Corsair HS80 RGB Wireless review: uitstekende gaming headset voor PC en Playstation
Het is alweer ruim drie jaar geleden dat ik de eerste Corsair HS headset (ja, zo eenvoudig kan product naamgeving zijn) besprak. Over die HS50 was ik niet onverdeeld enthousiast, wat Corsair er uiteraard niet van weerhield niet veel later een HS60-variant met usb-geluidskaart en een draadloze versie, de HS70, uit te brengen en ter review op te sturen. Sindsdien heeft het bedrijf onder meer nog een HS60 Pro, HS75 XB Wireless en een HS60 Haptic headset in de schappen gelegd. Daarnaast kwam het ook nog met de high-end modellen Virtuoso Wireless SE en XT. Oh en, we zouden het bijna vergeten, eind 2019 ook nog een nieuwe Void headset, de RGB Elite Wireless. Corsair heeft echt ontzettend veel headsets in het assortiment, waarvan een flink deel ook draadloos. De HS80 RGB Wireless komt daar gewoon bij, zo lijkt het.
Een paar bekende kenmerken van de concurrentie
Daarvan moeten wel direct gezegd worden: de HS80 is anders dan al die andere Corsair headsets. In elk geval in twee opzichten. In de eerste plaats de hoofdband: de HS80 rust niet direct op je hoofd, maar op een breed elastiek, zoals SteelSeries sinds jaar en dag doet met de Arctis headsets. Dat voelt heel anders dan de meer om het hoofd klemmende modellen als de eerdere HS-versies, of de op het hoofd rustende apparaten als de Void-reeks.
Het tweede verschil is de afwerking van de oorkussens. Die hebben een zacht, stoffen materiaal in plaats van het alomtegenwoordige nepleder. Of, zoals een bepaald slag marketeer tegenwoordig graag zegt, 'veganistisch leer'. Het materiaal van de HS80 doet sterk denken aan de kenmerkende, fluweel-achtige stof van de fameuze Beyerdynamic DT-770 hoofdtelefoons, al is het zwart in plaats van zilverkleurig. Corsair is niet zo groot geworden door te negeren wat de concurrentie succesvol maakt, zullen we maar zeggen.
Uiteindelijk zal je als gebruiker niet wakker liggen van hoe Corsair leert van de competitie. Je wilt gewoon de beste headset voor je geld. Prettige wedstrijd, want er is zoveel keuze, dat er geen koopgids tegen opgewassen is. De vraag die dit artikel wil beantwoorden is dan ook eenvoudiger: is de HS80 je investering waard, of niet?
Wat moet je weten over de Corsair HS80 RGB Wireless?
De Corsair HS80 is een 'Premium Gaming Headset with Spatial Audio', die werkt met zowel PC's als met Playstation 4 en Playstation 5 consoles van Sony. Over Xbox zegt Corsair niets. Microsoft heeft een licentieprogramma voor Xbox accessoires, dus 'werkt met Xbox' is een melding waar een prijskaartje aan hangt. Gezien de beperkte beschikbaarheid van Xbox Series X/S consoles en onze diepe afkeer van scalpers die spaarzame voorraden op Marktplaats doorverkopen voor een dikke eigen marge, hebben we niet kunnen uitproberen of de HS80 stiekem ook met een moderne Xbox werkt. Met een Playstation 5, waar we dankzij smart home specialist Woox over kunnen beschikken, konden we wél aan de slag.
Low latency en high-res audio
Corsair noemt een aantal onderscheidende kenmerken voor de HS80. Nou ja, het noemt een hele lijst, maar deze vinden we vermeldenswaard. De belangrijkste is zonder meer de de draadloze verbinding, die Corsair Slipstream Wireless noemt. Die moet niet alleen werken tot een afstand van 20 meter, maar bovenal: zonder enige vertraging. Om die 'latency', waar veel Bluetooth-verbindingen in enige mate last van hebben, te vermijden, gebruikt de HS80 een aparte, eigen 'low latency' usb-adapter. Daarmee heeft hij een verbinding met relatief veel bandbreedte, die 24-bits/48kHz audio kan transporteren. Met een techniek die Intelligent Frequency Shift heet, kan de verbinding zelf het beste kanaal voor het draadloze signaal vinden.
