Meer zones, meer helderheid: de Hisense TV's voor 2024 maken een flinke sprong vooruit met MiniLED
Vorig jaar schreven we het ook al: het Chinese Hisense is vastbesloten een plek in de Nederlandse - en Belgische - televisiemarkt te veroveren. Dat doet het met een aantal speerpunten: miniled, grote formaten, het sponsoren van het 2024 Europees kampioenschap voetbal en bovenal heel veel waar voor geld bieden over de hele line-up. Hier stellen we de belangrijkste nieuwe 2024 Hisense tv modellen voor.
Dit hebben de 2024 Hisense TV's gemeen: Quantum Dots, brede HDR-ondersteuning, VIDAA
Hisense televisies onderscheiden zich van de concurrentie met een paar zaken. In de eerste plaats biedt Hisense voorzieningen in alle toestellen, die concurrenten vaak gebruiken om verschil te maken tussen verschillende prijsniveaus. Zo heeft elke 2024 Hisense tv (behalve de absolute instapper A4N) een breder kleurbereik, door gebruik van quantum dots. Samsung heeft daarvoor de marketingterm 'qled' bedacht. Die is inmiddels dermate bekend, dat ook Hisense er dankbaar gebruik van maakt. Toestellen met miniled onderscheidt het dan weer qua naam met de aanduiding 'uled'. Waar een fabrikant als Sony alleen het topmodel lcd televisie voorziet van minileds, levert Hisense ook aan de onderkant van het middensegment deze techniek.
Daarnaast ondersteunen alle Hisense 4K-televisies zowel de HDR10 als de Dolby Vision hdr-standaarden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Samsung, dat alleen HDR10 en HDR10+ ondersteunt, of LG, dat wel Dolby Vision en HDR10, maar geen HDR10+ ondersteunt. Aangezien per streamingdienst en soms per film of serie verschilt welke standaard gebruikt wordt, weet je bij Hisense zeker dat je het materiaal optimaal te zien krijgt. Bovendien kunnen alle 2024 Hisense tv toestellen vanaf de E7N Pro overweg met Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive. Die standaarden houden rekening met omgevingslicht. Daarvoor is uiteraard een sensor in het toestel vereist, die dan ook in alle lijnen vanaf de U6N aanwezig is. Ook bieden alle 4K televisies van Hisense ondersteuning voor Dolby Atmos geluid.
Ten slotte is er het smart tv systeem dat onderscheidend is. VIDAA biedt een snel reagerende interface en zorgt er ook voor dat toestellen snel opstarten. De meeste internationale smart tv apps zijn ervoor te vinden, al ontbreekt bijvoorbeeld HBO Max nog. Ook met lokale apps is het aanbod nog niet op het niveau van Google TV, Tizen of webOS - maar Hisense investeert wel veel om dit voor elkaar te krijgen. De toestellen beschikken over een cast-functie voor Android en Windows, en AirPlay 2 voor iOS en macOS. Alle toestellen hebben dit jaar bij verschijnen VIDAA 7 (behalve de A5N, die heeft VIDAA 6). Een upgrade naar VIDAA 8 komt later dit jaar.
De 2024 Hisense TV lineup in vogelvlucht
Hisense is opgericht in 1969. Het is het nummer 1 tv-merk in China en wereldwijd nummer 2. Afgelopen jaar vertoonde het sterke groei, net als concurrent uit eigen land TCL. Dit in tegenstelling tot de in Nederland bekendere merken. Met een sterke prijs-prestatieverhouding is het vastbesloten ook in Nederland en België op te stoten in de vaart der volkeren.
Kenmerkend aan het assortiment is dat het vaste aanduidingen heeft per modellijn. Die krijgen elk jaar een nieuwe letter om ze te onderscheiden van het voorgaande model. Hierdoor is de positionering duidelijk: U7 is beter dan U6, U8 is beter dan U7.
