Review   |   Audiosystemen

Denon AVR-X1800H review: de thuisbioscoop toegankelijk gemaakt

De Denon AVR-X1800H is het 2023/2024 instapmodel van de luxere X-lijn AV-receivers van deze fabrikant. Hij onderscheidt zich door een zeer toegankelijke ingebruikname.
De Denon AVR-X1800H is het 2023/2024 instapmodel van de luxere X-lijn AV-receivers van deze fabrikant. Hij onderscheidt zich door een zeer toegankelijke ingebruikname.

In deze review bekijken we de Denon AVR-X1800H, een AV-receiver die bij dit merk de opstap vormt naar de ‘betere’ X-lijn. Het is de nieuwste versie van een populair AVR-model van het Japanse merk. Denon is in dit segment de marktleider, met momenteel meer dan twintig receivers. 

Wat betekent 'nieuwste versie'? Net zoals smartphones krijgen AV-receivers regelmatig een update, tegenwoordig elke twee-drie jaar. Vroeger was dat jaarlijks, maar tegenwoordig is zo'n continue vernieuwing niet nodig. Bij Denon is de 2023-2024-generatie te herkennen aan ‘800’ achteraan de modelnaam. De AVR-X1800H volgt de AVR-X1700H op, die in 2020 geïntroduceerd werd (en nog altijd te vinden is).

Denon AVR-X1800H hero teaser.jpg

Als nog betaalbaar instapmodel van een luxere serie is het een interessant toestel voor een groter publiek. Al is betaalbaar relatief, met 799 euro is het zeker niet de goedkoopste AV-receiver. Ook Denon heeft minder dure modellen (te herkennen aan ‘AVR-S’ in de modelnamen) en véél duurdere. Zo is het huidige topmodel de AVC-A1H, een 7000-euro kostend toestel met 15 versterkte kanalen. Die prijs is waar je op uitkomt als je superieure versterking wenst én de vele kanalen wenst om een high-end thuisbioscoop te creëren. De Denon AVR-X1800H is dan eerder bedoeld om thuis een relatief eenvoudige surroundopstelling te bouwen.

De prijs moeten we ook even relativeren. Officieel kost de AVR-X1800H 799 euro, in realiteit kun je hem voor danig minder opsporen. Tijdens de testperiode zien we hem bijvoorbeeld voor een forse 250 euro goedkoper. AV-receiverprijzen blijven dan ook heel volatiel. Er is overigens ook een versie met een DAB-tuner, die op alle andere vlakken identiek is. Voor deze AVR-X1800H DAB betaal je (in theorie) 50 euro meer. In de praktijk is de prijs veelal hetzelfde.

Zo onderscheidt de Denon AVR-X1800H zich

Het kiezen van een specifiek model is bij een AV-receiver altijd uitdagend. Ze lijken op een afstandje namelijk sterk op elkaar. Niet alleen qua uiterljik, ook qua functies is het aanbod gelijklopend. Dat komt onder meer doordat AV-receivers intern modulair zijn opgebouwd. Ze bestaan uit verschillende grote printplaten, die door verschillende modellen gedeeld worden. Daardoor heeft de Denon AVR-X1800H bijvoorbeeld dezelfde streamingopties als de high-end X-modellen.

Ook de interface die je op de tv ziet blijft hetzelfde, al krijg je wel meer opties te zien bij duurdere receivers met meer functies. Bovendien is het design van de verschillende modellen grotendeels hetzelfde. Een verschil zit in de afwerking, de duurdere Denons zijn wel een stukje zwaarder afgewerkt.

Denon AVR-X1800H

De AVR-X1800H biedt met zijn 7.2 configuratie niet per se meer kanalen dan de goedkopere AVR-S-modellen. Het verschil zit onder de motorkap: een X-model biedt meer op het vlak van versterking en voedingen. Dat is wel belangrijk. Bij films en games heb je veel dynamische pieken: plotse ontploffingen, kreten van dino’s, crashes, gigantische robots die op elkanders muil slagen, enzovoort. Om die goed weer te geven, is een beter versterkingsgedeelte vereist.

