Review   |   Laptops

Acer Swift Go 14 (2023) review: lichtgewicht laptop met extra power onder de motorkap

De Acer Swift Go 14 is een lichtgewicht laptop, die zich onderscheidt met zijn design en een (in de geteste versie) bovengemiddeld snelle processor.
De Acer Swift Go 14 is een lichtgewicht laptop, die zich onderscheidt met zijn design en een (in de geteste versie) bovengemiddeld snelle processor.

Een luxe aluminium behuizing, een oled-beeldscherm met hoge resolutie én beeldsnelheid, een riante selectie aansluitingen en de nieuwste generatie Intel Core processor in een opvallend krachtige uitvoering. Dit alles met een prettig laag gewicht en een volgens velen ideaal 14-inch formaat: de eerder al aangekondigde Acer Swift Go 14 heeft op papier veel om je als koper te verleiden. Bevalt deze laptop ook in de praktijk? Dat zochten we voor je uit.

Lees ook onze review van de Acer Swift Go 14 met AMD, een zeer interessant alternatief.

Acer Swift Go 14: hoekige lichtgewicht

De Acer Swift Go 14 is door ons getest in de SFG14-71-77QS uitvoering. Die komt uiteindelijk niet in Nederland op de markt. De variant die hier wel te koop zal zijn, is echter nagenoeg identiek. Dat is de SFG14-71-71GH. Voor zover we kunnen zien, is alleen de hoeveelheid opslagruimte anders: 512 GB in plaats van 1 TB. Verderop in deze review kan je meer lezen over de verschillende Swift Go 14 uitvoeringen.

Qua design is de geteste versie identiek aan de variant die in Nederland te koop zal zijn. Dat design is best opmerkelijk, want de Swift Go 14 is een lichtgewicht laptop die er net even anders uitziet. Waar veel zogeheten ultraportable laptops een wigvorm hebben die de geringe dikte benadrukt, lijkt de Swift Go 14 wat dikker en hoekiger. Toch is hij maar 1,5 cm dik, wat ook een vereiste is om het Intel Evo label te dragen. Ook weegt hij maar 1317 gram, wat bescheiden te noemen is. Reden voor het gekozen design is ongetwijfeld de gebruikte processor, die voor een laptop van dit formaat en gewicht bovengemiddeld krachtig is.

Hierdoor oogt deze 14-inch laptop misschien wat minder elegant dan sommige tegenhangers. Toch heeft Acer er een fraaie verschijning van gemaakt. Tegenwoordig zijn aluminium laptops vrij gebruikelijk, waardoor de Swift Go 14 misschien wat minder eruit springt. Het design is meer 'MacBook Pro' dan 'MacBook Air', met afgeronde hoeken aan de voorkant en een hoekige overgang naar de zijkanten. Een schuin randje aan de voorzijde en een wat zichtbaardere schuin aflopende rand achterop het chassis verraden de hand van de designer - anders zou het een wel heel vierkante verschijning zijn.

Het scherm van de Acer Swift Go 14 (2023) tilt de onderzijde een beetje omhoog.Het chassis is opmerkelijk stijf, het tordeert vrijwel niet. De klep vertoont wat meer flex, wat eerder regel dan uitzondering is. Bij openen van de laptop tilt de onderrand van het scherm de laptop iets omhoog. Dat hebben we vaker gezien en heeft meerdere voordelen. De hoek van het toetsenbord is iets prettiger om op te typen; ook helpt de ruimte onder de laptop voor noodzakelijke koeling.

Aansluitingen: prima selectie voor deze klasse

Dankzij de te vaak achter Apple aanhobbelende fabrikanten leek het er even op dat laptops steeds minder aansluitingen zouden krijgen. Die trend lijkt gekeerd, getuige ook de Acer Swift Go 14. Deze laptop is voorzien van een prima selectie aansluitmogelijkheden, zeker voor een compacte lichtgewicht. 