Op het evenement legde Hisense de nadruk op de vernieuwde U6, U7 en U8 toestellen, en de E7N Pro. Later dit jaar volgt de nieuwe UX, waaronder vlaggenschip 110UX. Al deze modellen bieden full array local dimming, Dolby Vision IQ, HDR10+ Adaptive, en 4K met quantum dot kleurweergave. Niet getoond werden de 4K-instapreeksen A7N (verkrijgbaar in 43, 50, 55 en 65 inch) en E7N (75 en 85 inch). Ook de full hd A5N en hd A4N (beide alleen in 32 inch) zagen we alleen op de step-up chart van het bedrijf. Laten we eerlijk zijn, dat zullen technisch ook niet de spannendste modellen zijn.
De verhouding tussen U6N, U7N en E7N Pro is interessant, en zal wellicht voor de koper in spé nog voor wat twijfels zorgen: welke te nemen? Hieronder gaan we nader op de respectieve series in, maar in het kort: de U6N biedt miniled met local dimming, maar is beperkt tot 60 Hz. Daarmee is dit vooral een instapserie voor filmliefhebbers die wél diepe contrasten wensen, maar niet per se hoeven te gamen. De E7N Pro positioneert Hisense juist als dé tv voor gaming liefhebbers. Deze toestellen komen er tot maar liefst 100 inch (!) en bieden tot 144 Hz beeldsnelheid met Freesync Premium. Ze hebben geen miniled, maar wel local dimming middels 'gewone' leds. Wat minder dimming zones dus, maar nog altijd hoger contrast dan zonder. De U7N biedt dan weer beide: zowel hoge beeldsnelheid met gaming features, als miniled.
De U8N wordt het voorlopige topmodel, al loopt de UXK van vorig jaar ook door - die kwam immers pas in september op de markt. Qua piekhelderheid is de U8N de UXK de baas, maar de UXK heeft wel fijnmaziger local dimming, krachtiger beeldverwerking en een luxer audiosysteem.
Wat is MiniLED?
Hisense zet dit jaar vol in op MiniLED, meer nog dan vorig jaar. MiniLED, voor wie het niet weet, slaat op de achtergrondverlichting van het lcd-scherm dat het tv-beeld toont. In het rijtje (direct / edge) led, qled en oled is het vooralsnog de minst bekende, maar dat zal de komende tijd ongetwijfeld gaan veranderen. Bij een miniled tv zijn er achter het hele scherm ledlampjes geplaatst. Dat gebeurde ook al bij zogenaamde direct led toestellen, maar minileds zijn veel kleiner. Dat heeft twee voordelen: ze verbruiken minder stroom en er kunnen er (veel) meer in een televisie gemonteerd worden. Dit jaar ligt de lat bij Hisense heel hoog: de nog uit te komen 110UX heeft liefst ruim 40.000 local dimming zones. Kleinere en goedkopere televisies hebben er uiteraard minder, maar dit jaar zijn het er over de hele linie meer dan vorig jaar.
Het grote voordeel van een miniled direct backlight is dat deze fijnmazig lokaal kan dimmen. In jargon: full array local dimming. Als het beeld zwart moet zijn, doven de lampjes, en als het heel helder moet zijn, lichten ze op. Dat levert een veel hoger contrast op dan mogelijk is met zogenaamde edge led backlights. Dat is wat de meeste led lcd tv's hebben: een of twee rijen ledlampjes aan de zijkanten (of boven- en onderkant) die door middel van een reflecterende folie (in jargon: een diffuser) het scherm laten oplichten. Hoe meer leds, hoe fijnmaziger de dimming én hoe minder de leds licht 'weglekken' naar omringende delen, die donker moeten blijven. Dat fenomeen heet bleeding of halo'ing. De topmodellen die Hisense dit jaar liet zien kunnen de vergelijking met oled aan.
