Nieuws   |   Televisies

Samsung verhoogt helderheid QD-OLED televisies in 2023 modellen

Samsung verhoogt helderheid QD-OLED televisies in 2023 modellen
De 2023 Samsung TV's moeten weer betere beeld- en geluidkwaliteit bieden door inzet van kunstmatige intelligentie algoritmes.

Samsung kondigt een groot aantal toestellen aan met Neo Qled (lcd), microled en oled-techniek aan op de CES 2023 beurs. De vernieuwingen voor de lcd-toestellen lijken vooral in de beeldverwerking te zitten, al heeft het Koreaanse bedrijf ook op het vlak van ingebouwd techniek nieuws. De qd-oled toestellen krijgen er een nieuw formaat bij, een hogere beeldsnelheid en een hogere helderheid. Een overzicht van het nieuws over de 2023 Samsung TV's.

Samsung 2023 QD-OLED vernieuwingen

Hoe hard Samsung ook aan de weg timmert met zijn Neo Qled toestellen, het staat buiten kijf dat de qd-oled tv's het merk een flinke boost hebben gegeven. Om die reden beginnen we toch daarmee. De 2023 qd-oled Samsung tv's zullen naast in 55 (139 cm) en 65 inch (165 cm) ook in 77 inch (195,6 cm) op de markt komen. Daarmee loopt het merk weer een stapje meer in de pas met de oled-marktleider.

2023 Samsung TV

Samsung meldt dat de 2023 qd-oled televisies een 'verbetering' zullen hebben op het vlak van 'de beperkingen in helderheid en kleurweergave'. Deze verbetering moet bereikt zijn door toepassing van de quantum dot-technologie die het bedrijf ontwikkelde voor zijn Neo Qled beeldschermen en Neural Quantum processors. De mate van de verbetering kwantificeert het merk echter niet. Oftewel, hoeveel helderder de nieuwe qd-oled modellen zijn, is nog afwachten.

Daarnaast vernemen we dat de nieuwe qd-oled toestellen een beeldsnelheid van 144 Hz zullen ondersteunen. Dat zal vooral voor gamers die er een pc op aansluiten interessant nieuws zijn; de PlayStation 5 en Xbox Series X zijn vooralsnog beperkt tot 120 beelden per seconde. Die gebruikers zullen ook de aankondiging verwelkomen, dat de 2023 Samsung qd-oled tv's nu officieel gecertificeerd zijn voor AMD FreeSync Premium Pro. Of de toestellen ook G-sync compatible zijn, laat Samsung in het midden.

Samsung 2023 Neo QLED TV's

Uiteraard vernieuwt Samsung ook zijn Neo Qled televisies. De Neural Quantum Processor in de toestellen, verantwoordelijk voor beeldverwerking, biedt 14-bits verwerking en AI-upscaling. Met Shape Adaptive Light Control en Real Depth Enhancer Pro algoritmes moet deze een nog fraaiere beeldkwaliteit gaan bieden. Ook nieuw is de Auto HDR Remastering techniek. Deze maakt gebruik van AI deep learning om beelden met standaard dynamiek (sdr) automatisch te converteren naar (bijna) hdr-kwaliteit. Potentieel moet dat een verbetering opleveren van veel materiaal. De meeste video is immers nog altijd niet in hdr.

Zigbee en Matter standaard ingebouwd

Eerder leverde Samsung een aparte dongle voor wie toestellen wilde verbinden met smart home standaarden Zigbee en Thread. De 2023 Samsung televisies hebben die niet meer nodig, want daarin is standaard een chip ingebouwd die deze verbindingen verzorgt. Deze SmartThings Zigbee & Matter Thread One-Chip Module moet zorgen voor synchronisatie met Samsung SmartThings apparaten én met connected apparaten van derden leveranciers. 

2023 Samsung TV

Samsung Gaming: GameBar 3.0

Ook de gamevoorzieningen in de 2023 Samsung tv's krijgt een upgrade, in de vorm van GameBar 3.0. Deze krijgt een functie met de naam MiniMap Sharing, waarmee spelers de minimap met hun positie in een game met andere schermen kunnen delen. Denkelijk kan je bijvoorbeeld op een Galaxy Tab tablet de minimap bij de hand houden, terwijl je de gamewereld op het tv-scherm bekijkt. 

Daarnaast introduceert Samsung een voorziening die bezitters van gaming monitoren zullen kennen. Met een Virtual Aim Point kan je een vizier op het scherm tonen in games waarin dat niet standaard aanwezig is. Dit vizier zal in diverse vormen beschikbaar zijn in first person shooter (fps) games.

Audio vernieuwingen in 2023 Samsung TV's

Op het vlak van geluid komt Samsung met diverse nieuwtjes. Net als LG introduceert het een techniek om het geluidssysteem van de eigen tv's te laten samenwerken met de eigen soundbars. Samsung noemt dit Q-Symphony. Hierbij gebruikt de soundbar de Neural Processing Unit van de televisie om het geluid te analyseren en de speakers van de toestellen op elkaar af te stemmen.

Daarnaast introduceert Samsung een nieuw topmodel soundbar, de HW-Q990C, met 11.1.4 kanaals geluid en Dolby Atmos. Ook komt het met de HW-S800B, een soundbar met een zeer dun profiel: 4 cm hoog en 3,8 cm diep. Door zijn afmetingen moet je deze soundbar bij elke tv kunnen gebruiken.

2023 Samsung soundbar

Ten slotte noemt Samsung de introductie van AI Sound Remastering. Deze techniek brengt het naar zijn topmodel televisies en soundbars. Met behulp van kunstmatige intelligentie moet deze elk 'geluidsobject' analyseren en remasteren. Het gevolg moet zijn dat stemmen beter verstaanbaar zijn, omgevingsgeluiden beter hoorbaar worden en de volumes van de diverse geluidsbronnen in een soundtrack met elkaar in balans blijven.

Bron: Samsung