Links treffen we twee keer usb-c met Thunderbolt 4, een volledige hdmi-aansluiting en een klassieke usb-a-poort die werkt op 5 gigabit. De usb-c poorten dienen ook als oplaadpoort, dus aan de (100 watt) lader ben je er eentje tijdelijk kwijt. Ook kan je er uiteraard via usb-c, een verloopkabel of docking station een beeldscherm  op aansluiten. Rechts zit nog een 5 gigabit usb-a-poort, plus een microsd-geheugenkaartsleuf en een 3,5 mm aansluiting. In de hoek is nog een aansluiting voor een Kensington-slot.

Daarmee biedt de Swift Go 14 ruimschoots voldoende connectiviteit. Je kunt desgewenst een usb-dongle (bijvoorbeeld voor Logitech Bolt) in een usb-a poort laten zitten en er alsnog een beschikbaar houden voor externe opslag of randapparatuur. Met zowel hdmi als displayport (via Thunderbolt 4) heb je ruimschoots mogelijkheden externe schermen aan te sluiten - ook in hoge resoluties en beeldsnelheden.

Voor de netwerkverbinding beschikt de laptop over WiFi 6E. Heb je een geschikte router, dan kan je daardoor gebruik maken van de momenteel nog weinig benutte 6GHz-frequentie. Dat zal zorgen voor stabielere, hogere doorvoersnelheden. Met oudere routers kan je uiteraard ook de 2,4 en 5 GHz-banden gebruiken. 

Toetsenbord en touchpad van de Acer Swift Go 14

Het touchpad van de Swift Go 14 is volgens Acer gemaakt van 'OceanGlass' - feitelijk plastic, herwonnen uit de vervuilde zeeën. Hergebruik van materialen kunnen we altijd waarderen. Zeker als het niet ten koste gaat van de kwaliteit, wat hier dan ook niet het geval is. Het touchpad voelt superglad aan - voldoende om er melding van te maken, want we kunnen ons geen recente echt ruwe touchpads herinneren. Dat was in vervlogen jaren nog wel eens anders. Je vingers vinden vlug hun weg over het touchpad, dat voldoende groot is. Nog groter had van ons best gemogen, en er is ook ruimte voor - maar zoals gezegd, het is voldoende. De gladde afwerking en uitstekende respons zijn belangrijker dan nog een centimetertje erbij.

Het toetsenbord is voorzien van verlichting en voelt prima aan. Er is voelbare feedback, de toetsen zijn groot genoeg en liggen ver genoeg uit elkaar. Je zal niet lang hoeven wennen om hier vlot op te typen. Wel heeft het toetsenbord een paar van onze pet peeves: de power-knop (met ingebouwde, uitstekend werkende vingerafdrukscanner) maakt er onderdeel van uit, en de cursortoetsen zijn deels op halve hoogte uitgevoerd.

Het eerste zorgt ervoor dat je de laptop onbedoeld in stand-by kan zetten als je de backspace- of delete-knop net mist (beide toetsen die zelfs de vaardigste typist nogal eens gebruikt). Het tweede is vooral vervelend als je de cursortoetsen gebruikt om bijvoorbeeld in Excel door cellen te navigeren, of door Word tussen tekstsegmenten. Dit soort cursorblokjes zijn gemeengoed, maar het zou fijn zijn als een fabrikant eens dapper genoeg was om een asymmetrisch toetsenbord te ontwerpen met volledige pijltjestoetsen. 

Zeer scherp OLED-beeldscherm...

Dat brengt ons op het meest onderscheidende zichtbare onderdeel van de Acer Swift Go 14: het beeldscherm. Acer gebruikt een oled-paneel met een 16:10-verhouding, afkomstig van Samsung. Het heeft niet alleen een zeer hoge resolutie (2880x1400 pixels, scherper dan een MacBook Air), maar ook een bovengemiddeld hoge beeldsnelheid van 90 Hz. Dat merk je direct bij het scrollen en bewegen van vensters. Het voelt een stuk soepeler dan op een standaard 60Hz-beeldscherm.

