Synology DS425+ review: een snellere verbinding als voornaamste verbetering

Binnen de dit jaar geheel vernieuwde '5 Plus'-serie van Synology is de DS425+ een relatief instapmodel. De belangrijkste vernieuwing in vergelijking met de voorloper is vervanging van een van de twee 1 gigabit netwerkpoorten door een 2,5 gigabit exemplaar. Wie meer uitbreidingsmogelijkheden en rekenkracht zoekt in een 4-bay nas, kan bij de Synology DS925+ terecht. In deze review kijken we wat je in huis haalt met de DS425+.
Synology DS425+: een hele kleine upgrade
Vriendelijk gezegd is de nieuwe Synology DS425+ een evolutie ten opzichte van z’n voorganger(s) uit dezelfde serie. Ook nu zien we wederom een 4-bay NAS voor ons staan, voorzien van de welbekende sleuven, elk voorzien van een slotje. Harde schijven plaats je zonder een schroevendraaier nodig te hebben - maar raak dat sleuteltje vooral niet kwijt! De voorganger van de DS425+ is de DS423+.
In de 24 Plus-reeks was er alleen een 2-bay NAS, de DS224+, met vergelijkbare specs, waaronder de Celeron J4125 processor van Intel. De had die ook, maar miste net als de DS224+ de 2,5 Gbps-poort. Dat is dan ook het enige verschil tussen de nieuwere DS425+ en de voorganger.
Heb je geen 4 drivebays nodig, maar wil je wel de extra netwerksnelheid, dan is de op stapel staande DS225+ wellicht interessant. Die beschikt over exact dezelfde hardware als de DS425+, minus twee drive bays en support voor ssd caching. Net als de DS425+ heeft die 2-bay versie ook een 2,5 gigabit en een 1 gigabit netwerkaansluiting.
Design van de Synology DS425+: bekend gezicht
Qua design oogt de DS425+ identiek aan de genoemde voorganger DS423+, alleen het logo met het typenummer voorop is anders. Aan de achterzijde ontwaren we ook geen opvallende verschillen.
Voor wie de nas overweegt is het goed te weten hoe deze zich verhoudt tot de rest van het assortiment van Synology. In elk geval in de nieuwe 5+-serie modellen. Kort en goed: het is een relatief instapmodel, met alleen de DS225+ (officieel nog niet verschenen in Europa, maar elders wel te koop) als nog lager geplaatste optie. Let wel: in de Plus-serie, je kunt ook altijd nog voor de van minder features voorziene consumentenmodellen gaan (Play en j-serie), maar dat is een heel ander speelveld.
Wil je méér prestaties, dan is de DS925+ de logische upgrade. Met een krachtiger processor en meer geheugen kan dat model een groter scala aan toepassingen soepel draaien. Ook biedt deze versie een optie om uit te breiden met een aparte module voor nog eens vijf harde schijven, voor een totaal van negen. Heb je aan die zaken geen behoefte, dan is de DS425+ de meer praktische – en goedkopere – keuze.
Hardware van de Synology DS425+: processor en werkgeheugen
De processor in de Synology DS425+ is een alweer wat oudere, maar voor dit gebruiksscenario prima passende Intel Celeron J4125. Dat is een quadcore model, draaiend op een klok van 2 GHz (burst: 2,7 Ghz). Het belangrijkste in een toepassing als deze is het lage energieverbruik van maar 10 watt.
Wat werkgeheugen betreft wordt de DS425+ standaard uitgeleverd met 2 gigabyte. Dat is in principe genoeg voor alle basistaken die je van een nas mag verwachten en DSM draait er soepel op. Ook tal van voor het Synology-DSM-ecosysteem beschikbare apps werken er prima op.
De basishoeveelheid geheugen wordt wat krap als je echt serieus aan het werk wilt met bijvoorbeeld een bewakingssysteem met meerdere camera’s, stevig fotobeheer en -bewerking, of als je de Synology Office toepassingen gaat gebruiken. Ook voor serieus multitasken is het niet riant. Komen we straks nog op terug. Gelukkig behoort geheugenuitbreiding tot de mogelijkheden, zij het tot slechts 6 GB.
Die 6 GB maximaal werkgeheugen geeft meteen aan waar deze nas zich ’t best zal thuisvoelen: op een klein kantoor of een thuiswerkplek. Daar ga je vele jaren plezier hebben van het systeem, gokken we. Mits je geen al te veeleisende toepassingen zoals virtualisatie van besturingssystemen wilt uitvoeren. Daar zullen de meeste gebruikers geen behoefte aan hebben. Wel zouden we aanraden het geheugen uit te breiden voor robuuste prestaties op de lange termijn. 4 GB is al prima, met 6 GB ben je het heertje.