7.2 kanalen - en bijna evenveel gebruikscenario's

Voor wie niet zo thuis is in het cijferspel bij surroundtoestellen: de 7.2-cijfers geven aan hoeveel speakers de receiver maximaal kan aansturen (7) en hoeveel subwoofers (2). ‘Maximaal’ dus, want je kunt ook minder luidsprekers en subwoofers gebruiken. Subwoofers zijn tegenwoordig meestal actief en hebben dus een eigen versterker. Je bent niet verplicht om er een te gebruiken, maar het is moeilijk om filmgeluid echt impactvol weer te geven zonder zo’n basopwekker.

Met de zeven kanalen van de Denon kun je verschillende kanten uit. Een 5.1-opstelling bouwen bijvoorbeeld. Dat wil zeggen: links en rechts van het scherm, een center- of middelspeaker onder (of achter) het scherm, en dan nog een surroundspeaker links en eentje rechts van de bank. Een subwoofer plaats je dan best in de buurt van het scherm.

Denon TV-interface

Maar je kunt bij deze Denon bijvoorbeeld ook twee stereo-speakers bi-ampen. Dat wil zeggen: twee kanalen samenvoegen voor meer vermogen, een centerspeaker installeren en aftikken op 3.1. Er zijn meer combinaties mogelijk, waarbij 5.1.2 de ‘modernste’ is. Die extra ‘2’ verwijst naar twee speakers die de rol vervullen van hoogtekanalen. Dat zijn speakers die geluid hoger in de kamer laten weerklinken.

Dat lijkt minder relevant dan geluid rondom, maar juist het samenspel van de hoogtekanalen en de gewone speakers zorgt voor een ruimtelijk, 3D-geluidsbeeld. Geluidseffecten bewegen daarbij niet alleen horizontaal (zoals bij klassieke surround), maar ook verticaal. Precies dat is de essentie van wat Dolby Atmos, DTS:X en andere spatial audio formaten brengen.

Volstaat de Denon AVR-X1800H voor typische woonkamers?

Vergeleken met high-end AV-receivers die over elf of meer kanalen beschikken, lijkt 7.2 niet heel veel. Toch kan je er in een gewone woonkamer, of als je budget beperkt is, ver mee geraken. Het opent vooral de deur naar een haalbare opstelling.

Want ook dat is surround: hoe meer kanalen je wil, hoe meer speakers je nodig hebt. Zo loopt het prijskaartje wél heel snel op. De verleiding is misschien groot om voor je budget zoveel mogelijk speakers kopen. Toch kan je beter een bescheiden surroundopstelling bouwen met goede speakers, dan het aantal kanalen maximaliseren met kleine of slechte luidsprekers. Met name de stereospeakers, het centerkanaal en de subwoofer zijn cruciale onderdelen.

Denon TV-interface

Met de AVR-X1800H moet je wel keuzes maken. Zeven kanalen is te weinig als je heel grootse plannen hebt. De aangewezen opstelling met deze receiver is zoals geschreven eerder 5.1.2. Dus met twee hoogtekanalen, waarbij je de kabels aansluit op de surroundback-luidsprekerterminals. Wil je toch ook surround back-speakers (dat zijn bijkomende speakers die schuin achter de bank staan), dan kun je geen hoogtespeakers aansluiten. Dan heb je 7.2, met een meer naadloze overgang qua geluidseffecten in het horizontale vlak. 

Keuzes, dus. Wij zouden 5.1.2 aanraden, want in een kleinere ruimte levert de stap van 5 naar 7 speakers minder op dan twee hoogtekanalen toevoegen.

