Achtergrond   |   Evenementen

ASUS booth tour: al het belangrijkste nieuws van ASUS op Computex 2025

ASUS booth tour: al het belangrijkste nieuws van ASUS op Computex 2025
Op het ROG gedeelte van de enorme stand van ASUS op Computex 2025 kon je onder meer deze demo-opstelling van ROG Nebula laptopschermen bewonderen.

ASUS is sinds eind 2024 's werelds vijfde verkoper van pc's, laptops en servers, en op de jaarlijkse Computex beurs in Taiwan kan je niet om het bedrijf heen. We berichtten al over een paar introducties, waaronder het nieuwe ROG Falcata toetsenbord en de ROG Strix Ace esports monitor, maar hier lees je alles over de vele andere nieuwe producten van het merk.

Moederborden en videokaarten: uitbreiding van BTF

Ooit begon het allemaal met moederborden bij ASUS en het bedrijf verloochent zijn afkomst niet. Ook deze Computex toont het weer een hoop nieuwe modellen. Daarbij ligt de nadruk op exemplaren voor AMD, en daarnaast is er veel aandacht voor het BTF-concept dat ASUS enige jaren geleden introduceerde

BTF is inmiddels het conceptstadium wel voorbij, het is een groeiend ecosysteem van behuizingen, moederborden en videokaarten. Centraal staat nog steeds de gedachte van een zo clean mogelijke build. Lees: zo min mogelijk zichtbare kabels en aansluitingen, die dan ook naar de achterkant van het moederbord zijn verplaatst. 

ASUS had al aparte BTF videokaarten, maar die werkten alleen op BTF moederborden. Om kopers meer flexibiliteit en upgrade-mogelijkheden te geven, introduceert het nu videokaarten met zowel een klassieke kabelconnector op de printplaat voor de noodzakelijke additionele voeding, als een afneembare adapter voor BTF-moederborden. Die ligt in het verlengde van de PCI-Express aansluiting. 

De ROG Astral GeForce RTX 5090 32GB DDR7 BTF Edition en de TUF Gaming GeForce RTX 5070 Ti BTF White Edition kan je dus op twee manieren van voeding voorzien. Vooralsnog is het of-of, maar ASUS laat doorschemeren te kijken naar scenario's waarin je tóch beide opties gebruikt en met de extra voedingstoevoer bijvoorbeeld een stabielere overklok kan realiseren. 

Het is geen geheim dat in de markt voor zelfbouw desktop pc's AMD momenteel aan kop ligt, in elk geval op processorgebied. En de RX 9070 kaarten zijn een interessant geprijsd alternatief gebleken voor de RTX 5070 (Ti) modellen van Nvidia. Naast Intel en Nvidia brengt ASUS BTF nu dan ook naar AMD, zowel voor moederborden als videokaarten. ASUS toonde de ROG Crosshair X870E Hero en de TUF Gaming B850-BTF WiFi W voor socket AM5, en had ook de TUF Gaming Radeon RX 9070 XT BTF White OC Edition staan als voorbeeld van een BTF videokaart op AMD-basis. Overigens nog niet met de GC-HWPR adapter, voor zover we konden zien.

Systemen en laptops: gaming desktop met mobiele processor

Heel veel nieuwe laptops waren er niet op Computex, maar wel een paar updates van bestaande modellen. Daarover zo direct meer, want het opvallendste nieuwe systeem van ASUS gebruikt een laptopprocessor, maar is bedoeld voor het (gaming) bureau.

De TUF Gaming T500 is een zeer compact systeempje met een RTX 5060 videokaart, maar een mobiele Intel Core i7-13620H processor - en so-dimm geheugenmodules. Een woordvoerder van ASUS vertelde ons dat deze chip relatief goedkoop is, maar als hij niet gebonden is aan de beperkingen qua warmteontwikkeling en stroomverbruik van een laptop, zeer competitief is met desktopprocessors. Hij heeft dan ook een TDP van 90 watt (in plaats van 45 watt) en bijbehorende koeling. Naast de i7 moet er ook een i5-variant komen, die nog goedkoper moet worden. We vernamen prijzen van respectievelijk 1099 en 1299 euro - al is het afwachten wat het voor de Benelux wordt.

De T500 is een opmerkelijk concept, want de processor upgraden kan gewoon niet. De videokaart wel, al zal je uiteraard gebonden zijn aan de beperkingen qua formaat van de behuizing, en het vermogen van de meegeleverde voeding. Het lijkt daarmee vooral een 'my first desktop' systeem te zijn voor wie de wondere wereld van pc gaming wil ontdekken, zonder meteen een lening bij de bank te moeten afsluiten. 

ASUS TUF Gaming laptops: updates en een nieuwe 18-incher

Ook de andere nieuwe systemen van ASUS varen onder de TUF-vlag. De eerder door ons geteste TUF Gaming A14, een compacte gaming laptop die veel gelijkenissen vertoont met de ROG Zephyrus G14, maar een stuk minder prijzig is, krijgt een upgrade met RTX 50-serie. Hij wordt leverbaar met een RTX 5060 Laptop GPU. 