De belangrijkste upgrade: 2,5 Gbit netwerk
De Synology DS425+ heeft als voornaamste upgrade van zijn voorganger een snellere netwerkverbinding. Eén van de twee aanwezige ethernetpoorten gaat nu tot 2,5 Gbit/s. Aangezien ook routers en switches met die snelheid tegenwoordig zeer betaalbaar zijn, is dat een welkome verbetering. De netwerksnelheid werd zo langzamerhand toch een beetje een bottleneck op deze nas-systemen. In de review van de DS925+ lees je onze bevindingen met deze snelheid. We koppelden daar de DS425+ en DS925+ via een 2,5 Gbps-switch aan elkaar en deden een test.
Als je geen zin hebt om te klikken: ook met een enkele schijf zagen we een grote toename van de doorvoersnelheid, van circa 112 MB/s naar boven de 190 MB/s. Gebruik je bijvoorbeeld raid-5 of snellere disks dan Synology ons leverde, dan kan je nog hogere snelheden verwachten.
Om de snelheid verder op te voeren, kan je m.2 ssd’s plaatsen voor caching (of voor opslag, maar dat is geen erg goedkope of efficiënte optie). Een laatste belangrijk punt dat vermeld moet worden: alle opslag op de nas kan versleuteld worden.
Ingebruikname van de Synology DS425+
Ons review-exemplaar arriveerde zoals we gewend zijn van Synology: keurig verpakt en klaar om mee aan de slag te gaan. Nieuw is dat er geen snelstarthandleiding wordt meegeleverd, in plaats daarvan scan je een QR-code (of tik je een URL in je browser) waarna die handleiding alsnog verschijnt.
Heb je ervaring met Synology, dan is de installatie bekend terrein. Drivebay eruit halen, schijf plaatsen en weer terugprikken van het geheel. Herhaal zo vaak nodig.
Na inschakelen tik je in de browser een specifieke URL, waarna de nieuweling snel gevonden wordt op je netwerk. Klik op de link en de webinterface opent. Vervolgens het geheel stapsgewijs doorlopen en klaar. Overigens: voor wie de ‘oude’ methode via de app nog kent: de web-app werkt minstens zo makkelijk. De DS Finder-app is er voor mobiel gebruik nog wel, dus als je je nieuwe nas via een smartphone of tablet wilt installeren: voel je geheel vrij om die te gebruiken.
We adviseren je, zeker als dit je eerste nas-systeem is, om één volume en opslagpool te maken, ter grootte van de ingeprikte schijf of schijven te maken. Het is ‘t meest praktisch om voor SHR te kiezen in geval je meerdere schijven gebruikt. SHR staat voor Synology Hybrid Raid en maakt eenvoudig en flexibel toevoegen van harddisks (zelfs van verschillende grootte) wel heel makkelijk. Voor de liefhebbers zijn ook de traditionele RAID-configuraties beschikbaar. Verder is het een kwestie van de installatiewizard in je browser door te lopen. Er zijn tal van opties die je wellicht wel of niet interessant vindt, maak je keuze. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor volledig versleutelde opslag. Dat is prima te doen qua snelheid, de processor heeft hardwareversnelling aan boord voor dit soort taken.
Maar: maak in dat geval wel direct een veilige back-up van je encryptiesleutel. Als je namelijk je wachtwoord ooit vergeet of kwijtraakt, kan namelijk niemand – ook Synology niet – ooit nog bij je gegevens. Vraag je dus af of dat ’t risico waard is in jouw gebruiksscenario. En bedenk daarbij dat je op een onversleuteld volume altijd nog net zo veilig versleutelde mappen aan kunt maken, zoveel je wilt.
Privacy
Op verschillende punten in de installatiewizard kun je je aanmelden voor Synology-gerelateerde diensten (Synology-account, apparaatanalyse, tweefactor-authenticatie). Of je dat daadwerkelijk doet is een persoonlijke keuze. Ja: het kan handig zijn. Maar: het kan je nas weer net iets te makkelijk bereikbaar vanuit de cloud bereikbaar maken, bijvoorbeeld. Daarvoor log je dan in bij je Synology-account, en van daaruit is je nas zonder port-forwarding bereikbaar.