Acer Swift Go 14 (2023)

Hoge verversingsfrequenties zijn tot dusver vooral voorbehouden geweest aan gaming monitoren en laptops, maar we pleiten niet voor niets al lange tijd voor een bredere inzet. Ook als je alleen maar aan het doomscrollen bent, voelt het gewoon fijner. Zoals iedereen met een enigszins moderne smartphone kan beamen. Heel goed dus dat Acer hier gaat voor de snellere versie van het paneel. Er zijn ook 120Hz-varianten, maar dat zou de prijs ongetwijfeld verder opdrijven. Voor nu is 90Hz een prima compromis.

Beeldschaling op de Acer Swift Go 14: wat werkt het beste?

De hoge resolutie van de Swift Go 14 komt wel met een nadeel, en dat heet Windows. Hoewel Window 11 beter is in beeldschaling dan alle voorgangers, is het niet perfect. Oudere delen van het besturingssysteem zien er soms raar uit wanneer je pixels gaat combineren om alles wat groter weer te geven. Ook zijn er nog altijd toepassingen die niet fraai schalen. Acer levert de Swift Go 14 uit de doos ingesteld op 200% schaling. Dat is verdedigbaar, want dan worden netjes 4 pixels per getoond beeldpunt gebruikt. Dat voorkomt pixelfoutjes op contrastrijke overgangen. Het nadeel is dat je effectief maar 1440x900 pixels overhoudt. Dat was lang, lang geleden de standaard, maar is wel een hele klap minder dan full hd. Je gaat er tegenaan lopen dat dialoogvensters wel heel veel plek innemen.

We zouden dan ook adviseren om de schaling op 150% te zetten (effectief 1920x1200) of 125% (effectief 2304x1440) als je ogen nog geen leesbrilsignalen afgeven. Dan heb je een stuk meer werkruimte. De pixels van het scherm zijn klein genoeg, dat je pixelfoutjes door niet perfect uitlijnende schaling amper merkt.

In het dagelijks gebruik is het beeldscherm van de Swift Go 14 uitstekend. De oled-techniek zorgt voor een uitstekend contrast, maar het gebruikte paneel is ook in staat tot een zeer hoge helderheid. Gebruik in vol zonlicht is misschien wat te veel gevraagd, maar verder kan je overal wel uit de voeten met het scherm. Dat is merkbaar anders (en veel beter) dan bij de meeste andere laptops, die een veel lagere helderheid halen.

Acer Swift Go 14 (2023)

Ook bij het bekijken van hdr films en video's valt op hoe goed het beeldscherm van de Acer Swift Go 14 is. Het is werkelijk een genot om naar te kijken. Kenners zien vermoedelijk dat kleuren wel erg verzadigd zijn, maar de meeste gebruikers zullen die kleurenrijkdom allicht juist waarderen. Het zorgt er wel voor dat je niet zomaar aan het fotobewerken moet slaan op deze laptop - een beeld dat onze tests bevestigen.

... met goede kalibratie (maar geen kleurprofielen)

Blijkens onze testresultaten blijkt namelijk dat het scherm afgesteld lijkt voor de P3 kleurruimte. Die is beduidend groter dan sRGB, maar de meeste software is gemaakt voor sRGB. Browsers, bijvoorbeeld. Ga je foto's bewerken voor publicatie online, dan zullen ze er op een minder fraai beeldscherm mogelijk niet zo als bedoeld uitzien. Om die reden is het bij sommige laptops mogelijk een kleurprofiel in te stellen - maar dat is niet zo bij de Acer Swift Go 14.

Dat is zichtbaar in de schermtests. Voor weergave van P3-beelden is de kalibratie heel aardig, zij het niet van professioneel niveau. De gemiddelde kleurafwijking is in elk geval laag, en de uitschieters van individuele kleurmetingen vallen mee. Ook grijstinten zijn mooi neutraal, zonder sterk kleurzweem - ondanks een witpunt dat iets te warm is. Leggen we het scherm langs de sRGB-meetlat, dan is het resultaat minder fraai. De kleuren zijn simpelweg veel te verzadigd, wat ons subjectieve beeld bevestigt. Acer zou er goed aan doen dit op te lossen met voorgeïnstalleerde kleurprofielen, zodat je kan kiezen op basis van je gebruiksdoel.

