Review   |   Randapparatuur

ROG Carnyx review: een degelijke, maar prijzige streaming microfoon

De ROG Carnyx heeft een traditioneler ontwerp dan de vorige USB microfoon van ASUS, de Strix Magnus uit 2017. 
(Alle foto's bij dit artikel zijn gemaakt door Tom Kauwenberg.)
De ROG Carnyx heeft een traditioneler ontwerp dan de vorige USB microfoon van ASUS, de Strix Magnus uit 2017. 
(Alle foto's bij dit artikel zijn gemaakt door Tom Kauwenberg.)

De vorige ROG microfoon die we ons konden herinneren, was de Strix Magnus. Die dateert alweer van de nodige jaren geleden. Microfoons voor gamende streamers - of streamende gamers - zijn hot. Het is dus niet zo gek dat Asus in navolging van merken als HyperX, Razer en SteelSeries ook weer een kant-en-klare microfoon maakt voor de gamende content creators. De ROG Carnyx doet dat volgens een bekend boekje, maar wel met een typerende Republic of Gamers-twist. Lees: gedegen, maar niet per se goedkoop. 

ASUS ROG Carnyx

Zoals gezegd is dit niet Asus' eerste rodeo. De Republic of Gamers zette anno 2017 namelijk al een luxe microfoon op het bureaublad: de ROG Strix Magnus. Deze tafelmicrofoon in de vorm van een high-tech deodorantstick klonk aardig, maar sloeg niet bepaald aan onder de groeiende groep content creators. Terwijl Asus de markt in de daaropvolgende jaren links liet liggen, veranderde het terrein van gaming-en-streaming-apparatuur aanzienlijk. De huidige trend schrijft grote condensatorcapsules en melkachtige RGB-effecten voor. En dus, enter Carnyx.

ROG’s eigenzinnige, duurdere QuadCast

De Carnyx is, kort door de bocht, een HyperX QuadCast à la ROG. In de basis betreft het het een langwerpige USB-condensatormicrofoon, compleet met shockmount en een simpel standaardje. De geïntegreerde popfilter laat RGB-lichtpatronen door aan zowel de voor als achterzijde. Het algehele ontwerp en zeker het mesh-patroon zijn bij ROG wat scherper, maar de inspiratie van de lichtgevende QuadCast-microfoons is absoluut voelbaar.

ASUS ROG Carnyx

De basis komt overeen, maar in typische ROG-klasse zet ASUS het product direct wat hoger in. De luxere QuadCast S is verkrijgbaar rond de 139 euro, waar de ROG Carnyx een fors hogere adviesprijs van 199 euro met zich meebrengt. De hamvraag is of die meerprijs ook meer kwaliteit of gemak levert − of dat het vooral ‘ROG-belasting’ betreft.

De ROG Carnyx in vorm en gevoel

Des te fijner ook dat de bouwkwaliteit van de Carnyx niet teleurstelt. Zowel de microfoon en de shockmount als het bijbehorende voetstuk zijn voor grote delen uit aluminium vervaardigd, wat een rigide gevoel oplevert. Het geheel is met 634 gram niet loeizwaar, maar staat ferm genoeg op een bureaublad om niet zomaar om te rammelen. De Carnyx voelt alsof hij sowieso een goed aantal jaar (en het optionele stream-ongelukje) met gemak overleeft.

Asus’ ontwerp van de gehoekte shockmount mag ook geprezen worden. De bungeekabeltjes houden de microfoon stevig op zijn plek, met alsnog voldoende absorptievermogen. De vorm van het driehoekige raamwerk houdt de voorzijde van de microfoon open en toegankelijk, terwijl er aan de achterkant een ruime uitsparing is voor het aansluiten van de usb-c-kabel en de optionele koptelefoon. De Carnyx is daarmee iets omvangrijker dan directe concurrenten, maar het voelt in ieder geval fraai en gebruiksvriendelijk.

Wel jammer is dat de zo stevige voet nauwelijks verstelbaar is. Middels een enkel (behoorlijk stroef) scharnier kan je de hoek van de microfoon nog enigszins verstellen, maar daar blijft het bij. Op een gemiddeld bureaublad staat de Carnyx daardoor erg laag, wat weer suboptimaal is voor prettig stemgeluid − waarover later meer.

