Xiaomi Mi TV P1 43” review: net zo verleidelijk als de telefoons?
De Xiaomi Mi TV P1 43 is een betaalbare 4K Android TV met hdr-ondersteuning. Met zijn 43-inch (109 cm) beeldscherm is het tegenwoordig een instapmodel. Ook de bekendere fabrikanten leveren hun meest tot de verbeelding sprekende functies alleen op grotere tv’s. Toch is de adviesprijs van 499 euro van de Mi TV 43 niet bijzonder gunstig. Je koopt er ook een Samsung of LG van hetzelfde formaat voor. Of een uitgekleed of ouder model met een groter scherm.
Dat maakt de Xiaomi Mi TV P1 43 vooral interessant als je een compact tweede toestel zoekt. Bijvoorbeeld voor op de studenten- of slaapkamer. Maar, er is nog een reden om deze tv nader te bekijken: hij is eenvoudig te vinden voor een aanmerkelijk lagere prijs, van 380 euro. De vraag is natuurlijk wat je voor je geld krijgt, of je nu de volle mep of de aanbiedingsprijs betaalt.
Opstellen
Middenklassers zoals deze Xiaomi Mi TV P1 pakken zelden uit met een baanbrekend ontwerp. Anderzijds zijn de meeste modellen in deze categorie voorzien van een vrij gelijkaardig, maar degelijk design. De zwarte omlijsting is maar enkele millimeters breed, maar randloos kunnen we de tv niet noemen. Ook het scherm zelf heeft nog wat zwarte rand, zodat je in totaal een zwarte rand van ongeveer een centimeter hebt. Onderaan is dat een tikje breder.
Vooraan dus best een prettige look. Achteraan is er minder aandacht geweest voor design. Elektronica en aansluitingen zitten in een redelijk dikke behuizing. De tv is in zijn geheel 8,5 cm diep, toch wat dikker dan we tegenwoordig gewend zijn. De lichte plastic v-vormige voeten wijzen een beetje naar buiten.
Het toestel is snel en eenvoudig opgesteld. De voeten schroef je onderaan vast, de schroeven gaan in de plastic behuizing. Waarschuwing: oefen daar dus geen overmatige kracht uit. De tv is relatief licht, maar ondanks de plastic voeten staat hij vrij stevig.
In gebruik nemen van de Xiaomi Mi TV P1 43
De installatie van de Xiaomi Mi TV P1 zelf verliep nagenoeg zonder problemen. Zodra je het toestel opstart, vraagt hij om de Bluetooth remote te pairen. Vervolgens zoekt het toestel automatisch of er updates beschikbaar zijn. Dat was bij ons het geval. Tien minuten en een update later konden we verder gaan met de Android TV installatie.
Dat is een standaard proces, met als enige opmerking dat het intypen van je Google gebruikersnaam en wachtwoord moeizaam verloopt met een remote. Wie de ingebouwde tuners wenst te gebruiken, moet bovendien de nodige technische informatie bij de hand hebben. Op andere merken kan je voor DVB-C bijvoorbeeld gewoon Telenet of Ziggo specificeren. Bij de Xiaomi Mi TV P1 moet je zelf frequenties en netwerk-ID aangeven.
Aansluitingen
De Xiaomi Mi TV P1 is voorzien van drie hdmi 2.0-aansluitingen. Die hebben voldoende bandbreedte voor 60 4K uhd-beelden per seconde. Eén van deze aansluitingen is uitgerust met earc en dus de aangewezen keus voor bijvoorbeeld een soundbar.
Veel hdmi gaming features ondersteunt het toestel niet, alleen ALLM. Deze low latency modus zien we terug in onze input-lag meting: de gemeten 12,3 milliseconde in 4K60 game mode is erg goed. Zolang je geen luxe zaken als 120 Hz-weergave of variabele verversingsfrequenties nodig hebt, is de Xiaomi Mi TV P1 zeker een goede keuze voor (console) gamers.
