Review   |   Opslag extern

Synology DS925+ review: forse stap vooruit in rekenkracht en netwerksnelheid

De Synology DS925+ is een stevige middenklasse netwerkopslag die hoge prestaties combineert met veel uitbreidingsmogelijkheden, terwijl de prijs binnen de perken blijft.
De Synology DS925+ is een stevige middenklasse netwerkopslag die hoge prestaties combineert met veel uitbreidingsmogelijkheden, terwijl de prijs binnen de perken blijft.

De Synology DS925+ is een soort brugmodel in de line-up van Synology's nieuwe 5-serie nas-apparaten. Hij heeft meer rekenkracht dan de DS425+ (waarvan je binnenkort een review kan verwachten), en is uitbreidbaar met flink meer werkgeheugen. Dat heeft hij gemeen met de luxere modellen als de DS1525+ en de DS18525+. Aan de andere kant kan je er geen 10 gigabit netwerkkaart inzetten. Dat kon wel bij de voorloper. Je kan hem zien als een sneller, uitbreidbaarder alternatief voor die DS425+, terwijl hij goedkoper is dan de DS1525+. Hij heeft met alle 5-serie modellen gemeen, dat hij beschikt over een 2,5 gigabit netwerkaansluiting (twee zelfs). 

Synology DS925+: meer rekenkracht

Wat de nieuwe Synology DS925+ in ieder geval onderscheidt, is de gebruikte AMD Ryzen V1500B. Dat is zeg maar de ‘Celeron’ van AMD, maar dan in de praktijk sneller. Het vorige model had ook een AMD processor, maar dan de R1600. De V1500B heeft twee keer zoveel rekenkernen. Omdat die simultaneous multithreading ondersteunen, kan deze chip twee keer zoveel taken gelijktijdig afhandelen. In tegenstelling tot de R1600 heeft de V1500B een vaste klokfrequentie van 2,2 GHz, zonder turbo. Net als dat model is er geen geïntegreerde videokaart.

Dat laatste maakt inmiddels niet heel veel meer uit voor nas-systemen van dit merk, want transcodering van video is alweer een tijd geleden uit het takenpakket verdwenen bij Synology. Standaard wordt de DS925+ geleverd met 4 GB ddr4 ecc ram, in de vorm van een sodimm. Uitbreiden kan, tot 32 GB zelfs. Ter vergelijking, de DS425+ gaat tot maximaal 6 GB. Synology garandeert alleen optimale werking met eigen modules, al lijkt het mogelijk ook modules van derden te gebruiken.

Dat geldt bij deze serie ook voor de harde schijven en m.2 nvme ssd's, die het apparaat eveneens ondersteunt. Hier heeft de fabrikant echter aangegeven dat disks en drives van andere fabrikanten wel gecertificeerd kunnen worden. Op moment van schrijven hebben we nog niets vernomen over komende alternatieven voor Synology's eigen opslag. Dat is dus afwachten, en het heeft vermoedelijk impact op het enthousiasme van eindgebruikers voor deze nieuwe Plus-serie. 

Daarbij moeten we opmerken dat de disks van Synology niet heel veel duurder zijn dan die van de concurrentie, dus heel bezwaarlijk is dat vooralsnog niet. Bij de ssd's ligt dat anders, die zijn wel veel duurder, wat uitbreiding hiermee voor caching tot een kostbare aangelegenheid maakt. Helaas leverde Synology geen eigen ssd's mee om deze functie te testen, dus daar kunnen we niet op ingaan.

Verschillen tussen de Synology DS925+ en de DS923+

De Synology DS925+ volgt de DS923+ op. Naast de genoemde snellere processor beschikt het model van dit jaar over twee 2,5 Gbps-netwerkpoorten, in plaats van 2x 1 Gbps. Qua ruimte voor disks en ssd's zijn er geen verschillen, en ook de maximale hoeveelheid werkgeheugen is ongewijzigd. De verdwenen mogelijkheid uit te breiden met een 10 gigabit netwerkkaart is geen enorme ramp, als je bedenkt dat 10 gigabit switches een fors stuk duurder zijn dan 2,5 gigabit exemplaren. Die zijn inmiddels behoorlijk betaalbaar, al zijn ze wel zo'n 2,5 keer duurder dan spotgoedkope 1 gigabit switches. 

