Review   |   Monitoren

LG Gram +View review: meer pixels is beter, ook onderweg

LG Gram +View review: meer pixels is beter, ook onderweg
De LG Gram +View (16MQ70) is een draagbare monitor die de lat hoger legt voor alle andere draagbare monitoren.

Draagbare monitoren zijn een raar product: iedereen wil een zo licht mogelijke laptop, dus waarom zou je een tweede scherm meetorsen? Iedereen die vaker met meerdere beeldschermen werkt, weet het antwoord: meer werkruimte zorgt niet alleen voor meer productiviteit, het is ook gewoon echt fijner om mee te werken. Met minder dan een kilo 'extra' gewicht levert de LG Gram +View 16MQ70 een hoop extra werkruimte. Of het ook een fijn scherm is, lees je hier.

LG Gram +View (16MQ70)

LG Gram +View: niet alleen voor bij de Gram

De LG Gram +View 16MQ70, zoals hij volledig heet, is eigenlijk ontworpen voor de LG Gram 16 laptop. Zoals je in de review daarvan kan lezen, past hij daar wonderwel bij. Dat komt omdat de draagbare monitor vrijwel identiek is aan het scherm van de Gram 16. Zowel qua afmetingen, resolutie als beeldkenmerken sluit hij er naadloos op aan. Kleuren zien er op de twee schermen dus hetzelfde uit, de helderheid is eenvoudig op elkaar af te stellen: ideaal als metgezel voor die laptop dus. 

De LG Gram 16 met ernaast de LG Gram +View 16

Maar, de Gram +View werkt ook prima met andere laptops. Mits die voorzien zijn van een usb-c-aansluiting met displayport alt modus, zoals dat in jargon heet. Laptops die dus een beeldsignaal via usb-c kunnen aanleveren. Daar zijn er steeds meer van. Dat maakt een aparte bespreking van de 16MQ70 de moeite waard. Heel lang hoeft die niet te zijn, want het scherm is verder zo bare bones als maar kan. 

Dit krijg je in de doos: een scherm, een hoes en een kabel

LG levert de Gram +View in een keurig recyclebare kartonnen doos. Veel zit er niet in: het scherm zelf, een beschermende cover en een witte usb-c kabel. De cover kan je magnetisch vastklikken aan de onderrand van de LG 16MQ70. Vervolgens kan je hem aan de voorzijde over de hele lengte eroverheen vouwen. Dan beschermt hij het kwetsbare lcd-paneel. Je kan hem ook in drie segmenten 'oprollen' aan de achterkant. Dan dient hij als steun die de monitor in een lichte hoek overeind houdt.

LG Gram +View (16MQ70)

Op de monitor zitten twee aansluitingen, beide van het usb-c-type. Deze kunnen een videosignaal ontvangen. Ook zorgen ze voor de voeding van de monitor. Daar houdt het ook direct mee op. Je kan geen usb-c geheugensticks of externe ssd's aansluiten: een datasignaal geven de poorten niet door. Wat ook niet werkt, is een laptopadapter in een van de twee usb-c-aansluitingen prikken en via de andere usb-c-verbinding je laptop van stroom voorzien. Dat is jammer, iets veelzijdiger aansluitingen zouden prettig zijn.

LG Gram +View (16MQ70)

Verder zit er op de rechter schermrand een tuimelschakelaar. Daarmee kan je de helderheid van de Gram +View instellen. Verder zijn er geen knoppen. Niet om het scherm aan- of uit te zetten, en ook geen om een eventueel menu te bedienen. Instellingen om aan te passen zijn er niet: het is echte en plug-and-play monitor.

Waarom de LG Gram +View bijzonder is

Er is minder te kiezen als je een draagbare monitor zoekt, dan een gewoon exemplaar. Toch zijn er heel wat modellen, van merken als AOC, Asus, Dell en Philips. Ze lijken veel op elkaar: meestal 13 of 14 inch in diagonaal (33 of 35,6 cm), een full hd resolutie en usb-c of displaylink als aansluiting. 

LG Gram +View (16MQ70)

Wat maakt de Gram +View 16MQ70 dan bijzonder? Het antwoord zit in twee zaken. In de eerste plaats het formaat: dit scherm is met een diagonaal van 16 inch (40,6 cm) wat groter dan de meeste draagbare schermen. Daarnaast bevat het aanmerkelijk meer pixels. Geen full hd (1920x1080), maar wqxga. Dat is de 16:10-versie van qhd, en komt neer op 2560x1600 beeldpunten. Dat is bijna twee keer meer werkruimte dan full hd biedt.

Natuurlijk betekent het ook wat kleinere beeldpunten, waardoor tekst, beeld- en menu-elementen potentieel kleiner worden weergegeven. Dat kan je compenseren met softwareschaling (door bijvoorbeeld Windows op 125% schaling in te stellen). Alleen verlies je dan effectief resolutie en dus werkruimte. Bij 125% schaling komt het neer op 2048x1280 pixels. Toch nog ruim 20% meer werkruimte dan full hd.

Maar, in onze ervaring is dat niet nodig. Je zit dichter op een laptopscherm dan op een gewone monitor. Daardoor vallen die kleine pixels wel mee. Hoe dan ook biedt de LG Gram +View beduidend meer werkruimte dan andere draagbare monitoren. En dat merk je.

Beeldkwaliteit van de LG Gram +View 

Uiteraard hebben we de Gram +View gemeten om de prestaties objectief in kaart te brengen. Helderheid en contrast zijn prima. Het is ook prettig dat je het scherm flink kan dimmen: fijn als je in het semi-donker werkt. Veel monitoren zijn dan verblindend fel. 

