Life
Review   |   E-readers

Storytel Reader in gebruik

Storytel Reader in gebruik nemen

Het in gebruik nemen van de Storytel Reader is eenvoudig, maar kost wel even tijd. In de eerste plaats moet je zoals gezegd een account regelen op Storytel. Vervolgens kan je de Reader aanzetten (even de knop rechts bovenop ingedrukt houden). Het eerste scherm dat je dan ziet, toont een lijstje gedetecteerde wifi-netwerken. Als het goed is, ook jouw thuisnetwerk. Let op, de Reader kan alleen netwerken zien op de 2,4 GHz-frequentie. In principe zou elk draadloos thuisnetwerk die moeten bieden. Selecteer het gewenste netwerk, en voer vervolgens de netwerksleutel in.

Dat gaat net als op een smartphone of tablet, dus door te tikken op een op het scherm getoond toetsenbord. Hou er rekening mee dat een e-ink scherm als van de Reader net wat minder vlot reageert dan een smartphonescherm. Het is verstandig het wachtwoord zichtbaar te maken en na elk teken even te wachten of het correct is ingevoerd. 

Eenmaal verbonden met wifi, kan je even een kop thee gaan halen. De reader zal dan namelijk automatisch updaten, waarbij de nieuwste versie van de Storytel app op de reader wordt geladen. Dat duurde bij ons zeker een minuut of 10. Zoals gezegd is de wifi-verbinding niet heel snel.

Inloggen op je Storytel account: zorgvuldig typen

Storytel Reader accountWanneer de Reader klaar is met updaten, toont het scherm invoervelden voor gebruikersnaam en wachtwoord van je Storytel account. Nu wordt ook duidelijk, waarom je beter geen al te complex wachtwoord kunt kiezen. In tegenstelling tot het veld voor het wifi-wachtwoord, kan je hier niet zien wat je intoetst. Heb je een heel complex wachtwoord met veel leestekens, cijfers en hoofdletters, dan moet je steeds van toetsenbord wisselen en hopen dat je inderdaad het juiste teken hebt ingevoerd. Het zou mooi zijn als Storytel het in een toekomstige update mogelijk maakt ook hier in een keer te controleren of je het juiste wachtwoord hebt ingevoerd. De kans op meekijkers is immers klein.

Eenmaal ingelogd, krijg je een uitgebreide instructie te zien in 12 stappen, waarbij de werking van de reader wordt uitgelegd. Ben je daar eenmaal doorheen, dan kom je terecht op het hoofdscherm van de Reader: 'Mijn boeken'. Hier zie je alle boeken die je hebt geselecteerd om te beluisteren of te lezen. Daarbij zijn er twee tabbladen: 'Alle' voor alle titels op de boekenplank, en 'Opgeslagen' voor boeken die je op de reader hebt bewaard. 

Storytel Reader Mijn boeken

Wat kan je doen met de Storytel Reader?

Naast 'Mijn boeken' heb je nog 'Mijn documenten', 'Nu aan het lezen', 'Ontdek boeken' en 'Instellingen'. De eerste optie is om bestanden die je zelf op de reader hebt geplaatst, te bekijken. Op de vorige pagina kon je lezen dat het niet mogelijk is dat te doen via een usb-verbinding met een computer of met een usb-stick, maar wat wél kan is via je account bestanden uploaden, die dan met je Reader worden gesynchroniseerd. 'Nu aan het lezen' spreekt voor zich: hiermee spring je direct terug in het boek dat je als laatste hebt geopend. Nou ja, direct: eerst krijg je de cover te zien, met een druk op de knop 'Lezen' lees je verder (als het een e-book is).