Het andere grote verschil is de manier waarop uitbreidingsmodules worden aangesloten. Bij de DS923+ kon je de DX517 uitbreidingsmodule aansluiten via e-sata. De DS925+ wisselt die aansluiting in voor een usb-c alternatief, al lijkt dat vooral om de vorm van de stekker te gaan en niet om het gebruikte protocol. De uitbreidingseenheid voor dit model heet DX525 en kost een stevige 500 euro.

Blik op de Synology DS925+

Laten we alle – voor nu – kleinigheden even vergeten en een onbevangen blik op de DS925+ werpen. Bij dit model koos Synology voor het systeem met afzonderlijk afsluitbare drivebays, inclusief de bijbehorende plastic sleuteltjes. De glimmende afdekkap – ook mooi – zoals gebruikt bij sommige andere modellen is er dus niet. Standaard heb je de beschikking over vier bays. Mocht dat ooit eens niet genoeg zijn, dan kun je deze nas dus uitbreiden met de nieuwe DX525 'boedelbak'. Daarmee voeg je vijf bays toe, wat het totaal op negen brengt. Vandaar ook de naam.

Synology DS925+ met een open drive bay

Alle schijven zijn hot-swappable, wat downtijd moet voorkomen als je eens een defect exemplaar dient te vervangen. De slots voor de  M.2 NVMe ssd's zitten aan de onderkant. Na inprikken van een of twee van deze modules kun je deze laten fungeren als cache. Of je gebruikt ze om een VM op te bewaren, wat voor een snellere start daarvan moet zorgen. 

Niet onbelangrijk voor een snelle NAS als deze is, dat hij z’n gegevens ook snel kwijt kan en ontvangen. Daarvoor zijn twee 2,5 Gbps-poorten beschikbaar, waarbij geldt dat die natuurlijk ook prima fungeren op een 1 Gbps-netwerk. Verderop in deze review lees je of die poorten in een snelle door ons opgezette testopstelling daadwerkelijk verschil maken!

Installatie en gebruik van besturingssysteem

De installatie van het besturingssysteem (op moment van schrijven DSM 7.2.2-72806 Update 3) is eenvoudig. In de binnenkort verschijnende review van de meer entry-level DS425+ gaan we daar dieper op in. Eenmaal draaiend reageert het systeem lekker responsief. Apps (er zijn er vele kosteloos beschikbaar in de Synology app-winkel) draaien als een zonnetje. Wat dat betreft voelt het geheel lekker ‘snappy’ aan, om maar eens een mooi Engels woord te gebruiken.

Voor de aardigheid installeerden we WordPress, wat eveneens als een tierelier draait. Dat is met ‘slechts’ de standaard 4 GB werkgeheugen. De ervaring leert dat toevoegen van extra werkgeheugen in de Synology NASsen met name zinvol is voor het draaien van virtuele machines. Voor dagelijks gebruik zonder VM-toepassingen is 4 GB voor de meeste gebruikers genoeg, gokken we. Al kun je zaken als het draaien van een grote website, beheer van een grote fotoverzameling in Photo Station of een uitgebreid bewakingssysteem in Surveillance Station, zonder meer soepeler laten lopen met uitbreiding naar bijvoorbeeld 8 GB of meer. Zéker als je ook meerdere zware apps naast elkaar gaat gebruiken.

Cloud-office en meer in eigen beheer

Ook opvallend snel werkt de Synology Office app, met de naam Drive. Daarbij gebiedt de eerlijkheid ons wel te zeggen dat we de DS923+ niet gereviewed hebben. Maar maak je de overstap vanaf een model van een paar jaar terug, dan zul je ook hier zeker een beduidend snellere werking kunnen verwachten. Mooi! Die app zelf groeit qua functionaliteit en bruikbaarheid bovendien gestaag. Het is helemaal geen gekke gedachte om je eigen cloud-office in de lucht te brengen. Ook dat is een functie van het besturingssysteem DSM van Synology: het is vrij eenvoudig om je nas bereikbaar te maken via de cloud. 

