Sponsored   |   Laptops

ASUS ROG Nebula: garantie voor uitstekende beeldkwaliteit in games (sponsored)

ASUS ROG Nebula: garantie voor uitstekende beeldkwaliteit in games (sponsored)
ASUS ROG gaming laptops met een ASUS ROG Nebula beeldscherm bieden gegarandeerde topprestaties in elk opzicht: snelheid, helderheid, kleurweergave en meer.

Het beeldscherm van laptops was lange tijd een beetje een ondergeschoven kindje. Je mocht al blij zijn dat het meerdere kleuren kon tonen, bij wijze van spreken. Laptops waren jarenlang dan ook geen uitgelezen computers om op te gamen. Daar is de afgelopen jaren wel verandering in gekomen. Alleen beeldschermen, die lopen toch nog wat achter. Tenzij je dus een laptop met ASUS ROG Nebula beeldscherm kiest.

ASUS ROG Nebula

Zoveel om op te letten bij een gaming beeldscherm

Waarop je moet letten bij aanschaf van een gaming laptop, als het gaat om het beeldscherm? Nou, veel, heel veel.

Pixels: veel, of heel veel?!

Laten we beginnen met het eenvoudigste: het aantal pixels. De meeste laptops tonen tegenwoordig wel full hd (1920x1080 pixels). Maar is dat ook het beste voor gaming? Hangt helemaal af van het type game dat je gaat spelen. Voor RPG’s wil je misschien wel wat meer detail en dus meer beeldpunten, en voor strategy games is nóg meer beeldruimte en overzicht ideaal. Maar voor een snelle shooter zijn veel beelden per seconde dan weer belangrijker. Kortom, pixels zeggen niet zoveel. Je moet eerst bepalen wat jouw favoriete game genres zijn. Dat weet je vast wel, dus op naar het volgende punt.

Snel, sneller, snelst

Dan is er de snelheid van het scherm. Daarbij moet je op twee dingen letten. In de eerste plaats, hoeveel beelden per seconde kan het tonen? Hoe meer beelden, hoe hoger de temporele resolutie. Dat wil zeggen, hoeveel detail je ziet bij bewegingen. Dat is meer bij 120 beelden per seconde dan bij 60: logisch.

ASUS ROG Nebula snelheidDaarnaast moet je kijken naar hoe snel de pixels van kleur kunnen veranderen. Dat is wat fabrikanten aanduiden als ‘responstijd’ of ‘reactietijd’. Om 240 beelden per seconde te tonen, moeten pixels in 4,2 seconden of sneller van kleur kunnen veranderen. Dat halen de meeste beeldschermen niet. Het resultaat: de pixels lopen achter de beeldverandering aan - in jargon: ghosting. Absoluut een no-go voor gaming.

Ook belangrijk: variabele refresh rate (verversingssnelheid). Ook wel adaptive sync genoemd. Wat houdt het in? Je beeldscherm toont precies zoveel beelden, als je videokaart aanlevert. Synchroon, zeg maar. Op die manier voelt het beeld soepel, ongeacht de framerate. En zie je geen lelijke beeldstoringen, zoals screen tearing, wanneer het scherm de videokaart niet kan bijhouden.

Overal gamen

Met pixels en snelheid ben je er wel, denk je misschien. Dat is alleen niet zo. Wat dacht je van schermhelderheid? Vast niets, tot je eens probeert te gamen voor een groot raam, of gewoon buiten, in het park. Op de meeste laptops zie je dan weinig tot niets meer. Het scherm kan niet concurreren met daglicht. Een helderheid van 500 nits, zoals de eenheid voor helderheid heet, is aan te bevelen. Meer is beter. Alleen: de meeste laptops halen amper 300 nits. En oh ja, de makers van die laptops vertellen dat er niet bij. Beetje jammer.

ASUS ROG Nebula contrast

Of je nu in het licht of in het donker gamet, het is wel van belang dat het scherm de sfeer van je game goed kan laten zien. Wat zorgt voor sfeer? Een groot verschil tussen de lichte en donkere delen van het spel. Met een zaklamp door een grot avonturen in Tomb Raider, of met alleen het licht van je koplampen een straatrace doen in de nieuwste Need for Speed: dat wordt pas echt gaaf als je details ziet in zowel de donkere als de verlichte delen van het beeld. Daarvoor is contrast nodig, de verhouding tussen licht en donker. Opnieuw geldt: hoe meer, hoe beter. Veel laptops halen amper een verhouding van 700:1, dan voelt alles toch een beetje flets aan.