Zoeken: beperkte mogelijkheden

Met 'Ontdek boeken' kan je zoeken in de catalogus. Je kunt zoeken op titel, auteur of categorie, en bladeren door 'Toplijsten', kijken naar nieuwe titels in 'Nieuw' en rechtstreeks bladeren in 'Categorieën'. Wat niet kan, is filteren in resultaten. Zo kan je bijvoorbeeld niet snel zoeken naar Engelse boeken, als je dat toevallig wilt. Of alleen boeken van na 1990. Zeker bij zoekopdrachten met veel resultaten, is dat een gemis. Zoeken op 'Baantjer' geeft 20 pagina's met resultaten, met 5 boeken per pagina. Harry Potter, 50 resultaten. De resultaten zijn ook niet te sorteren - de volgorde is niet alfabetisch of chronologisch. 

Storytel Reader zoeken

Instellingen: helderheid aanpassen en kiezen tussen koel of warm licht

Met 'Instellingen' kan je een aantal aspecten van de reader aanpassen. De helderheid en kleurtemperatuur van de verlichting kan je elk in 12 stappen aanpassen. Met name dat laatste is prettig. De eerste e-readers met een ingebouwd lampje hadden een tamelijk koel licht, wat 's avonds niet ideaal is voor het slapengaan. De Storytel Reader kan ook met meer rustgevend, oranje licht het scherm verlichten.

Storytel Reader instellingen Storytel Reader instellingen Storytel Reader instellingen

Verder kan je een Storytel account af- en aanmelden, het gebruikte wifi-netwerk aanpassen en verbinding maken met een Bluetooth-apparaat. Onder 'Apparaat instellingen' kan je de software van de Reader bijwerken, de screensaver aanpassen en de slaapstand aanpassen (die staat standaard op 'nooit', maar onze reader zette zichzelf toch steeds in slaapstand). Ook kan je hier aangeven dat je alleen luisterboeken of alleen ebooks wilt weergeven, eventueel filteren op alleen Nederlandse of alleen Engelse boeken (standaard is beide). 

Onder 'Apparaat info' kan je wat technische informatie over de Reader zien en de vrije opslagruimte. Zoals geschreven op de voorgaande pagina: die houdt niet over. Een tweede pagina met apparaatinstellingen biedt de mogelijkheid alle boeken te verwijderen, de toetsenbord taal aan te passen, een 'kids mode' te activeren en de reader naar fabrieksinstellingen terug te zetten.

De Storytel Reader als e-reader

Als e-reader doet de Storytel Reader wat je van zo'n apparaat mag verwachten. Vooruit en achteruit bladeren kan zoals gezegd met de knoppen rechts en links in de rand, maar ook door op het scherm te tikken ter rechter- of linkerzijde.

Een tik aan de onderrand van het scherm brengt een werkbalk in beeld. Daarop zit een knop om het scherm te verversen en een om de inhoudsopgave te openen. Daarnaast een  knop om de luisterfunctie te activeren, een om de weergave aan te passen en helemaal rechts om de helderheid bij te stellen. Wat het aanpassen van de weergave betreft: je kunt kiezen uit zeven lettertypes (waaronder 'Noto Sans Serif', dat in tegenstelling tot wat de naam doet verwachten, niet schreefloos is), 12 lettergroottes en drie niveaus van interlinie (ruimte tussen de regels). De kleinste lettergrootte is voor wie nog niet aan de leesbril is, prima te doen. 

Storytel Reader lezen

Als je een boek verder hebt gelezen op een ander apparaat - bijvoorbeeld in de smartphone app - krijg je een melding op de reader. Die vertelt dat er een bladwijzer verderop in het boek gevonden is en vraagt of je daar wilt verdergaan. Dat is handig. Ook handig: onderin zie je hoeveel bladzijden er nog over zijn van het hoofdstuk dat je leest. Dat aantal is aangepast op de lettergrootte: hoe kleiner de letters, hoe minder pagina's. Ook zie je rechtsonderin hoe ver je bent in het hele boek, waarbij het totaal aantal pagina's uiteraard ook hier afhangt van hoe groot de gekozen letter is.  