De uniformiteit is uitstekend, en ook de helderheid is van topniveau. We meten meer dan 500 nits bij een relatief groot testvenster, en de minimale helderheid is met 22 nits ook aangenaam laag. Met andere woorden, je kan ook prima 's avonds in bed nog surfen, zonder een overdosis licht voor je kiezen te krijgen.

Hoewel de Swift Go 14 uitdrukkelijk geen gaming laptop is, hebben we wel de responstijd getest. Al is het maar om de beloofde 90 Hz beeldsnelheid te verifiëren. Die wordt inderdaad netjes behaald, de meeste pixeltransities zijn ruimschoots onder de 1 milliseconde. Een aantal metingen op de heatmap lijkt beduidend langer. De reden daarvoor is, dat het paneel - kenmerkend voor oled - de helderheid continu licht aanpast. Dat gebeurt om de kwetsbare oled-pixels te beschermen. Het heeft ook tot gevolg dat een kleine minderheid van gebruikers een hinderlijk knippereffect waarneemt. Wij kunnen dat niet uit eigen waarneming bevestigen, maar vermelden het wel. Wie eerder slechte ervaringen had met oled, moet rekening houden met dit potentiële nadeel. 

Geluid en webcam

De ingebouwde speakers van de Swift Go 14 produceren een behoorlijk volume, zonder te vervormen. Hoge tonen en stemmen worden uitstekend weergegeven. Waar de speakers het, enigszins voorspelbaar, laten afweten is bij de laagweergave. Van echte bas is hoegenaamd geen sprake. Het zorgt ervoor dat je prima een doorsnee tv-serie kunt kijken, maar ga je zitten voor iets met meer actie of special effects, dan doe je er goed aan om een externe luidspreker of hoofdtelefoon erbij te pakken. Anders blijft het geluid toch wel erg achter bij dat mooie beeld.

Voor videobellen zijn de speakers meer dan afdoende. De webcam is bovengemiddeld bemeten qua sensor: Acer benadrukt de qhd-resolutie (2560x1440 pixels), beduidend meer dan de full hd-resolutie die nog altijd niet standaard is op laptop webcams. Bij goed camerabeeld komt meer kijken dan veel beeldpunten, en de Swift Go 14 weet dan ook maar deels te overtuigen op dit vlak. Bij veel omgevingslicht is het beeld scherp, maar toch vrij ruizig. Denkelijk doordat de sensor niet alleen veel pixels telt, maar ook erg klein is. Bij weinig licht neemt die ruizigheid fors toe en zien we blokvorming als inadequate maatregel om de ruis te verminderen. We zouden de webcam beoordelen als beter dan gemiddeld - maar gezien de gemiddelde kwaliteit van webcams op laptops moet je alsnog geen wonderen verwachten. 

Aardig is dat de camera een paar softwaretrucs ondersteunt als 'volgen van het onderwerp', waarbij hij digitaal inzoomt om je centraal in beeld te houden. De extra pixels helpen daarbij. Ook kan je de achtergrond vervagen en het net laten lijken alsof je in de camera kijkt, ook wanneer je dat niet doet. Deze 'oogcontact' feature werkt matigjes, het effect is net zo vaak onnatuurlijk, als dat het overtuigt. 

Wat we missen op de webcam is een hardwarematige manier om hem uit te schakelen. Er is geen fysiek schuifje voor de lens, en ook een knop om de elektrische verbinding te doorbreken lijkt afwezig.

Prestaties van de Acer Swift Go 14: het voordeel van een H-serie processor

We meldden het al: de Swift Go 14 heeft een bovengemiddeld snelle processor aan boord. Als Intel Evo laptop is geen verrassing wie de maker is. De gekozen serie is wel opmerkelijk, want ultradunne en -lichte laptops hebben meestal een U- of P-serie processor. Die kunnen respectievelijk 9 of 15, of 28 watt maximaal verbruiken. Het maximaal toegestane verbruik heeft directe invloed op de maximale prestaties. 