Ingebruikname: dé troef van de Denon AVR-X1800H

Begint je hoofd al te duizelen bij de complexiteit van speakeropstellingen? Een grote troef van deze Denon is dat een heldere Setup Assistant het installeren makkelijker maakt. Deze zit echt goed in elkaar, al spreek je wel over een zeer uitgebreid stappenplan, dat aardig wat tijd vereist om te doorlopen. Door stapsgewijs de vele mogelijke keuzes te behandelen, wordt het instellen wel behapbaar. Je kunt onderdelen overslaan, bijvoorbeeld als je later pas je PS5 en Blu-ray-speler wil aansluiten.

Denon TV-interface

De Setup Assistant doorloopt alles van A tot Z. Het begint zelfs met een checklist van wat je nodig hebt, inclusief wat er in de doos zit én wat je nog apart moet aanschaffen. Hoe de speakers aan te sluiten, het verbinden met het netwerk en het koppelen van tv en bronnen: het komt allemaal aan bod. De graphics die hierbij op de tv verschijnen helpen echt. Zo kun je zien waar je welke kabel moet insteken. Aangezien een AV-receiver echt veel aansluitingen heeft, is dat daadwerkelijk handig.

De uitgebreide Setup Assistant blijft iets waarmee Denon (en zustermerk Marantz) zich enorm onderscheidt van andere receiverbouwers. Wie liever handmatig werkt, kan het stappenplan gewoon overslaan. Alles wat aan bod komt bij de Setup Assistent is eveneens rechtstreeks bereikbaar via de instellingen.

Installatie in het Nederlands in 4K-resolutie

Je merkt tijdens het instellen snel dat ze bij Denon snappen dat een interface en gebruiksgemak belangrijk zijn. Niet alleen zijn de menu’s van de Denon AVR-X1800H helder en aangepast aan een 4K-resolutie en heel grote (projectie)schermen, ook het Nederlands wordt ondersteund. Ook dat blijft uitzonderlijk bij AV-receivers.

Bij een AV-receiver wil je wel vaker dingen aanpassen en finetunen. Dat doe je via de algemene instellingen (het Setupmenu) of via snelle instellingen die je tijdens het kijken kunt aanpassen. Het Setupmenu is heel uitgebreid, met acht items (zoals Audio, Video, Ingangen, enzovoort) die leiden naar heel wat opties.  

Denon TV-interface

Die opties ontsluiten weer allerlei mogelijkheden. Dat gaat van cosmetische zaken (zoals het hernoemen van ingangen naar iets als 'Xbox') tot meer detailzaken (zoals of je een functie als Dynamic Volume of de Restorer wil inschakelen). Bij dat laatste kom je wel wat jargon en ook merkeigen termen tegen. Zelfs bij Denon mis je hier soms wel wat uitleg; gelukkig heeft het merk wel de gewoonte om een uitgebreide handleiding navigeerbaar online te plaatsen.

Denon TV-interface

Met de Option-knop op de afstandsbediening roep je het snelmenu op. Dat is heel handig als je tijdens het kijken nog iets fijn wil afregelen. Hier schakel je bijvoorbeeld de Spraakverbetering in. Die functie is heel sterk in het uitlichten van dialogen via de centerspeaker. Bij sommige doffere speakers is dit echt een levensredder. In dit menu kun je ook het volumeniveau van elke afzonderlijke speaker instellen. Normaliter zal de Audyssey-meting voor evenwicht zorgen, maar sommige geluidsmixes zijn op hun beurt uit balans. Hier kun je dan snel dingen rechttrekken.

Aansluitingen van de AVR-X1800H:  een echt schakelbord

Op een lid van een nieuwe generatie AV-receivers mag ondersteuning voor de nieuwste hdmi-versie en hdr-standaarden niet ontbreken. Die is er dan ook. Nogal wiedes, want AV-receivers die niet overweg kunnen met de nieuwste beeldstandaarden, laten surroundfans massaal links liggen. Het kunnen switchen of schakelen tussen videobronnen is immers een hoofdfunctie van een AV-receiver. Het concept is dat je spelers en consoles aan de receiver hangt en dat deze het signaal via een enkele HDMI-kabel naar je tv stuurt. Bij muurmontage of met een projector is dat een enorme plus.

