Huawei Freebuds Lipstick review: worden vrouwen hier inderdaad blij van?
Het is een cliché, maar wel waar: er zijn veel vrouwen die graag een make-upje dragen. Dat Huawei dan ook komt met oordopjes in een case die oogt als een lippenstift, is op zich een leuke gimmick. Dat de oordopjes zelf ook nog rood zijn, valt zeker wat voor te zeggen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen zich eerder aangetrokken voelen door een rode kleur, dan welke andere kleur ook. Maar, zijn deze dopjes ook in gebruik wel zo aantrekkelijk voor vrouwen? Voor een adviesprijs van meer dan 200 euro verwachten we meer van de Huawei Freebuds Lipstick dan alleen een kek design. Hier lees je onze bevindingen.
Huawei Freebuds Lipstick
De Huawei Freebuds Lipstick zijn zogenaamde true wireless in-ear oordopjes. Twee volledig draadloze buds, die onderling en met je smartphone draadloos verbinding maken. Zoals we eerder schreven legt Huawei, een Chinese fabrikant, zich momenteel toe op andere producten dan smartphones. Die zijn dankzij problemen met de Verenigde Staten minder interessant voor gebruikers in het Westen, omdat Huawei geen gebruik mag maken van Google-diensten.
Daar heb je met deze oordopjes geen last van. Via Bluetooth werken ze goed samen met allerlei verschillende smartphones. Ze zijn bovendien zeer makkelijk te koppelen: wanneer je Bluetooth op je telefoon aandoet en probeert te koppelen, verschijnen ze meteen.
Huawei levert de Freebuds Lipstick in een kartonnen doosje. Daarin zit wel een oplaadkabel, maar geen lader. Dat is bij de meeste fabrikanten het geval. Het doosje had kleiner gekund, wat het duurzamer had gemaakt. Het is in ieder geval goed dat Huawei hier kiest voor karton en niet voor plastic. Hieronder zie je een korte unboxing.
Lippenstiftdesign: aantrekkelijk en grappig, maar niet praktisch
De grootste gimmick van deze oordopjes is het ontwerp. De gladde zwarte behuizing doet denken aan een uit de kluiten gewassen lipstickhouder, alleen is het rode dat je aan de binnenkant vindt geen lipstick. Het zijn de oordopjes, die erg opvallen met hun kersenrode kleur. Erg aantrekkelijk om te zien, zeker in een oordopjeslandschap dat toch voornamelijk bestaat uit vierkante of ovale zwarte doosjes met dito dopjes.
Toch is dat doosje niet ideaal. Om te beginnen is inherent aan dit ontwerp het deksel een los onderdeel. Je klapt het niet open, zoals bij de meeste oplaadcases, maar je moet het eraf halen. En heb je dus een los deksel in de hand. Dat is tot daaraantoe, maar je kunt dit magnetisch bevestigde deksel er niet zomaar weer opklikken. In de bovenkant van zitten vormen waar de oordopjes precies inpassen. Draai je hem een kwartslag, dan past die puzzel niet meer. Hierdoor ben je toch wat aan het hannessen. Je kunt de oordopjes niet eenvoudig blind uit hun doosje halen en het weer goed afsluiten. Dan is een klassieke oplaadcase met een scharnierend deksel toch handiger.
Waarschijnlijk heeft Huawei daar niet voor gekozen om het lipstick-effect niet te verzwakken. Toch hadden we liever een praktischer oplossing gezien. De oordopjes zijn al twee losse, kleine deeltjes, met de deksel erbij heb je nog een extra onderdeel dat je kunt kwijtraken. Huawei had bovendien nog iets slims aan de deksel kunnen toevoegen: een spiegeltje. Toch handig als je na een ebike-fietstocht wil checken of de tranen van de wind je eyeliner over je wang hebben meegenomen. Helaas, die mist, waardoor je toch je smartphone weer even moet pakken.
In de praktijk
Huawei Freebuds Lipstick zijn gebaseerd op Freebuds 4. Het zijn dan ook geen in-ear dopjes die met een rubbertje in je oor vastklemmen. Je hangt ze als het ware in je oor, net zoals klassieke iPod-dopjes. Het voordeel is dat je oor zo niet volledig is afgesloten en je nog iets van achtergrondgeluid kunt horen. Dat is zeker op de fiets wel zo veilig. Het nadeel is dat er hierdoor ook geluid naar buiten lekt, waardoor bijvoorbeeld mensen in de trein kunnen meegenieten van de podcast of muziek die je luistert.
Omdat ze in het oor hangen, zitten ze bovendien niet heel stevig vast. Zeker als het hard waait op straat, heb je steeds het gevoel dat ze uit je oren vliegen. In het verlengde daarvan merken we nog een nadeel. Namelijk, de lange ‘stokjes’ die aan de oordopjes zitten. Veel vrouwen hebben lang haar en dat draait voortdurend om die oordopjes heen. Ook al worden ze niet door de wind gelanceerd, dan eindigen ze wel door je haar op straat. Of, met wat geluk, blijven ze in je haar hangen. Zeker in combinatie met een mondkapje is het afwachten welke kettingreactie de oordopjes uit je oor doet katapulteren.