Je kan bij de instellingen kiezen tussen hdmi 1.4, 2.0 en 2.1. Die laatste optie is wat misleidend, want deze doet niets meer dan ALLM activeren. Qua bandbreedte en mogelijke ingangssignalen is het gewoon een hdmi 2.0-aansluiting. Er is geen reden een andere optie te kiezen dan genoemde hdmi 2.1-instelling, tenzij je compatibiliteitsproblemen ondervindt. In dat geval is het prettig dat je kunt terugschakelen naar 1.4.
Naast hdmi beschikt de Xiaomi Mi TV P1 over twee usb-aansluitingen, een component video/stereo cinch-ingang, optische digitale audio uitgang en hoofdtelefoonuitgang. Voor je smart tv-noden zijn er ethernet en wifi. De tv beschikt ook over Bluetooth, zoals gemeld wordt dit gebruikt voor de afstandsbediening.
Voor live tv is de Xiaomi voorzien van een enkelvoudige DVB-T2/C tuner en een DVB-S2 tuner, met één CI-slot. Schakelen naar een andere zender neemt wat meer tijd in beslag dan we als prettig ervaren. Wie graag zapt, moet daar rekening mee houden. Opnemen naar een externe harde schijf is niet mogelijk, en de elektronische programmagids (epg) is vrij beperkt.
Smart TV van de Xiaomi Mi TV P1 43: Android TV
Voor het smart tv-gedeelte maakt Xiaomi gebruik van Android TV. Het onderliggende hardware platform is een MediaTek chipset met quad core Cortex A55 processor, 2 gigabyte geheugen en een Mali-G52 videokaart. Die chipset is voldoende voor een degelijke Android TV ervaring. De interface navigeert vlot, maar je merkte het verschil wel met high-end modellen die over meer werkgeheugen en een krachtiger processor beschikken.
Er is 16 gigabyte interne opslagruimte, waarvan we bij de start nog ongeveer 10,5 GB overhielden. Mocht dat toch niet volstaan voor je noden, dan kan je een extern usb-station aansluiten om applicaties op te installeren.
De Xiaomi Mi TV P1 is voorzien van versie 10 van het Android TV-platform. Dat heeft een bijzonder uitgebreid aanbod toepassingen, dus daar zal je vrijwel zeker alles vinden wat je nodig hebt: Netflix, Prime Video, Disney+, Apple TV en ook een hele reeks lokale toepassingen zoals VTM Go of Streamz bijvoorbeeld. Verder zijn er de typische Android TV mogelijkheden zoals ingebouwde Google Chromecast en de Google Assistant.
De afstandsbediening heeft een ingebouwde microfoon, dus je kan zoekopdrachten inspreken. Dat gaat met wisselend succes: Nederlands herkennen werkt echt nog niet feilloos.
Alternatieve launcher: Patchwall
Xiaomi voorziet ook een andere launcher (PatchWall). Die toets werkte wel, maar geeft enkel een beperkt overzicht van apps met daaronder de verschillende ingangen. Een bericht vermeldt dat PatchWall in onze regio nog niet beschikbaar is. Toch vinden we dat optionele homescherm best handig. Er zit namelijk een aparte toets voor op de afstandsbediening. Zo is het een eenvoudige manier om een app te starten of een andere ingang te kiezen.
Xiaomi Mi TV P1 43 afstandsbediening en menu
De afstandsbediening is een saaie verschijning. Een lange, smalle zwarte reep, met een typische selectie toetsen. Zijn belangrijkste troef: bediening via Bluetooth. Daardoor niet hoef je niet te richten. De toetsaanslag is zuiver, en de toetsen liggen voldoende uit elkaar om geen foute aanslag te veroorzaken.
Van ons mag de Android TV Home toets (cirkel symbool rechts onder de d-pad) iets duidelijker gelabeld zijn. De PatchWall toets is links onder de D-pad met ‘mi’ gelabeld. De plaatsing van de back-toets, centraal onder de d-pad, is ongebruikelijk en vergt wat wennen. Er zijn sneltoetsen voor Netflix en Prime Video.
