ASUS ROG Zephyrus M16 review: lichtgewicht gaming laptop met top specificaties en ROG Nebula Display
Een gaming laptop begint met een krachtige processor en videokaart, maar er is meer nodig voor een goede ervaring. Zeker bij een laptop is het beeldscherm van belang, dat kan je immers niet eenvoudig vervangen. Asus voorziet de ROG Zephyrus M16 van een ROG Nebula scherm. Daarmee doet het bepaalde beloftes over de beeldkwaliteit. Kort gezegd: daarover zou je je geen zorgen hoeven te maken. Of dat zo is en hoe deze laptop verder bevalt, dat zochten we uit voor deze review.
ASUS ROG Zephyrus M16 onder handen
Gaming laptops zijn allang niet meer per definitie groot en zwaar. Natuurlijk, ze wegen altijd meer dan een doorsnee laptop: de krachtige processor en videokaart hebben voldoende koeling nodig. De daarvoor vereiste hoeveelheid koperwerk en ventilatoren dragen bij aan het gewicht.
Luxere modellen zoals deze ROG Zephyrus M16 compenseren dat deels met hoogwaardige materialen voor het chassis. Die wegen minder en daardoor kan het gewicht toch bescheiden blijven. Zo weegt deze Zephyrus M16 een bescheiden 2 kilo. Dat valt mee voor een laptop met een 16 inch (40,6 cm) beeldscherm.
Asus heeft de laptop afgewerkt met een prettig aanvoelend, wat ruw zwart plastic materiaal. Dat is wel vrij gevoelig voor vingerafdrukken. Onze ervaring is ook dat het na verloop van tijd er minder fraai uit kan gaan zien. Zo kan het wat gaan glimmen. Of dat ook zo is voor deze M16 kunnen we niet beoordelen.
Met een dikte van nét geen 2 cm is de Zephyrus M16 niet heel dik. De compacte afmetingen hebben wel tot gevolg dat de ventilatoren hard moeten werken als de laptop vol in bedrijf is. Bovendien wordt hij ook erg warm. Beide zijn haast onvermijdelijk, en we moeten de eerste echt stille gaming laptop nog tegenkomen. Gelukkig biedt Asus een 'stille' modus. Daarmee lever je wat prestaties in, maar blijven temperatuur en geluidsproductie binnen de perken.
Aansluitingen
Asus voorziet de ROG Zephyrus M16 van een rijk aanbod aan aansluitingen. Er zit veel op, al is het niet perfect. Wat we sowieso graag anders zouden zien, is de positie van de aansluitingen - die zitten allemaal aan de zijkanten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de recent besproken MSI Katana GF76 zitten ze wel overwegend links, en daarmee voor rechtshandigen niet in de weg. Ben je linkshandig, dan moet je hier wel even bij stilstaan.
Aan die linkerkant treffen we van links naar rechts een voedingsaansluiting, een hdmi-uitgang, een ethernetpoort voor een bedrade gigabitverbinding, een snelle 10 gigabit usb-a aansluiting en twee usb-c aansluitingen. De eerste daarvan voorziet in 10 gigabit usb, displayport alt mode en power delivery. De tweede biedt ook die laatste twee zaken, maar is ook een volwaardige 40 gigabit Thunderbolt 4-poort.
Rechts zit nog een 10 gigabit usb-a aansluiting en een microsd-geheugenkaartlezer. Al bij al een rijke uitrusting. Onze voornaamste punt van verbetering is de hdmi-uitgang. Daarvoor hadden we liever een hdmi 2.1 (48 Gbps) versie gezien. Dat zou aansluiten op 120 Hz-televisies mogelijk maken. Het displayport-signaal via de usb-c-aansluitingen biedt meer bandbreedte, dus daarop ben je aangewezen als je een snelle externe monitor wilt aansturen.