De TUF Gaming A16 is een maatje groter en heeft een AMD Ryzen 9 8940HX processor - en in de nieuwste uitvoering een RTX 5070 Laptop GPU. Die is er overigens ook voor de Intel-tegenhanger, die TUF Gaming F16 heet en eenCore Ultra 9 275HX aan boord heeft. 

ASUS TUF Gaming A18 (FA808)

Dan is er nog de gloednieuwe TUF Gaming A18 met, jawel een 18-inch beeldscherm, een AMD Ryzen 7 260 processor en een GeForce RTX 5070 Laptop GPU. 

Docks: Thunderbolt 5 voor externe videokaarten, en een nieuwe voor ROG Ally X

ASUS introduceerde eerder al de XG Mobile GPU, een zeer compact, 1 kilo licht kastje met ingebouwde videokaart, voeding en tal van aansluitingen. Die is leverbaar met een RTX 5090 Laptop GPU of een RTX 5070 Ti Laptop GPU, en bedoeld om apparaten als de ROG Flow 13 gaming tablet van extra grafische rekenkracht te voorzien. ASUS meldde en passant overigens dat het de mogelijkheid onderzoekt om tot vier van deze externe videokaarten aan te sluiten voor AI-toepassingen, maar dat is nu nog niet mogelijk.

De XG Mobile GPU maakt verbinding via Thunderbolt 5, en dat geldt ook voor de nieuwe ROG XG Station 3. Dit is een externe dock voor desktopgebruik, waarop je een volwaardige videokaart kan plaatsen en zo een laptop van een nog veel grotere grafische boost kan voorzien. Het is een fikse unit, waar je zelf nog een small form factor voeding in moet steken. Via Thunderbolt 5 is 80 gigabit per seconde beschikbaar en volgens ASUS moet de ROG XG Station 3 de prestaties van een in een desktop ingebouwde identieke videokaart benaderen. De dock kan ook overweg met BTF videokaarten, waarmee hij er extra strak uitziet: er zijn dan immers geen kabels die over de kaart naar de voedingaansluiting lopen.

Voor ROG Ally X eigenaren introduceert ASUS een nieuw dock. In tegenstelling tot veel bestaande exemplaren van derde fabrikanten heeft het geen sleuf waar je de console in plaatst. In plaats daarvan klap je een transparant deksel op, waar de Ally X tegenaan kan leunen. Hierdoor is het in ingeklapte vorm lekker compact en dus eenvoudiger mee te nemen. Het dock heeft zeven externe aansluitingen, waaronder HDMI 2.1, ethernet en audio. Tegelijk introduceert ASUS een stevige usb-c lader, de ROG 100W Gaming Charger Dock. Dit gevat naast de usb-c output nog de nodige extra usb-poorten om gelijktijdig andere apparaten te laden.

ASUS en ROG gaming monitoren nieuws van Computex 2025

ASUS doet vaak op Gamescom nieuwe monitoren uit de doeken, maar op Computex toonde het dit jaar ook de nodige nieuwe modellen. Naast de al beschreven ROG Strix Ace XG248QSG toonde het ook een 32-inch oled model met glossy scherm. Deze ROG Strix OLED XG32UCWG is bestemd voor gamers die het hoogste contrast wensen. Het w-oled paneel blijft (in tegenstelling tot qd-oled) ook bij invallend licht zwart. De glossy afwerking zorgt voor een intens diep contrast - en je ziet elke lichtbron weerspiegelen. Alleen voor wie in het duister gamet, en/of het omgevingslicht volledig onder controle heeft.

Praktischer is de ROG Swift OLED PG32UCDMR - inderdaad, één letter verschil van de inmiddels fameuze PG32UCDM. Deze refresh (door ASUS bescheiden 'The Chosen One' genoemd) is voorzien van DisplayPort 2.1 en de Neo Promixity sensor die ASUS introduceerde in de PG27UCDM en XG27UCDMG. Het niet-glossy scherm ondersteunt ook Dolby Vision. Afgezien hiervan zijn de specificaties vergelijkbaar met de voorganger, dus 4K ultra hd op een qd-oled paneel dat 240 beelden per seconde kan tonen. 

Wie wel van snelheid houdt, maar geen hoofdprijs wil betalen voor een 'Super TN' paneel wordt door ASUS bediend met de ROG Strix XG27AQDPG. Dit is gebaseerd op een 500 Hz qd-oled paneel en DisplayHDR True Black 500 gecertificeerd. Dat laatste is vermeldenswaard, tot dusver zijn de meeste oled gaming monitoren True Black 400. Ook hier is de Neo Proximity Sensor ingebouwd.

ROG Strix OLED XG27AQDPG 500Hz QD-OLED

Ultrawide gaming monitor met met Google TV

Een laatste nieuwe oled-scherm is de ROG Strix OLED XG34WCDMTG. Ja, de letterbrei wordt er niet duidelijker op bij de monitoren van dit merk, iets waar we deze beurs wel een paar gesprekken over hebben gevoerd. Wie zich onze PG34WCDM review nog kan herinneren (lees 'm hier) weet dat het vorige 34-inch model van ROG gebruik maakte van een w-oled paneel met 800R kromming. Dit is echter een qd-oled monitor, zij het met dezelfde 240Hz-verversingsfrequentie.