Wel weer fijn: Asus levert met de ROG Carnyx direct een 3/8"-adaptertje om de microfoon (inclusief shockmount) aan universele armen en tafelstandaarden te bevestigen. Dat is een vrij marktconform addendum voor dit soort apparatuur, maar mooi dat Asus daarin meegaat. Veel hedendaagse streamers beschikken over een eigen, beter verstelbare microfoonarm.

Groot in gebruiksgemak en geluid

In gebruik werkt de ROG Carnyx precies zoals je zou verwachten: behoorlijk plug-and-play. Met een enkele usb-c sluit je het apparaat aan, terwijl een stevige, multi-functionele potmeter dient voor aanpassing van gain, hoofdtelefoonvolume en een high-pass filter. Bovenop prijkt, net als bij vele andere partijen, een touch-to-mute-oppervlak. Dat laatste werkt wat minder betrouwbaar dan gewenst, maar ook weer niet dermate onnauwkeurig dat het vaak zal storen.

Zodoende is de ROG Carnyx goed out-of-the-box te gebruiken. De bijbehorende software, het vaak omstreden Armoury Crate van ROG, is niet vereist om een beetje geluid uit het apparaat te toveren. De plug-and-play-factor ligt opvallend hoog.

De Carnyx klinkt in grote lijnen meteen zoals je zou verwachten: vrij ruimtelijk, met relatief hoge definitie. Dat krijg je ervan als je meegaat met de trend rondom grotere cardioïde condensatorcapsules. In dit geval is dat een capsule van 25 millimeter groot, net zo groot als de Alias van SteelSeries.

Net zoals soortgelijke condensatormicrofoons, klinkt de Carnyx zonder verdere optimalisatie wel wat gevoelig. Precies zoals bij SteelSeries lijkt ROG’s microfoon gericht op gebruik als gemakkelijke tafelbladmicrofoon, terwijl zo’n condensatorcapsule vaak fijnere klanken produceert als je er een beetje ‘in kruipt’. Dat is hoe je die zwoele, bijna radiowaardige streamerstem krijgt. Vanaf het tafelblad (en zeker vanaf de behoorlijk lage poot) pakt de Carnyx echter veel omgevingsgeluid op. Wil je het beste geluid uit de Carnyx halen, dan vergt dat dus wel wat een beetje gepriegel, positionering en gewenning…

Op zoek naar de optima forma van de ROG Carnyx

Armoury Crate is overduidelijk geen audiogericht platform, maar nochtans wat je nodig hebt om de werking van de ROG Carnyx aan te passen. Om bijvoorbeeld dat gerommel op het bureaublad buiten te sluiten, is het aan te raden de noisegate volledig open te draaien en de high pass filter standaard aan te laten staan. Dat maakt de microfoon aanzienlijk minder gevoelig, waarna deze ook makkelijker van dichtbij gebruikt kan worden op een lagere gain, voor meer diepgang. Wel wordt het dan weer oppassen met je p- en b-klanken: zowel digitale filters als de popfilter zijn niet opgewassen tegen álle plosieve geluiden van dichtbij, laat staan luid geslaakte zuchten.

Het algehele klankgeluid is verder ook nog enigszins te sturen, zij het wel behoorlijk rechttoe-rechtaan. De mogelijkheden beperken zich tot drie EQ-instellingen (Dark, Natural en Bright) en een zogenaamde Perfect Voice-slider die inkomende audio verscherpt. Deze haalt vooral stemgeluiden meer naar de voorgrond en vergroot ze uit, wat leidt tot een dynamischer plaatje.

In vergelijking met de concurrentie biedt Asus niet bijzonder veel aanpassingsmogelijkheden voor het stemgeluid. De afwezigheid van een vrij aanpasbare equalizer voelt als een duidelijk gemis. Ook steekt Asus' slimme audio-upscaling wat simpel af tegenover bijvoorbeeld SteelSeries’ verder doorgegroeide Sonar-oplossing. Daar valt aanzienlijk meer te tweaken, terwijl de ROG Carnyx het moet hebben van een handvol opties en twee schuivertjes. Dat komt, zeker voor dit prijspunt, nogal basaal over.

