Bose QuietComfort Earbuds II mini review: beter dan de AirPods Pro?

De Bose QuietComfort Earbuds II zijn high-end draadloze oordopjes, met een prijs van 299 zijn het rechtstreekse tegenhangers van de AirPods Pro en andere topmodellen. Daarmee zijn ze fors duurder dan veel andere modellen. De hogere kostprijs moet gerechtvaardigd worden door superieure techniek, waaronder een recordbrekende vier microfoons per oortje. Om met een minpunt te beginnen: de accuduur valt met zes uur niet echt mee - als kan het slechter. Bovendien is 20 minuten laden goed om weer vier uur te kunnen luisteren.
Lees ook onze (nog) uitgebreide(re) review van de Bose QuietComfort EarBuds II!
Opvallend, en teleurstellend voor high-end in-ears: de QuietComfort EarBuds II doen alleen de SBC en AAC codecs. Lichtpuntje is dat Bose heeft toegezegd in het voorjaar van 2023 ook aptX Lossless te gaan ondersteunen. Dat moet met een firmware update mogelijk worden. Deze codec belooft verliesvrije weergave in 'cd-kwaliteit'. Daarvoor is wel een smartphone vereist, die hier ook mee overweg kan.
Bose QuietComfort Earbuds II: aangenaam in het oor
De EarBuds II wegen 6 gram per stuk, maar zijn iets groter dan veel draadloze in-ears. Dat geldt ook voor de oplaadcase. De pasvorm is vertrouwd, al zijn ze lichter en anders gevormd dan de eerste generatie QuietComfort EarBuds. De toestellen hangen ondiep in je oorkanaal én rusten met een extra bandje of opzetstuk achteraan in je oorschelp.
Met het juiste formaat dopje en bandje rusten de Bose-toestellen heel aangenaam in je oor. Comfort is iets waar het merk dan ook om bekend staat. De dopjes steken niet heel diep, wat in de smaak zal vallen bij iedereen die daarvoor gevoelig is. Ondanks de lossere pasvorm is er altijd een goede geluidskwaliteit, inclusief vollere bassen.
CustomTune
De reden daarvoor is een techniek van Bose, CustomTune geheten. Vergelijkbaar met de AirPods Pro gebruiken deze oortjes een interne microfoon om de weergave te sturen op basis van de pasvorm en de vorm van je oorkanaal. Hiervoor moet je in de bijhorende app een kleine test uitvoeren.
Bovendien voeren de oortjes een kleine test uit, telkens wanneer je de QuietComfort EarBuds II uit de case neemt en insteekt. Deze heeft de vorm van een kort deuntje, waarmee de weergave weer geoptimaliseerd wordt voor hoe je de oortjes hebt ingestoken.
Bose QuietComfort Earbuds II app voor Android en iOS
De Bose Music-app is er voor Android en iOS en werkt zonder dat je een account aanmaakt: uitstekend. Ondanks een aanvankelijk sober uiterlijk bevat de app heel wat mogelijkheden om de draadloze oortjes aan te passen. Een daarvan is ‘Modi’. Hierop tikken brengt je naar de simpele keuze ‘Stil’ (noise-cancelling aan) of ‘Geen NC’. Die laatste modus betekent echter niet dat de ruisonderdrukking echt is uitgeschakeld.
Bediening van de Bose QuietComfort EarBuds II
Je bedient de Bose-oordoppen bedien je het snelst door te tikken of te vegen. Dat werkt opmerkelijk goed, wat zeker niet altijd zo is. Ook met dunnere handschoenen aan reageert de bediening prima.
Meestal zijn we niet zo dol op transparantie-modi, maar de 'Aware' stand van de QC EarBuds II is zowaar bruikbaar. Het maakt de Boses een uitstekende keuze als je bijvoorbeeld in een open kantoor werkt waar je regelmatig met je collega's praat én toch ook muziek wil beluisteren. Wat we missen is een functie die de ruisonderdrukking uitschakelt als je begint te praten. Diverse (goedkopere) concurrenten beschikken daar wel over.
Goede noise-cancelling en gesprekskwaliteit
De noise-cancelling van de QuietComfort EarBuds II bevestigt de reputatie van Bose op dit vlak. Deze is ronduit uitstekend. De ruisproductie is bovendien minimaal. Toch blijft de ruisonderdrukking achter op wat Apple, Samsung en Sony tegenwoordig presteren. Het verschil merk je vooral bij wegfilteren van hogere tonen. Gezien het prijskaartje mocht het dus nog wel wat beter zijn. Dat gezegd zijnde elimineren de QuietComfort EarBuds II het meest vermoeiende, lage lawaai gewoon goed.
De Boses presteren ook prima bij het bellen. Stemmen komen helder door en gesprekspartners geven aan dat de kwaliteit goed is. Ook als er veel wind en lawaai geproduceerd wordt blijft de verstaanbaarheid redelijk - beter dan bij de meeste draadloze oortjes.
Andere sound, maar toch een eigen richting
De klank van de EarBuds II is anders dan de typische 'Bose sound'. Er is veel bas, maar zonder heel diep te duiken, waardoor de beats 'The Sellout' van Macy Gray toch wel body hebben. Er is ook wel genoeg hoogdetail en aandacht voor het midden. De alt-rock op ‘How Do You Burn’ van The Afghan Whigs klonk daardoor boeiender dan gelijkaardige gitaarrock op de vorige EarBuds. Sommige hoge tonen in de gitaarsolo’s kwamen wel wat hard binnen, net als tikken op de rand van de snare drum.
In de app biedt Bose een equalizer aan met een originele insteek. Je kunt laag-midden-hoog zelf hoger of lager slepen. Of je tikt op knoppen zoals ‘Meer laag’ of ‘Minder hoog’. Het is de moeite waard om hiermee te experimenteren.
Conclusie
Veel draagcomfort, de CustomTune-functie en de prima transparantiemodus zijn de sterke punten van de Bose QuietComfort EarBuds II. Op andere vlakken presteren ze in elk geval bovengemiddeld. Zo is de noise-cancelling behoorlijk goed. Alleen: net niet goed genoeg om de hogere prijs te rechtvaardigen. Voor een iets lagere prijs en met aptX Lossless zouden ze al aantrekkelijker zijn, dus wellicht even wachten tot voorjaar 2023.
Bose QuietComfort EarBuds II in een oogopslag | |
Afmetingen | 1,72 x 3,05 x 2,24 cm (earbuds) 5,94 x 6,63 x 2,67 cm (oplaadcase) |
Gewicht | 6,24 g (per earbud) 59,8 g (oplaadcase) |
Accu | 6 uur speeltijd 1 uur oplaadtijd (dopjes) 3 uur oplaadtijd (case) 20 minuten laden voor 2 uur spelen |
ANC | Ja, 4 microfoons |
Verbinding | Bluetooth 5.3 Codecs: SBC, AAC |
Adviesprijs | € 299 |
Koop |