Dat is niet het interessantste aan dit scherm, want ASUS heeft hier een volledige Google TV in ingebouwd op basis van Android 14. Dat is nieuwer dan er in veel televisies met Google TV zit, overigens. ASUS gebruikt hiervoor twee scaler chips, tussen welke je naadloos kan schakelen. Afhankelijk van de gebruikte ingang kan je de Google TV smart tv-omgeving gebruiken, of de bekende ASUS monitor interface. Voor het eerste is ook een afstandsbediening meegeleverd. 

De XG34WCDMTG heeft ingebouwde speakers met Dolby Atmos, en kan ook Dolby Vision weergeven. Voor de netwerkverbinding om video te streamen is WiFi 6 ingebouwd. Het scherm moet in  het derde kwartaal van 2025 te koop zijn, voor rond de 1000 euro, zo vernamen we.

Het is overigens niet de eerste Google TV monitor van ASUS. Het introduceerde op CES ook de ZenScreen Smart MS32UC, die ook op Computex te zien was. Dit is echter een 32-inch 4K ultra hd monitor op basis van ips-techniek, zonder de hoge beeldsnelheid van de hierboven beschreven ultrawide. Wel zit er een kekke speakerbalk met Harman Kardon logo op de voorzijde. Hierboven kan je 'm bewonderen.

Gear voor esporters: ROG Harpe II Ace...

Onder de naam Ace werkt ASUS alweer de nodige jaren aan steeds lichtere, kleinere gaming muizen voor esporters. De ROG Harpe II Ace is het nieuwste topmodel, dat slechts 48 gram weegt. Desondanks gaat het hier om een draadloze muis met ROG SpeedNova 8K verbinding en een 42.000 dpi ROG AimPoint optische sensor. De optische schakelaars moeten 100 miljoen kliks kunnen doorstaan. ASUS ontwikkelde de Harpe II Ace in samenwerking met Valorant speler Demon1, die meldt dat de vorm 'optimaal voor de meeste gamers' moet zijn. 

Het lage gewicht is mede mogelijk door toepassing van een 'bio-based nylon shell' voor de behuizing. In de hand voelt het materiaal aan als glad plastic, net weer even anders dan de eerdere Harpe Ace Aim Lab die een wat ruwere textuur heeft. De koolstofvezel behuizing van de Extreme versie van die muis woog overigens 47 gram - één gram minder dan de complete Harpe II Ace. Met andere woorden, dit is echt een ontzettend lichte muis, zoals we zelf ook konden ondervinden in Taiwan.

... en ROG Falcata

Tegelijk met de muis komt ASUS ook met een nieuwe muismat. Deze ROG Sheat II XXL meet 90 x 40 x 0,3 cm en is gemaakt van een materiaal dat warmte beter moet afvoeren. Onze ogen werden echter vooral getrokken naar de ROG Falcata, waar we al een apart bericht over publiceerden. Dit ergonomische - lees: splitsbare - gaming keyboard is bedoeld voor fanatieke fps gamers, die de rechterhelft gewoon weg willen laten. WASD, shift, ctrl, spatie en verder alle ruimte voor weidse bewegingen met de muis, zo is de gedachte. 

De ROG Falcata biedt de mogelijkheid de aanslaggevoeligheid in te stellen. Dat kan dankzij magnetische schakelaars met Hall effect sensors. Je kan het actuatiepunt (contactmoment) instellen van 0,1 tot 3,5 mm hoogte. Je doet dat gewoon op het toetsenbord zelf, met een scrollwiel en een led-display. Op een slimme manier toont dat tot op de millimeter nauwkeurig hoe je de toetsen wil instellen. Dat kan voor alle toetsen tegelijk, maar ook per toets (!) op het toetsenbord zelf. Via een drukknop kan je wisselen tussen meerdere functies voor het scrollwiel, waaronder ook volume en mediatoetsen. 

ROG Falcata

De polssteunen van de ROG Falcata schroef je met een kleine inbussleutel vast aan het toetsenbord. Ze zijn voorzien van een stevige metalen basis en geven het geheel een enorm solide uitstraling. Met op- dan wel afschroefbare steunen kan je de hoek waarin de delen staan naar je hand zetten. Het voelt allemaal ontzettend degelijk - we moesten terugdenken aan de extreme versie van de Azoth van vorig jaar - en vermoedelijk wordt het niet goedkoop. Maar dit is wel een bordje waar we graag eens wat langer de vingers over willen laten gaan.

Later meer!

Voor nu houden we het hierbij, maar binnenkort updaten we dit artikel met onder meer de nieuwe TUF en ROG gaming routers met WiFi 7, de nieuwe 6K ProArt monitor en nog heel want andere leuke en interessante aankondigingen van ASUS op Computex 2025.