Heb je je dat eenmaal gedaan, dan werk je met Synology Drive heel simpel samen aan tekstdocumenten, een spreadsheet en (of) een presentatie. Inclusief chatmogelijkheden en meer. En dat alles in een volledig door jou beheerde en gecontroleerde omgeving. Als je je nas liever niet direct via Internet bereikbaar maakt, werkt deze functie in elk geval binnen je eigen (thuis- of bedrijfs)netwerk. Dat kan bijvoorbeeld interessant zijn voor opleidingsinstituten of een studentenhuis. Door op de NAS meerdere gebruikersaccounts aan te maken, kun je iedereen een eigen opslagruimte geven, en een office-omgeving.

Zoveel mogelijkheden als MS 365 - voorheen MS Office - is het pakket zeker nog niet. Maar er kan verrassend veel mee, en er zijn geen abonnements- of andere kosten aan verbonden. 

Doorvoersnelheidstest: het verschil van 2,5 gigabit

Het grote verschil tussen de 5-serie Plus-systemen van Synology en de voorlopers is de hogere netwerksnelheid. Een vergelijkende doorvoersnelheidstest van dan ook op zijn plaats.

Daarvoor maakten we eerst een 10 GB groot testbestand, simpelweg bestaande uit random bytes. Vervolgens koppelden we twee Synology nas-systemen met een 2,5 gigabit netwerkkaart (de DS925+ en de DS425+) aan een TP-Link TL-SG105-M2 switch. Die was weer aangesloten op een 1 Gbps switch, die achter een eveneens 1 Gbps router hangt. Zolang je de 2,5 Gbps-apparaten op dezelfde 2,5 Gbps-capabele switch aansluit, moeten deze onderling op de hogere snelheid communiceren.

Synology DS925+ testopstelling met 2,5 Gbit switch

Omdat de DS425+ zowel een 1 Gbps als een 2,5 Gbps-poort heeft, konden we bovendien eenvoudig vergelijken. Aangezien Synology ons slechts van twee testschijven had voorzien, kreeg elke NAS er eentje. Dat is qua snelheid niet de optimale configuratie, maar een verschil moet toch duidelijk zijn. Na installeren van het DSM OS en opzetten van gedeelde mappen kan de pret beginnen. We zetten het testbestand op de DS925+, om daar via File Manager (de bestandsbeheerder van DSM) de gedeelde map op de DS425+ aan te koppelen. Vervolgens zetten we het bestand eerst over met gebruik van de 1 Gbps-poort van de DS425 (de DS925+ heeft alleen twee 2,5 Gbps-poorten). De doorvoersnelheid tikt bij het kopiëren van het testbestand de 112 megabyte per seconde aan. Dat is zo’n beetje echt het maximum dat je kunt halen via een gigabit-netwerk, netjes dus.

Dan verwijderen we het bestand uit de doelmap op de 425+ (en verwijderen het voor de zekerheid ook maar uit de prullenbak daar, om al te slimme software-acties te voorkomen). Vervolgens gebruiken we de 2,5 Gbit/s aansluiting van de DS425+, wat vanzelfsprekend leidt tot een nieuw IP-adres. Opnieuw inloggen dus, de doelmap op de DS425+ zoals ingesteld op de DS925+ wissen en opnieuw instellen en we zijn weer klaar voor de snelheidsmeting. En inderdaad: de overdrachtssnelheid ligt fors hoger: zo’n 192 megabyte per seconde, met tegen het eind snelheden tot zo’n 227,5 MB/s. Heel netjes dus, zeker als je bedenkt dat dit met een enkele schijf was, en ook niet de snelste soort die Synology levert. Zelfs hiermee is duidelijk dat de overstap naar 2,5 gigabit absoluut een verbetering is.

