Review   |   Laptops

Acer Swift Go 14 AMD review: goedkoper en (nog) beter

De Acer Swift Go 14 met AMD-techniek ziet er net zo uit als het model met Intel processor, maar verschilt in de praktijk op belangrijke details.
De Acer Swift Go 14 met AMD-techniek ziet er net zo uit als het model met Intel processor, maar verschilt in de praktijk op belangrijke details.

De Acer Swift Go 14 kwam enige tijd geleden uitgebreid aan bod in een review. Deze compacte laptop onderscheidt zich door de mogelijkheid hem aan te schaffen met een - voor zijn formaat - bovengemiddeld krachtige processor. Bij de versie die we al testten was dat er een van Intel, maar Acer levert ook een variant met techniek van AMD. Deze prozaïsch Swift Go 14 AMD genaamde uitvoering is 100 euro goedkoper en heeft twee keer zoveel opslagruimte. Dat klinkt al interessant, maar na onze test blijkt deze kleine met Ryzen-processor nog meer voordelen te bieden.

Lees ook onze review van de Acer Swift Go 14 met Intel processor.

Acer Swift Go 14 AMD: hetzelfde behalve de stickers?

We gaan in deze review de Acer Swift Go 14 AMD niet net zo uitvoerig bespreken als het model met Intel-techniek, om de eenvoudige reden dat de twee ontzettend op elkaar lijken. Als je de stickers zou weghalen die naast het touchpad zitten, zou je ze zelfs op het eerste gezicht niet uit elkaar kunnen houden. De basis is gewoon hetzelfde: lichtmetaal, zilverkleurig, een 14-inch oled-beeldscherm, een flink, soepel werkend en superglad touchpad en een prettig toetsenbord. Ook de qhd-webcam is hetzelfde, evenals de stereo luidsprekers. Het blijft een onderscheidend design, dat wat dikker oogt dan het eigenlijk is. Het gewicht is met 1,3 kilo aangenaam laag. 

Acer Swift Go 14 AMD

De aansluitingen ogen eveneens hetzelfde. Qua plaatsing en vorm zijn ze dat ook. Twee keer usb-c, twee keer usb-a, een 3,5 mm audiojack, een microsd-geheugenkaartlezer en een hdmi-aansluiting voor een extern beeldscherm. Toch is er hier een verschil. Bij de Swift Go 14 met Intel processor konden de usb-c poorten ook overweg met Thunderbolt 4; bij die met AMD is dat niet het geval. De usb-c aansluitingen op dit model kunnen wel 10 Gbit/s dataverkeer verwerken, evenals een displayport-videosignaal aanleveren. Ook zijn ze geschikt om de laptop op te laden. Maar een externe grafische kaart of razendsnelle Thunderbolt-opslag kan je er niet op aansluiten.

Een laatste klein verschil is de meegeleverde lader: bij de Intel-variant zit een 100 watt-adapter, bij de AMD Swift Go 14 is dat een 65 watt lader. De reden daarvoor is dat de Intel Core H-serie processor een stuk meer verbruikt dan de AMD Ryzen 7 U-serie processor.

Ten slotte biedt ook de Swift Go 14 AMD draadloze netwerkverbindingen met WiFi 6E en Bluetooth 5.2. 

Acer Swift Go 14 AMD vs Swift Go 14 Intel: de eerste echte verschillen

Opmerkelijk genoeg zien we de eerste verschillen bij de testresultaten bij een onderdeel dat hetzelfde is in beide laptops. De gebruikte opslag is namelijk in beide uitvoeringen een Micron 2450 ssd. Toch presteert deze duidelijk beter in de laptop met Intel, ondanks dat daarin een half zo groot exemplaar zit. Doorgaans presteren grotere ssd's juist iets beter, om technische redenen waar we je hier niet mee lastigvallen. Het verschil is niet enorm: je zal het in de praktijk vermoedelijk niet merken. Toch zijn de doorvoersnelheid (en PCMark10 storage score) duidelijk hoger bij de Intel-laptop. Heel verrassend is dat niet; onze anecdotische maar uitgebreide ervaring is dat Intel wat beter is dan AMD in het optimaliseren van de opslagaansturing. 