Verder heb je voor sommige zaken – zoals het betalen van software uit de Synology appwinkel een Syno-account nodig. Waarbij geldt dat betaalde apps zeldzaam zijn. Het geldt vooral voor commerciële AV-scanner-abonnementen. We adviseren je om het systeem tijdens de initiële installatie zo schoon mogelijk te houden, zonder je voor van alles te registreren en opties te activeren. Dat kan achteraf ook altijd nog, als je ontdekt dat je een of ander toch écht nodig gaat hebben.
Harde schijven (en SSD's): vooralsnog alleen van Synology
Komen we nu bij een heikel maar helaas onvermijdelijk punt: de harddisks. Zoals we eerder al hebben gemeld, laat Synology in de Plus-modellen van dit jaar alléén nog de eigen merk harddisks toe. Daarvan leverde Synology er twee mee voor deze test. De reden volgens Synology: alleen op deze manier kan het stabiele werking op de lange termijn van zijn nas-systemen garanderen. Het bedrijf zag zich naar eigen zeggen te vaak geconfronteerd met problemen, die veroorzaakt bleken door gebruik van schijven die niet voor nas-systemen van het merk geschikt waren.
Op zich kosten ze je de kop niet wat prijs betreft. Op Amazon zien we een 2TB exemplaar staan voor iets meer dan 100 euro en een 4 TB-schijf voor nog geen twee tientjes meer (de keuze moge duidelijk zijn…). Maar we kunnen ons voorstellen dat een beperking als deze een ongemakkelijk gevoel geeft. Zeker als het gaat om zakelijk gebruik, waarbij je zo snel mogelijk weer ‘up’ wilt zijn als een schijf het loodje legt. Dé grote schijvenleveranciers zijn toch altijd nog Western Digital en Seagate. Overal en altijd verkrijgbaar, desnoods bij iets als een Media Markt. Die laatste heeft toevallig ook Synology disks, maar wel een relatief kleine selectie. Mogelijk krijg je te maken met een langere levertijd als je exclusief disks van Synology moet kopen.
Omdat het qua prijs onder de streep allemaal weinig uitmaakt, liggen we er voor nu niet direct wakker van. Desondanks: een beperking tot één leverancier is nooit welkom. Daar komt bij beide grote disk-merken modellen specifiek voor nas-systemen in het assortiment hebben (respectievelijk Red en Ironwolf), waarmee wij in elk geval nooit problemen gehad hebben. Synology heeft het strenge certificeringsprogramma waaraan de eigen schijven zijn ontworpen, ook opengesteld voor derden. We kregen herhaaldelijk te horen dat iedereen een disk kan laten certificeren.
Op moment van schrijven weten we niet wanneer de eerste alternatieven beschikbaar komen; de vraag daarnaar staat uit bij Synology. Laten we hopen dat het bedrijf heel snel de voor nas-gebruik bedoelde harddisks van de bekende merken kan certificeren.
Overigens geldt een uitzondering voor wie overstapt van een oudere Synology nas naar een 5+-serie model. Je kan al aangemaakte raid-volumes zo weer inlezen als je de schijven overplaatst, ongeacht van welk type die zijn. Wil je later zo’n installatie uitbreiden of een disk vervangen, dan kan je wel tegen beperkingen aanlopen.
Software mogelijkheden van DSM 7
Terug naar de Synology DS425+, die we testten met DiskStation Manager 7.2.2-72806 Update 3. In gebruik voelt het geheel lekker snel aan, waarbij apps prima draaien. Heel erg op z’n staart konden we dit exemplaar niet trappen, want het werd geleverd met de standaard 2 GB werkgeheugen. Zoals gezegd is dit voor de meeste toepassingen écht voldoende, mits je (vooral) niet heel stevig gaat multitasken.
De DSM-appwinkel heeft een berg aan bruikbare software klaar staan. Via Surveillance Station kun je een uitgebreid camerabewakingssysteem opzetten bijvoorbeeld. Of beheer je grote fotocollectie met de daarvoor bestemde app. Er is zelfs gedacht aan een in je browser draaiende Office-omgeving. Ideaal om met meerdere personen aan documenten samen te werken. Dat kan lokaal via je thuis- of bedrijfsnetwerk of via de cloud. In het laatste geval moet je ofwel zelf zorgen voor de juiste poort-forwarding en andere beveiligingsinstellingen in je router. Of meldt je aan voor een Synology-account, dan regel je via die weg cloudtoegang tot je NAS.
