Review   |   Televisies

Philips OLED937 review: verwennerij voor de thuisbioscoopliefhebber

Philips OLED937 review: verwennerij voor de thuisbioscoopliefhebber
De Philips OLED937 is het OLED paradepaardje van Philips op dit moment, dat uitstekende beeldkwaliteit combineert met uitzonderlijke geluidsweergave.

De najaar 2022 geïntroduceerde OLED937 lijn bevat de toptelevisies van dat jaar van Philips Daarmee is de door ons geteste Philips 65OLED937 een compromisloze vlaggenschip. Met dit toestel mikt het merk op filmfanaten en iedereen die niet alleen beeldkwaliteit van topniveau, maar ook uitmuntende audioprestaties zoekt. Dat is wat de Philips OLED937 lijn levert, in een fraai design bovendien.

Philips OLED937 (65OLED937)

Deze topper belooft heel wat: hoge piekhelderheid, uitstekende beeldverwerking, superieure hdr-prestaties, uitmuntende geluidskwaliteit en een rijke featureset. Een zware opgave, maar Philips gaat die uitdaging niet uit de weg. Deze tv, verkrijgbaar in 65 en 75 inch, krijgt later jaar gezelschap van de OLED+908, maar blijft voorlopig dus ook te koop.

Philips OLED937: opmerkelijk ontwerp

De Philips OLED937 springt onmiddellijk in het oog met een opvallende luidsprekerbalk, die ook dienstdoet als voet. De chromen hals, de Kvadrat luidsprekerstof, de centrale tweeter, de honingraat afwerking aan de zijkant: persoonlijk bevalt dit design ons wel. Het zet het slanke oled-scherm erboven nog wat beter in de verf.

Philips OLED937 (65OLED937)

We begrijpen dat het ontwerp niet voor iedereen is, sommige mensen prefereren het minimalisme van een meer traditionele oled-tv. Maar voor degelijke audioprestaties heb je nu eenmaal wat meer ruimte nodig. Heb je wandmontage in gedachte? Geen probleem, Philips levert het toestel met een alternatieve hals in de doos, specifiek voor wandmontage.

Aansluitingen en gaming voorzieningen van de Philips OLED937

Het complement aansluitingen van de Philips OLED937 bevat geen verrassingen. Er zijn vier hdmi-ingangen. Daarvan leveren er twee de maximale hdmi 2.1-bandbreedte van 48Gbps, met ondersteuning voor 4K120, ARC/eARC en VRR (inclusief AMD Freesync en Nvidia G-sync). De input-lag is iets minder laag dan die op de OLED807, maar met 21,7ms (4K60) en 11,0ms (2K120) kan je nog steeds op een goede game-ervaring rekenen.

Via het gaming dashboard krijg je informatie over resolutie, fps, hdr, en kan je ook een aantal instellingen snel aanpassen. Zo is er bijvoorbeeld een vrr-schaduwverbeteraar voorzien, die het zwartniveau frame per frame optimaliseert. Zo vermijdt het de eventuele grijzige zwarttinten die vrr kan veroorzaken.

Philips OLED937 (65OLED937) aansluitingen

Net zoals op de meeste televisies zit de eARC-functie bij de Philips OLED937 op een van hdmi 2.1-aansluitingen. Voor gamers waarschuwen we dan dat je bij gebruik van een externe audio-oplossing slechts één hdmi 2.1-aansluiting overhoudt. Aangezien juist dit toestel duidelijk mikt op mensen die geen externe audio-oplossing willen, vinden we dat niet zo problematisch. Philips geeft als enige fabrikant wel ARC-ondersteuning op alle hdmi-poorten.

Nog steeds met Android TV…

Philips gebruikt nog steeds de Android TV-interface, ondertussen al versie 11, en dus niet de nieuwere Google TV-interface. De MT5895 chipset, met een quad core ARM Cortex-A72 CPU met 3 GB geheugen en Mali-G52 GPU zorgt voor een vlotte gebruikservaring van de smart tv-functies.

Philips OLED937 (65OLED937) Android

Android TV levert het meest uitgebreide app-aanbod op de markt. De kans dat je favoriete streaming-app ontbreekt, is dan ook erg klein. In de ‘Ontdekken’ tab vind je daarnaast een uitgebreide reeks aanbevelingen uit verschillende streamingdiensten. Naast Google Cast is deze Philips ook uitgerust met DTS Play-Fi, waarmee je het toestel kan integreren in een multiroom audio-opstelling.

Philips OLED937 (65OLED937)De afstandsbediening is stijlvol, met zijn volledig vlakke bovenkant, en nauw op elkaar aansluitende toetsen. Helaas zorgt dat ontwerp er ook voor dat je gemakkelijk een foute toets aanslaat als je wat afwezig zit te klikken.

