Alles wat je moet weten over de nieuwe 2022 TV's in vogelvlucht
Elk jaar brengen alle tv-fabrikanten een volledig nieuwe line-up op de markt. Die bevat nieuwe technieken, nieuwe modellen en soms compleet nieuwe series. Per fabrikant is het een enorm bombardement aan informatie. Voor de consument is het een bijna onmogelijke opdracht om daar de belangrijke nieuwigheden in te ontdekken. Daarom doen wij dat voor jou met de 2022 TV's. Hier lees je per fabrikant een overzicht van de belangrijkste zaken. In dit overzicht vind je Samsung, Sony, LG, Panasonic, Philips en TCL. Merken die je nog zal missen zijn Hisense en Xiaomi. De reden is simpel: die fabrikanten komen pas later dit jaar met productintroducties, dus daar hebben we nog geen informatie over.
Samsung: QD-OLED arriveert
Ongetwijfeld de belangrijkste aankondiging van de Samsung 2022 tv's is de introductie van een QD-OLED-tv (S95B). Deze gloednieuwe schermtechnologie gebruikt een combinatie van oled en quantum dots en biedt zo de voordelen van beide. Van deze nieuwe technologie wordt heel wat verwacht. Perfect zwart en een uitstekende reactietijd, net zoals oled. Maar ook een nog bredere kijkhoek en hogere piekhelderheid dan oled. Bovendien moet het het bijzonder ruime kleurbereik van quantum dots zorgen voor een betere kleurweergave in zeer donkere én zeer heldere delen van het beeld.
Al deze zaken komen samen in een zeer dun scherm, zoals we kennen van oled tv's. Hoe het zit met het inbrandrisico is afwachten, maar Samsung heeft ondertussen al heel wat jaren ervaring met oled van zijn smartphones, tablets en laptops. Daardoor lijkt het risico beperkt.
Verder vooral veel QLED, oftewel: LCD
De rest van de Samsung line-up voor 2022 wordt nog steeds grotendeels in beslag genomen door de zogenaamde Neo QLED en QLED-modellen. De op minileds gebaseerde Neo QLED krijgen een aantal kleine technische verbeteringen.
Ter herinnering, miniled-tv’s zijn in essentie gewone lcd-tv’s. Ze gebruiken piepkleine leds die over het volledige oppervlak van het beeld verspreid zijn als lichtbron. Die leds worden onderverdeeld in zones, die de tv dan kan dimmen als hij in die zone een donkerder deel van het beeld detecteert. Dat kan uiteraard ook met gewone leds, we spreken dan van een full array local dimming (fald) lcd-tv. Maar met minileds zijn er meer zones mogelijk. De 2022 update geeft Samsung nog betere controle over de zones, zodat er minder hinderlijke neveneffecten zichtbaar zouden zijn.
De topmodellen van Samsung op lcd-gebied zijn de QN900B in 65 en 85 inch (165,1 en 215,9 cm). Deze onderscheiden zich met een 8k-resolutie, vier keer zoveel beeldpunten als momenteel gangbaar met 4k. Nut of noodzaak hiervan zijn moeilijk aan te tonen, maar indrukwekkend is het wel.
144 beelden per seconde
Samsung introduceert dit jaar ook een beperkt aantal modellen met een verversingssnelheid van 144 Hz. Deze tv's kunnen dus 144 beelden per seconde verwerken en tonen. Tot dusver lag het maximum bij tv's op 120 beelden per seconde. Het gaat om de 43 inch (109 cm) en 50 inch (127 cm) QN90B en QN9xB modellen.
De meerwaarde daarvan lijkt ons uitermate beperkt. Next-gen gameconsoles ondersteunen maximaal 120 Hz, dus dit is uitsluitend voor pc-gamers. Het verschil tussen 120 en 144 Hz is, zo weten we uit de wereld van pc-monitoren, niet groot genoeg om een wezenlijke verbetering te zijn. Voor film en tv is er zelfs geen enkele meerwaarde.
Mat scherm voor de lifestyle 2022 TV's van Samsung
Een aanpassing waar je als gebruiker meer plezier van zal beleven vinden we bij de 2022 lifestyle modellen van Samsung. Deze tv's hebben een design dat beter in het interieur moet passen. Lifestyle modellen zoals de The Frame, The Serif en The Sero krijgen een nieuw, mat scherm. Dat elimineert uitstekend reflecties, ten koste van een klein beetje contrast. Zeker voor een tv als The Frame is dat een uitstekende keuze. De gedachte bij The Frame is dat deze de hele dag aan staat en kunstwerken toont. Die zien er opvallend echter uit op zo’n mat scherm.
Neural Quantum Processor 4K met avondmodus
Een paar kleine updates in de beeldverwerking van de 2022 tv's van Samsung, zoals elk jaar. Wat ons opviel is dat Samsung nu ook “Intelligent Comfort mode” zal aanbieden. Die schakelt de tv naar een lagere helderheid en warmere kleurtemperatuur wanneer de avond inzet. Dat principe kennen we al van smartphones en pc’s. Zo moet tv-kijken minder storend effect hebben op je slaap. Consequenties voor de kleurweergave heeft het natuurlijk wel, maar je nachtrust is ook wat waard.
Een ander interessant nieuwtje voor mensen die de kleurweergave van hun toestel willen perfectioneren, heeft Samsung ook. Wie zijn tv wil kalibreren, zal dat kunnen doen met een iPhone of een Samsung Galaxy smartphone. Of dat een degelijk resultaat oplevert, moeten we afwachten.
Dolby Atmos naar Samsung 2022 TV's
Samsung ondersteunt nu eindelijk ook Dolby Atmos op zijn tv’s (vanaf de Q80B). Tot vorig jaar was je daarvoor op een soundbar aangewezen. Als je alsnog ook een Samsung soundbar in huis haalt, zal je merken dat deze dankzij Q-Symphony samenwerkt met alle luidsprekers van je tv. Bij de modellen van 2021 was dat enkel met de speakers bovenaan je tv.
Smart TV: nu full screen Tizen
De meest in het oog springende aanpassing is ongetwijfeld de Tizen Smart Hub. Ook Samsung stapt nu over op een interface die het volledige scherm vult, dus niet langer enkel een lint onderaan het beeld. Daarmee wil het vooral meer content in beeld brengen. Die aanpak koos LG overigens vorig jaar al, en bij Android TV is het al langer de standaard weergave.
Een interessante nieuwe feature is ‘Watch Together’. Ongetwijfeld geïnspireerd door de vele lockdowns, laat deze feature je samen met iemand op een andere locatie naar dezelfde content te kijken. Gelijktijdig is er ook een videochat venster, zodat je toch wat het gevoel hebt om samen naar iets te kijken.