Nieuws   |   Televisies

De Philips TV's voor 2024: Ambilight Plus, helderder OLED en een nieuwe The Xtra en The One

De Philips OLED+959 en de OLED+909 zijn de twee topmodellen  van het merk dit jaar. De OLED959 kenmerkt zich onder meer door Ambilight Plus, dat een nog fraaiere kleurengloed achter de TV moet projecteren.
De Philips OLED+959 en de OLED+909 zijn de twee topmodellen  van het merk dit jaar. De OLED959 kenmerkt zich onder meer door Ambilight Plus, dat een nog fraaiere kleurengloed achter de TV moet projecteren.

Binnenkort kan je een preview lezen van de Philips televisies voor dit jaar, waarin we meer de diepte in gaan. Voor nu een overzicht van de nieuwe lijnen die je dit jaar bij de 2024 Philips TV line-up kunt verwachten. Dat zijn er nogal wat. Naast nieuwe modellen oled tv komt het bedrijf ook met een nieuw miniled model én een nieuw besturingssysteem: Titan OS.

Update: lees hier de preview met de details over de 2024 Philips TV introducties 

2024 Philips TV topmodel: de OLED+959

Het is altijd even wachten voor hij er daadwerkelijk is, het topmodel oled van Philips. De OLED938 van vorig jaar moeten we nog verwelkomen voor een test, maar de OLED+959 staat al op de rol. Overigens lijkt die naam te breken met de traditie, want we rekenden op een OLED939. 

Het vlaggenschip voor 2024 combineert een twin-chip uitvoering van de 8e generatie P5 AI beeldprocessor met een META Technology 2.0 oled-paneel. Dat is de marketingnaam voor de micro lens array laag in dit type oled-schermen, die voor een (veel) hogere helderheid zorgt. Dit jaar moet die nog eens flink toenemen in vergelijking met de versie van 2023. Dat is mogelijk doordat de microlenzen in de mla-laag bij productie verder geoptmaliseerd zijn. Door nauwkeuriger hoeken en kromming moeten ze nog meer licht opvangen en terug het paneel insturen. Het resultaat? Een beloofde piekhelderheid van 3000 nits, vergelijkbaar dus met de LG OLED G4 en M4.

De nieuwe P5 generatie bevat Ambient Intelligence V3, het AI Machine Learning Sharpness V2 systeem en het Smart Bit Enhancement-algoritme in V3 uitvoering. De eerste hiervan optimaliseert hdr-beelden, rekening houdend met omgevingslicht. Hierdoor moeten hdr-beelden er zoals bedoeld uitzien, ongeacht of je kijkt in het donker of met invallend zonlicht. De tweede techniek (AI Machine Learning Sharpness V2) zorgt voor extra details met behulp van nieuwe algoritmen en de rekenkracht van de twin-chip P5. Het Smart Bit Enhancement V3 algoritme ten slotte kan 8-bit videobeelden extrapoleren naar (bijna) 14-bits kleurdiepte. Dat moet zorgen voor nauwkeuriger kleurverlopen.

Het topmodel krijgt uiteraard Philips Ambilight en wel Ambilight Plus, dat voortbouwt op het Ambilight Next Gen van vorig jaar. Bij Ambilight Plus plaatst Philips lenzen voor de kleurrijke leds aan de achterzijde van het toestel, waardoor het uitgestraalde licht meer impact moet hebben. Het moet zorgen voor een groter halo met meer dynamiek en detail. Hieronder zie je een impressie.

Zoals gebruikelijk voor het vlaggenschip van Philips wordt de OLED+959 voorzien van een Bowers & Wilkins geluidssysteem. Dit jaar is dat geïntegreerd in het toestel en voorziet het in een 5.1.2 configuratie - inclusief hoogtekanalen dus. De linker-, rechter- en middenkanalen worden elk bediened door twee midrange drivers en een 1,9 cm titanium dome tweeter. De zijwaartse en opwaarts gerichte kanalen hebben elk twee 30x50 mm drivers. Het versterkervermogen bedraagt in totaal 102 watt. In totaal zitten er 18 luidsprekers in het toestel, dat desondanks een slank profiel heeft gekregen.

De Philips OLED+959 zal in één formaat beschikbaar zijn, van 65 inch (165 cm). Je kan kiezen tussen wandmontage of plaatsing op een metalen standaard. 