Meer plug-and-play dan professioneel

Zodoende komt de ROG Carnyx toch meer over als een kant-en-klare oplossing, dan regelrechte prosumer apparatuur. Het product is vooral gericht op simpel gebruiksgemak zonder al te veel gedoe, wat uiteindelijk toch afbreuk doet aan de flexibiliteit. Met enkele van die tweaks klinkt de Carnyx groots en gedefiniëerd, maar veel dieper dan dat gaat het niet. Dat is lekker toegankelijk voor beginnende en vooral gemakzuchtige streamers, maar geen enkele creator gaat met de ROG Carnyx echt een ‘eigen’ stemgeluid vinden.

De vraag is dan ook of Asus zin en tijd heeft om zaken als het Perfect Voice-algoritme gaandeweg te (blijven) verbeteren. Dat werkt wel oké, maar is niet bepaald revolutionair sterk onder de audio-upscalers. De stemverbetering voelt dan ook niet als een nieuw kernbegrip voor het merk, maar meer iets wat er even vluchtig bijgetrokken is. Case in point: er valt meer aan te passen aan de Aura-lichteffecten dan aan het daadwerkelijke stemgeluid. Die focus voelt scheef voor een vermeend luxe microfoon.

Terugdenkende aan de ROG Strix Magnus is het niet onwaarschijnlijk dat Asus zich voorlopig weer even niet in deze markt moeit, mocht de ROG Carnyx niet direct aanslaan bij de doelgroep. Voor langere ondersteuning met meer bestaanszekerheid ben je dan beter af bij de concurrerende usb-microfoons. Of een XLR-model met een simpel mengpaneeltje. Die opties zijn in veel gevallen een stuk goedkoper dan de ROG Carnyx.

Conclusie

Met de ROG Carnyx zet Asus een prima kant-en-klare microfoon neer, binnen inmiddels platgetreden paden. De algehele vorm is bekend en de condensatorcapsule is omvangrijk, precies zoals de trend voorschrijft. Asus  zet daarbij in op een gedegen afwerking en gebruiksvriendelijkheid, maar mist een doorslaggevende factor. Met een adviesprijs van 199 euro en weinig écht unieke eigenschappen, wordt het geen makkelijke strijd om streamerharten te overwinnen.

Dat betekent niet dat de ROG Carnyx slecht uit de test komt; het is een prima optie voor de gemakzuchtige gamer met streamer ambities. De microfoon klinkt in veel gevallen scherp genoeg, zij het niet zo hoogwaardig dat het de gevestigde orde van de troon stoot. Een beetje XLR-microfoon op een budget-mengpaneeltje klinkt en voelt al snel net zo goed. In die vergelijking moet de ROG Carnyx het vooral van diens plug-and-play-gehalte hebben.

Als je als gebruiker toch niet voor de allerbeste of meest veelzijdige klanken gaat, is er gedegen concurrentie te over. SteelSeries komt met sterkere audio-upscaling en de HyperX QuadCast-lijn − nota bene de overduidelijke inspiratiebron voor de ROG Carnyx − biedt grofweg hetzelfde plug-and-play-pakket voor een lager bedrag. Kortom, prima microfoon, maar de prijs is bezwaarlijk. En dat zeggen we niet snel.

 

ASUS ROG Carnyx in een oogopslag
GEWICHT 634 gram (met standaard)
MATERIAAL Aluminium / kunststof
MICROFOON Cardioïde capsule van 25 mm
20 Hz - 20.000 Hz freq. resp.
-37dB (±3dB) gevoeligheid
120 dB maximale geluidsdruk
RESOLUTIE /
SAMPLE RATE
Max. 24 bit / 192 kHz
CONTROLS Multifunctionele potmeter
Touch-to-mute oppervlak
AANSLUITINGEN 1x USB-C
1x 3,5 mm line out (koptelefoon)
MEEGELEVERD USB-C-naar-A-kabel (3 meter)
Adapter voor 3/8” schroefdraad
RGB-VERLICHTING Aura Sync
ADVIESPRIJS € 199