Een tweede onderscheidend aspect is dat je de HS80 - op een pc - ook rechtstreeks via usb kunt aansluiten. Daarmee moet hij (nog) betere geluidskwaliteit bieden: 'hi-res audio', in jargon. In combinatie met een pc kan hij ook overweg met 'Windows Spatial Sound' en Dolby Atmos, voor een ruimtelijker weergave dan simpel stereo. Daarvoor moet een video of game wel van een geschikte Dolby Atmos soundtrack zijn voorzien.
In de doos en eerste indrukken
In de opvallend geel-met-zwarte verpakking zit weinig meer dan de headset en, in een doosje onder de plastic houder (foei, Corsair) de usb-ontvanger en usb-c kabel. De verpakking mag redelijk bare bones zijn, de headset is dat niet. Het gewicht van 367 gram draagt eraan bij, maar ook de aluminum beugels waarin de cups hangen en het stevige, zacht aanvoelende plastic van de hoofdband doen een duit in het zakje: de HS80 voelt als een behoorlijk luxe product. De zacht pluchen oorkussens en de zacht elastieken, 'traploos verstelbare' (want meerekkende) hoofdband dragen eraan bij. Ook aan design en afwerking van de usb-adapter en zelfs de usb-c kabel is aandacht besteed. Aangezien de Corsair HS80 een adviesprijs van 150 euro minus 1 cent heeft, mag dat ook wel.
Qua vorm doen de oorschelpen denken aan de lichte trapeziumvorm van de Void-headsets van het merk, maar dan meer verticaal dan horizontaal georiënteerd. Je kan ze meer dan 90 graden draaien, waardoor je de headset plat kunt neerleggen. Belangrijker, hij past zich zo beter aan de stand van je oren en de vorm van je hoofd aan, dan een headset waarbij de cups star bevestigd zijn.
Boom mic en RGB: een echte gaming headset
Aan de linkerkant zit een zogenaamde boom microfoon. In tegenstelling tot bij de eerste HS-modellen is die niet afneembaar. Je kan hem omhoog of neer klappen, waarmee je de mic meteen (de)activeert. Dat zorgt er ook voor, dat je niet snel met de HS80 over straat zal gaan - dit is een gaming headset, geen 'van alle markten thuis' koptelefoon. Mocht je daar nog over twijfelen, dan zit er ook aan beide kanten een Corsair-logo. Dat kan in alle kleuren van de regenboog oplichten, maar dat hoeft (gelukkig) niet.
Links aan de achterkant zit ook een volumeregeling met een draaiwieltje, en een aan-uitknop. Onderop dezelfde zijde zit een usb-c-aansluiting om de headset op te laden of bedraad te gebruiken.
In gebruik nemen op Playstation 5 en PC
Het gebruiken van de HS80 op de Playstation 5 is heel eenvoudig. Prik de usb-adapter in een vrije usb-poort van de Playstation, en heb even geduld. Na een minuutje is de HS80 klaar voor gebruik - de eerste keer moet hij kennelijk even herkend en geïnstalleerd worden. Een tweede keer is dat niet meer nodig, dan is het zo simpel als aansluiten van de adapter (als je die niet laat zitten) en/of de HS80 selecteren als audio-apparaat in de instellingen. Er zit een ledje op de usb-adapter. Brandt dat rood, dan is er geen verbinding met de headset. Vermoedelijk staat die dan uit: zet hem aan, en het ledje kleurt wit wanneer er verbinding is gemaakt. Als de usb-ontvanger is aangesloten, is de HS80 het standaard audio-apparaat. Je kan dan vanuit de instellingen overschakelen naar (bijvoorbeeld) het geluid van de tv of waar het hdmi-signaal verder nog naartoe gaat, zoals een externe versterker.
Om de HS80 op de pc optimaal te gebruiken, moet je de laatste versie van iCue installeren. Dat is de software waarmee je instellingen voor alle Corsair apparatuur kunt aanpassen. Niet alleen de rgb-verlichting, maar in het geval van deze headset ook bijvoorbeeld de toonhoogteregeling (equalizer). Verderop besteden we apart aandacht aan iCue. De eerste keer dat we de HS80 met de kabel aansloten, produceerde deze geen geluid tot we ook de usb-ontvanger inprikten. Met een druk op de power-knop kan de HS80 vervolgens schakelen naar 'usb modus' en dan is de draadloze ontvanger niet meer nodig.
Al bij al is een oud-Hollands spreekwoord van toepassing: een kind kan de was doen. Aansluiten is simpel, maar hoe bevalt de Corsair HS80 bij het gamen en luisteren naar muziek?