Net een stapje eronder: de Philips OLED+909

De Philips OLED908 wordt opgevolgd door, jawel de Philips OLED909 - of OLED+909 zoals Philips schrijft. Dit toestel bevat veel van de mogelijkheden van de OLED959, maar doet een paar concessies. Zo is de 8e generatie P5 AI beeldverwerkingsprocessor niet dubbel uitgevoerd.

Ook is het 81 watt, 3.1-kanaals audiosysteem iets bescheidener, maar wel afkomstig van Bowers & Wilkins. Nieuw zijn de ovale speaker drivers, die moeten zorgen voor een onopvallender profiel, en toch dezelfde geluidskwaliteit bieden als bij de voorganger. Deze worden bijgestaan door drie titanium tweeters van 1,9 cm en een 7,5 cm subwoofer aan de achterzijde. Daar komen nog eens vier passieve radiatoren bij. Wil je nóg meer laag, dan kan je een subwoofer rechtstreeks op het toestel aansluiten.

De OLED909 heeft zijn paneel gemeen met de OLED959: ook hier dus 'MLA Plus' oftewel META Technology 2.0 met META Multi Booster algoritme en een zeer hoge helderheid van 3000 nits. Philips noemt voor dit toestel wel Ambient Intelligende V3, maar niet de twee andere technieken voor beeldverbetering van het topmodel.

Een ander verschil met de OLED959 is Ambilight - het is vierzijdig op dit model, maar geen Ambilight Plus. Wel is dit toestel straks verkrijgbaar in meer formaten: 55, 65 en 77 inch.

De concurrent voor de LG OLED C4: Philips OLED809

De Philips OLED80x-serie mag zich, ook getuige de bezoekcijfers van onze reviews van de OLED807 en OLED808, verheugen in gezonde belangstelling. Dat is niet zo vreemd, want deze toestellen positioneert Philips als aantrekkelijk geprijsd én uitgerust alternatief voor de populaire middenklasser van LG in de C-serie.

Ook de Philips OLED809 komt beschikbaar in een groot aantal schermformaten: 42, 48, 55, 65 en 77 inch. Alle modellen behalve de grootste staan op een draaivoet, eerder uitzondering dan regel bij moderne tv's, maar wel bijzonder handig voor wie tv en bank niet precies parallel kan opstellen. Ambilight is aanwezig, zij het zonder 'Plus', aan drie zijdes van de televisie.

Dit toestel deelt de beeldverwerking met het hoger gepositioneerde OLED909 model, maar mist de mla-techniek in het paneel. Toch belooft Philips een piekhelderheid van 1300 nits. Ook de geluidskwaliteit moet bovengemiddeld zijn, dankzij een 2.1-kanaals geluidssysteem met in totaal 70 watt versterkervermogen (50 watt voor de 42-inch uitvoering). Links en rechts in het toestel bevinden zich tweeweg speakers, achterop een woofer, ondersteund door vier passieve radiatoren voor extra laag.

Gaming features op de Philips OLED959, OLED909 en OLED809 

De genoemde drie series oled tv's van Philips delen nogal wat voorzieningen voor gamers, die we hier dan ook gezamenlijk bespreken. Zo kunnen alle oled-modellen dit jaar 144 beelden per seconde tonen, iets meer dan de 120 die tot dusver de limiet was. Feitelijk is dit alleen voor pc gamers interessant, maar voor dat doel is het mooi meegenomen.

Verder bevatten de oled modellen alle een nieuwe Game Bar interface, een MEMC-functie en ondersteuning voor Dolby Vision Gaming. Met de Game Bar kan je snel beeldinstellingen voor games aanpassen en in de gaten houden, bijvoorbeeld met profielen voor specifieke gamegenres. Ook kan je vanuit hier snel de Ambilight-werking aanpassen. De Game Bar toont onder meer hdmi-statusinformatie en het aantal beelden per seconde. MEMC is een functie om vloeiende(r) beelden te ervaren met de 'Smooth'-optie van de P5 processor. Hierbij moet de input vertraging gereduceerd worden van 200 ms naar 40 ms.

Boven 'The One': 'The Xtra' Philips PML9009 met MiniLED

Vorig jaar kwam Philips met een nieuwe lijn, die boven de populaire 'The One' lcd-toestellen werd geplaatst. Onder de noemer 'The Xtra' bood dit toestel een miniled backlight met full array local dimming. De Philips PML9009 is het nieuwe 'The Xtra' model, dat quantum dots voor een groter kleurbereik combineert met miniled. Afgaande op de marketing speak in het persbericht moet het nieuwe model meer local dimming zones bevatten, een groter kleurbereik bieden en meer details kunnen tonen. 

