Review   |   Televisies

Samsung S95D review: deze matte OLED televisie benadert de perfectie

De Samsung S95D is met zijn matte scherm, zeer hoge piekhelderheid,  oneindig contrast, uitstekende beeldverwerking en kalibratie een van de beste OLED TV's van 2024.
De Samsung S95D is met zijn matte scherm, zeer hoge piekhelderheid,  oneindig contrast, uitstekende beeldverwerking en kalibratie een van de beste OLED TV's van 2024.

Het is alweer een paar jaar geleden dat Samsung weer oled-televisies aan zijn assortiment toevoegde. Sindsdien blijft het bedrijf de eigen zogenaamde qd-oled technologie verbeteren. Dat zien we ook terug in de Samsung S95D, alweer de vierde incarnatie van deze techniek. De toestellen van dit jaar maken weer een flinke stap op het gebied van helderheid. Toch is het een andere eigenschap die echt onze aandacht trekt. Samsung heeft de S95D uitgerust met een mat scherm. Dat is een gewaagde stap, maar wel een die zijn vruchten afwerpt.

De versie van de Samsung S95D die we voor een test ontvingen is de Samsung QE55S95D. Dit is zoals het typenummer al verraadt een 55 inch-tv met qd-oled-beeldtechnologie. Naast het genoemde matte scherm biedt het een 144 Hz-beeldsnelheid. Kenmerkend zijn verder de One Connect Box met HDMI 2.1-aansluitingen, en de Samsung Smart Hub. 

Design van de Samsung S95D: opnieuw hyperslank

Het Infinity One Design dat Samsung vorig jaar bij de S95C introduceerde, is gebleven. Dit design zet de premium kwaliteit van het toestel volop in de schijnwerper. Daarbij is het hyperslanke profiel een belangrijke eigenschap. Het volledige toestel (zonder voet natuurlijk) is amper 11 millimeter dun. Van een omlijsting is geen sprake. De zijkant is voorzien van een discreet titanium-kleurige metalen rand, en kan dus tegen een stootje.

Het is knap dat het scherm ondanks het slanke profiel toch erg stevig aanvoelt. Ook de zware centrale voet van het ontwerp van vorig jaar keert terug. De achterzijde herbergt zes luidsprekermodules, maar geen aansluitingen. Nu ja, er zijn er twee: een usb-c-poort en de aansluiting voor de One Connect Box.

Aansluitingen van de Samsung S95D: op de One Connect Box

Op die One Connect Box zitten alle aansluitingen. Daarbij zien we ook geen veranderingen ten opzichte van het toestel van 2023. De One Connect Box bevat vier HDMI 2.1-poorten met 40 Gbps bandbreedte. Gamers hebben dus mogelijkheden genoeg om high-end-bronnen aan te sluiten. De poorten ondersteunen 4K120, ALLM en VRR (HDMI VRR, AMD FreeSync en Nvidia G-Sync compatible). PC-gamers kunnen zelfs tot 144Hz verversingssnelheid gebruiken (als je videokaart dat kan uiteraard, 4K144 vereist wel wat rekenkracht). Over de input-lag hoeven zij zich geen zorgen te maken, de gemeten 10,6ms bij 4K60 en 5,3ms bij 2K120 zijn top-resultaten.

Samsung S95D One Connect Box

ARC/eARC is beschikbaar op HDMI 3. De box bevat verder drie usb-poorten, ethernet, WiFi, Bluetooth en een optisch digitale audio-uitgang. Voor live tv is er een dubbele tuner voor DVB-T2/C/S2 en een CI+-slot . Live tv opnemen en pauzeren kan met behulp van externe usb-opslag. De usb-c-poort dient om een externe camera aan te sluiten.

Dankzij de One Connect Box is een nette wandmontage zonder kabelwirwar gemakkelijk te realiseren. Zet de box bij de bronapparaten, van de box hoeft er slechts één kabel naar de tv te lopen. Die is vijf meter lang en levert zowel data als stroom. Ook op een tv-meubel kan je daar gebruik van maken, maar voor een klassieke opstelling levert Samsung een korte verbindingskabel en kan je de box op de voet plaatsen.

