Review   |   Televisies

LG G3 OLED review: revolutie in OLED piekhelderheid

LG G3 OLED review: revolutie in OLED piekhelderheid
De LG G3 OLED belooft én levert een veel hogere piekhelderheid in HDR-beelden dan zijn voorganger.

De LG OLED65G3LA is een 65 inch (165 cm) oled-tv die gebruik maakt van een nieuwe type oled-paneel. Dat levert een stevige verbetering van de piekhelderheid op, vergeleken met de LG G2 van vorig jaar. Daarmee is de LG G3 OLED het nieuwe vlaggenschip van het merk. Het zit wederom in een slank ontwerp dat mikt op wandmontage en is voorzien van vier featurerijke hdmi 2.1-aansluitingen. Daarnaast biedt het een 60 watt audiosysteem en draait het op WebOS 23. Dit smart tv platform kreeg dit jaar een interessante verbetering. Genoeg om te vertellen, dus hier gaan we!

LG G3 OLED

LG G3 OLED: primair voor aan de muur

LG heeft de naam van het ontwerp van de G-serie veranderd. Het heet nu One Wall Design, terwijl het vorig jaar nog de naam Gallery Design droeg. Blijkbaar zorgde die naam voor te veel verwarring. Afgezien van de naamswijziging zien we weinig of geen verschil in het ontwerp ten opzichte van de G2.

2023 LG G3 OLED

Dat hoeft ook niet, want de tv pronkt nog altijd met een luxe aanblik zonder opmerkelijke tekortkomingen. Van voor bekeken is het bijna puur beeld, met enkel een fijn metalen lijntje van het kader zichtbaar. Van opzij gaat het profiel in twee stappen naar zijn volledige diepte van amper 24 millimeter.

LG G2 OLED beugel

De rug is volledig vlak, met enkel een uitsparing voor de meegeleverde wandbeugel. Daarmee kan je het toestel nauw aansluitend tegen de muur hangen. De beugel laat ook toe om het toestel beperkt links en rechts te draaien.

Voor meer flexibiliteit is het ook mogelijk een beugel van een andere leverancier te gebruiken. Het toestel beschikt daarvoor over de benodigde montagepunten. Wil je de LG G3 OLED toch op een meubel zetten, dan zal je moeten bijbetalen voor de apart leverbare centrale draaivoet. 

Aansluitingen van de LG G3 OLED

Ook op het vlak van de aansluitingen zien we geen grote wijzigingen op de LG G3 OLED in vergelijking met de G2. Het aanbod aan aansluitingen van LG was dan ook al erg volledig. Met stip op één daarvan vinden we dus ook hier vier hdmi 2.1-aansluitingen met een zeer volledige featurelijst. Alle vier leveren ze de maximale hdmi-bandbreedte van 48 Gbps. Ook ondersteunen ze ALLM (lage invoervertraging), VRR (variabele beeldsnelheid) en 4K120 (hoge beeldsnelheid). Aansluiten van een soundbar of av receiver middels ARC/eARC is mogelijk op hdmi 2.

Gamers kunnen op twee oren slapen. De variabele verversingssnelheid (VRR) werkt naast met HDMI VRR zowel met AMD Freesync als met Nvidia G-Sync. Bovendien kan je zoals gezegd gamen in 4K met tot 120 beelden per seconde. De input lag bedraagt volgens onze metingen 10,2ms (4K60) en 5,2ms (2K120), uiteraard in game beeldmode.

LG G3 OLED aansluitingen

Drie usb-aansluitingen, een optische digitale audio-uitgang, ethernet, WiFi en Bluetooth ronden het aanbod af.  De G3 heeft een enkelvoudige tv-tuner, met een aansluiting voor DVB-T/T2/C en een voor DVB-S/S2, en één CI+-slot. We hadden liever een dubbele tuner gezien, dit is per slot van rekening een topmodel.

Met externe usb-opslag kan je live tv opnemen. Net als vorig jaar is er een infrarood-blaster, waarmee je aangesloten bronapparaten kunt bedienen. Ook ondersteunt de LG G3 OLED WiSA (Wireless Speaker and Audio Association) voor 2.1-opstellingen.