Allemaal zaken die we anno 2021 van een e-reader verwachten. Het bijzondere aan de Storytel Reader is dan ook niet zozeer dat je erop kunt lezen, maar dat je naadloos kunt schakelen naar de audioweergave. Dat doe je met de middelste knop in beeld.

De Storytel Reader als luisterboek voorlezer

Met een tik op die knop schakelt de Reader over naar het luisterboek - mits aanwezig, uiteraard. Daarover verderop meer. Als je zowel ebook als audioboek hebt gedownload op de Reader, kan je je direct laten voorlezen vanaf de pagina waar je was gebleven. Net als in de Storytel app.

Storytel Reader luisterboek

Om te luisteren moet je een hoofdtelefoon verbinden met de 3,5 mm uitgang onderop de reader, of verbinding maken met een geschikt Bluetooth-apparaat. Dat laatste ging vlotjes met een stel dopjes van Chinese herkomst die we hadden liggen, de superdeluxe Sony WF1000XM4 kwamen niet direct in beeld. Zoals dat met Bluetooth wel vaker gaat: your mileage may vary

Eenmaal aangesloten is het volume adequaat - zelfs het hoogste volume is niet pijnlijk hard, maar binnenshuis zonder omgevingsgeluid is het uitstekend verstaanbaar. We kunnen ons voorstellen dat je op rumoeriger locaties nog wel een tandje meer zou willen, al is dat niet bevorderlijk voor de oren. Dan is een hoofdtelefoon met actieve ruisonderdrukking een beter idee.

Luisteren werkt verder als op de app: je kunt pauzeren, voor- en achteruit 'spoelen' en de afspeelsnelheid aanpassen in stapjes over 0,25, van 0,5x tot 2,25x. Met de slaaptimer kan je vooraf instellen wanneer het afspelen moet stoppen. Voor die timer kan je uit acht opties kiezen, van 5 minuten tot maximaal een uur.

Eerst downloaden, dan luisteren...

Een groot nadeel van het gebruik van de Storytel Reader voor luisterboeken, is dat je een boek eerst moet downloaden, voordat je kunt gaan luisteren. Dit dus in tegenstelling tot de app, waar je na selectie van een titel direct kunt beginnen met luisteren. Door de langzame wifi is dat downloaden geen pretje. Het gebeurde ons regelmatig dat de download werd stopgezet of bleef haperen. De meest effectieve manier om het soepel te laten verlopen, was geregeld even een tikje op het scherm te geven. Dan blijft het apparaat 'wakker' en zie je of het e-ink scherm correct update.

...en andere download-perikelen

Je kan niet meerdere boeken tegelijk downloaden. Zodra je wegnavigeert van de het scherm van het boek dat je aan het downloaden bent, stopt de download. De neerwaartse pijltjes naast de titels op je boekenplank doen wellicht anders vermoeden, maar ook daarmee kan je niet snel een paar boeken downloaden. Je moet dat per boek doen en wachten tot een download voltooid is, voor je het volgende boek downloadt. 

Aangezien het downloaden van één boek makkelijk 10 minuten of langer kan duren, doet de Storytel Reader nogal een beroep op je geduld. Vooral omdat je ondertussen eigenlijk niet iets anders kunt doen. Naast dat je niet kunt streamen, is dus ook de manier waarop het downloaden werkt een nadeel om rekening mee te houden. Daar komt bij dat de reader niet met elk wifi-netwerk verbinding kan maken. Als daar een inlogscherm bij komt kijken, houdt het op: er lijkt geen browser aan boord te zijn. Dat sluit downloaden in de trein bijvoorbeeld uit. Het beste kan je gebruik maken van een hotspot die je op je eigen telefoon aanmaakt. Houd dan wel rekening met het dataverbruik, want met één boek jas je er zo een gigabyte doorheen. 

Ten slotte is er de beperkte capaciteit. Met effectief 5 gigabyte opslag beschikbaar, kan je 5 dikkere of 10 dunnere boeken kwijt op de reader. Dat houdt niet over.