De 2024 Philips TV line-up in detail: 4x HDMI 2.1 in het middensegment (!)
TP Vision presenteerde deze week in Barcelona de nieuwe tv line-up Philips televisies voor 2024. De belangrijkste aankondiging was de komst van een nieuw smart tv-systeem, Titan OS. Daarnaast zijn er ook verbeteringen te melden bij de 2024 Philips TV's op het vlak van beeld, geluid en Ambilight. Hier bespreken we de interessantste punten die ons opvielen bij de nieuwe aankondigingen.
Lees ook: de nieuwe Philips TV modellen voor 2024 in vogelvlucht
Titan OS op alle 2024 Philips TV's (behalve de OLED 8- en OLED 9-series)
Laten we meteen met de opvallendste beslissing starten. Veel van de 2024 Philips TV’s zullen gebruik maken van een nieuw smart tv-platform, Titan OS. Dat gaat direct breed uitgerold worden. Tijdens de presentatie maakte Philips alleen melding dat dit nieuwe OS op The One (PUS8909) en The Xtra (PML9009) gebruikt zal worden. Achteraf vernamen we dat Titan OS ook op de OLED 7-series en de lagere lcd-modellen aanwezig zal zijn. Alleen de OLED 8-series televisies en de OLED 9-series blijven werken met Google TV.
Titan OS mikt naar eigen zeggen expliciet op de Europese (en Latijns Amerikaanse) markt. Voor de VS zijn er voldoende alternatieven. Het besturingssysteem is ontwikkeld door een Europees bedrijf. Dat moet alvast wat garanties bieden wat betreft privacy, aangezien het gebonden is aan de Europese regelgeving. Daarnaast wil het bedrijf een partner zijn voor de fabrikanten die hun besturingssysteem gebruiken. De tv-fabrikant kan zelf werken aan het design, en krijgt uiteraard een deel van de advertentie-inkomsten.
Dat is een drijvende reden voor TP Vision om voor Titan OS te kiezen. Niet alleen zijn ze dan niet meer uitsluitend afhankelijk van Google TV, de makers van Philips tv's hebben zo ook meer inkomsten en meer controle over zaken als menu's en functies. Die inkomsten wegen dus duidelijk op tegen de extra kosten die het gebruik van verschillende smart tv-systemen met zich mee zal brengen.
Wat biedt Titan OS?
Een uitgebreid aanbod aan apps en content, goed gebruiksgemak en een persoonlijke ervaring: dat zijn de zaken die we eisen van een smart tv-systeem. Dat is ook precies wat Titan OS claimt te leveren. Alle belangrijke internationale streamingdiensten zouden beschikbaar zijn, en heel wat lokale content. Het belang van dat laatste is de makers duidelijk, maar uiteraard zal niet alles onmiddellijk beschikbaar zijn.
Ter compensatie van afwezige apps ondersteunt Titan OS wel Chromecast. Daarmee kan je dus ook vanuit de app op je smartphone beeld en geluid naar de tv casten. Zo kregen we een demonstratie te zien met de Ziggo Go app. Apple AirPlay zou technisch ook mogelijk zijn, maar staat voorlopig niet op de planning.
Dat brengt ons meteen bij de vraag rond updates. Zeven jaar veiligheidsupdates zijn gegarandeerd. Op de vraag hoe lang of hoeveel nieuwe versies je zou krijgen, konden de mensen van Titan OS geen uitsluitsel geven. Ze zijn er, naar eigen zeggen, wel bij gebaat om zo lang mogelijk updates te geven. In elk geval zolang de hardware de verbeteringen ondersteunt. Zelf heeft het bedrijf immers geen baat bij de verkoop van een nieuwe tv, maar wel bij een kijker die bij Titan OS blijft.
Gelijkenissen van Titan OS met Google TV
Op de Home-pagina van Titan OS is opvallend hoezeer het lijkt op Google TV. De hoeveelheid advertenties valt mee. Alleen een schermvullende banner toont geadverteerde content op de home page. Titan OS levert ook FAST (Free Ad-supported Streaming TV) en dat bevat natuurlijk ook reclame, net zoals live tv.
Onder de banner staat centraal in beeld een rij met apps. Daar kunnen ook live tv en externe ingangen bij zijn, of interne toepassingen zoals de mediaspeler, of casting. Die rij kun je volledig aanpassen op basis van je voorkeur. Verder naar onder volgen de rijen aanbevelingen. Die volgen dezelfde volgorde als die waarin je de apps gerangschikt hebt. Gemengde rijen, gebaseerd op je persoonlijke smaak, zijn ook mogelijk.
De zoekfunctie kan je gebruiken om een specifieke titel te zoeken. Je krijgt dan een overzicht van waar je die titel kunt streamen. Of je kan zoeken in een lijst van categorieën, als je op zoek bent naar nieuw kijkmateriaal.