HDMI nu ook met QMS 

De hdmi-poorten ondersteunen nu ook QMS (Quick Media Switching). Deze techniek vermijdt dat het scherm even op zwart gaat wanneer het brontoestel van framerate wisselt. Dat zie je anders bijvoorbeeld wanneer je vanuit het menu (dat 60 fps gebruikt) een film start (in 24 fps).

QMS werkt wel enkel als zowel de bron als de tv het ondersteunen, en ook enkel voor wijzigingen in framerate. Als de bron bij het starten van de film ook de resolutie wijzigt, kijk je alsnog even tegen een zwart scherm aan.

webOS 23, handig georganiseerd met Quick Cards

Sinds de overstap naar een interface die het volledige scherm vult, heeft LG al regelmatig gesleuteld aan de layout van webOS. Dit jaar voegt het Quick Cards toe, een feature die erg beloftevol lijkt. Quick Cards lijken wat op mappen voor je smartphone, waarin je bepaalde apps groepeert. Dat maakt het gemakkelijk om bepaalde zaken terug te vinden, en zorgt voor een goed georganiseerde interface.

Je vindt ze terug op het Home-scherm, centraal in beeld. Uiterst links is er steeds een voor de meest recente bron. Daarnaast zijn er Quick Cards voor Games, Muziek, Thuiskantoor, de Thuis-Hub (voor al Iot-apparaten), en Sport. De volgorde waarin ze verschijnen bepaal je zelf. We houden erg van dit concept, maar er zit volgens ons meer in, dan LG er nu uithaalt. Zo kan je de inhoud van een Quick Card niet zelf bepalen. Dat is jammer, want bijvoorbeeld in Sport vind je enkel “Sport Alerts” terwijl er toch flink wat Sport-apps zijn die we daar willen toevoegen. Idem voor Muziek of Games. Een eigen Quick Card maken kan niet, maar eigenlijk gebruik je daarvoor gewoon de rij apps die onderaan op het Home-scherm verschijnen.

Deze nieuw versie van webOS is erg responsief en snel, en daardoor erg aangenaam in gebruik. Er zit ook bijzonder veel functionaliteit in. De lijst apps bevat nagenoeg alles wat we belangrijk vinden. We missen enkel Ziggo Go, Telenet Flow en VRT Max. Er is ondersteuning voor onder andere Microsoft 365, en de Google tools voor wie wil werken op het tv-scherm. Sport Alerts, MultiView, Always Ready zijn functies die overkomen van vorig jaar.

De Thuis-hub is waar je alle slimme apparaten in je huis beheert, nu met ondersteuning voor Matter. De ingebouwde mediaspeler is erg volledig. Een klein, maar belangrijk detail: LG ondersteunt nu ook DTS en DTS HD. In tegenstelling tot eerdere berichten kan je die niet alleen doorsturen naar een externe audio-oplossing, maar kan de tv die ook zelf afspelen.

Bediening en instellingen van de LG G3 OLED 

Een deel van het gebruiksgemak van webOS komt van de Magic Remote die LG al jaren gebruikt. Je wijst gewoon naar het scherm om de cursor te besturen, intuïtief en snel. Of je gebruikt de d-pad zoals bij andere merken. We zien maar één wijziging in de remote. De sneltoets voor Google Assistant is vervangen door LG Channels. Een beperkte meerwaarde vinden we, maar ook geen verlies: er is nog steeds een knop voor de stemfuncties. Naast de vast toegewezen sneltoetsen voor apps kan je ook de nummertoetsen programmeren voor andere apps of tv-kanalen. Bekijk zeker ook de LG ThinQ-app, het is een handige remote, en is een snelle manier om geluid, foto’s en video’s met de tv te delen.

LG G3 OLED afstandsbediening

Een interessante nieuwe toevoeging aan webOS 23 is de 'Personalized Picture Wizard'. Met deze menu-optie probeert de tv een beeldinstelling op maat aan te bieden. Op basis van je voorkeur uit een selectie van zes foto's destilleert het toestel een 'persoonlijke' beeldmodus. Het concept is leuk bedacht, maar de uitwerking verdient verfijning. Zo laat de wizard niet zes varianten van hetzelfde beeld zien, maar zes daadwerkelijk andere foto's. Dat zorgt ervoor dat je je keuze laat leiden door een voorkeur voor compositie of sfeer, in plaats van beeldkwaliteit. 