Toetsenbord en touchpad
Hoewel er ruimte voor zou zijn, heeft Asus geen volledig toetsenbord op de ROG Zephyrus M16 gemonteerd. Een numeriek gedeelte ontbreekt. In plaats daarvan zitten er aan weerszijden roosters voor ventilatie en geluidsweergave. Het toetsenbord heeft een prettige aanslag, maar we moesten wennen aan de iets kleinere dan standaardtoetsen. Daardoor sloegen we nogal eens mis bij het tikken. Een kwestie van tijd, maar meer tijd dan de dikke maand dat we over de laptop konden beschikken.
Het toetsenbord is verlicht, desgewenst kan je per toets de kleur aanpassen. Standaard staat het op een rustige witte verlichting,die na verloop van tijd uitdooft: prima. Positief is dat de cursortoetsen op de tast te vinden zijn, al hadden we liever full-size exemplaren gezien in plaats van de gebruikte 'halve hoogte' toetsjes. Ook de linker-ctrl-toets is erg klein, omdat er nog een Fn-toets naast gefrunnikt is. Daarmee kan je extra functies oproepen voor de eveneens erg klein uitgevoerde functietoetsen.
Prettig is dat de power-knop niet in het toetsenbord zit, maar een eigen plek heeft gekregen. Ook heeft Asus een paar mediatoetsen geplaatst boven de functietoetsen. Dat is altijd handig.
Het touchpad is groot, het neemt bijna de hele hoogte tussen spatiebalk en laptoprand in beslag. Het is glad en reageert snel. Het is in het midden van de laptop geplaatst en daarmee niet uitgelijnd met de spatiebalk. Sommige mensen hebben dat graag, maar het is groot genoeg dat we het niet als een nadeel kunnen zien.
Beeldscherm van de ASUS ROG Zephyrus M16: ROG Nebula in de praktijk
Het beeldscherm van de Asus ROG Zephyrus M16 is zonder meer het visuele paradepaardje van deze laptop. Het is werkelijk prachtig: helder, contrastrijk en met een wat ons betreft perfecte qhd-resolutie van 2560x1440 beeldpunten. Je hebt daardoor veel ruimte, zonder dat bedieningselementen onooglijk klein worden. Bij een 4K-scherm op dit formaat is dat wel het geval, en moet je altijd terugvallen op schaling van Windows.
Asus benadrukt de aanwezigheid van een ROG Nebula Display. Dat houdt in dat je als gamer verzekerd bent van een aantal eigenschappen op het vlak van helderheid, snelheid en kleurweergave. De gedachte is dat je niet een hele checklijst van specificaties hoeft te doorlopen of op te zoeken (voor zover ze al beschikbaar zijn). Wat ons betreft een mooi initiatief.
Nebula is er in twee smaken, een HDR-versie met zeer hoge helderheid en dynamiek, en de iets minder gespecificeerde variant die in deze Zephyrus M16 zit. Die is nog altijd bovengemiddeld goed vergeleken met doorsnee laptops. Ook veel gaming laptops bieden niet de combinatie van eigenschappen van dit scherm.
Zo kan het ROG Nebula Display in deze laptop 165 beelden per seconden tonen. Asus belooft een responstijd van 3 milliseconden, wat bescheiden is vergeleken met desktop gaming monitoren. Voor gaming laptops is het momenteel zo'n beetje de standaard. Net als bij desktop schermen is de vraag in welke mate de beloofde snelheid ook wordt behaald, iets wat we dan ook hebben getest.
Beeldscherm testresultaten
Om met die snelheid te beginnen: die is niet slecht, maar kan desktop gaming schermen niet evenaren. Voor een laptop zijn de prestaties heel behoorlijk, vergelijkbaar met andere gaming laptops met een bovengemiddeld scherm die we hebben getest. Maar het is niet zo snel, dat er niet toch enige sprake van ghosting is. Wat ook opviel bij het testen, is dat de resultaten nogal wisselvallig waren. Het scheelt als het paneel goed opgewarmd is, langer dan onze gebruikelijke opwarmtijd van een half uur. Het beste resultaat dat we noteerden was 60% van alle transities binnen de gewenste 6,06 milliseconden. Dat is zoals geschreven lang niet slecht.