Acer Swift Go 14 AMD

Het tweede verschil is kleiner en betreft het beeldscherm: de afstelling is vergelijkbaar, maar net iets beter op de Intel-laptop. Wederom geen verschil dat je in de praktijk gaat merken. Net als bij de Acer Swift Go 14 met Intel cpu is het jammer dat Acer geen sRGB-profiel beschikbaar heeft. Daardoor zien kleuren er standaard oververzadigd uit op het verder bloedmooie, contrast- en kleurrijke oled-beeldscherm. Het maakt de Swift Go 14 AMD net zo min als de eerder besproken Intel-variant een aanrader voor beeldbewerking, tenzij je aan het kalibreren slaat.

Opmerkelijk is dat hoewel de AMD laptop exact hetzelfde beeldscherm heeft als de Intel-versie, de maximale helderheid een stukje lager ligt. Waarom dat zo is, is ons niet duidelijk. Alleen bij rechtstreeks invallend licht zal je het echt merken, maar zeker de hdr-impact van de Swift Go 14 met Intel lijkt net iets overtuigender.

Testresultaten

De testresultaten qua prestaties zijn verrassend. Doorgaans doen AMD processors het wat beter qua ruwe prestaties, zeker voor zogeheten multithreaded toepassingen. Intel presteert dan juist weer wat beter bij singlethreaded toepassingen en op het vlak van energieverbruik. Dat beeld is vaak nog wat gunstiger voor Intel bij laptops.

Acer Swift Go 14 AMD

De Acer Swift Go 14 AMD laat goed zien dat AMD een enorme inhaalslag heeft gemaakt op het gebied van laptopprocessors. De prestaties van de Ryzen 7 7840U op de adapter liggen dicht in de buurt van die van Intel, maar zijn wel hoger. Op de accu zijn ze iets lager, zij het niet zoveel dat je het zal merken (minder dan 10 procent). De werktijd op de accu is echter in alle tests beter op de Swift met... AMD! Die zagen we, heel eerlijk, niet aankomen.

Beide laptops zijn op dezelfde wijze getest, 'uit de doos, opladen, stekker eruit, testen'. In beide gevallen blijft de schermhelderheid overigens behoorlijk hoog. In de zwaarste (gaming) test is het verschil klein, maar toch een minuut of zeven in het voordeel van de Ryzen laptop. Ook in de Modern Office (kantoortoepassingen) en videoafspeel tests is het verschil niet enorm, maar de AMD Swift heeft wel overduidelijk een kleine voorsprong.

Hieronder staan alle testresultaten naast elkaar in een tabel, voor het eenvoudig vergelijken.

Acer Swift Go 14 AMD Intel
Cinebench R23
Adapter
MT: 12727
ST: 1773
MT: 11564
ST: 1779 
Cinebench R23
Accu
MT: 9120
ST: 845
MT: 9764
ST: 1082
PCMark10 score
Adapter
6805 6197
PCMark10 score
Accu
4249 3962
PCMark 10
Storage test
1851
294,17 MB/s
2124
340,01 MB/s
PCMark10 Accu
Modern Office
613 min. 580 min.
PCMark10 Accu
Video afspelen
634 min. 544 min.
PCMark10 Accu
Gaming
105 min. 98 min.

Nog wat extra grafische en AI-rekenkracht

Een aspect waar we het bij de Intel Swift niet over hadden, maar hier wel kort vermelden zijn de grafische prestaties. Die zijn namelijk een stuk beter bij de videokaart die in de AMD-processor zit. Je moet niet té veel verwachten, maar zeker wat oudere games kan je best aardig spelen op deze laptop. Bij moderne games moet je de grafische instellingen wel flink terugschroeven, maar het wordt niet zo'n diashow als bij de Intel-tegenhanger. Ook voor andere toepassingen waarbij een wat vlottere videokaart behulpzaam kan zijn, heeft de AMD Swift betere kaarten. 

Daarnaast is de Ryzen 7 ook voorzien van transistors die specifieke AI-rekentaken moeten versnellen, maar het voordeel in de praktijk daarvan kunnen we nog niet duiden.

Intel of AMD?

Intel heeft een zeer dominante marktpositie in de markt voor laptops. Die heeft het in de loop der jaren verdiend met zuinige, krachtige processors, die het ontegenzeggelijk beter deden dan die van de concurrent. Daarbij is 'Intel Inside' een hele sterke manier gebleken om vertrouwen bij kopers op te roepen. Het zorgt ervoor dat AMD een ongelijke strijd voert. Dat is zeker jammer nu het bedrijf processors maakt die zich niet alleen kunnen meten met die van de concurrent, maar deze ook overtreffen.