Bij oled lichten de pixels zelf op, en is er dus nooit sprake van weglekkend licht. Maar oled heeft uitdagingen qua piekhelderheid en inbranden. Daardoor hebben miniled televisies een voorsprong als het gaat om helderheid, zeker bij een groter oppervlak. Dat is met name bij kijken overdag en in fel verlichte ruimtes belangrijk. Hisense is ervan overtuigd dat miniled zowel qua prijs als qua prestaties kan concurreren met oled. Omdat het voor oled afhankelijk is van derden (zoals LG Display), kiest het ervoor dit jaar volledig op miniled te focussen.
Dat doet het voortvarend, want zelfs het instapmodel van de 2024 Hisense tv Uled-series, de U6N, heeft miniled. De U7, U8 en UX krijgen forse upgrades als het gaat om de helderheid van de minileds en/of het aantal zogenaamde dimming zones. Dat levert niet alleen minder bleeding op, maar ook veel hogere piekhelderheden.
2024 Hisense TV: U6N, instapper met MiniLED
Laten we dus maar meteen doorpakken met de miniled instapper van de 2024 Hisense tv lineup, de U6N. Inderdaad, vorig jaar hadden de toestellen een K in de naam, de L en de M worden blijkbaar overgeslagen. De 2024 Hisense tv's zijn te herkennen aan de N in de naam. De U6N staat op twee relatief standaard pootjes en heeft daarmee een vrij eenvoudig design. Van opzij bekeken is de onderzijde is wat dikker, de bovenzijde valt best mee.
De Hisense U6N komt beschikbaar in de maten 50, 55, 65 en 75 inch, met respectievelijk 128, 160, en 240 local dimming zones. Ter vergelijking: de U6K was er alleen in 55 en 65 inch, met respectievelijk 120 en 192 dimming zones. De piekhelderheid is 500 nits bij het 75-inch model en 600 nits bij alle andere maten. Zoals geschreven is de beeldsnelheid bij dit model beperkt tot 60 Hz. Ook is er geen ondersteuning voor Freesync, waarmee de Game Mode 'Plus' in plaats van 'Pro' is.
Ondanks de vermoedelijk bescheiden prijsstelling - de U6N is volgens woordvoerders van Hisense goed vergelijkbaar met de zeer betaalbare U7K van vorig jaar, minus de hogere beeldsnelheid - biedt de U6N Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive, dankzij de ingebouwde lichtsensor. Die doet ook dienst om desgewenst de helderheid aan het omgevingslicht aan te passen en zo energie te besparen.
Vorig jaar liep de U6K een VIDAA versie achter, met VIDAA 6. De U6N krijgt VIDAA 7. Qua aansluitingen valt op dat de U6N het moet doen met slechts 3 hdmi- en twee usb 2.0-poorten. Hij heeft WiFi 5 en Bluetooth 4.2. Ook het audiosysteem is met twee luidsprekers relatief bescheiden. De filmliefhebber zal allicht toch een soundbar of surroundset aansluiten. Daarmee klinkt de Hisense U6N als een zeer toegankelijke basis voor een betaalbare thuisbioscoop.
Hisense U7N: veel hogere helderheid
De U7 is de mainstream hardloper van het merk, waarvan er vorig jaar heel wat verkocht zijn. Hier lees je onze review van de Hisense 65U79K. De wat later dat jaar geïntroduceerde 100-inch 100U7K sprak met zijn combinatie van enorm formaat, zeer scherpe prijs en grote aantal dimming zones zeker tot de verbeelding. Dit jaar krijgt de Hisense U7N een flinke upgrade qua helderheid. Alleen de 100U7K loopt door van vorig jaar, maar die was met 1600 nits piekhelderheid al bepaald niet onderbemeten.
