800R for the win! Bij gebogen monitoren geldt: krommer is beter (sponsored)
Een stukje geschiedenis: in 2013 kwamen tv-fabrikanten met gebogen televisies. Die moesten minder last hebben van weerspiegelingen, en een meeslepender kijkervaring bieden. Het bleek geen succes, niet in de laatste plaats omdat je vaak met meer mensen tv kijkt. Dat gaat slecht samen met een toestel met een 'sweet spot'. Voor monitoren liep de geschiedenis anders. Daar vonden zogeheten 'curved screens' wél een publiek, al was niet iedereen fan. Gamers kiezen, zeker voor grotere maten, echter massaal voor gebogen. Hoe meer, des te beter. En beter dan 800R curved wordt het momenteel niet.
Voordelen van een curved monitor
De voordelen van een gebogen scherm gelden onverkort voor een monitor. Sterker, daar zijn ze veel meer van toepassing. Doorgaans zit je immers alleen aan het beeldscherm. In het midden van het scherm, waarbij je de zijkanten onder een relatief scherpere hoek bekijkt. Met mogelijke reflecties en kleurvariatie tot gevolg. Door de zijkanten naar je toe te buigen, ga je dat fenomeen tegen. Natuurlijk zijn de voordelen groter bij grotere, bredere monitoren. Op een 34, 39 of 45 inch ultrawide monitor merk je ze bijvoorbeeld zeker.
Daarbij maakt de mate van de kromming wel verschil. Die wordt uitgedrukt in een getal, gevolgd door een R. Dat staat voor de radius (straal) in millimeters van een denkbeeldige cirkel, waarin je als gebruiker in het midden zit. Op die afstand bevindt elk deel van het scherm zich even ver van je af. De eerste curved monitoren hadden een 3800R kromming: je moest dus op 3,8 meter afstand zitten, om in het midden van die denkbeeldige cirkel uit te komen. Niet echt praktisch. Zit je dicht op zo'n scherm, dan zie je weinig meer van de kromming - en heb je er dus ook weinig aan.
Daarom 800R curved: ongeëvenaarde ervaring
Sindsdien verschenen monitoren met aanzienlijk kleinere getallen voor de R, en dus een sterkere kromming. Lang lag de lat op 1500R, oftewel 1,5 meter. Nog altijd fors meer dan je doorgaans van een scherm afzit. Met de nieuwste OLED gaming monitoren van LG heb je te maken met een straal van 800R. Dat komt neer op 80 centimeter, wat zeker geen gekke afstand is om te hebben. Zeker bij schermen met een diagonaal van 34, 39 of zelfs 45 inch (86, 99 of 114 cm, respectievelijk).
Met zo'n sterke kromming buigt het scherm als het ware om je heen, en bevindt je je écht in de game-wereld. Het wordt natuurlijk helemaal mooi, als je twee of drie van die schermen combineert en de cirkel zo als het ware doortrekt. Voor race en space simulatie games levert dat een ongeëvenaarde ervaring op. Kost wel wat, maar dan heb je ook wat. Maar ook met een enkele ultrawide met de 800R-kromming ben je verzekerd van een meeslepende ervaring, zoals geen enkele andere monitor die kan bieden.
Dit zijn de LG 800R monitoren van dit moment
LG heeft momenteel drie modellen met de 800R kromming in het assortiment. Dat zijn de LG UltraGear 34GS95QE, 39GS95QE en 45GS95QE. Het eerste getal in de naam geeft de schermdiagonaal aan: 34, 39 en 45 inch. Alle drie maken gebruik van w-oled techniek voor een oneindig contrast en zeer rijke kleurweergave. Ook hebben alle drie een 0,03 ms responstijd voor haperingsvrije beeldovergangen, en een beeldsnelheid van 240 beelden per seconde.
Als ultrawide monitoren zijn deze drie UltraGear beeldschermen zeer geschikt voor racegames en space sims, maar ook voor role playing games, open world games, action adventures en strategie spellen. Ze onderscheiden zich met een zeer nauwkeurig afgestelde kleurweergave, en de mogelijkheid die ook zelf te kalibreren. Hierdoor zijn deze monitoren ook bijzonder geschikt voor grafische toepassingen, zoals foto's en video's bewerken, of 3D-ontwerp.
Kortom, voor curved monitoren (en zeker voor ultrawide monitoren) geldt: krommer is beter. Kies je voor curved, ga dan voor 800R om échte voordelen te ervaren.