Het instellingenmenu kan ongetwijfeld beter, en meer uniform. Om het beeld aan te passen in YouTube moet je via de standaard Android menu’s naar Instellingen, appparaatvoorkeuren, afbeelding. Wil je dat bij hdmi of live tv doen, dan krijg je een optioneel menu door op de ‘settings’ toets te drukken. Daarmee ga je rechtstreeks naar de juiste instellingen.
Matige beeldverwerking....
Waar moet de Mi TV P1 absoluut de duurdere modellen voorlaten? Beeldverwerking. Hij levert goede deinterlacing, en detecteert vrij snel verschillende beeld- en filmframerates. Met overlays (zoals tekst tickers op nieuwszenders of scrollende credits) heeft hij het echter moeilijk. Die zien er wat schokkerig uit. In het ergste geval zie je kamvorming (aliasing), alsof de tekst wat gescheurd is.
Nog een matig punt is ruisonderdrukking. Voor willekeurige ruis is die ok, maar MPEG-ruis (blokvorming in het beeld) is nauwelijks weg te werken. Het helpt ook niet dat de scherpte te hoog ingesteld staat. Daardoor krijgt ruis nog wat accent, en zit er vaak vals detail in het beeld. Dat is gelukkig eenvoudig aan te passen: laat scherpte zakken naar vijf voor een mooier beeld. Het 60 Hz-paneel levert uiteraard geen haarscherp beeld, maar het resultaat strookt met de verwachtingen. Bewegende voorwerpen hebben een ietwat vage rand, soms met een blauwe tint.
...maar verder prima beeldkwaliteit
De Mi TV P1 illustreert dat je zelfs van een kleine middenklasser mooi beeld kunt verwachten. Het ips-type paneel levert een contrast van 1.490:1. Dat is goed, maar uiteraard niet te vergelijken met topmodellen. De zwartweergave neigt duidelijk naar donkergrijs. Er blijft wel veel zwartdetail zichtbaar, dat is dan weer een pluspunt. Het paneel heeft een goede kijkhoek, maar wel wat last van glare. De uniformiteit is degelijk, al zien we in donkere beelden aan de uiterste rechterzijde wat licht doorbloeden.
Er is veel zwartdetail zichtbaar, en de resultaten in Film modus zijn prima
We hebben de TV uitgemeten in de Film beeldmode, en die levert prima resultaten. De details vind je in de tabel bij dit artikel, maar onze tests voor kleur- en grijsafwijkingen laten een prima resultaat zien. Het voornaamste verbeterpunt betreft huidskleuren. Die zijn vaak wat te helder en intens. Ook de kleurtemperatuur is mooi neutraal. Bij de gammawaarde, die het verloop bepaalt van donker naar licht, zien we eveneens een goed resultaat. Heldere tinten zijn op basis van de meetresultaten iets te licht, maar in de praktijk merk je daar eigenlijk niets van. Standaard zien we wel enig verlies van detail in wit: lichte tinten geeft de Mi TV P1 43 té licht weer, waardoor ze wit worden. Dat kan je gelukkig corrigeren, door het contrast een of twee klikken lager te zetten.
HDR-beeldkwaliteit van de Xiaomi Mi TV P1 43
De hdr-ondersteuning bevat naast HDR10 en HLG ook Dolby Vision en HDR10+. Dat klinkt goed, maar helaas. Door de beperkte helderheid en een matige dekking van het voor hdr vereiste P3-kleurbereik hebben hdr-beelden niet de impact van een ‘echt’ hdr-toestel. Dat zou aanmerkelijk helderder en meer verzadigde kleuren tonen.
We konden de Film Mode nog iets helderder maken, tot 350 nits, maar dan is de kalibratie minder goed. Dolby Vision is op dit toestel een goede troef, en garandeert mooie beelden. In HDR10 zien we echter dat de tv geen rekening houdt met hdr-metadata. Beelden tot 1000 nits zien er nog prima uit. Content die helderder is, toont heel wat beperkingen. Er is risico op geclipped witdetail, flauwe kleuren en overmatig heldere tinten.