De U7N komt in de maten 55, 65,75 en 85 inch, met respectievelijk 200+, 300+ en 500+ dimming zones op basis van fijnmazige MiniLED Pro backlights. Hisense communiceert het aantal zones bij benadering. Het exacte aantal ligt nog iets hoger. De modellen bereiken hiermee piekhelderheden van respectievelijk 1300 (55 inch) en 1500 nits (65, 75 en 85 inch). Ter vergelijking, de U7K-modellen van vorig jaar gingen tot 1000 nits. Een antireflectie coating moet hinderlijke weerspiegelingen verminderen. Voor de beeldverwerking stuurt de Hi-View Engine Pro het scherm aan. Deze processor maakt gebruik van AI-algoritmes, die het getoonde beeld kunnen herkennen en op basis daarvan kunnen optimaliseren. Zo kan bijvoorbeeld tekst verscherpt worden zonder dat andere beeldelementen beïnvloed worden.
Deze serie is ruim bemeten met gaming features, met Game Mode Pro, Freesync Premium Pro, tot 144 Hz beeldsnelheid en snelle hdmi-poorten met allm en vrr. Voor geluidsweergave beschikt de U7N over een 2.1 speakersysteem met aparte subwoofer in de achterkant van het toestel. Voor draadloze verbindingen zijn er WiFi 5 en Bluetooth 5.0.
Qua design heeft de U7N een nieuwe, zeshoekige voet, waarop het toestel van voren bezien lijkt te zweven. De U7N krijgt ook de nieuwe afstandsbediening, voorzien van zonnecellen om op te laden - ook bij lamplicht. Hiervoor zit er een paneeltje onderaan de remote. Dit is dus anders dan bij bijvoorbeeld Samsung, dat de zonnecellen op de achterkant plaatst. Mocht je hem in een la bewaren, dan kan je de afstandsbediening ook opladen met usb-c. De nieuwe remote is in tegenstelling tot het model van vorig jaar niet van metaal, maar wel fraai vormgegeven met afgronde zijkanten en een strak ontwerp. Er zitten zes sneltoetsen op voor diverse streamingdiensten, plus een naar wens instelbare sneltoets. Helaas was er nog geen fysiek exemplaar voorhanden tijdens ons bezoek.
Hisense E7N Pro: geknipt voor gamers
De Hisense E7N Pro is dit jaar nieuw, in elk geval voor Nederland en België. Deze lijn is in meerdere opzichten een buitenbeentje. Zo biedt deze wél full array local dimming, maar niet met miniled. In plaats daarvan gebruikt Hisense minder fijnmazige klassieke leds. Dat maakt een scherpere prijs mogelijk, naar verluidt zullen deze toestellen (nog) betaalbaarder worden dan de U7N modellen. Zo heeft de E7N Pro op 100 inch 200+ dimming zones (de 100U7K heeft er 1600), de 85 inch variant heeft er 100+ (500 op de 85U7N), maar de 75 inch heeft er dan weer 200+; de 65 en 55 inch modellen hebben er 100+. Een piekhelderheid voor deze lijn communiceert Hisense nog niet. Een ander belangrijk verschil met de U7N is de afwezigheid van de Hi-View Engine, de beeldverwerking is dus wat minder geavanceerd.
Dat is minder van belang voor het beoogde primaire doel van deze toestellen: gaming. Wat deze serie namelijk wél in overvloed heeft, zijn gaming features. Net als de U7N hebben ze twee snelle (48 Gbit/s) HDMI 2.1-poorten met allm en vrr, een beeldsnelheid tot 144Hz, Freesync Premium, Game Mode Pro met uitgebreide Game Bar in het menu, en een 2.1 audioconfiguratie. Ook Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive zijn beschikbaar, evanals quantum dots voor een groot kleurbereik.
Hiermee is de Hisense E7N Pro potentieel zeer interessant voor wie op groot formaat wil gamen, zowel op moderne consoles als de PlayStation 5 en Xbox Series X|S als met gaming pc's, waarmee nog iets hogere beeldsnelheden mogelijk zijn. Verwar de E7N Pro niet met de eenvoudiger E7N: die is alleen in 75 en 85 inch beschikbaar, heeft geen full array local dimming of lichtsensor, en is beperkt tot 60 Hz beeldsnelheid.