De gebruikersinterface van DSM zal bekend voorkomen voor wie eerdere ervaring heeft met het merk of eerdere reviews hier gelezen heeft. Het geheel ziet eruit als een desktop in je browser en werkt dientengevolge heerlijk intuïtief. Als je een modern desktop-OS kunt bedienen, kun je DSM ook blindelings gebruiken. Netwerkshares zet je in een handomdraai op, vitale gegevens zijn via widgets in één oogopslag te monitoren.
Meer focus ten koste van veelzijdigheid
Synology heeft de afgelopen jaren DSM meer gefocust op de traditionele wensen en eisen van het MKB. Daardoor zijn veel 'leukere' functies komen te vervallen. Wat we dan ook een beetje missen vergeleken met concurrent QNAP, zijn de meer ‘aparte apps’. Zoals bijvoorbeeld een OCR-tool die een map met binnenkomende scans afkomstig van een ADF-scanner of MFC monitort en z’n ding doet zodra er iets nieuws geplaatst wordt.
Ook gemist zijn zaken als transcoding en andere videostreaming-opties. Hoewel die vroeger wel in de Synology’s aanwezig waren, heeft de fabrikant al een flinke tijd geleden besloten ze te verwijderen. Onder het motto: ‘laat dat de client (zoals een smartphone of tablet) dat maar oplossen’.Jammer, want streamen – ook lokaal vanaf je eigen NAS – is een veelgebruikte toepassing.
Conclusie
De Synology DS425+ is absoluut een mooie nas, daarover bestaat geen twijfel. Ga je voor het eerst zo'n apparaat kopen en wil je uitbreidingsmogelijkheden voor in de toekomst, dan zit je met een 4-bay exemplaar altijd goed. Als je geen schijven hebt liggen, maakt het onder de streep weinig uit of je op dit moment voor Synology disks moet kiezen.
Héb je nog een paar nieuwe schijven van andere merken op voorraad (iets dat met name in bedrijven eerder zal voorkomen) én wil je die gebruiken? Dan is de voorganger nog altijd een prima koop, met exact dezelfde processor en hoeveelheid werkgeheugen. Alleen mis je dan wel die 2,5 Gbps-netwerkaansluiting, die toch wel een flinke snelheidstoename oplevert.
Met die enkele verbetering is de DS425+ duidelijk meer evolutie dan revolutie. Voor bezitters van een DS423+ is het geen voor de hand liggende upgrade. Heb je een instap Synology nas uit de j-serie of wil je toch meer ruimte dan bijvoorbeeld een DS224+ biedt, dan is het wellicht precies wat je zoekt. Daarbij heb je als voordeel dat je je bestaande disks (ongeacht de herkomst) direct kan overzetten, en dus snel weer kan doorwerken.
Voor je tot kopen overgaat: het prijsverschil met de DS925+ is klein, en dat pakt niet heel lekker uit voor dit model. In de winkel scheelt het nog minder dan op papier, zo'n 80 euro. Zeker als je bedenkt dat je een nas doorgaans voor heel wat gebruiksjaren aanschaft, is het krachtigere en verder uitbreidbare model gezien de geringe meerprijs eigenlijk een stuk aantrekkelijker. Anders gezegd: de DS425+ mag wel wat goedkoper worden.
Synology DiskStation DS425+ in een oogopslag | |
Afmetingen | 16,6 x 19,9 x 22,3 cm (HxBxD) |
Gewicht | 2,18 kg (excl. disks) |
Processor | Intel Celeron J4125 (4 cores, 4 threads, 2-2,7 GHz) |
WErkgeheugen | 2 GB (uitbreidbaar tot 6 GB) DDR4 |
Disk sleuven | 4x 2,5" / 3,5" 2x M.2 NVMe |
Max. capaciteit | 80 TB (4x 20 TB) |
Aansluitingen | 1x RJ 45 2,5 Gbit/s, 1x RJ 45 1 Gbit/s 2x USB-A 5 Gbit/s |
RAID modi | Synology Hybrid Raid, Basic, JBOD, 0/1/5/6/10 |
Bestandssysteem | Intern: Btrfs, Ext4 Extern: Btrfs, Ext4, Ext3, FAT, NTFS, HFS+, exFAT |
Verbruik | 28,25 W (in bedrijf) 6,1 W (slaapstand) |
FAbrikantinfo | Lees meer bij Synology |
Prijs | ca. € 530 |
Koop bij |