De Denon AVR-X1800H bezit zes hdmi-ingangen. Daarvan zijn er drie geschikt voor HDMI 2.1-bronnen, en dus voor 4K120 of 8K60 signalen. Concreet spreek je dan over de PlayStation 5 en de Xbox Series X|S, die beide in staat zijn om 4K120 aan te leveren. Of je dat ook echt te zien krijgt, zal natuurlijk ook van je televisie afhangen. Focus in elk geval niet op dat 8K. Het aanbod op dat vlak is bijzonder beperkt - net zoals geschikte televisies. Dat zal nog lang zo blijven.

Ultra HD Blu-ray-spelers, mediaspelers en oudere consoles zijn welkom via de overblijvende drie poorten. Je steekt alle bronnen achteraan op de Denon in, terwijl er één HDMI-kabel richting de tv of projector loopt. Duurdere receivers hebben meerdere hdmi-uitgangen, bijvoorbeeld om een tweede tv in de keuken van beeld te voorzien. De AVR-X1800H is echt een woonkamerbeest, dat niet gericht is op meerdere zones. Eén hdmi-aansluiting met earc, daar moet je het mee stellen.

Audiotoestellen aansluiten kan eveneens. Met twee analoge cinch-paren, een aparte aansluiting voor een platenspeler en twee optische ingangen is de Denon niet heel riant bedeeld. Maar bij een modaal woonkamerscenario zijn er meer dan voldoende aansluitmogelijkheden.

Kamerkalibratie met de Denon AVR-X1800H

De Denon AVR-X1800H komt met een functie om de geluidsweergave te optimaliseren voor een specifieke kamer. Zo’n kamerkalibratie is bijna altijd aanwezig bij een AV-receiver, gewoonweg omdat het moeilijk is om handmatig een surroundopstelling te bouwen die echt perfect is. De functie zal onder meer rekening houden met de afstand tussen elke speaker en de zitplaats. Dit is belangrijk om te zorgen dat alle geluidseffecten op het juiste moment je oren bereiken.

Denon Audyssey

Er is dus wel wat flexibiliteit mogelijk qua het plaatsen van de speakers. Uiteraard zullen puristen en een partij als Dolby stellen dat speakers echt op de voorgeschreven plaatsen moeten staan. Begrijpelijk, maar de realiteit is dat je in een woonkamer speakers niet altijd op hun ideale plek kunt parkeren. Het gebeurt bijvoorbeeld wel vaker dat een surroundspeaker aan een kant wat dichterbij staat dan aan de andere. Omdat er aan één zijde van de kamer een meubel staat, we zeggen maar iets. Een kalibratiefunctie werkt die ongelijkheden zo goed mogelijk weg.

Daarnaast pakt een kamerkalibratiefunctie bepaalde akoestische problemen aan. Zoals een staande golf, een fenomeen waarbij een bepaalde basfrequentie overdreven versterkt wordt door de vorm van je kamer. Het klinkt wat bizar als je niet thuis bent in akoestiek, maar het is een reëel probleem dat zich voordoet als een bastoon die opvallend luider is. Het doet vaak mensen grijpen naar de afstandsbediening om snel het volume lager te zetten, terwijl ze klagen dat stemmen minder verstaanbaar zijn. Lastig, en door de ophoping van basenergie raken andere frequenties in de verdrukking. 

Denon vertrouwt al jaren op de kalibratiesoftware van Audyssey. Deze is gebruiksvriendelijk en effectief. Bij de AVR-X1800H krijg je een redelijk geavanceerde versie. Je bent wel snel een twintig tot dertig minuten bezig om de bijhorende meting te doen. ‘Meting’ klinkt complex, maar de interface legt het proces stap voor stap uit.

