LG en Philips
De LG 2022 TV's hebben, in elk geval de modellen waar alle aandacht naartoe gaat, een oled-scherm. Logisch, want LG heeft deze beeldtechniek ongekend succesvol weten te maken. Net als vorig jaar is de belangrijkste verbetering een toename van de helderheid, traditioneel het zwakste punt van deze techniek.
LG zal zijn nieuwe C2 en G2 oled-tv’s uitrusten met de laatste generatie oled-panelen. LG spreekt niet van OLED EX, maar impliceerde wel sterk dat het gaat om dit type panelen. Onder de naam ‘OLED evo’ krijgen de toestellen in de C2-serie ‘Brightness Booster’ technologie. Daarmee claimt LG 20% meer helderheid te behalen in vergelijking met conventionele oled-panelen. De luxere G2-serie krijgt zelfs ‘Brightness Booster Max’ en zal daardoor 30% helderder zijn dan een conventionele oled, aldus LG.
Daarnaast zal er binnen de C2-serie dit jaar voor het eerst een 42 inch (107 cm) model beschikbaar komen. Belangrijk om te weten: de 42 en 48 inch (122 cm) modellen hebben geen Brightness Booster technologie. Voor wie hele diepe zakken heeft: de G2 zal voor het eerst in een immense versie van 97 inch (246 cm) te koop zijn.
Alpha9 gen 5 in LG 2022 TV's
LGs nieuwste processor is de Alpha9 gen 5, kort voor vijfde generatie. Deze bevat nu ‘Dynamic Tonemapping Pro’. Wat dat doet, vergt enige technische achtergrond.
Tonemapping is het complexe proces waarbij de tv het dynamisch bereik van een hdr-ingangssignaal omzet naar dat van het scherm. Bij statische tonemapping (zoals gebeurt met de HDR10-standaard) doet de tv dat op basis van heel beperkte informatie aan de start van de film. Bij dynamische tonemapping (bijvoorbeeld met HDR10+ en Dolby Vision), bevat de film meer informatie, per scène of zelfs per beeld. Tv’s kunnen echter ook zelf dynamische tonemapping uitvoeren op gewone HDR10 content, door die in real time te analyseren. Dat doen inmiddels alle fabrikanten.
Het is dat laatste proces dat LG dit jaar verder heeft verbeterd. Het beeld wordt nu in real-time én verdeeld in 5000 zones geanalyseerd. Elke zone krijgt dan een optimale tonemapping, zodat je nog beter schaduw- en lichtdetail ziet.
webOS 22: nu met gebruikersprofielen
LG gooide in 2021 zijn webOS interface radicaal om. Het compacte lint onderaan het scherm werd vervangen door een schermvullende interface. Die bleek echter minder aan te passen aan je persoonlijke voorkeuren. Daar moet de nieuwste versie, webOS 22, wat aan doen. Niet alleen kan je hierin meer dingen aanpassen op het Home scherm, het systeem krijgt ook gebruikersprofielen.
Zo kan elk gezinslid een eigen persoonlijk Home scherm maken, en krijgt hij/zij ook eigen aanbevelingen op basis van kijkgedrag. Een ‘Always Ready’ feature laat je kunst, persoonlijke foto’s of weersinformatie te tonen als je geen tv kijkt.
Philips
Philips kondigt zijn nieuwste topmodel traditioneel aan in het najaar, rond de IFA-beurs in Berlijn. Of daar een QD-OLED-verrassing bij zal zijn? Dat weten we nog niet. Wel is de eerste helft van de line-up van de Philips 2022 tv's al bekend.
De belangrijkste aankondiging tot dusver is dat Philips zijn OLED807 model zal uitrusten met de nieuwste oled-panelen van LG Display, de OLED EX-panelen. Die zijn volgens de fabrikant 30% helderder dan conventionele oleds. Net als bij de toestellen van LG geldt dat OLED EX niet beschikbaar is op de 48 inch (122 cm) versie.
Daarnaast komt Philips met meer tv's met een miniled backlight. Daar zette het merk vorig jaar al op in, maar de modellen van 2021 waren alleen beschikbaar in 65 en 75 inch (165 en 190 cm). Dit jaar zal de 9507 met miniled ook te koop zijn in 55 inch formaat (139,7 cm).
P5 AI processor past content in real-time aan
Ook Philips legt veel nadruk op optimalisatie van het beeld op basis van je kijkomstandigheden. Oftewel, hoeveel licht er in de kamer is en welke kleur dat heeft. De P5 AI-processor is in staat om de maximale helderheid, het verloop van de helderheidscurve en de kleuren aan te passen, en dat allemaal in real-time. Dat doet hij op basis van een lichtsensor in het toestel.
Belangrijk detail is dat Philips die aanpassingen kan doen voor alle content-types. Dus naast SDR ook op HDR in al zijn varianten (HDR10, HDR10+, Dolby Vision en HLG).
Smart TV en Ambilight op Philips 2022 TV's
Philips maakt gebruik van Android TV, ondertussen al versie 11. De stap naar de nieuwe Google TV zou er aan komen. Verder zien we dat ook Philips een “Game Bar” beschikbaar maakt, net zoals al het geval is bij LG en Samsung. Dat is een specifieke overlay-gebruikersinterface voor gamers. Deze geeft een overzicht van voor gaming belangrijke zaken zoals input-lag, fps, VRR en ALLM. Daarnaast kan je hiermee zaken aanpassen, zoals specifieke beeldmodi of iets als schaduwdetail. Voor bezitters van gaming monitoren klinkt dit ongetwijfeld heel herkenbaar.
Niet echt een onderdeel van de gebruiksinterface, maar wel heel herkenbaar Philips: Ambilight. Deze voorziening straalt met een reeks led-lampjes licht af op de muur achter de tv, in kleuren die aansluiten bij het beeld. Het is een voorziening die veel eigenaren van Philips tv's waarderen en kenmerkend voor dit merk. Het zal niet verbazen dat Ambilight een integraal onderdeel blijft van de volledige line-up. Bovendien kan Ambilight op een aantal nieuwe modellen nog gedetailleerdere lichteffecten tonen.