Naast de snelheid maakt Asus ook gewag van de kalibratie van het scherm. Die blijkt inderdaad niet slecht, althans, gemeten op het P3-kleurbereik. Bezien vanuit sRGB zijn de kleuren wat oververzadigd. Asus installeert een kalibratieprofiel voor het paneel, maar verzuimt om een sRGB en een P3-profiel te leveren. Dat is jammer, want programma's maken van die standaarden gebruik. Wil je het potentieel van het ROG Nebula Display volledig benutten, dan kan je het beste zelf nog eens kalibreren. Dan is het ook voor foto- en videobewerking een uitstekende keuze, want het scherm kan vrijwel de volledige P3-kleurruimte weergeven.
De beloofde helderheid van 500 nits haalden we net niet, maar het verschil mag geen naam hebben. Het contrast is goed, maar hebben we wel eens beter gezien. Ook de uniformiteit (helderheidsverdeling) is niet optimaal, met name bovenin het scherm zien we afnemende helderheid en daarmee een toenemende kleurfout. Toch is het onder de streep een topklasse beeldscherm. De combinatie van resolutie, snelheid, kleurbereik en kleurechtheid maakt het tot een van de beste laptopschermen die we hebben gezien, zeker op een gaming laptop. Complimenten voor Asus, dus.
Audio en webcam
De meeste gamers zullen gebruik maken van een headset, maar mocht je de ingebouwde speakers van de ROG Zephyrus M16 willen gebruiken, dan kan je het slechter treffen. Door gebruik van een viertal speakers (twee tweeter en twee woofers) kan de laptop een gebalanceerder geluid produceren dan de meeste. De speakers zijn voorzien van Dolby Atmos ondersteuning, wat een wat ruimtelijker geluid oplevert. Heel veel bas moet je niet verwachten, maar je kan er prima een serie op kijken. We durven zelfs de stelling wel aan dat games ook heel behoorlijk klinken.
Je moet hard zoeken naar iets waar Asus op heeft bespaard bij deze laptop, maar bij de webcam vinden we dan toch een onderdeel dat niet past bij de high-end uitstraling. Dit 720p exemplaar doet het verrassend aardig bij weinig licht, maar het beeld reageert traag. Elke beweging van je hoofd gaat gepaard met veegeffecten. De resolutie houdt ook niet over. De selfiecamera van elke willekeurige smartphone is beter. Pluspuntje: de camera ondersteunt wel Windows Hello. Inloggen met je gezicht kan dus wel.
Ook netjes zijn de ingebouwde microfoons van deze laptop. Hierdoor kan je ook zonder headset prima videobellen zonder dat je gesprekspartners allerlei achtergrondgeluid te horen krijgen.
Onder de motorkap en prestaties van de ASUS ROG Zephyrus M16
De Asus ROG Zephyrus M16 kost op een euro na 2000 euro, waarmee het geen instapmodel is, maar in de wereld van gaming laptops een stevige middenklasser. Voor de vraagprijs levert Asus wel een verdraaid mooie configuratie. De Intel Core i9-12900H processor is een van de snelste in zijn soort, en de Nvidia GeForce RTX 3080 Ti met 16 GB eigen geheugen is een van de snelste videokaarten voor laptops op moment van schrijven.
Die potente combinatie wordt door Asus aangevuld met een riante 32 gigabyte ddr5-werkgeheugen en een snelle ssd van 2 terabyte. Daarmee is deze laptop ruimschoots voldoende snel voor alle moderne games, die je bovendien kunt draaien in de native resolutie van het beeldscherm. Misschien niet altijd op de allerhoogste instellingen - maar meestal wel.