… en uiteraard met Ambilight Plus

Net zoals de OLED807 heeft de Philips OLED937 de upgrade naar Ambilight Plus gekregen. De kleine maar krachtige leds die de lichtgloed achter je tv verzorgen worden nu individueel aangestuurd in plaats van per drie. Daarmee levert Ambilight Plus een gedetailleerdere kleurhalo, die nog nauwer aansluit bij het beeld op het scherm.

Philips OLED937 (65OLED937) Aurora

Ambilight blijft een exclusieve troef voor Philips. Gebruik het als sfeerverlichting, bias-licht of laat het variëren op muziek: er zijn tal van opties. Met de nieuwe Aurora-functie kan de tv nu decoratieve beelden tonen als je niet actief tv kijkt, en die aanvullen met Ambilight.

OLEX EX-paneel met top helderheid

We zagen al dat de OLED807 uitstekende resultaten leverde met zijn OLED EX-paneel, maar de OLED937 doet daar nog een schepje bovenop. De tv is uitgerust met de versie van het paneel met extra koellichaam, zodat hij nog iets meer piekhelderheid kan leveren. Dat is vooral te merken in een duidelijk helderdere weergave van kleine lichtaccenten, maar ook op het volledig wit veld presteert hij beter dan de OLED807. Ten opzichte van de LG G2 is hij iets vrijgeviger met licht op de grotere testvensters. Enkel de Panasonic LZ2000 is nog helderder over de hele lijn. Alleen op het volledig witte veld is Philips de onbetwiste leider.

Je krijgt dus heel wat licht. Gecombineerd met de knappe oled-kleuren resulteert dat in bijzonder aangename beelden. Voor de beste kalibratie schakel je naar Filmmaker mode. Je geniet dan van quasi-referentiekwaliteit beelden, zowel in SDR als HDR, met veel schaduwdetail en uitstekende lichtnuances. Als enige opmerking bleek de 65OLED937 in HDR iets te helder ingesteld. Dat had nauwelijks impact op het kijkplezier. Vooral de uitmuntend accurate kleurweergave is daar een grote troef.

Daar komt nog eens bij dat de processor heel wat opties heeft om het beeld nog wat kracht bij te zetten (waarover hieronder meer). De OLED937 kent alle belangrijke hdr-formaten, zodat je steeds de beste versie ziet die de streamingdienst of UHD Blu-ray aanbiedt.

Beeldverwerking van de Philips 65OLED937: de P5 AI Dual Picture Engine

De P5 processor in de Philips OLED937 heeft een aantal extra features ten opzichte van de lagere modellen zoals de OLED807. Ook beschikt hij over het nieuwe ”Ambient Intelligence”. Over deze slimme lichtsensor lees je alles terug in de review van de OLED807. Wat levert de Philips 65OLED937 op het gebied van beeldverwerking nog meer, vergeleken met dat toestel?

Vooreerst is er “AI Machine Learn Sharpness”, een slimme versie van verscherping die lokaal binnen één beeld verschillende scherpte-instellingen kan gebruiken. Zo vermijdt hij beeldfouten die kunnen ontstaan door te hoge scherpte op ongewenste plaatsen, maar levert hij toch zeer gedetailleerd en scherp beeld. De processor werkt ook een zwak punt van de OLED807 weg, namelijk zichtbare kleurstroken (banding) in zachte kleurovergangen. Die kan hij prima verbergen, zonder detail in het beeld weg te drukken.

Advanced HDR Tonemapping op de Philips OLED937

De meest indrukwekkende feature is “Advanced HDR Tonemapping”. Tonemapping is de stap waarbij de tv de helderheid van het inputsignaal omzet naar de helderheid op het scherm. Bij statische tonemapping (zoals HDR10) gebeurt dat altijd op dezelfde manier, ongeacht de inhoud van het beeld. Daar tegenover staat dynamische tonemapping, waarbij de processor dat aanpast op basis van de beeldinhoud. Bij de HDR10+ en Dolby Vision hdr-standaarden zit de nodige informatie daarvoor in het beeldsignaal.

“Advanced HDR Tonemapping” kan die betere aanpak creëren voor gewone HDR10-signalen. Elk frame wordt geanalyseerd en krijgt zo een optimale tonemap. Donkere scènes worden niet onnodig donkerder gemaakt. Zeer heldere scènes bewaren optimaal lichtnuances, maar blijven ook sprankelende lichtaccenten bevatten. Hier en daar verdween er wel wat witdetail; er is dus nog ruimte voor verbetering, maar we vonden dit geen showstopper. Philips heeft ook veel aandacht gegeven aan zuivere en nauwkeurige kleurweergave. Wil je optimale helderheid, bijvoorbeeld als je bij veel omgevingslicht kijkt? Dan kan je ook “HDR Perfect” activeren. De processor zal dan matig heldere scènes iets helderder maken, zodat ze wat intenser zijn.