Acer Swift Go 14 AMD

Of je de Acer Swift Go 14 met Intel processor kiest of die met een AMD chip, is eigenlijk maar van één ding afhankelijk: hoeveel behoefte heb je aan Thunderbolt 4? De toepassingsmogelijkheden van deze aansluiting zijn niet enorm; in elk geval niet voor scenario's waarin deze heel veel beter is dan het alternatief van een goed uitgeruste usb-c poort. Wil je ooit een externe grafische kaart aansluiten op de Swift Go 14, dan is dat het soort situatie waarin Thunderbolt 4 een essentiële voorziening is. Veel andere realistische toepassingen zien we niet in dit geval. Zegt Thunderbolt je weinig, dan is de conclusie wat ons betreft helder.

Conclusie

De Acer Swift Go 14 AMD is goedkoper en voorzien van meer opslagruimte dan de tegenhanger met Intel H-serie processor. Dit model werkt bovendien langer op een acculading, presteert (iets) beter aan de adapter en heeft duidelijk meer grafische rekenkracht. Verder biedt het dezelfde fraaie lichtmetalen constructie, een prima toetsenbord, uitstekend touchpad en een prachtig, haarscherp en kleurrijk (zij het net iets minder helder) oled-scherm. Ook de (qhd) webcam en speakers zijn hetzelfde. Was de variant met Intel-processor al een aanrader, deze met AMD zouden we zelfs als een uitstekende keuze betitelen.

Dat geldt des te meer, omdat de Swift Go 14 AMD momenteel voor 999 euro te koop is; de 'officiële' prijs is 1099, wat ook weer wat lager is dan de 1149 euro die hij aanvankelijk kostte. Interessant voor wie toch per se Intel wil: de Swift Go 14 SFG-14-71-71GH is inmiddels 1149 euro, en momenteel voor 1099 euro te koop. Nog steeds 100 euro meer dan de AMD-variant, dus.

Lees ook onze review van de Acer Swift Go 14 met Intel processor.

Uitstekend Oktober 2023

Acer Swift Go 14 AMD (SFG14-42-R4RZ)

 

Acer Swift Go 14 (AMD) in een oogopslag
Getest model SFG14-42-R4RZ (NX.KLEEH.002)
Kleur Pure Silver
Materiaal Aluminium
Afmetingen 31,3 x 21,8 x 1,49 cm
Gewicht 1,33 g
Beeldscherm 14 inch (35,6 cm) OLED
2,8K (2880x1800 pixels)
100% DCI-P3
90 Hz
Audio Stereo speakers
Aansluitingen 2x USB-A 5 Gbit/s
2x USB-C 10 Gbit/s met DisplayPort
1x HDMI 
1x 3,5 mm combo jack
microSD-geheugenkaartsleuf
Accu 65 Wh
65W USB-C adapter meegeleverd
Toetsenbord Verlicht
Webcam QHD (2560x1440)
Draadloos WiFi 6E
Bluetooth 5.2
Processor AMD Ryzen  7 7840U
8 cores / 16 threads
3,5 - 5,1 GHz
Werkgeheugen 16 GB LPDDR5
Opslag 1 TB M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD
(getest met: Micron 2450)
Testresultaten Op adapter

Cinebench 23
12727 multi core
1773 single core

PCMark10
Score: 6805
Storage score: 1851
Storage bandwidth: 294,17 MB/s 

3DMark
Night Raid: 26.324
Port Royal: 902
Time Spy: 2776

Op accu

Cinebench 23
9120 multi core
845 single core

PCMark 10
Score: 4249
Gaming accuduur :  105 min.
Modern Office accuduur : 613 min.
Video playback accuduur: 634 min.

3DMark
Night Raid: 20.173
Port Royal: 913
Time Spy: 2855
Testresultaten
Beeldscherm

Helderheid en contrast:
Maximaal SDR  417 nits
Minimaal SDR 5 nits
Oneindig contrast
Uniformiteit: uitstekend

Kleurweergave en - afwijking:
sRGB-dekking 99,9%
DCI-P3-dekking 99,7%
AdobeRGB-dekking 96,0%

Native vs P3
Gem. kleurafwijking (dE2000): 2,01
Max. kleurafwijking (dE2000): 5,04
Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,47
Kleurtemperatuur 6055 K
Gamma 2,2

Native vs sRGB
Gem. kleurafwijking (dE2000): 3,76
Max. kleurafwijking (dE2000): 10,34
Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,47
Kleurtemperatuur 6066 K
Gamma 2,21

Adviesprijs € 1149
Koop