Kleuren zorgen voor realisme

Met de juiste helderheid ben je er óók nog niet. Wat dacht je van kleur? Laptopfabrikanten maken graag reclame met ‘miljoenen kleuren’. Leuk, maar het zegt precies niets. Bij kleur tellen twee dingen mee: hoe intens (verzadigd) kunnen de kleuren zijn en hoeveel kleurschakeringen kan een scherm tonen. In jargon: het kleurbereik oftewel gamut, en de kleurdiepte.

Die laatste wordt vaak uitgebrukt in bits: 8-bits, 10-bits, dat werk. En de eerste in kleurruimtes, zoals sRGB of DCI-P3. Die laatste is zogeheten wide gamut en essentieel voor realistische én HDR-weergave. HDR is tegenwoordig een vereiste voor de meest meeslepende game-ervaring.

ASUS ROG Nebula kleuren

Het slechte nieuws: de meeste laptops kunnen hooguit 65% van de sRGB-ruimte tonen. Als je dat ziet, denk je misschien: dat ziet er nog best aardig uit. Tot je er een fatsoenlijk scherm naast zet, dat 100% sRGB toont. Dan komen foto’s en afbeeldingen opeens tot leven, om over games nog maar te zwijgen. Toch heb je dan nog niets gezien, want een 100% DCI-P3 beeldscherm levert een nog veel mooier plaatje op, met kleurdetails en een intensiteit waar een doorsnee laptopscherm niet aan kan tippen.

Wat je wil is dus een groot kleurbereik én een grote kleurdiepte - maar ook dan ben je er nog niet. Die kleuren moeten namelijk wel ook nog correct getoond worden. Dat vereist inregelen en afstellen door de fabrikant. Dat proces noemen we ook wel kalibratie, waarvoor een onafhankelijke instelling dan een certificering aflevert. Dan weet je zeker dat de kleuren kloppen.

ASUS ROG Nebula

Ontzettend veel dus om op te letten. Bij de meeste laptops moet je maar raden wat de kenmerken zijn. Het aantal pixels is meestal wel duidelijk, de snelheid ook. Maar de helderheid, het contrast, kleurkwaliteit? Responstijden, variabele verversingssnelheid, kleurcertificering: vergeet het maar. Je koopt daardoor blind en moet maar hopen dat het meevalt. Zelfs áls elk kenmerk genoemd is, moet je die hele checklist af. Als je dit hele artikel hebt gelezen, ben je het begin vermoedelijk al vergeten.

ASUS ROG Nebula

Kortom, dat kan eenvoudiger én beter. Zie daar ASUS ROG Nebula: beeldschermen die op alle genoemde kenmerken best in class presteren. Het enige dat je nog moet checken is de combinatie van aantal pixels en snelheid - en jouw gamevoorkeur bepaalt welke je moet hebben. Er is altijd een Nebula-optie met de juiste combinatie voor jou.

Twee smaken ASUS ROG Nebula

ASUS ROG Nebula is er in twee smaken: ROG Nebula Display en ROG Nebula HDR. De eerste is voor iedereen die gewoon een garantie wil dat hij of zijn een topscherm voor gaming koopt. De tweede is voor wie het absolute neusje van de zalm wil.

ROG Nebula HDR heeft een nog veel hogere helderheid en contrast, door gebruik van een geavanceerd MiniLED paneel. Daardoor voldoet dit scherm ook aan de hoogste HDR-standaarden. Kost wat meer natuurlijk, maar dan heb je wel het beste van het beste.

In de tabel hieronder zie je alles nog eens op een rijtje - en waarom je beslist beter af bent met een laptop met ASUS ROG Nebula, dan een met een random ander scherm.

ASUS ROG Nebula tabel

Welke laptops hebben ASUS ROG Nebula?

Je vindt een ASUS ROG Nebula beeldscherm op de ROG Zephyrus Duo 16, de ROG Zephyrus M16 en de ROG Zephyrus G14.

De ROG Flow X16 en ROG Zephyrus Duo 16 zijn ook leverbaar met een Nebula HDR beeldscherm.