De Intel Core H-serie is doorgaans voorbehouden voor grotere laptops, bestemd voor gaming of 'creatieve toepassingen': videobewerking, 3D-modelleren en programmeren, bijvoorbeeld. In 14-inch laptops tref je deze serie niet vaak aan. In de door ons geteste SFG14-71-77QS zit, net als in de SFG14-71-71GH, een Intel Core i7-13700H processor. Die heeft zes P(erformance) rekenkernen voor veeleisende toepassingen, en acht E(fficiency) cores voor het verwerken van achtergrondtaken. In totaal kan hij hiermee 20 threads oftewel individuele programmataken afhandelen.

Daarmee is hij vergelijkbaar met de i7-1370P, maar waar die 28 watt (met een piek tot maximaal 64 watt) mag verbruiken, mag de 13700H 45 watt verstoken, met een piek tot 115 watt. Het prestatiepotentieel ligt dus veel hoger. De vergelijking met de i7-1355U, die bijvoorbeeld in de recent besproken Asus Zenbook S 13 zit, valt nog meer uit in het voordeel van de Swift Go 14. De 1355U heeft maar twee P cores en kan daardoor veel minder threads afhandelen.

In onze testresultaten is dat verschil zonder meer zichtbaar. De Cinebench R23 resultaten, een goede indicatie van pure rekenkracht, zijn bijna twee keer zo hoog voor de multithreaded test. Het maakt de Swift Go 14 een machine waarop je veel meer veeleisende toepassingen kan draaien. Ook werkend op de accu zijn de prestaties goed, al lever je wel duidelijk wat in vergeleken met werkend op netspanning. Wanneer de laptop hard moet werken, wordt hij wel merkbaar warm en laten de ventilatoren zich ook horen. Dat geldt voor alle laptops, maar de Swift Go 14 is net wat warmer en luidruchtiger - de keerzijde van de krachtige processor.

Acer Swift Go 14 Cinebench R23 testresultaat op voedingsadapter Acer Swift Go 14 Cinebench R23 testresultaat op accu

Tegelijkertijd is de werktijd op een acculading, in elk geval voor minder veeleisende toepassingen, prima. Met de PCMark 10 Modern Office test houdt de Swift Go 14 het 9 uur en 40 minuten vol, bij de video test halen we 9 uur en 4 minuten. Alleen bij de gaming test valt de werktijd flink tegen: na 1 uur en 38 minuten moet de laptop terug aan de lader.

Weinig upgrade-mogelijkheden

De Acer Swift Go 14 is geen laptop waar je veel aan kunt aanpassen, nadat je hem hebt gekocht. Het werkgeheugen is op het moederbord gesoldeerd. Wat dat betreft is het maar goed dat Acer direct 16 gigabyte meelevert. Daarmee moet je voor de meeste toepassingen wel vooruit kunnen. Maar voor veeleisende toepassingen waarbij de krachtige processor echt tot zijn recht zou komen, zoals software development of virtualisatie, was de mogelijkheid om geheugen bij te prikken wel fijn geweest.

Het enige onderdeel dat je als gebruiker kunt vervangen (na het verwijderen van 9 torx-schroefjes en voorzichtig lostrekken van de bodemplaat) is de ssd. Deze pci-e gen 4 ssd is in de uitvoering voor Nederland 512 gigabyte groot. We kunnen ons voorstellen dat je op termijn meer ruimte wilt, dus dan is het prettig te weten dat vervangen mogelijk is. 

Voor wie is de Acer Swift Go 14?