Echt moeilijk is de meetprocedure bij deze Denon niet. Het houdt in dat je de meegeleverde microfoon op een bepaalde plaats zet en dan de receiver een aantal testtonen laat afspelen. Dat doe je op tenminste zeven plaatsen rond je zitplaats. De torenvormige microfoon bevindt zich tijdens het meten idealiter op oorhoogte. Om dat mogelijk te maken stopt Denon een kartonnen statief mee in de doos. Een camerastatief dat je nog hebt liggen kan ook, maar de gebundelde is heel bruikbaar.

Het lijkt ons niet iets dat iedere AVR-X1800H-eigenaar zou doen, maar het is mogelijk om de receiver te gebruiken met Audyssey's MultEQ-app. Deze betaalde app gidst je door het meetproces, net zoals de tv-interface. Het verschil is dat je daarna op je tablet nog aanpassingen kunt maken en de meting kunt bewaren. Zo kun je aanpassingen doen, zonder telkens opnieuw de microfoon boven te halen. Wij vinden het wel 20 euro waard - maar wij stellen dan ook vaker Denon/Marantz AV-receivers in.

Streaming op de Denon AVR-X1800H

Zoals gezegd krijgen bijna alle Denon AV-receivers (en die van zustermerk Marantz) dezelfde streamingopties. Dat komt door het gebruik van HEOS, het platform dat Denon/Marantz bedacht om te concurreren met Sonos. Het biedt veel van dezelfde mogelijkheden, maar ook een aantal unieke eigenschappen. HEOS zit niet enkel in AV-receivers van het Japanse merk, maar ook hifi-apparaten, soundbars en draadloze speakers. Je bedient ze allemaal via de HEOS-app, met de optie om toestellen te koppelen om muziek synchroon te spelen.

Denon HEOS en AVR-apps

Recent werd deze HEOS-app grondig vernieuwd. Dat was nodig, maar inmiddels ziet het er heel wat aantrekkelijker uit. Zo is er een Thuis-scherm waar het aanbod van een streamingdienst en geliefde radiostations knap gepresenteerd worden. 

In HEOS kun je ook fysieke ingangen selecteren (zoals een aangesloten cd-speler of een console) én de audio hiervan doorsturen naar een speaker elders in huis. Als je pakweg via YouTube op je tv een concertvideo bekijkt, dan kun je die muziek ook in de keuken laten horen op een Home 150-luidspreker. De enige beperking is dat je enkel stereogeluid kunt streamen; de Dolby Atmos-soundtrack van een Ultra HD Blu-ray-schijf speelt elders niet af.

Denon HEOS en AVR-apps

In de HEOS-app vind je daarnaast internetradio en is er de mogelijkheid om eigen bestanden af te spelen. Dat kan vanaf usb-opslag (er zit een usb-poort aan de voorkant van de AVR-X1800H) of over het netwerk. Je hoeft je geen zorgen te maken dat jouw muziekcollectie niet afspeelt: de ondersteuning qua formaten, inclusief hi-res, is uitmuntend. Wel is het aanbod qua diensten nogal beperkt: Amazon Music, Deezer, Soundcloud en Tidal.

Voor Spotify, Apple Music en andere aanbieders zijn er meerdere alternatieven. De Denon AVR-X1800H verschijnt automatisch als speaker in de Spotify-app, terwijl de receiver ook AirPlay 2-compatibel is. Apple-bezitters zullen het dus niet moeilijk vinden om hun favoriete dienst te streamen. Android-gebruikers met een abonnement bij pakweg YouTube Music moeten terugvallen op Bluetooth. Er is ook nog UPnP/DLNA, wat de deur opent om bepaalde streamingdiensten (zoals Qobuz) te streamen via een app als BubbleUPnP. 

