Achtergrond   |   Laptops

Wat maakt een Swift? De verschillen tussen de Acer Swift versies uitgelegd

Wat maakt een Swift? De verschillen tussen de Acer Swift versies uitgelegd
Acer Swift beslaat tegenwoordig diverse laptops voor verschillende typen gebruikers en toepassingen. Ze hebben een hoge constructiekwaliteit en de nieuwste techniek als gemeenschappelijk kenmerk.

Laptopfabrikanten pakken het doorgaans anders aan dan automakers: naamgeving. In laptopland weet Acer zich doorgaans te onderscheiden als merk met een tamelijk helder assortiment qua namen. Dat is nog steeds zo, maar er is wel het een en ander veranderd. Zo zagen we al in recente productaankondigingen, en vernamen we ook in gesprek met de mensen achter de producten bij Acer in Den Bosch. De aanleiding waren de diverse nieuwe varianten van de Acer Swift. En passant kregen we ook nieuw inzicht in andere modellen en series van het merk. Met dit artikel proberen we zo een deel van het grote assortiment van deze fabrikant te verduidelijken, als hulp bij de keuze van een nieuwe laptop.

Acer Swift 14: de premium lijn

Om met Swift te beginnen: oorspronkelijk gebruikte Acer deze naam voor de modellen met een relatief laag gewicht. Sinds enige tijd heeft Acer deze aanduiding gereserveerd voor hun premium laptops. De modellen met luxere materialen en de nieuwste technologie. Daarbinnen onderscheidt het merk dan weer meerdere varianten. Dus niet uitsluitend meer gericht op een licht gewicht, maar met uiteenlopende kenmerken en gebruikers.

De eerste daarvan is de Acer Swift 14. Inderdaad, zonder nadere aanduiding. Deze staat in de traditie van de oorspronkelijke Swift 5: met een uit metaal gefreesd chassis en een luxe touchscreen is dit de Swift met de meest luxe uitstraling. Hij combineert een clamshell-ontwerp met een touchscreen, iets wat je niet heel vaak ziet. 

Dan de Swift Go, verkrijgbaar in 14- en 16-inch varianten. Deze modellen borduren voort op de Swift 3 van weleer. Ze zijn relatief gezien iets zwaarder, maar nog altijd licht van gewicht vergeleken met doorsnee laptops. Het extra gewicht zit hem in krachtige koeling. Die maakt het mogelijk deze modellen van bovengemiddeld snelle processors te voorzien. De Swift Go laptops onderscheiden zich met hun rekenkracht en werktijd op een acculading, aldus Acer. De 14-inch uitvoering is er met zowel Intel- als AMD-processors.

De Acer Swift Edge, alleen verkrijgbaar als 16-inch model, legt juist de nadruk op een extreem laag gewicht. Hoewel voorzien van een stevige AMD processor, is deze laptop met hoogwaardig oled-scherm bijzonder dun en licht. Die combinatie maakt hem momenteel vrij uniek in de markt.

Ten slotte is er de Acer Swift X. Deze laptops zijn voorzien van een aparte grafische kaart. Ze zijn daardoor (en de bijbehorende koeling) relatief wat zwaarder, en ontworpen om mobiele content creators aan te spreken met hoge prestaties onderweg.

Acer Swift 14

De Acer Swift 14 van 2023 is de geestelijk opvolger van de Swift 5. Licht van gewicht, uitgevoerd in luxe materialen en met een 16:10-verhouding touchscreen. De body van deze Swift is gefreesd uit één stuk geanodiseerd aluminium. Die relatief kostbare techniek levert een zeer solide, fraaie constructie op. Dit ondanks de geringe dikte van 1,49 cm. Hij is verkrijgbaar op één formaat, 14 inch, in de de kleuren Mist Green en Steam Blue. 

Het beeldscherm bedekt meer dan 92% van de oppervlakte van de laptop, en heeft dus een zeer  dunne rand. Toch heeft Acer een full hd camera in de bovenrand weten te verwerken. De behuizing zelf bevat een volwaardige hdmi- en usb-a-aansluiting, en twee Thunderbolt 4-poorten. Het gewicht is een bescheiden 1,2 kilo. Toch levert Acer de Swift niet met Intel U-serie processors, maar met de krachtiger (en meer warmte producerende) P- en H-modellen. Dat zegt iets over de effectiviteit van de koeling van de Swift. 

Acer Swift Edge

De Acer Swift Edge zou je kunnen zien als een alternatieve interpretatie van de Swift 5. Een soort 'wat als we een 16-inch versie zouden maken'-idee, dat Acer vervolgens gewoon heeft uitgevoerd. Het heeft een in veel opzichten bijzondere laptop opgeleverd. Die zal vooral mensen aanspreken die veel onderweg zijn, en toch een volwaardige werkomgeving nodig hebben. De combinatie van afmeting en dikte is bijna uniek: ondanks het 16 inch beeldscherm is deze laptop minder dan 1,3 cm dik. 

