Bose QuietComfort EarBuds II review: Bose daagt AirPods Pro uit
De QuietComfort EarBuds II positioneren zich als high-endmodellen, tegenhangers van de AirPods Pro en andere topmodellen. Met een prijskaartje van 299 euro zijn deze draadloze oordoppen met noise-cancelling even prijzig als de oortjes van Apple. En dus ook substantieel duurder dan vele andere TWS’en, incluis modellen die ook uitpakken met high-end functies. De hogere kostprijs van de Boses wordt gelegitimeerd door meer technologie, onder meer in de vorm van een recordbrekende vier microfoons per oortje. De autonomie van zes uur is niet uitstekend, maar wel gewoon goed. Stop ze echter 20 minuten in de case en je kunt weer twee uur verder.
Bose QuietComfort Earbuds II: nog even geduld voor AptX Lossless
Ondersteuning is bij de Bose-oordoppen is beperkt tot SBC- en AAC-codecs. Dat zouden we graag anders hebben gezien op dit prijspunt. Al moeten we eerlijk zijn: verschillende premium-rivalen (zoals Apples AirPods Pro) blinken ook niet uit met hun codec-ondersteuning.
Bose schudt wel iets sterks uit zijn mouw. Het bedrijf bevestigt dat de QuietComfort EarBuds II in het voorjaar een software-update zal krijgen om aptX Lossless te ondersteunen. Als Bose de rest van het speelveld voorblijft, wordt het merk zo een van de eerste die cd-kwaliteit zonder verlies over Bluetooth kan bieden. Tenminste, wanneer je de Bose-oordoppen combineert met een smartphone die eveneens aptX Lossless ondersteunt, uiteraard.
Draagcomfort van de Bose QuietComfort EarBuds II
De toestellen zijn 6 gram per stuk, een vrij standaard gewicht, maar wel iets groter dan normaal. Ook de bijhorende case is wat forser. Ze zijn er in het zwart of in een gebroken wit dat Bose Soapstone noemt. De pasvorm van de QuietComfort EarBuds II zal Bose-kenners vertrouwd overkomen. Ze zijn wel een stuk lichter en anders gevormd dan de eerste generatie QuietComfort EarBuds.
De toestellen hangen ondiep met een dopje in je oorkanaal én rusten met een extra bandje of opzetstuk achteraan in je oorschelp (tegen de antitragus). Je krijgt zowel dopjes als bandjes in verschillende maten meegeleverd. Het is een goed idee om de juiste maten te zoeken, wat per oor kan verschillen.
Wanneer je de juiste keuze maakt qua doppen en bandjes, rusten de Bose-toestellen heel aangenaam in je oor. Comfort is iets waar het merk altijd in uitblonk; ook hun over-ears zijn heel licht. Omdat de dopjes niet heel diep worden ingestoken, zal de QuietComfort EarBuds II in de smaak vallen bij iedereen die oordoppen lastig vindt. Ondanks de lossere pasvorm is er altijd een goede geluidskwaliteit, incluis vollere bassen. Maar dat heeft niet alleen met ergonomie te maken.
CustomTune
Vergelijkbaar met de AirPods Pro bezitten de Boses een technologie (CustomTune) die een interne microfoon gebruikt om te weergave te sturen naargelang de pasvorm en de vorm van je oorkanaal. CustomTune is naast het design een van de voornaamste nieuwigheden die deze tweede generatie voor heeft op de eerste QuietComfort EarBuds.
Om het te gebruiken moet je in de bijhorende app een kleine test uitvoeren. Dat is niet het enige moment dat CustomTune een rol te spelen heeft. Telkens wanneer je de QuietComfort EarBuds II uit de case neemt en insteekt, wordt de test opnieuw uitgevoerd. Het is gewoon een kort deuntje dat ergens doet denken aan een opstartgeluid van Windows. Hiermee wordt de weergave weer geoptimaliseerd voor hoe je de oortjes hebt insteken. De reden om dezelfde test nogmaals te doen via de app: bij het insteken gebeurt de meting soms zo snel, dat je de toestellen misschien nog niet helemaal hebt aangedrukt.
CustomTune vereist wel dat de in-ear-detectie ingeschakeld is. De test gebeurt ook niet als je de toestellen even uitneemt en op je bureau plaatst.
App: met meer opties dan je denkt
De Bose Music-app is er voor Android en iOS. Schouderklopje voor Bose: je hoef niet in te loggen om alle functies te gebruiken. En neen, ondanks de naam zal je in deze app geen media-opties of streamingdiensten vinden. Bij het openen van de app krijg je meteen de essentie gepresenteerd. Het lijkt aanvankelijk heel sober, maar dat is bedrieglijk. Er zijn wel wat mogelijkheden om de draadloze oortjes te tweaken. Een van de opties die je in de app vindt is ‘Modi’. Hierop tikken brengt je naar de simpele keuze ‘Stil’ (noise-cancelling aan) of ‘Geen NC’.
Die laatste modus betekent echter niet wat je denkt. De ruisonderdrukking werkt dan in een soort adaptieve stand, maar schakelt zich nooit echt helemaal uit. Zover we kunnen vaststellen is helemaal uitschakelen onmogelijk. Je kunt wel zelf een modus maken (zoals ‘Onderweg’ of ‘Focus’). Daarbij stel je de efficientie van de noise-cancelling heel fijnmazig naar eigen smaak in.
