Nieuws   |   Monitoren

ASUS gaat het scherm van de Zenbook 17 Fold OLED als draagbare monitor leveren

De ASUS ZenScreen Fold heeft een HDMI-ingang, dus je kunt er ook prima een game console op aansluiten.
De ASUS ZenScreen Fold heeft een HDMI-ingang, dus je kunt er ook prima een game console op aansluiten.

De eerste vouwbare laptops die we zagen, waren technische hoogstandjes, maar kwamen ook met de nodige compromissen. Net als de eerste vouwbare smartphones zijn ze nog niet echt klaar voor de mainstream. Ondertussen heeft de kern van deze producten, het vouwbare scherm, meer potentieel. Asus brengt het scherm van de Zenbook 17 Fold Oled uit als ZenScreen Fold. 

ASUS ZenScreen Fold (MQ17QH): 17,3 inch in een 12,5 inch formaat

De ZenScreen Fold heeft precies dezelfde eigenschappen als het scherm van de Zenbook 17 Fold Oled. Uitgeklapt heeft deze vouwbare oled monitor een diagonaal van 17,3 inch, ingeklapt is het zo groot als een 12,5 inch scherm. Uitgeklapt is het net iets minder dan 1 cm dun. Met een gewicht van 1,17 kilo is het niet veel zwaarder dan kleinere draagbare monitoren. Wel telt het met 2560x1920 pixels beduidend meer beeldpunten dan de meeste van die schermpjes. Het verslaat zelfs de resolutie van de LG Gram +View - en de meeste beeldschermen voor onderweg blijven steken op full hd.

Dankzij de oled-techniek heeft het zeer goede kwalificaties voor kleurecht werk. Zoals volledige dekking van de DCI-P3 kleurruimte en een VESA DisplayHDR True Black 500 certificering. Voor het aansluiten van apparatuur beschikt het over usb-c en mini-hdmi. Die laatste aansluiting is bijvoorbeeld ook nuttig voor gebruik in combinatie met digitale fotocamera's.

Asus voorziet het scherm van een schroefdraad voor statieven, om hem bijvoorbeeld zo ook in een studio-opstelling te gebruiken. Ook kan je deze combineren met een optionele standaard, voor meer plaatsingsmogelijkheden op het burau.

ASUS ZenScreen MB229CF: groot en 100 Hz, toch draagbaar

Naast de ZenScreen Fold komt Asus met nog twee draagbare monitoren. De ZenScreen M229CF is ook een buitenbeentje. Hij laat zich niet inklappen, maar is wel bijzonder dun. Een halve centimeter, om precies te zijn. In andere opzichten is dit bepaald geen compact draagbaar scherm, want het heeft een diagonaal van 21,5 inch en het weegt 2,3 kilo. Dat lis licht voor het formaat, maar een stuk zwaarder dan de meeste monitoren voor onderweg.

ASUS ZenScreen MB229CF

Afgezien van het formaat is de ZenScreen M229CF ook bijzonder door zijn beeldsnelheid van 100 Hz, wat een soepeler ervaring moet opleveren dan de gangbare 60 Hz op dit type (en de meeste mainstream) monitren. Het is een compleet uitgerust full hd scherm, met hdmi, usb-c en ingebouwde speakers, waaronder zelfs een 1 watt subwoofer. De usb-c-aansluiting volstaat voor voeding, wat aansluiten eenvoudig moet maken. Het wijst er ook op dat dit een bijzonder zuinig beeldscherm is.

Voor het plaatsen biedt de M229CF een keur aan mogelijkheden. Een uitklapbare voet is ingebouwd, maar ook een klem om het vast te zetten op een standaard. 

ASUS ZenScreen MB166CR: flexibel inzetbaar

Van de drie aangekondigde draagbare monitoren van Asus is de ZenScreen MB166CR de meest conventionele. Dit is een 15,6 inch (39,6 cm) full hd monitor met usb-c voor voeding en videosignaal. De belangwekkendste eigenschap is de afneembare standaard, waarop het schermpje 360 graden kan roteren. Zo kan het dus zowel in landschapsmodus als portretstand zijn werk doen.

ASUS ZenScreen MB166CR

Dat schakelen moet 'naadloos' gaan, althans met behulp van Asus' DisplayWidgetCenter. Die toepassing werkt met steeds meer Asus monitoren en maakt het mogelijk deze te bedienen vanuit Windows. Dat werkt veelal prettiger dan via de knoppen op het scherm. Onze ervaring met deze toepassing is dat hij opmerkelijk vlot werkt, wat uitzonderlijk is voor monitor software.

Prijzen en beschikbaarheid

Vooralsnog is er niets bekend over wat de Asus Zenscreen Fold, Zenscreen M229CF en de Zenscreen MB166CR gaan kosten - of wanneer ze op de markt komen.