Een Intel H-serie processor gaat doorgaans vergezeld van een aparte videokaart. Die zit niet in de Acer Swift Go 14: voor videorekenwerk ben je aangewezen op de in de processor geïntegreerde Iris Xe Graphics. En die zijn niet heel snel, om het vriendelijk te zeggen. Niet alleen niet in games, maar ook niet in andere toepassingen die een videokaart nuttig kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld video- en fotobewerkingsprogramma's. Renderen van video's of AI-berekeningen gaan een stuk sneller met een aparte gpu. 

Het zorgt ervoor dat de potentiële doelgroep van de Acer Swift Go 14 wat kleiner wordt. Wie een krachtige processor goed kan benutten, vaart ook vaak wel bij een stevige aparte videokaart. Dat is minder het geval voor softwareontwikkelaars en programmeurs. Ook voor cad/cam-toepassingen is de gpu pas sinds kort van toegevoegde waarde. En dan nog voor slechts een deel van de functies. Aan de andere kant varen dat soort toepassingen vaak wel bij veel werkgeheugen. De 16 GB van de Swift Go 14 is aardig ruim bemeten, maar uitbreiden naar meer kan niet (zie het kader hierboven).

Acer zelf positioneert de Swift Go 14 als ideale laptop voor jongeren ('Gen Z') en freelancers. Mensen die veel onderweg zijn en voor wie individualiteit en zelfexpressie belangrijk zijn. Voor wie het net even anders wil doen, zou je kunnen stellen. Dat is zeker iets waar deze laptop aan voldoet.

Andere uitvoeringen van de Acer Swift Go 14

Handig om te weten is dat Acer de Swift Go 14 in veel verschillende uitvoeringen gaat leveren. In de basis komen die overeen, met eenzelfde chassis, toetsenbord en touchpad. Verschillen zitten in het scherm en aansluitingen, de gebruikte processor en de hoeveelheid opslag en werkgeheugen.

Wie niet per se de hogere prestaties wil van de Core i7-13700H, maar juist een wat langere accuduur, bedient Acer met de Swift Go 14 in een andere uitvoering. Deze SFG14-71-71GS is voorzien van een energiezuinige Core i-1355U processor en een 1 TB ssd. Wel heeft dit model een beduidend kleinere 50Wh accu, waardoor de vraag is hoeveel langer hij het uithoudt dan het geteste model. Ook ligt de adviesprijs iets hoger, op 1299 euro.

Zeer interessant is ook de variant met AMD processor aan boord, de SFG14-42-R4RZ. Deze komt met hetzelfde oled-beeldscherm, evenveel werkgeheugen als de Intel-tegenhanger (16 GB) en 1 TB ssd. In plaats van Thunderbolt 4 heeft dit model twee snelle (10 Gbit/s) usb-c poorten met DisplayPort. De prijs is iets lager dan het model met Intel processor, 1149 euro. 

Ten slotte komt er ook een nog goedkopere versie met een iets langzamere AMD-chip, de SFG14-41-R3PT. Deze heeft wel 16 GB werkgeheugen, maar net als het Intel-model 512 GB ssd. In plaats van het oled-scherm heeft het een eenvoudiger full hd lcd-paneel. Ook is de webcam full hd in plaats van qhd-resolutie, en een bescheidener 50Wh accu. De adviesprijs van deze uitvoering wordt 999 euro.

Conclusie

Al bij al is de Acer Swift Go 14 een opmerkelijke laptop. De krachtige Core i7-13700H processor is (veel) sneller dan de P- en U-serie processors van veel lichtgewicht concurrenten. En dat in een laptop die qua gewicht of omvang maar weinig inlevert op die concurrenten. Hij is onmogelijk zwaar of dik te noemen, al lijkt hij misschien wat dikker dan hij daadwerkelijk is, door zijn onderscheidende hoekige ontwerp. 

Het prachtige oled-beeldscherm is een genot om mee te werken en nog meer om films en series op te kijken - geen veeleisende toepassingen, maar oh wat ziet het er mooi uit. De hoge beeldsnelheid is merkbaar prettig in het dagelijks gebruik. Dat geldt ook voor het uitstekende touchpad en in iets mindere mate voor het prima toetsenbord. 

