Pro
Nieuws   |   Opslag intern

Western Digital maakt eerste OptiNAND schijven van 20 terabyte beschikbaar - privé cloud in zicht?

Western Digital maakt eerste OptiNAND schijven van 20 terabyte beschikbaar - privé cloud in zicht?

Voordat je nu meteen denkt "harde schijf, gaap, wegklik naar kattenplaatjes", twee woorden: glasvezel en privacy. Steeds meer huizen in Nederland zijn aangesloten op een zogeheten symmetrische 1 gigabit glasvezelverbinding. Het verschil met kabel en dsl: uploads gaan net zo snel als downloads. Dat is wat symmetrisch betekent. Die eigenschap maakt het mogelijk om thuis een mini-pc'tje (ook wel: nas) neer te zetten, dat dienst doet als je persoonlijke cloud. Kan al jaren, maar met een hoop mitsen en maren. Langzaam maar zeker komt het moment dat zoiets een volwaardig alternatief kan zijn voor Google of Apple. Voor zo'n privé cloud heb je opslag nodig. Veel opslag. Zie daar, onze toekomstdroom bij de nu aangekondigde 20 TB disks van Western Digital, de UltraStar DC HC560 en de WD Gold 20TB.

Waarom nog harde schijven voor je privé cloud? Prijs per gigabyte!

De snelheidswedstrijd hebben harde schijven inmiddels wel verloren: op dat vlak regeert de solid state disk oftewel ssd. Waar harde schijven nog altijd onverslagen zijn, is de prijs per gigabyte. Bij een 18 TB harde schijf betaal je vanaf 1,8 eurocent per gigabyte. De allergoedkoopste ssd's van dit moment kosten per gigabyte 6,9 eurocent. Een kleine factor 4 meer. Kijken we naar meer gangbare modellen, dan betaal je pakweg 160 euro voor een instap-ssd van 2 terabyte. Voor dat geld heb je ook een 6 terabyte harddisk. Factor 3 verschil dus. Kortom, wil je véél opslag voor je privé cloud, dan kan je niet om harde schijven heen. 

OptiNAND: harddisk 2.0

Gelukkig maar voor Western Digital, dat tegenwoordig inmiddels een flinke flashproducent is, maar ook een hele grote harddiskfabrikant. Die schijven dan ook blijft doorontwikkelen. Eerder dit jaar kondigde het OptiNAND aan, een soort synthese tussen ssd en harde schijf. Hierbij wordt bijna alle metadata (alle data die niet 'echte' data zijn, maar deze data beschrijven) op een ssd vastgelegd. Die is in de harde schijf geïntegreerd - en op de magnetische schijven is zo meer ruimte voor 'echte' data. 

Bijkomend voordeel van deze benadering is dat metadata nauwkeuriger wordt vastgelegd. Dat heeft positieve gevolgen voor dataintegriteit en foutcorrectie. Met andere woorden, volgens Western Digital zijn Optinand (nu stoppen we met die hoofdletters) schijven betrouwbaarder. Nog een voordeel: in geval van een crash - zoals bij stroomuitval - kan een Optinand schijf meer data wegschrijven voor hij stopt met werken. 

Twee modellen: UltraStar vs WD Gold

Nu brengt het bedrijf de eerste twee disks met deze technologie aan boord op de markt. Het betreft de Western Digital UltraStar DC HC560 20TB en de WD Gold 20TB. Ogenschijnlijk zijn ze identiek, maar dat is niet helemaal zo. Als eindgebruiker of gewone consument (voorzover een gewone consument gaat shoppen voor een 20 terabyte disk) is de WD Gold 20TB het model dat ertoe doet.

Ben je IT-inkoper bij een groot bedrijf, ga je een datacenter inrichten of heb je hele exotische eisen op het gebied van interface en/of encryptie, dan kom je vermoedelijk uit bij de UltraStar. (Het DC in de naam is een hint, wat dat betreft.) UltraStar modellen zijn leverbaar in meer uitvoeringen en interfaces, die ook nog eens allemaal afzonderlijk duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn.

Beide worden geleverd met 5 jaar garantie en beloven doorvoersnelheden van maximaal 269 megabyte per seconde. Geen ssd-vervanging dus, maar als je je privécloud gaat inrichten, komen ze in zicht. Prijzen had Western Digital nog niet voor ons, maar de WD Gold 18TB heb je vanaf zo'n 520 euro in huis. Reken dus zeker op een bedrag rond de 600 euro voor de 20TB-uitvoering. Dat is niet weinig, maar cloudopslag voor het hele gezin gaat op den duur ook in de papieren lopen.