Denon TV-interface

Kortom, op streamingvlak tikt de Denon AVR-X1800H de meeste vakjes wel aan. Chromecast erbij was natuurlijk nóg vollediger geweest. Maar een heel groot gemis is het niet.

Bediening van de AVR-X1800H

Denon geeft je meerdere opties om de Denon te bedienen. Er is de meegeleverde remote natuurlijk, die naar AV-receivernormen nog relatief eenvoudig is. Al blijft het een toetsenrijk ding. Denon heeft ook een uitstekende app, Denon AVR, waarmee je heel goede controle krijgt over de receiver.

Denon HEOS en AVR-apps

Om zaken als geluidsmodi te veranderen, vinden we de app vaak makkelijker dan de afstandsbediening. Via de AVR-app kom je ook snel bij de webinterface van de Denon. Dit is hetzelfde als de Setupmenu via de tv-interface, met het voordeel dat je hier dingen kunt aanpassen terwijl er video blijft spelen. Soms is dat praktisch.

Denon HEOS en AVR-apps

De Denon is ook relatief goed in het aansturen van aangesloten bronnen, zoals Blu-ray-spelers. Dat verloopt via HDMI-CEC, wat echter niet altijd goed geïmplementeerd wordt op brontoestellen. De interactie met onze Apple TV was wel heel goed; ook de Apple-remote kon gebruikt worden om het volume te regelen.

Zo hebben we de Denon AVR-X1800H getest

Voor deze test schuiven we de AVR-X1800H in ons testrack. Dat betekent wel eerst de heftige AVC-A1H wegnemen, die er een vaste plek inneemt. Dat is al een mooie workout. In de ruimte is er een 5.1.4-opstelling, bestaande uit DALI Rubicon-speakers en Alteco-weergevers hoog aan het plafond. De achterste hoogtespeakers kunnen we echter niet aansluiten. 

Onze twee stereokanalen zijn Rubicon LCR's. Dat zijn relatief high-end muurspeakers die links en rechts van een grote Sony XR-65A95K-tv zijn opgehangen. Dit type speakers is een aanrader in een wat kleinere woonkamer. Je vergroot hiermee je surroundbubbel (in vergelijking met vrijstaande speakers) en een muurspeaker heeft ook akoestische pluspunten. 

De DALI Rubicon Vokal die we gebruiken is dan weer een vrij forse centerspeaker, misschien té voor een kleinere kamer. Een wat grotere centerspeaker doet echter veel om stemmen realistischer te maken, vergeleken met een klein model dat sterk ondersteund moet worden door de subwoofer.

We gebruiken ook onze ELAC Sub 2050, een betrekkelijk grote subwoofer; in een woonkamer ga je wellicht voor iets kleiner kiezen. Voor de test maakt dat weinig uit. Een (actieve) subwoofer heeft immers eigen versterking en belast de receiver niet. Als bronnen gebruiken we een Apple TV 4K, een PlayStation 5 en een Oppo UDP-203 UHD Blu-ray-speler.

Hoe klinkt de AVR-X1800H? Typisch Denon!

De AVR-X1800H komt met de kenmerkende, krachtige Denon-sound die actiefilms veel impact geeft en zorgt voor veel immersie. Een mooi voorbeeld is de reddingspoging die de familie Reyes onderneemt in ‘Blue Beetle’ – niet bepaald de beste superheldenfilm, maar wel voorzien van een geslaagde Atmos-audiomix gestreamd via de Apple TV. Bij de reddingspoging wordt een scarabeevoertuig in 'Beast Modus' geplaatst, terwijl Motley Crue door de speakers knalt. De mechanische poten die zich in muur van de vesting boren, de stenen die naar beneden vallen, de kogels die in het rond vliegen – er zijn veel details rondom ons te horen.