Ook het kleurbereik van het scherm is goed, bijzonder goed zelfs. Veel groter dan een doorsnee laptopscherm, ook groter dan veel laptopschermen in de betere klasse. Het is daarom jammer, dat LG het paneel niet geweldig heeft gekalibreerd in de fabriek. De standaardweergave is enigszins oververzadigd. Daardoor ogen de kleuren lekker levendig, maar voor kleurkritisch werk (foto- en videobewerking) is het niet handig. Bij gebrek aan een menu kan je niet tussen beeldmodi schakelen. Kalibreren via de videokaart is een optie, maar voor de meeste gebruikers een stap te ver. Al is het maar omdat je er een apart instrument (een colorimeter) voor nodig hebt.

Verder valt op dat de gammawaarde van het scherm wat afwijkt van de gewenste waarde. Daardoor is er wat detailverlies in lichte delen van het scherm. Daar merk je in de praktijk dan weer weinig van. 

Voor hdr-weergave is de Gram +View niet geschikt. Ook voor games heeft het geen beste papieren. Het kan 60 beelden per seconde tonen. Een snelle test wijst uit dat het de hiervoor vereiste responstijd meestal wel haalt. Voor ghosting hoef je dan ook niet te vrezen, maar het is natuurlijk een andere ervaring dan een snel 144Hz-paneel (of sneller) biedt.

LG Gram +View in de praktijk

Meetgegevens zijn een ding, gebruik in de praktijk is iets anders. En daar merk je in de meeste toepassingen weinig van de kalibratie-met-de-Franse-slag van deze draagbare monitor. Helderheid, scherpte en kleurweergave zijn meer dan voldoende voor zaken als Office, e-mail en social media. Ook een film streamen via Netflix of een andere dienst werkt prima, waarbij de levendige kleuren eerder een voor- dan een nadeel zijn. 

LG Gram 16 met Gram +View in de praktijk

In het donker zie je bij films wel dat de balken boven en onder in beeld eerder donkergrijs dan zwart zijn. Dat is inherent aan de lcd-techniek. Die balken zie je altijd, ook bij 16:9-video's (1,78:1) - het scherm heeft immers een 16:10-verhouding. Bij cinemascope breedbeeld films zijn de balken nog wat dikker dan op een full hd-scherm. 

Het laat onverlet dat de Gram +View een erg fijn scherm is in de praktijk. Je sluit het in een handomdraai aan. Zet je het scherm rechts (wat bij de meeste laptops zal gebeuren, omdat de meeste aansluitingen doorgaans links zitten en je zo rechts een muis kunt neerleggen), dan loopt de kabel achterlangs. Vanaf de rechter usb-c-aansluiting op het scherm naar eentje links op de laptop. 

De relatief dunne randen, het grote formaat en het hoge aantal beeldpunten zorgen ervoor dat de LG Gram +View meer aanvoelt als een 'gewone' monitor dan een draagbare model. Het lage gewicht zorgt ervoor dat je het zonder veel nadenken bij je laptop in de tas steekt. 

Conclusie

Het moge duidelijk zijn, de LG Gram +View is een uitstekende draagbare monitor. Zijn formaat en het grote aantal pixels leveren een superieure ervaring op, vergeleken met de meeste andere draagbare beeldschermen. De Folio cover is handig en werkt in de praktijk prima als standaard, aansluiten is een eitje. 

Natuurlijk zijn er zaken die beter kunnen. Veelzijdiger usb-c-aansluitingen bijvoorbeeld, en bovenal een betere kalibratie. Het scherm heeft het potentieel om de ultieme keuze te zijn voor wie onderweg video's of foto's bewerkt. Het is vele malen beter dan de schermen die je aantreft in doorsnee laptops tot pakweg 800 euro. Dat rechtvaardigt ook de prijs. Die is overigens vergelijkbaar met die van de meeste andere draagbare monitoren.  Goedkoop zijn die zelden te noemen, maar het is zoals geschreven een klein marktsegment. 

Ook met de minpunten is het oordeel onder de streep zonder meer positief. Zoek je een draagbare monitor en heb je een laptop met de vereiste usb-c-aansluiting met video, dan hoort de LG Gram +View bovenaan je wensenlijstje te staan.

Uitstekend Januari 2023

LG Gram +View (16MQ70)

LG Gram +View 16 (16MQ70) in een oogopslag
Afmetingen 36 x 24,5 x 0,83 cm
Gewicht 670 g
990 g (met Folio cover)
Beeldscherm 16 inch (40,6 cm) IPS LCD
WQXGA (2560x1600 pixels)
Helderheid 350 nits
Contrast 1200:1
Kleurweergave 99% DCI-P3
Snelheid 60 Hz
Aansluitingen 2x USB-C (DisplayPort Alt Mode)
Testresultaten Min. helderheid: 29,5 nits
Max. helderheid: 348 nits
Contrast: 1296:1
sRGB-dekking: 99,8%
AdobeRGB-dekking: 84,7%
DCI-P3 dekking: 98,9%

vs. sRGB (DeltaE 2000):
Kleurafwijking gem.: 3,93 
Kleurafwijking hoogste: 7,81
Grijsafwijking gem.: 2,4
Gamma gem.: 2,03

vs. P3 (DeltaE 2000):
Kleurafwijking gem.: 2,83 
Kleurafwijkinghoogste: 5,69
Grijsafwijking gem.: 2,44
Gamma gem.: 2,03

Responstijd:
Percentage < 16,67 ms: 80
Gemiddeld: 13,33 ms
Beste: 6,6 ms
Slechtste: 20,5 ms
Adviesprijs € 299
Koop

Coolblue

LG