De 2024 Philips TV’s krijgen ook een nieuwe afstandsbediening. Dat is een lichte variant op de excellente afstandsbediening die we bij de OLED908 vonden. Die zal je na een korte procedure ook kunnen gebruiken om aangesloten apparaten te bedienen.
Nieuwe panelen bij de 2024 Philips OLED TV's
Titan OS kaapte flink wat aandacht weg, maar er is uiteraard ook nieuws op beeldvlak. De nieuwe oled-series zijn uitgerust met de meest recente oled-panelen. Concreet betekent dat het volgende.
De OLED 7-series en de 42 inch en 48 inch OLED 8-series zullen een piekhelderheid van 1000 nits leveren; een volledig wit scherm zal 150 nits halen. Ter vergelijking: de equivalente 2023-modellen haalden respectievelijk 900 en135 nits. Een bescheiden verbetering dus.
De OLED 8 televisies in 55, 65 en 77 inch zullen een piekhelderheid van 1300 nits leveren. Daarbij moeten ze bij een volledig wit scherm 200 nits produceren. Wederom ter vergelijking met de modellen van vorig jaar: die haalden respectievelijk 1000 en 185 nits.
De OLED 9 toestellen gebruiken het nieuwste META V2-paneel, met een verbeterd microlens array. Daarmee moeten deze toestellen de 3000 nits halen, al is dat wel in de native kleurmodus. Er waren nog geen cijfers voor een D65-modus zoals Filmmaker Mode. Dit paneel zou ook minder last hebben van banding in heel donkere gradaties, door gebruik van een zogenaamde lokale dithering techniek.
De nieuwe P5 processoren in de 2024 Philips TV's
Een nieuw jaar betekent ook steevast nieuwe versies van de P5-beeldprocessor. Voor de 2024 Philips TV's zijn er drie versies: een 7e Gen P5, een 8e Gen P5 en een 8e Gen P5 Dual Engine. De verbeteringen zijn voor gamers, zoals 144Hz ondersteuning en een nieuwe game bar, maar ook voor algemene beeldkwaliteit.
7e Gen P5 processor: geen Mediatek, met 4 snelle HDMI 2.1-poorten (!)
Deze processor is bij de 2024 Philips TV's te vinden in The One (PUS8909), The Xtra (PML9009) en de OLED759. Na wat gesprekken tijdens het event kwamen we te weten dat dit geen Mediatek chip is, maar een Novatek chip. Dat heeft als welkome bijkomstigheid de aanwezigheid van vier HDMI 2.1-poorten met 48 Gbps. Dat is verrassend en goed nieuws. Zeker voor gamers met meerdere high-end consoles en/of pc's zijn deze toestellen hierdoor aantrekkelijker.
Verder vind je op deze modellen vooral een verbeterde en uitgebreide Game Bar. Deze biedt een FPS-indicator met real-time informatie, die je op verschillende plaatsen op het scherm zetten. Zo'n voorziening zal gebruikers van een gaming monitor bekend voorkomen. Ook komt de nieuwe Game Bar met game profielen. Daarmee kan je instellingen aanpassen en bewaren binnen een profiel. Zo kan je voor verschillende games verschillende instellingen gebruiken. Wederom gesneden koek voor gaming monitoren, maar nog een novum op televisies.
Naast de FPS counter kan je ook een crosshair over het beeld projecteren. Hiervan kan je de kleur, vorm, grootte en lijndikte aanpassen. Dit is handig voor first person shooters waarbij zo'n vizier niet is ingebakken. Daar kan het een tactisch voordeel opleveren. Ook beschikbaar in de Game Bar is uitgebreide informatie over het beeld, met resolutie, framerate, kleurdiepte, HDR, en HDMI-verbinding.
Ten slotte bevat de Game Bar de mogelijkheid game-beelden te 'verbeteren' met zaken als een Shadow Enhancer en Edge Enhancer. Daarmee kan je respectievelijk meer details in donkere delen zichtbaar maken, en contrasten sterker benadrukken om zo tegenstanders sneller te zien. Ook dit soort functies zijn welbekend van gaming monitoren.
8e Gen P5 processor: soepeler beelden bij lage snelheid, maar slechts twee keer snelle HDMI 2.1
Deze processor is te vinden in de OLED 8-series en in de OLED909. Dit is wel nog een Mediatek chip, met helaas slechts twee HDMI 2.1-poorten met 48 Gbps. Deze biedt ook de de features van de nieuwe Game Bar. Daar voegt deze chip ook nog MEMC (Motion Estimation Motion Compensation) aan toe. Dat is een motion interpolation techniek waarmee je judder (schokken) in games met lage framerates voorkomt. Dat heeft wel een kleine verhoging van de input-lag tot gevolg, van 13ms naar 31ms. Als je bedenkt dat een gelijkaardige feature op een 2023-model de input-lag naar 200ms deed schieten, is het zeker het testen waard.
