is dankzij de trage wifi-chip en frequente haperingen geen pretje. Wanneer dat wel lukt, is de opslag met een handvol luisterboeken ook direct vol - en niet uit te breiden.

Dat zijn nadelen die je met een smartphone of tablet en de Storytel app niet hebt. Sterker, voor de prijs van de Storytel Reader kan je een smartphone vinden met meer opslag, betere wifi en niet eens zo heel veel kleiner beeldscherm - die ook nog eens alle gangbare smartphone functies biedt.

Als Storytel de Reader gratis weggaf bij een tweejarig abonnement, of als het apparaat pakweg de helft van de vraagprijs kostte, zouden we dit soort zaken allicht sneller door de vingers zien. Voor deze prijs verwachten we een gepolijster product.