Dolby Vision is een goede troef, maar de HDR-beelden hebben niet de impact van een 'echte' HDR TV
Maar toch, alles bij elkaar toont deze tv erg goede beelden, zeker voor zijn prijs. Met zijn beperkte contrast maar goede kleuren, komt hij het beste tot zijn recht bij wat omgevingslicht. Kijk je in een donkere omgeving, dan zien donkere scènes er wat te grijzig uit. Dat is een probleem voor alle ips-schermen.
Geluid
Matig geluid is het lot van de middenklasser, zeker van deze kleinere modellen. Met twee maal 10 watt is er zelden sprake van overdonderende klanken. De Xiaomi ondersteunt wel Dolby Digital (Plus) en DTS (HD), maar geen Dolby Atmos. Dat laatste rekenen we hem niet echt aan, voor Dolby Atmos heb je toch een uitgebreidere audiosetup nodig.
Conclusie
De Xiaomi Mi TV P1 43 is een leuke verrassing. Deze tv heeft veel te bieden, al moet je uiteraard geen topprestaties verwachten. Zo toont hij wel hdr-materiaal, zelfs met een ruime ondersteuning voor verschillende standaarden, maar de basisprestaties zijn te zwak om echt de extra punch van HDR te tonen. We hadden de menu’s graag wat gebruiksvriendelijker gezien, en de audio is eerder matig. Alhoewel hij voor gamers een uitstekende input-lag heeft, ben je beperkt tot 4K60 en er is geen VRR. In deze prijsklasse zal je momenteel ook nog geen 4K120 en VRR vinden.
Daartegenover staan heel gedegen basisprestaties, zeker voor deze prijscategorie. De kleurweergave is goed, met degelijk contrast (voor een ips-paneel) en mooi zwartdetail. Laat wat verlichting aan tijdens het kijken en de Xiaomi zal je aangenaam verrassen. Android TV biedt je een zeer rijke keuze aan streaming opties en het gebruiksgemak is op een paar details na prima.
De adviesprijs is niet te hoog, al moeten we toegeven dat we hem graag nog iets scherper gezien hadden. Nu zijn er nog heel wat concurrenten van bekende tv-merken met een vergelijkbare prijs. Omdat de Mi TV P1 geen echt unieke voordelen heeft, is hij dan misschien niet de meest evidente keuze. Maar dus zeker geen foute keuze. We zien hem ook te koop voor 379,95 euro, en voor dat bedrag (of een tientje of twee meer) heb je er beslist geen miskoop aan.
Xiaomi Mi TV P1 43 in een oogopslag | |
Beeldscherm | 43 inch (109 cm) LCD 4K UHD (3840x2160 pixels) 60 Hz |
HDR-ondersteuning | HDR10, HLG, Dolby Vision |
Geluid | 2x 10W luidsprekers Dolby Digital (Plus), DTS (HD) |
Aansluitingen | 3x HDMI 2.0 (18 Gbps), waarvan 1 met ALLM en eARC 2x USB 2.0 1x composiet video + stereo cinch in, optisch digitaal uit, 3,5 mm hoofdtelefoon, ethernet WiFi 2,4 / 5 GHz Bluetooth 5.0 |
TV Tuners | 1x DVB-T2/C, 1x DVB-S2, 1x CI+ |
Smart TV | Android TV 10 2 GB RAM 16 GB opslag MediaTek MT9611 (quad-core, tot 1,5 GHz, Mali G52 MP2 GPU) |
Afmetingen & Gewicht |
Met voet: Zonder voet: |
Adviesprijs | € 499 |
Testresultaten | |
Piekhelderheid | SDR: 290 nits, HDR: 285 nits |
Contrast | 1490:1 |
Kleurtemperatuur | 6696 K |
SDR Gamma | 2,1 |
SDR grijsafwijking | 1,93 (dE2000) |
SDR kleurafwijking | 2,83 (dE2000) |
HDR grijsafwijking | 3,3 (dEICTCP) |
P3 kleurbereik | 75% |