Met WiFi 6E en Bluetooth 5.2 laat de Zephyrus M16 ook op het gebied van draadloze connectiviteit geen steken vallen.
Blijkens onze tests is de laptop behoorlijk snel, maar misschien net wat minder dan we zouden verwachten. Het verschil met de Core i7-12700H in de recent geteste MSI Katana GF76 is niet enorm. In all-round tests in PCMark 10 zien we niet zoveel terug van de extra rekenkracht. In gaming tests gelukkig wel, daar blijkt de RTX 3080 Ti voor een duidelijk onderscheid te zorgen.
Werktijd en prestaties op accu
Ook de werktijd op de grote (90 wattuur) accu valt mee, al moet je geen wonderen verwachten als je gaat gamen. Dan is het namelijk na een uurtje bekeken. Asus had er meer uit kunnen persen, maar de prestaties op de accu zakken minder in dan we bij veel concurrenten zien. En uiteindelijk koop je een gaming laptop niet om altijd aan de lader te hangen.
Ga je niet gamen, dan houdt de Zephyrus M16 het behoorlijk lang uit, ruim 5,5 uur. De prestaties in kantoortoepassingen zijn dan wel een stuk lager, getuige de PCMark score, maar daarvoor is 'snel genoeg' wenselijker dan 'zo snel mogelijk'. Wat ons betreft heeft Asus een behoorlijke balans gevonden.
Overigens beschikt de ROG Zephyrus M16 over een zogeheten MUX-chip. Daarmee kan je de videokaart van de processor uitschakelen en de Nvidia RTX 3080 Ti rechtstreeks aansturen. Dat levert een bescheiden prestatiewinst op - maar gaat wel fors ten koste van de accuduur. We hebben ook nog even gekeken naar prestatieverschillen bij verschillende accuprofielen. De 'stille' stand kost wel enige procenten aan prestaties, maar wij zouden die toch wel aanraden als standaard. Kom je power tekort, dan kan je altijd nog opschalen.
Conclusie
De Asus ROG Zephyrus M16 is ons uitstekend bevallen. Ondanks zijn flink formaat beeldscherm is hij relatief bescheiden van gewicht. De afwerking is duidelijk boven instapniveau. Dat geldt ook voor de uitrusting. Zowel intern als qua aansluitingen en beeldscherm is het een zeer goed toegeruste, krachtige laptop. Zeer geschikt voor veeleisende games, maar ook voor andere toepassingen. We kunnen ons goed voorstellen dat je als studerende gamer deze laptop kiest, in plaats van een zware kantoorlaptop of mobiel werkstation.
Het ROG Nebula Display blijkt geen loze marketingbelofte, Asus monteert echt een bovengemiddeld goed scherm in deze laptop. Is het in elk opzicht veel beter dan goede schermen op concurrerende modellen? Mwah, dat zouden we niet meteen beweren - maar de combinatie van resolutie, snelheid, helderheid en kleurweergave maken het ook op zichzelf tot een topkwaliteit beeldscherm. Het is te hopen dat Asus vasthoudt aan dit concept en een daarmee een solide ondergrens voor goede beeldschermen definieert. Het zou zonde zijn om 'Nebula light' te gaan zien, met lagere helderheid, snelheid of resolutie.
Prijs en uitvoeringen
Met een vanafprijs van net geen 2000 euro is de ROG Zephyrus M16 duidelijk geen instapper, maar zoals we eerder al opmerkten zijn instaplaptops momenteel relatief aan de prijs. Zeker wanneer voorzien van 12e generatie Intel Core processors. De 'meerprijs' naar het basismodel van de Zephyrus is daarmee bescheiden en wat ons betreft zonder het overwegen waard.