Bose komt altijd over als een heel serieus bedrijf, maar toch is er hier en daar humor te bespeuren. Zo kun je de Bose-toestellen hernoemen van het suffe QC EarBuds II naar iets als 'Happy Place', 'Sea of Tranquility' of het bizarre 'Vaporware'.
Goede touchcontrols
De Bose-oordoppen bedien je het snelst door te tikken of te vegen. Deze touchcontrols zijn uitstekend geïmplementeerd. Een vederlichte aanraking volstaat en ook het vegen om het volume te veranderen werkt goed. Dat is zeker niet altijd het geval. Ook met dunnere handschoenen aan reageert de bediening prima.
Door langer je vinger op een toestel te rusten wissel je van modi. Een ervan is ‘Aware’. Deze modus werkt zo goed dat het bijna lijkt alsof je geen oordoppen draagt. Enkel een klein beetje ruis verraadt dat je toch dopjes in je oren hebt. Maar aan de stemmen van de mensen rondom je zal je het niet merken. De functie schakelt bovendien subtiel noise-cancelling in om bijvoorbeeld harde verkeersgeluiden te temperen. Een briljante vondst én implementatie; je hebt een natuurlijk geluid zonder verrassende jump-scares veroorzaakt door piepende remmen van een bus.
Meestal zijn we niet zo dol op transparantie-modi zoals deze, maar hier is het wel bruikbaar. Het maakt de Boses een uitstekende keuze als je in een open kantoor werkt waar je regelmatig met je collega's praat én toch ook muziek wil beluisteren. Wat op deze oortjes niet had misstaan, was een functie die de ruisonderdrukking uitschakelt als je begint te praten. Onder meer Sony's WF-1000XM4 bezit zoiets, en het is echt handig in sommige situaties.
Bose QuietComfort EarBuds II noise-cancelling en gesprekskwaliteit
De noise-cancelling van de QuietComfort EarBuds II bevestigt de reputatie van Bose op dit vlak. Het merendeel van het lawaai van onze treinrit-video wordt weggefilterd en ook een luidruchtige tv is amper te horen. De prestaties bij een wandeling door een drukke stadsomgeving zijn eveneens goed. Ruisproductie is bovendien minimaal. Het cocoongevoel is dus helemaal top. Al blijft de ruisonderdrukking wel achter op wat Apple, Samsung en Sony tegenwoordig met hun topmodellen voorleggen. Vooral als het gaat om wat hogere klanken. Gegeven het prijskaartje van de Bose-oordoppen mocht dat net iets beter zijn. Dat gezegd zijnde elimineren de QuietComfort EarBuds II wel goed het lage lawaai dat vaak net het vermoeiendst is.
De Boses presteren prima bij het bellen. Stemmen komen helder door en gesprekspartners geven aan dat de kwaliteit goed is. Ook als er veel wind en lawaai geproduceerd wordt blijft de verstaanbaarheid redelijk - beter dan de meeste TWS'en.
Geluidsweergave: andere sound, maar toch een eigen richting
Bose staat bekend voor een bepaald huisgeluid, maar de QuietComfort EarBuds II lijkt het de midrange-focus van weleer los te laten. Er is veel bas, maar zonder heel diep te duiken, waardoor de beats 'The Sellout' van Macy Gray toch wel body hebben. Er is ook wel genoeg hoogdetail en aandacht voor het midden. De alt-rock op ‘How Do You Burn’ van The Afghan Whigs klonk daardoor boeiender dan gelijkaardige gitaarrock op de vorige EarBuds. Sommige hoge tonen in de gitaarsolo’s kwamen wel wat hard binnen, net als tikken op de rand van de snare drum.
Dat er soms dingen expliciet uitspringen hebben we ook bij het moeilijk verteerbaar Fossora-gabberexperiment van Björk. Kortom, er is qua sound wel een verbetering merkbaar, maar het is wel wat eigenzinnig. Dat wil niet zeggen dat de QuietComfort EarBuds II slecht klinken, maar het is wel iets anders dan wat Apple of Samsung te bieden heeft.
In de app biedt Bose wel een equalizer aan met een originele insteek. Je kunt laag-midden-hoog zelf hoger of lager slepen. Of je tikt op knoppen zoals ‘Meer laag’ of ‘Minder hoog’. Het is wel de moeite om hier wat mee te spelen. Hoewel je niet echt informatie hebt over welke frequenties je aanpast, kun je de QuietComfort EarBuds II toch makkelijk naar eigen smaak bijregelen.
Conclusie
Veel draagcomfort, de CustomTune-functie en de prima transparantiemodus zijn het sterkste punt van de Bose QuietComfort EarBuds II. Ook op andere vlakken presteren ze best wel bovengemiddeld. Zo is de noise-cancelling behoorlijk goed. Alleen: net niet goed genoeg om de hogere prijs te rechtvaardigen. Vind je ze een tikje goedkoper én gegeven de toekomstige update naar aptX Lossless, dan zijn de Bose QuietComfort EarBuds II wél een sterke inzending in het premiumsegment.
Bose QuietComfort EarBuds II in een oogopslag | |
Afmetingen | 1,72 x 3,05 x 2,24 cm (earbuds) 5,94 x 6,63 x 2,67 cm (oplaadcase) |
Gewicht | 6,24 g (per earbud) 59,8 g (oplaadcase) |
Accu | 6 uur speeltijd 1 uur oplaadtijd (dopjes) 3 uur oplaadtijd (case) 20 minuten laden voor 2 uur spelen |
ANC | Ja, 4 microfoons |
Verbinding | Bluetooth 5.3 Codecs: SBC, AAC |
Adviesprijs | € 299 |
Koop |