Installatie en smart TV-omgeving van de Samsung QE55S95D

De installatie van deze Samsung televisie doorloop je het beste met een smartphone en de SmartThings-app. Niet alleen is dat heel wat handiger, de SmartThings-app is achteraf ook een goede afstandsbediening. Hiermee is het gebruik van zaken als Ambient Mode en SmartThings routines een pak eenvoudiger. Natuurlijk is er altijd de optie om de installatie toch op de klassieke manier met de afstandsbediening uit te voeren.

Tizen 8 markeert voor ons het jaar dat de schermvullende interface, die in 2022 geïntroduceerd werd, eindelijk volwassen is. Aan features heeft het nooit ontbroken, Samsung levert naast een bijzonder ruim aanbod apps ook een hele reeks extra functies zoals MultiView, Ambient Mode, Workspace en SmartThings. De organisatie van dat alles was echt wel suboptimaal. Dat probleem is dit jaar met behulp van een beperkt aantal wijzigingen eindelijk van de baan. De interface is nu vlot en heeft een degelijke organisatie waarin je (bijna) alles gemakkelijk terugvindt. Het is wel jammer dat Samsung zijn nieuwe versies niet naar oudere toestellen brengt, daar zou het toch verandering in moeten brengen. Nagenoeg alle concurrenten doen dit ondertussen.

Tizen Smart Hub 8: kleine wijzigingen verbeteren het overzicht

Om te beginnen heeft Samsung een aantal functies die niet echt met tv-kijken te maken hebben, gegroepeerd in een ander scherm, Daily+. Daar vind je nu SmartThings, Workspace en Philips Hue. Het Start-scherm (vroeger Media) bevat nu enkel nog content-georiënteerde zaken. Centraal in beeld je laatste bron, met daarnaast aanbevelingen uit Samsung TV Plus. Daaronder de rij met je favoriete apps. Deze rij kan je zelf aanpassen qua volgorde, of door apps te verwijderen. De volgorde bepaalt ook die van de rijen aanbevelingen verder naar onder. Als je een app uit je favorieten verwijdert, verdwijnt ook de corresponderende rij aanbevelingen. Wie dus een meer minimalistische interface wil, kan dat realiseren. Ook hdmi-bronnen kan je een plaats geven in de rij apps. Dat is handig, want op de afstandsbediening missen we een toets voor de ingangen.

Op het Home-scherm zijn ook drie tabs te zien, centraal in beeld. Ontdekken is waar je start. In Live vind je de elektronische programmagids en aanbeveling uit Samsung TV Plus. Tot slot is er de Apps tab, dat is app-store. Wie een app wil zoeken op naam moet dat wel in de algemene zoekfunctie doen. Vreemd genoeg is er geen zoekfunctie in de Apps-sectie zelf.

Onderaan links op het Home-scherm kan je de aangesloten apparaten vinden, en het lint voor snelle toegang tot de instellingen. In de aangesloten apparaten vinden we geen optie terug voor MultiView, die functie moet je zoeken in het lint met snelle instellingen.

Afstandsbediening van de Samsung S95D: vrijwel ongewijzigd compact

De afstandsbediening van de Samsung S95D is vrijwel hetzelfde, behalve dan een paar ribbels aan de zijkant. Daarmee voel je op de tast of je de remote ondersteboven vasthoudt of niet. De kleine bediening bevat enkel de meest essentiële toetsen. Dat zijn vier sneltoetsen, een d-pad, volume- en kanaaltoetsen, Back, Home, Play en bovenaan de microfoon en de instellingen-toets. Die laatste zet een klein menu in beeld waarmee onmiddellijk duidelijk wordt dat de toets drie functies biedt: snelle toegang tot instellingen, numerieke toetsen op het scherm en kleurtoetsen op het scherm. Een aparte toets voor ingangen was toch wel handig geweest.

Samsung S95D afstandsbediening

De remote is licht, toetsen hebben een zuivere aanslag en opladen hoeft niet, daarvoor dient het fotovoltaïsch paneel in de rug. Voor noodgevallen kan je ook opladen via de usb-c-poort.

Beeldkwaliteit van de Samsung S95D: ben je fan van mat - of niet?

De meest opvallende wijziging aan de Samsung S95D is het gematteerde scherm. Een niet te onderschatten beslissing, want voor een topmodel is dit toch een unicum. Ja, The Frame had (sinds 2022) ook al een mat scherm, maar daar past die beslissing perfect bij het doel van The Frame, namelijk kunst zo goed mogelijk tonen. Bij een topmodel zoals de S95D lijkt voor sommigen het matte scherm wat minder premium.

