Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

PSB M4U 8 MKII NC review: noise-cancelling koptelefoon die het net even anders doet

De PSB M4U 8 MKII ziet er beslist anders uit dan andere noise-cancelling koptelefoons in de 300+ euroklasse. Qua draagcomfort en geluid kan hij desondanks prima meekomen.
De PSB M4U 8 MKII ziet er beslist anders uit dan andere noise-cancelling koptelefoons in de 300+ euroklasse. Qua draagcomfort en geluid kan hij desondanks prima meekomen.

Met de PSB M4U 8 MKII presenteert deze fabrikant een noise-cancelling hoofdtelefoon met een aantal heel eigen troeven. Eerst en vooral is er het geluid, getuned door een echt hifi-merk met een goede reputatie op het vlak van akoestiek. Om een meeslepend sound te verkrijgen, zet het daarvoor RoomFeel in. Dit is een techniek die een hoofdtelefoon moet laten klinken alsof je luistert naar speakers in een kamer. Dat moet neerkomen op een meer ontspannen en natuurlijker luisterervaring vergeleken met typische hoofdtelefoons.

PSB scoort in eigen regio vaak met scherpgeprijsde producten, maar deze PSB-hoofdtelefoon ligt in de winkel voor 349 euro. Dat maakt het een wat duurder model, vergelijkbaar met de Sony WH-1000XM5 of de Bose QuietComfort Ultra Headphones. Andere rivalen uit de hifi-hoek zijn dan weer een stukje duurder. De Bowers & Wilkins Px7 S2e bijvoorbeeld, of de Bang & Olufsen Beoplay HX.

PSB M4U 8 MKII: een hoofdtelefoon met heel eigen troeven

Wat moet die hogere prijs rechtvaardigen? Om te beginnen die geluidsprestaties, met daarnaast een aantal onderscheidende features. De ondersteuning voor de betere aptX HD-codec hoort daarbij, naast SBC en AAC, en multipoint. Met ANC ingeschakeld gaat de accu 18 uur mee, wat niet bijzonder lang is. Het is vermeldenswaard dat je de PSB M4U 8 MKII bekabeld kunt gebruiken, terwijl de noise-cancelling functioneert. Dat kan via een aux- of een usb-kabel. Die optie heb je niet altijd en kan handig zijn tijdens een lange vlucht. Een knusse indruk, dat maken die dikke oorkussens ook wel meteen.

PSB M4U 8 MKII NC-koptelefoon

De vorige versie van de M4U 8 lag bij ons amper in de winkels, maar verkocht zeer goed via Amazon en andere online kanalen. De opvolger moet breder beschikbaar zijn, want PSB Speakers wil Europa veroveren, na een halve eeuw sterk te staan in de V.S. en Canada. Het bedrijf is deel van de Lenbrook-groep, die ook achter hifi-merk NAD en Sonos-uitdager Bluesound staat. We zijn dus wel benieuwd naar de M4U 8 MKII te bieden heeft. Dat het merk interessante dingen doet, bleek al bij de review van de PSB Alpha iQ draadloze speakers.

...waaronder een vervangbare batterij

De PSB-koptelefoon weet in elk geval op één vlak enorm te verrassen. Hoewel de handleiding het niet vermeldt, blijkt het mogelijk om de interne accu te vervangen. Dat was een toevallige ontdekking: toen de M4U 8 MKII van een tafel donderde, bleek er aan een kant een klep te zijn. Als je deze opent, zie je twee reguliere, oplaadbare NiMH AAA-batterijen. Als je dus ergens een tijdje lang niet kan laden, dan kun je ervoor kiezen om gewoon nieuwe batterijen te plaatsen. Uiteraard bij voorkeur wel oplaadbare exemplaren. De keuze voor deze krachtbron verklaart ook wel de beperkte accuduur. Een opmerkelijke keuze, die we nog niet eerder zagen bij  draadloze hoofdtelefoons.

Design van de PSB M4U 8 MKII: modern en fors

Het design van de M4U 8 MKII is heel anders dan dat van de meeste rivalen. De grote oorkussens uit kunstleer vallen op (en zorgen voor veel comfort), maar het is vooral de beugel die de PSB forser doet overkomen. Het is iets bijzonders: de driverbehuizingen hangen in twee ovale openingen aan weerszijden van de hoofdband. Strak oogt het wel, een tikje futuristisch ook. Het slimme ontwerp levert verrassend veel bewegingsvrijheid, waardoor de kussens altijd perfect op je oren passen. Hogerop de hoofdband zijn er metalen scharnieren waarmee je de M4U 8 MKII kunt dichtklappen. Dan past het toestel knus in de meegeleverde harde case.