Hisense U8N: 3000 nits aan piekhelderheid met meerkanaals audio
Waar de U7N een forse toename in piekhelderheid liet zien, maakt de U8 van 2024 helemaal een grote sprong. De toestellen van vorig jaar beloofden 1300 of 1500 nits (afhankelijk van het formaat). Dit jaar is de U8N er alleen in 65 en 75 inch, en beide beloven een piekhelderheid van maar liefst 3000 nits. Een verdubbeling dus, mogelijk gemaakt door véél meer minileds in het backlight en daarmee veel meer dimming zones. Het MiniLED Pro backlight in de 65U8N heeft er 1600+, bij de 75U8N zijn dat er maar liefst 2000+.
Voor de aansturing beschikt de U8N over dezelfde Hi-View Engine Pro als de U7N. Met dat model heeft het ook de riante gaming features gemeen, en uiteraard Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive, en Dolby Atmos. Het toestel staat op een ander type voet, een fraai gedesignde achthoek, en heeft een riantere audioconfiguratie. Naast de stereo frontspeakers en subwoofer beschikt de U8N ook over twee omhoog gerichte speakers voor ruimtelijker weergave van Dolby Atmos tracks.
Ook in andere opzichten is de U8N net even luxer, met WiFi 6 en een zogeheten low reflection screen. Dit toestel moet hierdoor nog minder weerspiegelingen tonen dan de U7N. Het deelt dezelfde nieuwe afstandsbediening met zonnecellen en usb-c.
2024 Hisense TV topmodel: UXN komt later dit jaar
Hisense toonde de 110UXN al op CES dit jaar. Met een duizelingwekkende 40.000 dimming zones en een beloofde piekhelderheid van 10.000 nits maakt dit toestel in theorie het concept van tone mapping overbodig. Dat is het principe waarbij de helderheid van het hdr-signaal wordt vertaald naar de mogelijkheden van de televisie. Een hdr-signaal kan een helderheid van 10.000 nits voorschrijven, maar tot dusver waren er geen toestellen die dat ook konden weergeven. Vandaar de vereiste vertaalslag.
De UXN moet ook beschikbaar komen op 65- en 85-inch formaat. Die uitvoeringen zijn wat minder ruim bemeten qua dimming zones. De 65UXK loopt door van vorig jaar. Zoals we in onze review van de 85UXK al schreven, legde deze de lat qua piekhelderheid en dimming zones merkbaar hoger. Dit model haalde maar liefst 5000 nits en dat moet de 85UXN ook gaan doen. De 65UXK houdt het bij een iets bescheidener 2000 nits en is daarmee wat minder helder dan de 65U8N.
De UXN-serie is echter voorzien van de krachtigste beeldverwerking van Hisense, de Hi-View Engine X die oorspronkelijk ontwikkeld is voor de 8K-toestellen van het merk. Ook biedt de UX nog meer speakers, met een 4.1.2-configuratie is de weergave - zo ervoeren we ook even op het evenement dit jaar - overdonderend. Een aparte soundbar is niet per se nodig, zeg maar.
De 110UXN moet naar verluidt in september 2024 op de markt komen, dus dat duurt nog even. Voor het komend Europees Kampioenschap heeft Hisense zoals je kon lezen een uitgebreid nieuw assortiment, waarbij zeker de grote formaten van de E7N Pro en U7N denkelijk hoge ogen zullen gooien bij de voetballiefhebbers die de wedstrijden graag in grootbeeld willen volgen.
Prijzen en beschikbaarheid 2024 Hisense TV line-up
Op moment van schrijven kon Hisense nog geen adviesprijzen voor de diverse modellen meedelen. Wanneer die beschikbaar zijn, zal je daar zeker over lezen op TechFi.nl.