Denon TV-interface

De nadruk ligt bij Denon net iets meer op het spannend maken en een grootschalige surroundbubbel creëren. Dat merk je zeker bij deze scène. Het merk zit op de as verfijning-spektakel duidelijk wat dichter bij de laatste pool. Zo is Denon net wat anders dan bijvoorbeeld de receivers van Onkyo of van Yamaha (al blijft het wel zo dat AV-receivers heel instelbaar zijn qua klank).

De Denon AVR-X1800 komt met heel wat geluidsmodi, inclusief een aantal dat oudere films alsnog doet klinken alsof ze een ruimtelijke Atmos- of DTS:X-soundtrack hebben. De originele 'Top Gun' bijvoorbeeld, is opnieuw uitgebracht in 4K-resolutie, maar nog altijd met 5.1-geluid. Via de gepaste geluidsmodus laat je ook de twee hoogtespeakers meespelen, waardoor je 5.1.2 krijgt. Zeker bij deze film, met z'n vele vliegtuigscènes, is die extra driedimensionaliteit fijn.

Denon TV-interface

'Roma' van Alfonso Cuarón is een van de films waar we graag naar grijpen als we een zeer gedetailleerde en gelaagde Atmos-mix zoeken. De film zelf is helemaal bijna vrij van actie (al is het wél heel dramatisch) en gebruikt beeld en een complexe geluidsproductie om het leven te schetsen in Mexico City tijdens de turbulente jaren zestig. Het is echt een voorbeeld van een film die helemaal openbloeit als je hem hoort op een surroundopstelling.

Er wordt in 'Roma' heel effectief gebruik gemaakt van geluid om je in scènes te plaatsen waarin de camera beweegt. Een mooi voorbeeld vind je al in de eerste minuten, als de camera een meid volgt die door een huis loopt. In de achtergrond speelt een radio in de keuken, die terwijl ze wandelt door de luisterruimte beweegt. De Denon AVR-X1800H brengt dit op overtuigende wijze. De exacte positionering die je met Dirac en vier hoogtespeakers kunt krijgen is er niet, maar vergeleken met een high-end soundbar is het wel een veel grotere bubbel, waarin heel veel discrete geluidseffecten te horen zijn. Dat gaat van effecten die heel nauw aan de hoofdpersonage gelinkt zijn (zoals stappen op de trap) tot sfeervol achtergrondgeluid (zoals de radio en de kwetterende parkieten). Qua resolutiegevoel doet de Denon het meer dan prima voor wat al bij al een instapmodel is.

Het belang van muziek

Een AV-receiver wordt ook veel gebruikt om naar muziek te luisteren. Daarom zijn er ook zoveel streamingopties aanwezig. Toch is er nog een andere boeiende muziekoptie. Je hebt dan toch een surroundopstelling, waarom niet muziek beluisteren in een native Atmos-formaat? Dat gaat vlot via de Apple TV en Apple Music, maar kan ook bijvoorbeeld met Tidal of Apple Music op de tv zelf.

Denon TV-interface

Of het goed klinkt, hangt vooral van de mastering naar Atmos af. Grote orkestrale werken die met veel kennis van zaken zijn gemixt (zoals die van de Berliner Philharmoniker, het John Williams-concert is een aanrader) komen heel authentiek over in het Dolby-formaat. Bij popmuziek wisselt de ervaring wat. Bij het hypealbum van 'The Last Dinner Party' bijvoorbeeld, worden sommige vocalen naar de achterste speakers gestuurd, wat een tikje vreemd overkomt. Als het goed zit (bijvoorbeeld bij 'The Femine Urge'), krijg je een heel grote soundstage-podium gepresenteerd dat een paar speakertjes niet kan evenaren.