Een indrukwekkende verbetering in piekhelderheid

Laten we met de deur in huis vallen. Op de G3 meten we een piekhelderheid van 1450 nits op het 10% venster, ruim 50% meer dan vorig jaar. Ook het volledig wit veld gaat hij met 212 nits meer dan 20% boven de G2. De G3 is dus aanzienlijk helderder over heel de lijn, en steekt zelfs de qd-oled-modellen van vorig jaar voorbij.

Die stevige sprong is te danken aan de mla-techniek (micro lens array). Dat is een extra laag piepkleine lenzen die het verlies van licht door reflectie binnen in het paneel minimaliseren. LG Display, de makers van het scherm noemen dit META technologie. LG Electronics, de maker van de tv, noemt de techniek “Brightness Booster Max”, een combinatie van hardware en software die we eerder al bespraken

De MLA-techniek die in de 55, 65 en 77 inch versies van de LG G3 OLED TV's zit

Hoe de naam van het beestje ook zij, de verbetering is ronduit indrukwekkend. Ook al je die natuurlijk enkel in hdr-beelden. De hogere piekhelderheid brengt beelden nog meer tot leven en geeft ze nog meer diepte. Hoewel het kleurbereik met 96% van de P3-kleurruimte onveranderd is, groeit het kleurvolume wel aanzienlijk door de hogere helderheid. Dat betekent dat heldere beelden veel beter intense kleuren bewaren.

Daarbij moeten we opmerken dat de met 70% verbeterde helderheid van de LG G3 OLED geldt voor de 55, 65 en 77 inch formaten. De 83 inch versie van de G3 belooft een bescheidener verbetering van 30% in vergelijking met de vorige generatie. Deze maakt dan ook voor zover we kunnen nagaan geen gebruik van mla-techniek in dit toestel, al doet LG daar geen uitspraken over.

De LG G3 OLED ondersteunt Dolby Vision IQ, maar geen HDR10+. Dat is al sinds jaren zo. Ter vervanging van HDR10+ vertrouwt LG op de eigen real-time dynamische tonemapping van HDR10-beelden. Die heeft het dit jaar nog verder verfijnd.

Het lijkt ons echter dat de aanpak verschilt afhankelijk van de beeldmode. Zo is het effect in Filmmaker Mode beperkt; hier zorgt het voor iets meer diepte in het beeld en veel zwartnuances. In de Bioscoop modus gaat het algoritme veel sterker te werk, en daarbij gaat het soms uit de bocht. Witdetail kan verdwijnen, of kleur zelfs wat van tint veranderen. Je kan deze instelling ook uitzetten, zo blijf je het dichtst bij de oorspronkelijke beeldintentie, en dankzij al die helderheid verlies je in heldere beelden niets; het kost alleen wat zwartdetail.

Ook de nieuwe Expression Enhancer heeft naar onze mening maar een kleine meerwaarde. Deze functie kan voor wat meer contrast of helderheid zorgen. De bijwerking is dat het de beelden daardoor vaak net iets te donker of te helder maakt.

Verfijnde beeldverwerking van de LG G3 OLED

De zesde generatie Alpha9 processor van de LG G3 OLED lijkt heel sterk op zijn voorganger. De vernieuwde Dynamic Tonemapping en Expression Enhancer die we hiervoor al bespraken zijn de belangrijkste nieuwigheden. LG claimt nog wat verbetering in ruisonderdrukking en upscaling, maar die verbetering lijkt ons beperkt. De prestaties voor deze beide disciplines zijn in elk geval erg goed. Ook kan de G3 zichtbare kleurstroken (banding) vermijden in zachte gradiënten.

We zagen wel een kleine fout in het deinterlacen (omzetten van 1080i naar 1080p), waarbij er wat trapjeseffect zichtbaar was, maar dat was enkel heel duidelijk op een testpatroon. Net zoals vorig jaar krijg je ook heel goede bewegingsscherpte. Via “TruMotion” kan je het gestotter van 24 fps-filmbeelden bij pan-shots minimaliseren. Dat is in te stellen naar smaak, al moet je in de Vloeiend stand wel rekening houden met wat kleine beeldfouten.