Samsung S95D

Toch heeft Samsung hier naar ons gevoel de juiste beslissing genomen. Het scherm weert reflecties op erg efficiënte wijze. Kleine lichtbronnen verdwijnen, grotere en meer heldere bronnen die anders een echt probleem veroorzaken voor je kijkplezier worden uitstekend gedimd en over een breed oppervlak uitgesmeerd. Dat betekent natuurlijk een beetje contrastverlies, maar vergeleken bij een anders onbruikbaar beeld is dat toch te verkiezen. Het maakt deze qd-oled-tv veel breder inzetbaar, ongeacht lichtomstandigheden. Wie bij verduistering kijkt, merkt bovendien niets van het matte scherm. De zo goed als perfecte kijkhoek van qd-oled krijg je er ook bij.

Wederom veel helderder

Het qd-oled-paneel gebruikt nog steeds een driehoekige subpixelstructuur. Dat is geen probleem voor normaal tv-kijken, bij dat soort kijkafstanden merk je daar niets van. Mocht je deze tv als monitor overwegen, dan is het een ander verhaal. In dat geval zit je veel dichterbij en kan je wat kleurverschuiving zien boven en onder tekst.

Los van de pixelstructuur heeft Samsung wel de technologie verder ontwikkeld: de helderheid is wederom hoger dan bij het model vorig jaar. Op een 10% venster haal je in HDR bijna 1800 nits. Zelfs met volledig wit beeld hou je nog 337 nits over. Daarmee legt Samsung de lat alweer 25% hoger. Het kleurbereik zit op een haar na bij 100% P3. Dat zijn absolute topcijfers, waarmee de S95D zich aan de kop van de oled-tv’s zet.

In Filmmaker mode levert de tv bovendien erg goede kalibratie. Enkel in de helderste wittinten zien we een beetje blauwgroene tint, maar kleuren zijn over het algemeen uitstekend. Met zoveel helderheid en perfect zwart heeft het beeld een enorm dynamisch bereik, dat Samsung uitstekend inzet. Donkere beelden leveren prachtig zwartdetail; enkel in heel helder gemasterde content verlies je een minimum aan witdetail. Met de instelling HDR-toontoewijzing in de ‘actief’-stand krijg je wel wat extra witnuances, maar de tv maakt het beeld dan ook algemeen helderder. Dat zouden we enkel overwegen als we bij veel licht kijken. Kortom, zowel in sdr als hdr liet deze Samsung een bijzonder fraaie indruk na.  Helaas blijft Dolby Vision afwezig op Samsung-toestellen.

Beeldverwerking van de Samsung S95D

Om al je content optimaal in beeld te brengen heeft een moderne tv flink wat beeldverwerking aan boord. Bij de Samsung S95D zit die in de NQ4 AI Gen2-processor. Die zorgt voor uitstekende deinterlacing van live tv-beelden, herkent alle film- en videoframerates en beschikt over goede ruisonderdrukking. Waar je vorig jaar nog moest vertrouwen op de ‘auto’ instelling van de ruisonderdrukking, of de instelling helemaal moest uitschakelen, laat Samsung je nu de keuze tussen ‘standaard’ of ‘hoog’. De ‘standaard’ instelling bleek in onze testen ruim te volstaan en veegt efficiënt ruis weg, zowel willekeurige als blokvorming, zonder het beeld uit te vlakken. Zelfs relatief zware gevallen werden goed aangepakt.

Voor kleurstroken heeft de tv geen aparte instelling, dat valt onder de ruisonderdrukking, en ook dat werkt goed, zei het dan wel enkel bij vrij subtiele problemen. Bredere, of meer uitgesproken kleurbanden worden wat zachter maar blijven zichtbaar.

Het qd-oled-scherm zorgt ook voor zeer goede bewegingsscherpte. De pixelresponstijd is extreem kort, er waren geen dubbele of vage randen zichtbaar. Dat is een uitstekende zaak voor sport en games. Je kan de beelden nog vloeiender maken met motion interpolation. Dat blijft een persoonlijke keuze, maar we vinden het vaak de moeite waard. De processor is krachtig genoeg om snel en adequaat in te grijpen, zodat stotter in beelden volledig verdwijnt, ook als de camerabewegingen eerder sterk zijn.