Muziek in een surroundformaat verwerkt de Denon prima. Ook dit is een verschilpunt met soundbars, die in de eerste plaats ontworpen zijn om spectaculaire geluidseffecten weer te geven. Muziek is echter iets heel anders, en dat lukt die soort toestellen vaak minder goed. Muziek speelt bij films en games nochtens een grote rol (mocht je daar aan twijfelen, kijkt dan naar dit stukje bewerkte Star Wars). Positief is dat de Denon op dat vlak een goed evenwicht vindt, waarbij het vooral uitblinkt in die grote Williams-thema's. Maar we waren ook heel tevreden met de prestaties bij het bekijken van 'Tron Legacy' met z'n heel intense Daft Punk-soundtrack die continu de actie aanstuurt. 

Denon TV-interface

De stereoprestaties van de Denon AVR-X1800 zijn zeker niet slecht. De geluidsmodus die je kiest en welke speakers je hebt, spelen wel een grote rol. Op onze muurspeakers was pure stereo niet altijd geweldig, de stap naar een modus waarbij de subwoofer meespeelt maakte een groot verschil. Stereomuziek is dan ook vaak een aanleiding om te kijken naar een krachtigere AV-receiver, zeker als je werkt met lastigere torenspeakers. 

Conclusie

Zeker aan de reële winkelprijs is de Denon AVR-X1800H een zeer goed vertrekpunt voor een eigen thuisbioscoop. Het is een heel volledig pakket met veel functies. Dat kun je van alle AV-receivers wel zeggen, maar de kracht van Denon zijn de Setup Assistent en heldere interface. Die maken het inrichten van die thuisbioscoop toegankelijk. Niemand maakt het instellen van een complexe AV-receiver zo eenvoudig als dit merk.

Zoals je mag verwachten van een instapmodel in een 'betere' lijn is de AVR-X1800H degelijk gebouwd en biedt deze veel opties. De beperking zit in de eerste plaats in het aantal ingangen beperkt. Voor een typische woonkamer is echter alles aanwezig wat je nodig kunt hebben. Zelfs als je twee next-gen consoles bezit, kun je ze probleemloos aansluiten.

Je moet wel realiseren dat dit een instap-receiver is. Wil je in een grotere kamer aan bioscoopvolumeniveaus een knallende actiefilm beleven, dan kan een apparaat in deze klasse tegen zijn limieten aanlopen. Als je groots denkt qua thuisbioscoop, of moeilijk aan te sturen speakers kiest, moet je mikken op een hoger gepositioneerd model met krachtiger versterking, zoals de AVR-X3800H of hoger. Ook voor een volledige Atmos-ervaring met meer hoogtekanalen zal je naar een duurder model moeten uitwijken.

Ga je echter voor 5.1.2 (wat heel overtuigend kan zijn) en zijn je ambities beperkt tot echte surround in je woonomgeving, dan zit je met de Denon AVR-X1800H helemaal goed. Zijn je speakers wat moeilijker aan te sturen? Dan is de stap naar de eveneens 7.2 AVR-X2800H zeer het overwegen waard. Het prijsverschil is niet enorm groot.

Aanrader Februari 2024

Denon AVR-X1800H

Denon AVR-X1800H in een oogopslag
Afmetingen 43,4 x 33,9 x 15,1 cm (BxDxH)
Gewicht 8,6 kg
Vermogen 2x 100W (bij 8 Ohm)
2x 145W (bij 6 Ohm)
Aansluitingen 6x HDMI in (3x 4K, 3x 8K), 1x HDMI-uit (8K)
2x optisch digitaal (Toslink)
2x analoog audio-in (RCA)
1x phono (MM)
RJ45 netwerk
7x speaker (met A/B)
2x subwoofer pre-out
1x USB-A
DRaadloos WiFi (AirPlay 2, Spotify Connect)
Bluetooth
Tuner DAB / DAB+ / FM (RDS)
(DAB alleen op AVR-X1800H DAB)
Multiroom HEOS Multiroom & streaming
Netwerk DSD-Audio streaming, MP3, WMA, AAC, DSD, FLAC HD 192/24, ALAC 96/24, WAV 192/24, AIFF

Gapless afspelen
Adviesprijs v.a. € 799
Koop bij

Bol.com

Coolblue