De Bowers & Wilkins soundbar van de Philips 65OLED937

De opvallende luidsprekerbalk onderaan het toestel is echt wel meer dan een uit de kluiten gewassen voet. Het ontwerp is van de hand van Bowers & Wilkins, gerenommeerd luidsprekerfabrikant, en is te herkennen aan de iconische “tweeter on top”. De configuratie levert 95 watt vermogen, verdeeld over drie tweeters, vier midrange speakers, een krachtige woofer, twee opwaarts gerichte Dolby Atmos-speakers, en nieuw dit jaar, twee schuin georiënteerde drivers aan de zijkant.

Philips OLED937 (65OLED937)

Die 5.1.4 configuratie garandeert een heel mooi en krachtig 360° geluidsbeeld. Je zit bij een fijne surroundsoundtrack midden in de actie, de klank komt echt van alle richtingen, ook van boven je dankzij die Dolby Atmos drivers. Een paar filmfragmenten en Dolby Atmos-demo’s verder waren we overtuigd: dit is de beste tv die we ooit gehoord hebben. Ook met muziek is het genieten, ongeacht je geprefereerde genre. Zachte vocalen, snerpende gitaren, loeiende metal of complex klassiek, de OLED937 speelt het prachtig met veel detail en krachtige, klare bas.

Conclusie

Toestellen met fantastische beeldkwaliteit, zo zijn er wel meer. Maar een tv die én uitmuntend beeld én fantastisch geluid combineert, dat blijft een zeldzaamheid. Dat is precies wat de Philips 65OLED937 doet. Hij combineert een OLED EX-paneel met koellichaam met de indrukwekkende P5 AI Dual Picture Engine en produceert zo contrastrijke, kleur accurate beelden met een knappe piekhelderheid. De slimme lichtsensor en de Advanced HDR Tonemapping garanderen dat je onder alle omstandigheden de beste beeldprestaties uit de tv haalt.

De Bowers & Wilkins audioconfiguratie zet je midden in de actie, en levert audiokwaliteit waar menig soundbar niet tegen opgewassen is. Aangevuld met het rijke Android TV-platform, alle gamerfeatures en natuurlijk het exclusieve Philips Ambilight Plus heeft deze tv werkelijk alles wat je kunt wensen. Voor een pittige prijs, dat wel, maar topkwaliteit mag iets kosten. Overigens ligt de marktprijs een stuk onder de adviesprijs, en moet je bedenken dat je hiervoor niet alleen een topkwaliteit televisie, maar ook een bovengemiddeld goede soundbar aanschaft.

Uitstekend Maart 2023

Philips 65OLED937

Philips 65OLED937 in een oogopslag
Afmetingen
&
Gewicht
Met voet:
144,4 x 92,9 x 26,8 cm, 40,4 kg

Zonder voet:
144,4 x 83,1 x 4,7 cm, 32,3 kg
Beeldscherm 65 inch (165 cm) W-OLED
4K UHD (3840x2160 pixels)
120 Hz
Geluid Luidsprekers:
2x 10W + 1x 5 W + 4x 12,5W + 1x 20W

Standaarden:
Dolby Atmos, Dolby Digital (Plus), True HD
DTS (HD)
HDR HDR10, HDR10+ Adaptive, HLG, Dolby Vision
Aansluitingen 2x HDMI 2.0, 2x HDMI 2.1 (48 Gbps), ALLM, eARC/ARC, VRR, 2K120, 4K120
3x USB
Optisch digitaal uit
Subwoofer pre-out
3,5 mm hoofdtelefoon
Ethernet
WiFi
Bluetooth
Gaming features 120 Hz
HDMI VRR
ALLM
2K120, 4K120 HFR
AMD FreeSync
Nvidia G-sync
Smart TV Android TV 11

MediaTek MT5895
Quad-core Cortex-A72
Mali-G52
3 GB RAM
Tuners 1x DVB-T/T2/C, 1x DVB-S/S2, 1x CI+ 1.4
Energieverbruik SDR: 112 W (G)
HDR: 108 W (G)
Testresultaten Piekhelderheid
2% venster:
SDR 425 nits
HDR 978 nits

10% venster:
SDR 422 nits
HDR 843 nits

100% venster:
SDR 193 nits
HDR 203 nits

Contrast: oneindig

SDR-metingen:
Kleurtemperatuur: 6434 K
Gamma: 2,19
Grijsschaal (dE2000): 0,78
Kleurafwijking (dE2000): 0,97

HDR-metingen:
Grijsschaal (dEICTCP): 3,1
P3-dekking: 97,4%
Adviesprijs € 3499
Koop

Bol.com

Coolblue