Achtergrond   |   Televisies

Panasonic en TCL

Alleen een nieuw topmodel

Het nieuwe topmodel van de 2022 TV's van Panasonic is de Panasonic TX-77LZW2004.

Panasonic geeft bij de start van het jaar enkel informatie over zijn topmodel, de LZ2000. Deze komt voor het eerst ook beschikbaar in 77 inch (195,6 cm), met de volledige naam Panasonic TX-77LZW2004.

Panasonic was de eerste fabrikant die zijn oled-panelen uitrustte met een speciale koeling. Daardoor konden deze feller branden en dus helderder zijn dan bij andere fabrikanten. Of Panasonic op zijn 2022 tv's ook de LG OLED EX panelen gaat gebruiken, is nog niet duidelijk. Het bedrijfs spreekt zelf van de laatste nieuwe generatie “Master OLED Pro” panelen. Dat is de term die Panasonic al enkele jaren hanteert voor zijn topmodel. Het scherm zou wel een hogere helderheid hebben in de midtonen en intensere lichtaccenten in HDR. Dat is een indicatie dat het paneel toch weer iets beter moet zijn dan dat van vorig jaar. 

Het nieuwe topmodel van Panasonic is de Panasonic TX-77LZW2004.

HCX Pro AI processor: aanpassing aan omgeving én genre

De processor van Panasonic voor zijn 2022 tv's is uitgebreid met een verbeterde “Auto AI mode” en “Ambient Optimization”. Auto AI mode detecteert welk genre je kijkt, en past het beeld daarvoor aan. Dat kan je uiteraard uitschakelen indien gewenst.

Daarnaast verstrekt een lichtsensor in het toestel de nodige informatie aan de processor om het beeld aan te passen aan de lichtomstandigheden in de kamer. Daarbij gaat het om zowel de helderheid als de kleurtemperatuur van het beeld aan. Een belangrijk detail hierbij is dat dit niet voor alle kleuren op dezelfde manier gebeurt. Huidskleuren laat de tv bijvoorbeeld ongemoeid.

Geluid: 'stuurbare speakers'

Er is altijd veel aandacht geweest voor geluid op het Panasonic vlaggenschip, zo was de Japanse fabrikant de eerste om upfiring (omhoog afstralende) luidsprekers voor Dolby Atmos in te bouwen.

De LZ2000 krijgt ook een primeur. De naar voor gerichte speakers onderaan zijn vervangen door een “array-speaker”. Dat is een speciaal type opbouw waarbij de luidspreker bestaat uit heel veel kleine drivers. Dat principe werd tot nog toe enkel op high-end soundbars gebruikt. Door slimme aansturing kan de tv het geluid zo echt een bepaalde richting uitsturen.

Veel gaming features op Panasonic 2022 TV's

Panasonic heeft de LZ2000 flink wat gaming-features gegeven. Naast HDMI2.1-aansluitingen met ondersteuning voor ALLM, VRR en 4K120 en een ultra lage input-lag, krijgt ook dit toestel een speciaal game menu, de “Game Board Control”. Deze overlay zal je in een blik alle belangrijke informatie geven, zoals HDR status, framerate, VRR instellingen en input-lag. Via dit game menu kan je ook beeldinstellingen aanpassen, onder meer hoe de tv omgaat met HDR. Een speciale “Dark Visibility Enhancer” helpt om schaduwdetail beter zichtbaar te maken.

TCL

De TCL C93 serie is de toplijn met miniled backlight. Het 75-inch model heeft 1920 zones. De TCL C93 serie heeft een verversingssnelheid tot 144 Hz, waarmee het merk (PC)gamers aanspreekt. De TCL C93 televisies maken gebruik van lcd-techniek met quantum dots. TCL noemt dat net als Samsung QLED. TCL C93 TV

TCL zet sinds 2018 volop in op miniled-technologie. Het kondigde voor zijn 2022 tv's een aantal technische verbeteringen aan. Die zijn er vooral op gericht om individuele zones nog minder zichtbaar te maken, halo-effecten te vermijden en uniformiteit te verbeteren. Zonder hier heel ver op de technische details in te gaan: dat zijn de bekende zwakke punten van miniled. Het is dus goed nieuws dat TCL daar de pijlen op richt.