Geluidskwaliteit van de Samsung QE55S95D: nog steeds beperkt

Eerlijk is eerlijk, toen we hetzelfde ontwerp zagen als vorig jaar waren we tegelijk blij én teleurgesteld. Blij vanwege het knappe design. Teleurgesteld omdat we al vermoeden dat de audioprestaties hierdoor pover zouden blijken. Dat is ook zo, Samsung heeft dat minpunt van de voorloper niet kunnen wegwerken. Ondanks de ruime 70W vermogen kan de tv geen epische soundtracks produceren. Dialogen zijn prima, en wat rustige muziek kan, zelfs de surround was degelijk. Maar explosies, echte immersieve filmervaring, of indrukwekkende muziekconcerten ga je niet horen. Dat lijkt ons vooral te wijten aan een schrijnend tekort aan laagweergave, veroorzaakt door een gebrek aan ruimte voor een klankkast. De diepe bas ontbreekt volledig. Als je het het volume wat hoger draait, hoor je de QE55S95D echt tegen zijn limieten botsen. Een soundbar lijkt daarmee bijna een noodzaak.

Conclusie

Het is jammer dat je voor een high-end tv met bijhorend prijskaartje naar een soundbar moet uitkijken voor degelijke audio. Toch moeten we het Samsung nageven, ze verbeteren qd-oled-beeldtechnologie nog steeds, met een indrukwekkend tempo. Daardoor staat de Samsung S95D nu aan de top van de oled-categorie, met indrukwekkende beeldkwaliteit en een nieuw record voor piekhelderheid.

Het matte scherm is bovendien een unieke en gedurfde keuze, die de inzetbaarheid van de tv in lastige lichtomstandigheden zoals een heldere woonkamer aanzienlijk verbetert. Goede kalibratie, prima beeldverwerking, en veel gamingfuncties maken de QE55S95D voor elk type content geschikt. Met de nieuwe versie van Tizen Smart Hub is de interface eindelijk degelijk georganiseerd. Al dat fraais zit in een prachtig design, dat dankzij de One Connect Box ook nog eens gemakkelijk en netjes geïnstalleerd kan worden.

Kortom, zelfs met tegenvallend geluid is de Samsung S95D een absolute aanrader. Aangezien Samsung vaak interessant geprijsde bundeldeals met een soundbar heeft, zouden we aanraden die goed in de gaten te houden.

Uitstekend Juli 2024

Samsung S95D (QE55S95D)

Samsung S95D (QE55S95D) in een oogopslag
Beeldscherm 55 inch (139 cm) QD-OLED
4K UHD (3840x2160)
144 Hz
HDR HDR10, HDR10+, HDR10+, Adaptive, HDR10+ Gaming, HLG
Geluid 70W 4.2.2
Dolby Digital (Plus), True HD, Atmos
Aansluitingen One Connect Box:
4x HDMI 2.1 (40 Gbps, ALLM, eARC/ARC, VRR (AMD Freesync, Nvidia G-sync), 2K HFR, 4K HFR
3x USB-A
1x optisch digitaal audio uit
1x Ethernet

TV:
One Connect Box, USB-C (alleen voor camera)
Draadloos WiFi 5
Bluetooth
TV Tuners 2x DVB-T/T2/C, 2x DVB-S/S2
1x CI+ 1.4
Smart TV Tizen 8
Energieverbruik SDR 82 watt (G) / HDR 151 watt (G)
Afmetingen
&
Gewicht
met voet:
122,5 x 77,1 x 26,8 cm, 23,9 kg

zonder voet:
122,5 x 70,6 x 1,1 cm, 13,8 kg
Testresultaten Piekhelderheid 
2% venster: 
SDR: 815 nits,
HDR: 1767 nits

10% venster: 
SDR: 821 nits
HDR: 1793 nits

100% venster:
SDR: 308 nits
HDR: 337 nits

Contrast: 
100.000:1 (native)

SDR-metingen:
Kleurtemperatuur: 6842 K
Gamma: 2,34
Grijsschaal (dE2000): 2,11
Kleurafwijking (dE2000): 1,70

HDR-metingen:
Grijsschaal (dEICTCP): 1,90
P3-dekking: 99,9%

Adviesprijs € 2599
Kopen

Coolblue

MediaMarkt