De krachtige processor draagt bij aan de soepele gebruikservaring. Je zal niet snel tegen de beperkingen aanlopen bij doorsnee toepassingen, ook niet als je een verwoed multitasker bent. Werkend op de accu zakken de prestaties wel wat in, maar er blijft beduidend meer reserve dan bij een P- of U-serie chip.

Toch is het verschil in de praktijkervaring met laptops met een dergelijke basis minder groot dan je zou denken. Daar komt bij, dat voor toepassingen die baat hebben bij de extra rekenkracht, vaak ook andere zaken nodig zijn. Zoals (nog) meer werkgeheugen, een aparte en krachtiger grafische kaart, of een gekalibreerd beeldscherm met kleurprofielen. Dat zijn allemaal dingen die de Acer Swift Go 14 juist moet missen.

Het beeld dat onder de streep bij ons opkomt, is aan een GTI-uitvoering van een degelijke middenklasse auto. Zo'n wagen met een topsnelheid die beduidend hoger ligt dan bij de bezadigder uitvoeringen, maar die je in de praktijk misschien niet zo snel zal gebruiken. Dat laat onverlet, dat het een uitstekende laptop is, die we vanwege de prestaties, het topklasse beeldscherm en de zeer prettige gebruikservaring van harte aanraden.

Aanrader Juni 2023

Acer Swift Go 14 (SFG14-71-77QS/71GH)

Acer Swift Go 14 in een oogopslag
Getest model SFG14-71-77QS (NX.KF1EH.003)
Kleur Pure Silver
Materiaal Aluminium
Afmetingen 31,3 x 21,8 x 1,49 cm
Gewicht 1,32 g
Beeldscherm 14 inch (35,6 cm) OLED
2,8K (2880x1800 pixels)
100% DCI-P3
90 Hz

VESA DisplayHDR True Black 500
TÜV Rheinland Eyesafe
Audio Stereo speakers
Aansluitingen 2x USB-A 5 Gbit/s
2x USB-C met Thunderbolt 4
1x HDMI 
1x 3,5 mm combo jack
microSD-geheugenkaartsleuf
Accu 65 Wh
100W USB-C adapter meegeleverd
Toetsenbord Verlicht
Webcam QHD (2560x1440)
Draadloos WiFi 6E
Bluetooth 5.2
Processor Intel Core i7-13700H
14 cores, 20 threads (8 P-cores, 8 E-cores)
Tot 5 GHz, 24 MB cache
Werkgeheugen 16 GB LPDDR5
Opslag 1 TB M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD
(getest met: Micron 2450)
Testresultaten Op adapter

Cinebench 23
11564 multi core
1779 single core

PCMark10
Score: 6197
Storage score: 2124
Storage bandwidth: 340,01 MB/s 

Op accu

Cinebench 23
9764 multi core
1082 single core

PCMark 10
Score: 3962
Gaming accuduur :  98 min.
Modern Office accuduur : 580 min.
Video playback accuduur: 544 min.
Testresultaten
Beeldscherm

Helderheid en contrast:
Maximaal SDR  508 nits
Maximaal HDR 698 nits
Minimaal SDR 22 nits
Oneindig contrast
Uniformiteit: uitstekend

Kleurweergave en - afwijking:
sRGB-dekking 99,9%
DCI-P3-dekking 99,7%
AdobeRGB-dekking 96,0%

Native vs P3
Gem. kleurafwijking (dE2000): 1,8
Max. kleurafwijking (dE2000): 4,72
Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,61
Kleurtemperatuur 6176 K
Gamma 2,22

Native vs sRGB
Gem. kleurafwijking (dE2000): 3,59
Max. kleurafwijking (dE2000): 9,18
Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,57
Kleurtemperatuur 6173 K
Gamma 2,23

Responstijden (RGB10):
Gemiddeld 3,82 ms
Percentage < 11,11 ms: 76,67%
Beste: 0,7 ms
Slechtste: 12,5 ms

Adviesprijs € 1249
Koop Coolblue