Nieuws   |   Televisies

Kunst op de TV: Hisense en TCL gaan The Frame achterna

Hisense en TCL (hierboven) komen met concurrenten voor de Samsung The Frame televisies. Opmerkelijk, want de meer gevestigde tv-fabrikanten zijn daar tot dusver niet echt toe genegen.
Hisense en TCL (hierboven) komen met concurrenten voor de Samsung The Frame televisies. Opmerkelijk, want de meer gevestigde tv-fabrikanten zijn daar tot dusver niet echt toe genegen.

Het lijkt een logische toepassing voor dat zwarte vlak aan de muur: toon er gewoon een fraai, statisch beeld op. De praktijk is weerbarstiger blijkt, want tot dusver is alleen Samsung echt in die niche gedoken. Al heeft LG met net wat andere lifestyle tv-concepten wel wat opties in het assortiment voor wie geen standaard-tv wil. De Samsung The Frame televisies mag zich vooralsnog echter zonder echte concurrentie verheugen in een schare aanhangers. Op IFA 2024 toonden Hisense én TCL dat ze ook wel brood zien in de tv als kunstwerk, met geheel eigen interpretaties.

TV als kunstwerk bij Hisense: CanvasTV

Hisense toonde verschillende iteraties van de CanvasTV, zoals de Hisense 65S7N. Aan dat typenummer is af te lezen dat het om een model van dit jaar gaat, maar op de show van het merk dit jaar zagen we 'm niet. Naar verluidt komt het toestel begin 2025 naar de Benelux. Dat geldt vermoedelijk niet voor een ook getoond, ouder K-serie model. Jammer, want ook dat CanvasTV toestel is echt wat anders dan anders.

Hisense 65S7N

Ze zijn er met verschillende omlijstingen, die je zelf kan kiezen. Zowel afgerond als rechthoekig, zowel voor aan de muur als op een standaard. De televisies zijn voorzien van een sterk gematteerd beeldscherm, waardoor reflecties niet hinderlijk afleiden van het getoonde beeld.

In Amerika is de 65S7N wél te koop, in 55 en 65 inch. Het is een 4K televisie met 144Hz beeldsnelheid en - opvallend, want in Europa voert Hisense VIDAA als smart tv systeem - Google TV. Het scherm beschikt over een sensor om automatisch de helderheid en kleurtemperatuur van het beeld aan te passen aan de lichtomstandigheden. Het toestel moet in de loop van 2025 ook in Nederland op de markt komen; een prijs is nog niet bekend.

Hisense CanvasTV 75R8K Mural

De R8K Mural (een naam die Netgear ook voor digitale kunstlijstjes gebruikt) is alleen in China te koop. Daar werd dit toestel, voorzien van bovengemiddeld krachtig ingebouwd audiosysteem, eind vorig jaar geïntroduceerd. Hier is geen sprake van verwisselbare lijstjes, maar wel een zeer geringe dikte voor wandmontage en, wederom, een gematteerd beeldscherm.

TCL NxtFrame: museumstuk

Ook TCL zet in op televisies als museumstukken. Het bedrijf had zelfs een kleine galerie ingericht om te laten zien hoe fraai de 'NxtFrame' aan de muur kan uitkomen. Voluit de TCL A300 Pro NxtFrame komt in vier maten van 55 tot 85 inch op de markt. De naam van de toestelling is een verwijzing naar de NXTPaper beeldschermtechniek van het merk. Tot dusver was die alleen in tablets en smartphones terug te vinden. Het toestel kan aan de muur hangen als een schilderijlijst, op een wandmeubel staan of op een aparte 'ezel'. Ook hier zijn aanpasbare, magnetisch te bevestigen alternatieve lijsten beschikbaar.

Opvallend is de samenwerking met Bang & Olufsen voor de audiovoorziening bij het toestel. Die omvat in elk geval ook een aparte, draadloze subwoofer; daarnaast werkten experts van het fameuze Deense audiomerk aan de tuning van de speakers in het toestel zelf. De versie zonder dit audiosysteem heet overigens A300W in plaats van A300 Pro.

In tegenstelling tot de modellen van Hisense is meer bekend over beschikbaarheid. De 55, 65 en 75 inch varianten komen naar de Nederlandse winkels in november van dit jaar. De prijzen zijn respectievelijk 999, 1299 en 1699 euro voor de A300W versies; de A300 Pro met Bang & Olufsen audio kosten steeds 300 euro meer, dus respectievelijk 1299, 1599 en 1999 euro.

CanvasTV en NxtFrame versus The Frame

Belangrijk verschil tussen de modellen van Hisense en TCL enerzijds en de schilderijtelevisie van Samsung anderzijds, is de dikte. The Frame is relatief dun (2,4 cm), wat mogelijk is door gebruik van Samsungs zogeheten One Connect Box, die met een enkele kabel met het toestel verbonden is. Alle aansluitingen voor hdmi e.d. zitten op die Box. Bij de Hisense CanvasTV en de TCL NxtFrame zitten de aansluitingen op de toestellen zelf. Met name het model van Hisense is duidelijk dikker; het verschil met de TCL is kleiner, die meet 2,7 cm.

Samsung gebruikt een relatief eenvoudige beeldschermtechniek in The Frame; Hisense en TCL lijken hetzelfde te gaan doen. Het zijn middenklasse lcd-panelen, naar het schijnt van het va-type. Dat levert kijkhoeken in voor een hoger contrast. Op het eerste gezicht lijken de drie elkaar in dit opzicht niet veel te gaan ontlopen. De modellen van de Chinese merken zullen vermoedelijk relatief wat lager uitvallen qua prijs (in het geval van TCL in elk geval voor de niet-B&O uitvoering).