Betaalbare snelheidswinst

Daarbij is belangrijk te onthouden, dat die snelheidswinst alleen maar beschikbaar is voor apparaten die deze snelheid ook ondersteunen. Kopieer je van of naar een laptop met 1 gigabit-aansluiting, dan wordt dat de remmende factor. Ook als je elders in je netwerk via een langzamere switch verbinding maakt met de nas, zal je niet profiteren van de topsnelheid. Zoals gezegd zijn 2,5 gigabit switches niet heel duur meer, en er is inmiddels een groot aanbod aan routers met minstens één zo'n poort. 

Het voordeel van de overstap naar 2,5 gigabit is dat je vermoedelijk geen kabesl hoeft te vervangen. Met CAT5E moet het al werken, en alles daarboven is mooi meegenomen. 

Conclusie

De Synology DS925+ is een stuk sneller dan zijn voorloper, dankzij zowel een krachtiger processor als een snellere netwerkverbinding. Je kan hem zonder meer inzetten worden voor veeleisender toepassingen dan louter gedeelde mappen. Het is eerder meer een kleine server, waarop geavanceerde apps (kunnen) draaien. Daarbij kan hij nuttig gebruik maken van zijn rekenkracht en uitbreidbare werkgeheugen. De DS925+ is dan ook met name aantrekkelijk als je de NAS als centrale spil, als lokale cloud in wil zetten. Om in een veilige omgeving die volledig onder je eigen beheer valt documenten te bewaren, desgewenst stevig versleuteld.

Ook gebruikers met grote hoeveelheden data – denk aan fotografen, videomakers en meer – zitten goed met de DS925+. Niet alleen vanwege die snelle processor, maar zeker ook vanwege de beide 2,5 Gbps-ethernet-aansluitingen. Het overzetten van grote hoeveelheden gegevens gaat echt een heel stuk sneller. De DS925+ is niet de goedkoopste optie daarvoor, dus lees ook onze review van de DS425+. Wil je je beeldmateriaal via Synology Photos ook delen met bijvoorbeeld een grote groep klanten, dan heeft deze luxere nas wel meer potentieel om onder hoge belasting overeind te blijven. 

Het heikele punt bij deze en alle andere Plus-serie systemen van deze Synology generatie is en blijft de huidige beperking tot disks - en voorals ssd's - van Synology zelf. Hoewel dat de veiligste en volgens de fabrikant beste optie is, betekent het minder keuzevrijheid en, zeker voor de ssd's, fors hogere prijzen. Bij de vorige generatie geldt dat bezwaar niet, en de DS923+ kan je momenteel nog in tal van winkels vinden. Alleen mis je dan wel pakweg de helft van de rekenkracht en die veel snellere netwerkaansluiting. Dat laatste kan je met een prijzige upgrade (E10G18-T1 insteekkaart) verhelpen, dat eerste niet.

Uitstekend Juli 2025

Synology DS925+

Synology DiskStation DS925+ in een oogopslag
Afmetingen 16,6 x 19,9 x 22,3 cm (HxBxD)
Gewicht 2,26 kg (excl. disks)
Processor AMD Ryzen V1500B (4 cores, 8 threads, 2,2 GHz)
WErkgeheugen 4 GB (uitbreidbaar tot 32 GB) DDR4
Disk sleuven 2,5" / 3,5"
4 (uitbreidbaar tot 9 met DX525)

M.2 NVMe: 2
Max. capaciteit 180 TB (9x 20 TB)
Aansluitingen 2x RJ 45 2,5 Gbit/s (met link aggregation / failover)
2x USB-A 5 Gbit/s
RAID modi Synology Hybrid Raid, Basic, JBOD, 0/1/5/6/10
Bestandssysteem Intern: Btrfs, Ext4
Extern: Btrfs, Ext4, Ext3, FAT, NTFS, HFS+, exFAT
Verbruik 37,91 W (in bedrijf)
12,33 W (slaapstand)
FAbrikantinfo Lees meer bij Synology
Prijs ca. € 649
Koop bij

Amazon.nl

Bol.com

Coolblue