De andere vernieuwingen in deze series van de 2024 Philips TV's zijn verbeteringen op het vlak van beeldkwaliteit. Zoals Improved Smart Bit Enhancement om kleurverlopen beter weer te geven. Wat houdt dat in? We klagen in onze tv reviews regelmatig over de zichtbare kleurstroken in zachte kleurverlopen, zeker in donkere of kwalitatief minder sterk materiaal. In plaats van dat kleuren vloeiend in elkaar overlopen, zie je zichtbare grenzen tussen de afzonderlijke kleuren. Kleurstroken, of in jargon: banding. TP Vision heeft dat nu aangepakt. De demo gebruikte ons eigen testsample uit Game Of Thrones, en de verbetering was duidelijk zichtbaar.
Dan is er Advanced HDR. Deze feature komt overwaaien uit de OLED+937. Dankzij Advanced HDR gebruikt de tv dynamische tonemapping per frame. Zo behoudt het beeld maximaal contrast, zonder clipping (wegvallen) van witdetail of te donkere beelden. Er zijn voor deze optie drie instellingen, die gradueel meer contrast toevoegen door heldere delen van het beeld te accentueren. Niet alleen maak je dan meer gebruik van het potentieel van het scherm, het verbetert ook het kijkplezier bij veel omgevingslicht. De demo met een donker gemasterde scène uit Thor Ragnarok zag er prima uit.
Ten slotte Ambient Intelligence V3: aansluitend op Advanced HDR kan de lichtsensor de hdr-weergave optimaliseren op basis van omgevingslicht. Zo hoef je zelf niet naar een andere modus te schakelen.
8e Gen P5 AI Dual Engine: alleen in het topmodel van de 2024 Philips TV's
De topprocessor bij Philips televisies is steevast de P5 Dual Engine. Die is even steevast helaas enkel te verkrijgen op het topmodel, dit jaar is dat de OLED+959. Naast de volledige hierboven beschreven featureset van de 8e Gen P5, krijg je drie extra’s.
De eerste is AI Machine Learned Sharpness. Deze techniek detecteert verschillende onderdelen in het beeld en geeft ze een aangepaste bijsturing van de scherpte. Fijne texturen krijgen zo een andere behandeling dan bijvoorbeeld gezichten.
De tweede heet met weinig gevoel voor understatement Perfect Natural Reality 2.0. Dit is een hdr-conversie van je sdr-materiaal. We kennen Perfect Natural Reality al langer, en de resultaten zijn erg goed.
Als laatste is er AI Smart Bit Enhancement 3.0: ditis een krachtigere en nauwkeurigere versie van de Smart Bit Enhancement in de 8e Gen P5, die kleurstroken in kleurverlopen nóg beter moet detecteren en meer detail bewaart.
Philips OLED+959: unieke geluidsoplossing
Nu we het toch over de OLED+959 hebben, dat toestel kreeg een unieke geluidsoplossing van Bowers & Wilkins. Tot nog toe was het topmodel uitgerust met een grote luidsprekerbalk als voet (zoals bij de OLED+937).
Dit jaar is voor een radicaal andere aanpak gekozen. Het toestel staat op een vloerstand en heeft geen zichtbare luidsprekers. Onderaan is een slanke balk zichtbaar, maar de andere luidsprekers zitten verborgen in de zijkanten en bovenkant. Aan vermogen zal het niet ontbreken, met twaalf versterkerkanalen en 102 watt. De OLED909 gebruikt dezelfde opstelling, maar zonder de top- en zijluidsprekers. De demo gaf een bijzonder goede indruk.
Ambilight Plus
2024 markeert de 20e verjaardag van Ambilight. Dat is reden genoeg voor TP Vision om een nieuwe versie te introduceren. Ambilight blijft een exclusieve feature bij Philips tv’s en is, volgens onderzoek van TP Vision, voor velen een reden om een nieuwe Philips tv te kopen.
De nieuwe Ambilight Plus versie gebruikt viermaal meer leds. Belangrijker is het gebruik van een minilens, die het licht convergeert in vier zones, waarbij elke zone iets verder van de tv-rand zit. Zo kan Ambilight Plus een 2D-patroon projecteren. Die patronen worden wel opzettelijk wat vaag gehouden, zodat je niet wordt afgeleid tijdens het kijken. Dat was wel het geval bij Ambilux uit 2015, dat led-projectoren gebruikte om vrij gedetailleerde patronen achter de tv te projecteren.
Ambilight Plus zal enkel beschikbaar zijn op de OLED+959. De demonstraties waren nog niet erg overtuigend, de ontwikkeling is nog volop bezig. Er was veel detail, maar het 2D-aspect was moeilijker te zien. De OLED+959 komt dan ook pas later dit jaar op de markt.
Meer weten? Lees ook: de nieuwe Philips TV modellen voor 2024 in vogelvlucht