Zeer goede kalibratie

Het is altijd fijn als een fabrikant een goed gekalibreerde modus zo uit de doos levert. Schakel de LG G3  OLED naar Filmmaker Mode (zowel in sdr als hdr) als je de beste resultaten wilt. De kalibratie is prachtig, en vertoont enkel heel kleine afwijkingen. De grijstinten zijn een tikje te warm, maar kleuren zijn quasi-perfect. In sdr gaat er een beetje schaduwnuance verloren. In deze stand kan je eventueel schakelen naar de bioscoop-modus, die iets beter is op dat vlak.

2023 LG G3 OLED

Het nieuwe paneel heeft overigens een goede uniformiteit, met enkel twee zeer vage verticale lijnen in het scherm die heel uitzonderlijk zichtbaar zijn in heldere beelden. Het scherm heeft een nieuw anti-reflectiefilm die bijzonder goed werkt, en door de laag microlenzen is ook de kijkhoek verbeterd.

Slank, maar wel met prima audio

Ook de audioconfiguratie lijkt zo over te komen uit de LG G2. Dat betekent best wel krachtige audio, ondanks het slanke profiel. De 60 watt 4.2 kanaalsconfiguratie levert redelijk wat volume, met een overtuigende surroundervaring en een warme klank.

Echt diepe basweergave, dat is niet mogelijk. Maar, Dolby Atmos tracks kwamen goed uit de verf, en ook een streepje muziek is goed te genieten op deze tv. Voor een echte filmervaring ben je wel op een soundbar aangewezen. Bij gebruik van een geschikt model van LG werken de luidsprekers van de 65OLEDG36LA samen met de soundbar. Daardoor worden stemmen bijvoorbeeld beter geplaatst dan bij gebruik van enkel de soundbar.

Conclusie

De LG G3 OLED, zoals getest in deze OLED65G36LA, mogen we toch wel een kleine revolutie noemen. Een 50% verbetering in piekhelderheid, overigens zonder meer energie te verbruiken, dat zien we niet elk jaar. Je krijgt er bovendien nóg betere kijkhoek (die was al erg goed) en uitstekende anti-reflectie bij. Koppel dat aan de verder zeer goede prestaties van de beeldprocessor en de topkalibratie en je hebt beelden om van te smullen. WebOS 23 zet met Quick Cards een stap naar nog meer gebruiksvriendelijkheid. Gamers weten al enkele jaren dat LG dankzij vier snelle HDMI 2.1-poorten, een erg volledige featureset voor gamers en lage input-lag een uitstekende keuze is.

Deze premium tv met zijn stijlvolle ontwerp en bijgeleverde wandbeugel kost wel een flinke duit. Daarvoor koop je dan ook wel een topklasse televisie voor sport, film én games.

Uitstekend April 2023

LG G3 OLED (OLEDG65G36LA)

LG G3 OLED (OLED65G36LA) in een oogopslag
Beeldscherm 65 inch (165 cm) WOLED
4K UHD (3840x2160)
120 Hz
HDR HDR10, HLG, Dolby Vision IQ
Geluid 4x 10W + 2x 10W luidsprekers
Dolby Digital (Plus), True HD, Atmos
DTS (HD)
Aansluitingen 4x HDMI 2.1 (48 Gbps, ALLM, eARC/ARC, VRR (AMD Freesync, Nvidia G-sync, 2K HFR, 4K HFR)
3x USB
1x optisch digitaal audio uit
1x ethernet
Draadloos WiFi 6
Bluetooth
IR-blaster
TV Tuners 1x DVB-T/T2/C, 1x DVB-S/S2
1x CI+ 1.4
Smart TV LG webOS 23
Energieverbruik SDR 97 watt (F) / HDR 222 watt (G)
Afmetingen
&
Gewicht
met voet:
144,1 x 87,8 x 24,5 cm, 28,1 kg

zonder voet:
144,1 x 82,6 x 2,4 cm, 23,9 kg
Testresultaten Piekhelderheid 
2% venster: 
SDR: 331 nits,
HDR: 1508 nits

10% venster: 
SDR: 331 nits
HDR: 1449 nits

100% venster:
SDR: 264 nits
HDR: 212 nits

Contrast: 
100.000:1 (native)
1.000.000:1 (met dimming)

SDR-metingen:
Kleurtemperatuur: 6334 K
Gamma: 2,41
Grijsschaal (dE2000): 1,41
Kleurafwijking (dE2000): 1,24

HDR-metingen:
Grijsschaal (dEICTCP): 1,60
P3-dekking: 95,5%

Adviesprijs € 3499
Kopen Coolblue