Acer levert de Swift Edge in zilver en zwart (een eerdere uitvoering was er ook in fraai lichtblauw). Hij is er uitsluitend op basis van een high-end AMD processor. Het beeldscherm is een zeer hoge resolutie oled-paneel, dat 120 beelden per seconde kan tonen. Dankzij het grote scherm past er ook een riant, full-size toetsenbord op.

Acer Swift Go

Als je naar de stamboom van de Acer Swift Go zou kijken, kom je beslist de Swift 3 tegen. Deze destijds veel verkochte laptops boden een combinatie van een fraai ontwerp, goede prestaties en een aantrekkelijke prijs. De Acer Swift Go is vergelijkbaar veelzijdig van inborst. Hij is er in een 14- en een 16-inch variant, met AMD en Intel als processor en bij die laatste kan je dan weer kiezen tussen extra hoge prestaties (met een H-serie Core processor) of een extra lange accuduur (met een U-serie cpu). 

Alle Swift Go modellen hebben gemeen, dat ze een wat vierkanter 16:10-verhouding beeldscherm hebben, beschikken over twee snelle usb-c aansluitingen (met Thunderbolt op de Intel-varianten), en leverbaar zijn met een qhd-webcam. Het uiterlijk is markant, met wat hoekiger lijnen, terwijl de dikte beperkt is tot een krappe 1,6 cm.

Acer Swift X

Veel rekenkracht onderweg, inclusief een aparte videokaart: dat is het motto van de Acer Swift X. Deze laptops zijn dan ook wat steviger dan je misschien verwacht bij de naam 'Swift', al valt de dikte met iets minder dan 1,8 cm nog best mee. Ook de Swift X boogt op 16:10-beeldschermen en is leverbaar met zowel Intel- als AMD-processors. De 16-inch Swift X met AMD processor zou je kunnen zien als een 'Edge met videokaart': dit model is leverbaar met een Nvidia GeForce RTX 4050 grafische kaart. Het heeft hetzelfde hoge resolutie oled-scherm, een full-size toetsenbord en een zeer lange werktijd op een acculading.

Bijzonder aan de Swift X is de mogelijkheid ze te laten werken met Nvidia Studio Drivers, voor hogere prestaties en meer stabiliteit in combinatie met professionele toepassingen voor 3D-ontwerp en cad/cam. Hiermee is deze lijn een toegankelijke optie voor wie de Acer ConceptD laptops nog te ruim bemeten (of te prijzig) zijn.

Acer Aspire als nieuw thuis voor Spin (en Vero)

De basislijn laptops van Acer zijn van oudsher de Acer Aspire modellen. Deze laptops zijn in de loop der jaren ook steeds luxer geworden. Diverse dunne, lichte modellen die voorheen als Swift in het assortiment zaten, zijn dan ook nu onder de Aspire-naam terug te vinden.

Zo is de Swift 1 doorontwikkeld in de Aspire 3-lijn. Veel van de kenmerken van deze destijds populaire, lichte laptop zijn hierin terug te vinden: een slank ontwerp, degelijke constructie en goede basisprestaties. Daarmee moet deze serie goed aansluiten op de vereisten van scholieren. Op vergelijkbare manier is de instap Swift-lijn te herkennen in de nieuwe Aspire 5 midrange laptops.

Een andere, voorheen aparte lijn die nu is ondergebracht in Aspire is de Spin. Dit was altijd de aanduiding voor 2-in-1 laptops met een 360-graden rondklappen beeldscherm. Dat blijft zo, maar deze zijn sinds kort dus te vinden als Aspire Spin. Ook de duurzame Vero-modellen (waarvan we er eerder een vAcer Aspire Vero review: deze laptop is duurzamer, maar is het ook een goede laptop?) zijn te vinden onder de Aspire-lijn.

Acer Aspire en Acer Swift: overzichtelijke basis

Met Aspire en Swift wil Acer een overzichtelijker basis voor het assortiment bieden dan met de oude indeling in Aspire, Swift, Spin en Switch. Bij Aspire vind je een grote, toegankelijk geprijsde selectie aan modellen in diverse maten, tot 17 inch. Naar wens ook als 2-in-1 convertible (Spin), of in een uitvoering waarbij duurzaamheid centraal staat (Vero). De hierboven uitgelichte Acer Swift laptops bieden diverse opties in 14 en 16 inch voor wie een premium laptop zoekt, met luxere materialen en (nog) meer rekenkracht.

Dit overzicht richtte zich op de maintream consumentenlaptops van Acer. Voor de volledigheid vermelden we nog even de lijnen voor specifieke doelgroepen en toepassingen: Nitro en Predator voor gaming, ConceptD voor creatieve toepassingen, Enduro voor outdoor en uitdagende omstandigheden, en ten slotte TravelMate en Extensa voor zakelijke gebruikers.