Elk oor is uniek, dus mogelijk zal dit bij gebruiker tot gebruiker verschillen. Het is wel iets om rekening mee te houden, voordat je je laat verleiden door deze vuurrode dopjes.
Huawei Freebuds Lipstick: goed geluid...
Hoewel we over de vorm van de Huawei Freebuds Lipstick niet helemaal te spreken zijn, is uiteraard de audiobeleving ook belangrijk. Dat is immers waar je oordopjes voor aanschaft. Wanneer je de AI Life-app gebruikt (zie onze Sound Joy review voor meer over die app), kun je de audio-instellingen veranderen. Ik vond de oordopjes wat schel klinken van nature. Als je bijvoorbeeld de bassmodus aanzet, is het geluid aanzienlijk beter.
Het geluid klinkt echter vooral goed wanneer je de oordopjes zelf met je vingers lichtjes aanduwt, wat wederom te maken heeft met het model oordopje. Het geluid klinkt zo met de afstand van het oor ook wat minder rijk dan wanneer ze in het oor geprikt zijn. Afgezien daarvan kunnen de Huawei Freebuds Lipstick eigenlijk met alle muziekgenres goed overweg. Ze klinken prima, zolang je met de genoemde beperking rekening houdt.
...maar accuduur valt tegen
Kijken we naar wat de oordopjes doen qua accuduur, dan zijn we niet erg onder de indruk. Waar zelfs oordopjes van 30 euro tegenwoordig wel 5 uur halen op één keer opladen, krijg je er bij deze Huawei-oordopjes slechts 4 uur uit. Hierbij moet je bovendien wel de actieve noise cancellation uit hebben staan, want anders houd je minder dan 3 uur over. Dat is erg teleurstellend, hoe handig het ook is dat je met de case weer kunt bijladen zonder stopcontact. Die case is oplaadbaar via de usb-c-poort aan de onderzijde. Met 30 minuten laden zijn de Huawei Freebuds Lipstick weer op 100 procent.
Onvoorspelbare noise-cancellation van de Huawei Freebuds Lipstick
Een ander aspect waar we wat teleurgesteld over zijn, is de noise cancellation van de Huawei Freebuds Lipstick. Die is niet om over naar huis te schrijven. Dat zit in meerdere zaken. In de eerste plaats zijn de oordopjes erg gevoelig voor aanraking, dus als je haar op het oordopje rust, dan kan het zomaar gebeuren dat je de noise cancellation in- of uitschakelt.
Wat er dan gebeurt is ook vreemd: je hoort een vrouw in het Chinees in je oor zeggen dat de geluidsonderdrukking aan of uit is (denken we). Dit is ook niet aan te passen: zelfs als de telefoon aangesloten is op je Engels- of Nederlandstalig ingestelde telefoon via bluetooth en de Huawei AI Life-app.
Ten slotte is de kwaliteit van de noise cancelling zelf ook niet fantastisch. Dat heeft wederom te maken met het feit dat de oordopjes je oor niet volledig afsluiten.
Conclusie
De lipstick-case van de Huawei Freebuds Lipstick is een enorm leuke vondst. De dopjes vallen zelf door hun rode kleur ook flink op. 230 euro is echter een stevige prijs voor true wireless in-ears. Ter vergelijking: de Huawei Freebuds 4 kosten 149,99 euro (en op moment van schrijven zelfs slechts 99,99 euro). Met een pakweg anderhalf keer zo hoge prijs plaatst Huawei deze in-ears in de duurste klasse. Dan zijn de verwachtingen hoog. Zoals ruisonderdrukking die al het omgevingsgeluid wegfiltert, en een accuduur die minstens twee keer zo lang is. Genoeg voor een werkdag, bij voorkeur. Dat is hier niet het geval.
Misschien nog wel teleurstellender is dat de Freebuds Lipstick, hoewel duidelijk gericht op vrouwen, weinig rekening lijkt te houden met de doelgroep. Dopjes die in je haar blijven hangen en dan makkelijk uit je oor vallen, of waarvan de aanraakbediening reageert op contact met je haar: dat is gewoon heel onhandig. Hoe fantastisch de Huawei Freebuds Lipstick als eyecatcher ook zijn, met deze nadelen is het lastig ze zonder meer aan te bevelen.
Voor de foto's bij dit artikel stond Saskia van der Veeken model. Volg haar hier op Instagram.
Huawei Freebuds Lipstick in een oogopslag | |
Afmetingen & Gewicht |
Oortjes: Case: |
Driver | 14,3 mm |
Accu |
Per oordopje 30 mAh Oplaadcase: 410 mAh Afspeeltijd: Muziek afspelen met oplaadcase: 20 uur (zonder ANC) Oplaadtijd: Ca. 1 uur voor de oplaadcase (bedraad, zonder oordopjes) |
Verbinding | Bluetooth 5.2 Multipoint |
Waterbestendig | IPx4 |
Adviesprijs | € 229,99 |