Philips 'The Xtra' 9009 / 9019 in 55, 65, 75 en 85 inch

De PML9009 komt beschikbaar in 55, 65 en 75 inch formaat, met dit jaar voor het eerst ook een 85-inch optie. Dat sluit aan bij de trend naar steeds grotere televisies. 

Vorig jaar was The Xtra een van de modellen met het nieuwe/vernieuwde eigen besturingssysteem van Philips. Dat was destijds nog naamloos, maar vloeide voort uit het Linux-gebaseerde Saphi-systeem dat het bedrijf lange tijd voerde. Dit jaar krijgt de 2024 The Xtra het nieuwe Titan OS Smart TV-platform.

Vermeldenswaardige eigenschappen zijn verder de 144Hz-beeldsnelheid, en 98% dekking van de DCI-P3 kleurruimte. De piekhelderheid moet 1000 nits bedragen.

Titan OS, wat is dat?

Zoals in de hoofdtekst valt te lezen, (her)introduceerde Philips vorig jaar een eigen smart tv besturingssysteem op een select aantal modellen. Dit jaar gaat het daarmee door, maar wel in een samenwerking met een externe partij, Titan OS. Dit bedrijf is opgericht door mensen uit de Europese en Amerikaanse entertainment-, media- en investeringssectoren. Onder meer (ex)werknemers van Disney, Roku, Rakuten TV en KKR nemen eraan deel. 

Titan OS is duidelijk bedacht als weerwoord tegen Google TV. Dit smart tv platform wordt momenteel gebruikt door Philips, Sony, TCL en Panasonic. Het heeft duidelijk voordelen, zoals uitgebreide functies en het grootste aanbod aan apps van elk smart tv besturingssysteem.

Titan OS

Het heeft voor de tv-fabrikanten echter ook nadelen. Google stelt strikte eisen aan de manier waarop Google TV wordt geïmplementeerd, wat de mogelijkheden voor functies of menu-indelingen kan bemoeilijken. Belangrijker voor de tv-fabrikanten is dat zij relatief weinig terugzien van de advertentie-inkomsten die Google genereert met zijn platform.

In de moordende concurrentie op de markt voor televisies is alles wat bijdraagt aan omzet en winst welkom. Vandaar de aantrekkingskracht van een 'eigen' smart tv platform, waarbij de taart anders verdeeld wordt - ten gunste van de toestelmakers, uiteraard. 

Of Titan OS voor de gebruiker een meerwaarde is, is afwachten. De focus lijkt wel heel sterk te liggen op advertentieverkoop. Het nieuwe besturingssysteem moet echter ook goede mogelijkheden bieden voor personalisatie. Dat houdt doorgaans in een aanbod van (streaming)diensten en content afgestemd op de gebruiker. Doorslaggevend zal beschikbaarheid zijn van die streamingdiensten en apps. Met grote aanbieders heeft Titan OS in elk geval overeenkomsten: Netflix, Prime Video, Youtube, Disney+ zijn binnen. HBO Max, Peacock, Sky Showtime en Viaplay worden niet genoemd. Dat geldt ook voor de zo belangrijke lokale aanbieders, zoals voor Nederland Videoland, NL Ziet of NPO Plus.

Titan OS komt vooralsnog alleen beschikbaar op toestellen voor de Europese en Latijns-Amerikaanse markt. 

Dit is er nieuw aan de 2024 Philips TV 'The One': het model voor iedereen

'The One' is een concept dat Philips de nodige jaren geleden introduceerde: een tv voor een redelijke prijs, met eigenschappen die de meeste gebruikers tevreden moeten stellen.  Dat concept sloeg aan, reden voor Philips om jaarlijks een nieuwe versie uit te brengen.

Uiteraard dus ook hier een opvolger in het 2024 Philips TV assortiment. Als PUS8909 krijgen deze Ambilight (driezijdig) toestellen de nieuwe 8e generatie P5 beeldprocessor en een 144Hz lcd-paneel met groot kleurbereik. Het komt beschikbaar in de maten 43, 50, 55, 65 en 75 inch, en staat (afgezien van de grootste versie) op een draaibare voet.

Prijzen en beschikbaarheid 2024 Philips TV modellen

Op moment van schrijven laat Philips nog niets los over de prijzen en beschikbaarheid van de toestellen. 

Lees ook: de preview met de details over de 2024 Philips TV introducties