Het is jammer dat die 'instap' Zephyrus M16 een RTX 3050 Ti heeft in plaats van een RTX 3060 (en 16 GB geheugen en 1 TB opslag; ook het beeldscherm telt minder pixels). De door ons geteste uitvoering kost 3999 euro en dat is gewoon een fors bedrag. Er is ook een versie met vrijwel dezelfde specificaties, maar een RTX 3070 Ti in plaats van een RTX 3080 Ti, en 1 TB in plaats van 2 TB opslag. Momenteel lijkt die GU603ZW-K8062W niet verkrijgbaar, maar voor een prijs rond de 2800 euro is dat model veel aantrekkelijker dan de door ons geteste versie. Zelfs als je op enig moment nog die ssd gaat vervangen.
ASUS ROG Zephyrus M16 (GU603ZX-K8045W)
ASUS ROG Zephyrus M16 in een oogopslag | |
Afmetingen | 35,5 x 24,3 x 1,99 cm |
Gewicht | 2 kg |
Beeldscherm | Getest: ROG Nebula Display 16 inch (40,6 cm) IPS 2560x1440 pixels (QHD) 165 Hz 3 ms Instapmodel: 16 inch (40,6 cm) IPS 1920x1200 pixels (WUXGA) 165 Hz 3 ms |
Geluid | 2x 2W tweeters, 2x 2W woofer Dolby Atmos |
Aansluitingen | Links: Voeding HDMI 2.0b RJ45 Gigabit ethernet USB-A 10 Gbit/s USB-C met PD en DisplayPort USB-C met Thunderbolt 4, PD en DisplayPort 3,5 mm audio Rechts: 1x USB-A 10 Gbit/s microSD geheugenkaartlezer Kensington slot aansluiting |
Draadloos | WiFi 6E (2,4, 5 en 6 GHz) Bluetooth 5.2 |
Toetsenbord | Full-size, verlicht (RGB) |
Webcam | 720p |
Processor | Intel Core i9-12900H (getest) Intel Core i9-12700H |
Videokaart | Nvidia GeForce RTX 3080 Ti 16 GB GDDR6 |
Werkgeheugen | Getest: 32 GB (2x 16 GB DDR5-4800, waarvan 1 DIMM) Uitbreidbaar tot 48 GB Instapmodel: 16 GB (2x 8 GB DDR5-4800, waarvan 1 DIMM) Uitbreidbaar tot 40 GB |
Opslag | Getest: 2 TB PCI-e 4.0 NVMe SSD Instapmodel: 1 TB PCI-e 4.0 NVMe SSD |
Accu | 90 WHr, 4-cel |
Testresultaten prestaties (GU603ZX-K8045W) |
Op adapter Cinebench 23 14863 multi core 1521 single core 3DMark Time Spy 9923 Port Royal 6378 CPU profile (max) 6829 Game storage 3250 PCMark10 Score: 6151 (standaard profiel) Storage score: 2745 Storage bandwidth: 431 MB/s Op accu Cinebench 23 11787 multi core 1521 single core 3DMark Time Spy 5286 (battery performance) Time Spy 5301 (battery silent) Port Royal 3162 CPU profile (max) 3894 PCMark 10 Score: 2021 Accuduur Gaming: 58 min. Accuduur Modern Office: 340 min. |
Testresultaten Beeldscherm |
Helderheid en contrast: Maximaal 471 nits Minimaal 25,7 nits 1025:1 contrast bij 248 nits Uniformiteit: redelijk tot goed Kleurweergave en - afwijking: sRGB-dekking 99,8% DCI-P3-dekking 99,0% AdobeRGB-dekking 84,4% Gem. kleurafwijking (dE2000): 1,02 Max. kleurafwijking (dE2000): 5,75 Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,54 Kleurtemperatuur 6650 K Responstijden (RGB10): Gemiddeld 5,24 ms Percentage < 6,06 ms: 60% Beste: 1,5 ms Slechtste: 13,2 ms |
Adviesprijs | v.a. € 1999 (GU603ZE-LS034W) € 3999 (zoals getest) |