Miniled-technologie zal beschikbaar zijn in de C83 en C93-reeks. TCL zou in zijn 65 inch (165,1 cm) C93-model 1080 zones gebruiken en in het 75 inch (190,5 cm) model zelfs 1920 zones. Ook wie nog groter beeld zoekt, kan dit jaar bij TCL terecht: er zullen 85 inch (215,9 cm) en zelfs een 98 (248,9 cm) inch model beschikbaar zijn.

TCL C93

Gaming: ook 144 Hz bij TCL 2022 TV's

Op de C-reeksen voorziet TCL in tal van gamingfeatures. Dat zijn om te beginnen HDMI 2.1 met ondersteuning van 4K120 en ALLM en een lage input-lag. Daarnaast is er een nieuwe gamedashboard, Game Master Pro, waarin je snel alle voor gaming belangrijke instellingen moet kunnen vinden.

TCL biedt net als Samsung een aantal modellen met 144 Hz verversingsfrequentie. Zoals we al schreven zien we daar weinig meerwaarde in, al past het natuurlijk goed in de 'een hoger getal is beter' marketingfilosofie.

TCL C83

Gebruiksinterface: Google TV in plaats van Android TV

De nieuwe C-modellen zullen Google TV gebruiken voor smart tv, in plaats van Android TV. Wat eigenschappen betreft is het verschil heel klein. Je krijgt nog steeds Google Assistant, ChromeCast en een uitgebreid app-aanbod. Het is enkel wat afwachten in welke mate je de interface kan aanpassen naar eigen smaak. Dat was tot nog toe nauwelijks het geval.

Conclusie

Echt grote veranderingen zijn er niet in de 2022 TV's. De belangrijkste is de aankondiging van de nieuwe 'qd-oled' schermtechniek. Die combineert de voordelen van quantum dots (groter kleurbereik met meer verzadigde kleuren) en oled (hoog contrast). Samsung en Sony zijn hiermee de eerste.

Daarnaast is miniled in opkomst is bij lcd tv's. Deze backlight-techniek geeft een nieuwe impuls aan full array local dimming, dat lcd tv's een flink hoger contrast geeft. Minileds verkleinen de bekende nadelen van deze techniek enigszins. Equivalent aan een techniek als oled, waarbij elke pixel afzonderlijk licht geeft, is het niet. Daarvoor is het wachten op microled-tv's, maar die zijn nog wel even toekomstmuziek.

De verbeteringen bij de 2022 tv's zijn vooral een kwestie van verfijning. Met steeds meer rekenkracht is steeds betere beeldverwerking mogelijk. Daardoor kunnen tv's ook bij relatief eenvoudig hdr-materiaal op basis van de hdr10 of hlg-standaard dynamische tonemapping toepassen. Dat zorgt voor meer details in zeer lichte, dan wel zeer donkere delen van het beeld, zonder dat contrast verloren gaat. Een ander voordeel van al die rekenkracht is dat tv's beter hun weergave kunnen aanpassen aan het omgevingslicht, zonder dat dit invloed heeft op de beeldkwaliteit. Helderheid, kleurtemperatuur en zelfs de helderheidscurve worden aangepast op basis van informatie van sensoren. Dat betekent minder gehannes met het instellingenmenu.

Die interface is waar we ook verfijning zien: meer mogelijkheden om op eigen voorkeuren of zelfs individuele gebruikers aan te passen, beter gebruik van de schermruimte en meer mogelijkheden voor gaming. De hdmi 2.1 standaard lijkt inmiddels door iedereen goed geïmplementeerd te worden, dus met hoge verversingsfrequentie, lage input lage en variabele snelheden. De 2022 tv's zijn volwassen toestellen - misschien niet heel spannend vanuit technisch oogpunt, maar wel met het vertrouwen dat je ongeacht het merk een hoge kwaliteit kan verwachten.