PSB M4U 8 MKII NC-koptelefoon

De PSB-koptelefoon is beschikbaar in het zwart of in een mooie espressobruine versie. Vooral die laatste versie ademt voldoende luxe uit, met name als je de koptelefoon vergroot en de interne band uit blinkend metaal zichtbaar wordt. Het komt voldoende stevig over, al gaat het dichtklappen niet geruisloos. Of het moderne design je aanstaat is iets persoonlijks, maar het is voldoende licht (342 gram) en comfortabel, zodat je de koptelefoon lang kunt dragen. We droegen het probleemloos voor uren aan een stuk, het is heel comfortabel. Wel vonden we de hoofdtelefoon zelf behoorlijk kraken als we er aan wrongen. Het leek wel stevig genoeg, maar aan deze prijs verwacht je toch een geruisloze ervaring.

PSB M4U 8 MKII NC-koptelefoon

Raak de knoppen aan

Aan de trend om draadloze koptelefoons te voorzien van touchcontrols doet PSB resoluut niet mee. Het is lang geleden dat er nog een hoofdtelefoon opdook met zoveel fysieke knoppen. In het bijzonder van die tuimelknoppen die je een tikje naar boven of onder geeft, bijvoorbeeld om het volumeniveau te veranderen. Het heeft wel iets bruuts, vooral omdat het deel van de knop dat uitsteekt betrekkelijk groot is. De keerzijde: het is echt heel betrouwbaar om te bedienen. Ook als je gehaast bent of handschoenen draagt.

Alle controls zijn verzameld aan de rechterzijde. Het is even wennen, maar de drie knoppen zijn makkelijk te bereiken. De bediening wordt snel intuïtief. Tijdens het testen merken we dat het gewoon makkelijker werkte dan de meeste aanraakcontrols. Gewoonweg omdat het meteen werkt. Zeker het veranderen van het volumeniveau was heel eenvoudig.

Sobere maar krachtige app

Het is zeker de moeite om de PSB Headphones-app te installeren. Hoewel deze sober oogt, is het informatief en ben je direct bij de juiste instellingen. Je ziet bijvoorbeeld meteen welke codec gebruikt wordt. Hoogstens kan je stellen dat sommige opties nóg sneller bereikbaar mochten zijn. De equalizer is bijvoorbeeld heel goed, net als de bijhorende geluidspresets – maar het zou nog beter zijn als je die presets meteen kon kiezen.

De noise-cancelling van de PSB M4U 8 MKII heeft dan weer geen instelbare niveaus. In de app kun je wel de transparantie in drie stappen instellen. Dat is nuttig als je thuiswerkt en nog wil horen wat je er rond je gebeurt. Positief is ook dat je de fysieke controls deels kunt aanpassen. Niet de grote functies, zoals volume aanpassen, maar wel de bijkomende acties. Het indrukken van de volumeschakelaar bijvoorbeeld, kun je instellen.

Personal Sound past zich aan

PSB Headphone-app

De belangrijkste reden om de app te installeren is Personal Sound. Het lijkt sterk op gelijkaardige functies, zoals Personi-Fi van JBL of Mimi bij Teufel, die allemaal proberen om de weergave te optimaliseren voor jouw gehoor. Dat gebeurt hier via een soort gehoortest, geleverd door het Zweedse Audiodo. Het doorlopen duurt een paar minuten, en de resulterende filter kun je nog altijd uitschakelen als het je niet bevalt. Tijdens de test, die je per oor afwerkt, hoor je geluiden aan verschillende toonhoogtes die steeds stiller afspelen. Je drukt dan wanneer je het hoort of niet.

Op het einde van de rit geef je jouw leeftijd en geslacht in, twee variabelen die een grote impact hebben op je gehoor. Daarna creëert het een filter dat de weergave corrigeert voor eventuele tekortkomingen in je gehoor. Zoals al vaker opgemerkt, treden (lichte) gehoorveranderingen al heel vroeg op, zelfs van 20-30 jaar. Dat wil niet zeggen dat iemand doof is, maar dat bijvoorbeeld hogere tonen stiller worden gehoord. Dat kan bijvoorbeeld er voor zorgen dat audio iets minder ruimtelijk klinkt.

Zeker het proberen waard, dus, al vonden we de functie niet zo overtuigend als het objectieve systeem in de Denon PerL Pro-inears. Het pluspunt aan Personal Audio is dat je per oor een correctie krijgt. Dat is waardevol, want afwijkingen zijn vaak per oor anders.

Zo klinkt en voelt de PSB M4U 8 MKII: ontspannen zonder wolligheid

Het draagcomfort van de PSB M4U 8 MKII is zoals ik al verwachtte bij de eerste kennismaking. Ik droeg de koptelefoon urenlang dragen tijdens het testen, en daarbij bleef het een heel positieve ervaring. De M4U 8 MKII is een tikje meer present dan de WH-1000XM5, met iets meer druk op de oren, maar niet onaangenaam.

Dat kun je ook zeggen over het geluidskarakter. Dankzij RoomFeel is er minder een indruk van muziek ‘tussen de oren’, maar een ruimere ervaring. Het nu ook niet dat je de indruk hebt van muziek in een grote kamer te horen, het blijft een hoofdtelefoon. Maar het is iets meer ontspannen luisteren.

PSB M4U 8 MKII NC-koptelefoon

De M4U 8 MKII toonde zich met name bij het bekijken van video en bij podcasts een goede keuze. Stemmen stonden centraal, zodat verstaanbaarheid goed was. De hectische soundtrack en sounddesign van 'Spider-Man: Across The Spider-verse' gestreamd via een iPad Air bracht de PSB bijvoorbeeld uitstekend over. Scènes zoals de drumintro met Gwen of de Vulture die een museum overhoopt haalt zitten vol actie, muziek en snelbewegende effecten, en dat werd heel meeslepend gepresenteerd. Zonder een poging te doen om het ruimtelijk te maken, want spatiale audio heeft de M4U 8 MKII niet aan boord. Dat vond ik in elk geval geen gemis.

PSB M4U 8 MKII NC-koptelefoon

De PSB is een allrounder op muzikaal vlak en zeker niet overkritisch bij slechtere opnames, zoals oudere YouTube-video’s. Tegelijkertijd is de weergave niet wollig, waardoor je wel een degelijk gevoel van detail krijgt. De Bowers & Wilkins Px7 S2e is meer ‘audiofiel’ op dat vlak, maar dit is wel prima. Snelle, complexere stukken verwerkt de M4U 8 MKII goed, zoals bij de enorme genresprongen van 'The Curse' op Tigran Hamasyan’s 'The Bird of a Thousand Voices'. Mainstream popmuziek klinkt ook goed, iets evenwichtiger dan pakweg JBL.

Zonder NC al heel dempend

De noise-cancelling van de M4U 8 MKII doet gedegen z’n werk. De dikke oorkussens zorgen al voor een zekere voorsprong, want als je NC uitschakelt blijft veel omgevingslawaai gedempt. Een paar keer had ik nauwelijks in de gaten of de ruisonderdrukking was in- of uitgeschakeld, voornamelijk thuis in de keuken.

Schakel je de NC in, dan elimineert deze efficiënt de laagste tonen. Daar ligt de nadruk: bij de frequenties die heel vermoeiend zijn. In een drukke kantoor- of stadsomgeving blijf je nog wel veel geluid binnenkrijgen. Dat kan je ook als een voordeel zien. Op een vliegtuig lijkt de PSB ook bruikbaar, maar er zijn zeker noise-cancelling hoofdtelefoons met meer demping op de markt.

PSB M4U 8 MKII NC-koptelefoon

Bellen of videocalls met de PSB-hoofdtelefoons gaat goed in stille omgevingen. De microfoons registreren soms achtergrondgeluiden, zoals de kop koffie die je neerzet op de tafel, ongewenst hard. Afgezien daarvan is de spraakkwaliteit goed en van lichte windturbulentie heeft het weinig last. Is er wel veel herrie om je heen, dan slaagt deze koptelefoon er niet altijd in om een stem uit te lichten. Kortom, een headset om thuis of op kantoor mee te bellen.

Conclusie

De PSB M4U 8 MKII is een NC-koptelefoon die vooral scoort met zijn eigen geluidskarakter. Dat zorgt voor ontspannen luistersessies. Dat, samen met het comfortabele gevoel op je hoofd, maakt het een goede keuze als je iets zoekt dat je lang wil dragen. De ruisonderdrukking is niet klasseleidend, maar in veel situaties voldoende effectief. De accuduur is verre van spectaculair, maar in veel situaties zal 18 uur voldoen. Dat je verder kan met een setje opgeladen AAA-batterijen kan ook een voordeel zijn op plekken waar je niet kunt laden. Zijn moderne design maakt de M4U 8 MKII duidelijk anders dan een mainstream hoofdtelefoon, maar voor het draagcomfort maakt dat niets uit. Je loopt in elk geval niet rond met een 13-in-een-dozijn ontwerp.

PSB M4U 8 MKII in een oogopslag
Kleuren Jet Black, Espresso Brown
Gewicht 342 g (incl. kabel)
Driver 40 mm dynamisch
Audio 32 ohm weerstand
10-20.000 Hz frequentiebereik
0,25% THD (ANC uit, 1kHz/1mW)
0,5% THD (ANC aan, 1kHz/1mW)
Aansluitingen USB-C
3,5 mm jack
Draadloos Bluetooth, multipoint
Codecs: SBC, AAC, aptX HD
Accu 2x AAA NiMH
18 uur speelduur (met ANC)
25 uur speelduur (zonder ANC)
Adviesprijs € 349
Koop bij PSB