Review   |   Laptops

Erazer Major 15 X1 review: compacte gaming laptop bevindt zich in select gezelschap

De Erazer Major 15 X1 is een compacte laptop die toch een 15,3 inch scherm bevat. De specificaties zijn uitgebreid en duiden op een draagbare, veelzijdige alleskunner.
(Alle foto's bij dit artikel zijn gemaakt door Tom Kauwenberg.)
De Erazer Major 15 X1 is een compacte laptop die toch een 15,3 inch scherm bevat. De specificaties zijn uitgebreid en duiden op een draagbare, veelzijdige alleskunner.
(Alle foto's bij dit artikel zijn gemaakt door Tom Kauwenberg.)

Sinds Erazer verzelfstandigde van het moedermerk, sleutelt het aan het imago. Na de beslissing een eigen naam op te bouwen, werd het productdesign wat gewaagder en dijde de portfolio gestaag uit. Met zijn 'Major' gaming laptops heeft het een bijzondere strategie bedacht. Deze zijn namelijk zeer compleet, met bijvoorbeeld topmodel processors en grote hoeveelheden geheugen, en een naar verhouding scherpe prijs. Maar omdat de configuratie zo riant is, blijft het een aardige uitgave. 'Topmodellen voor een koopje', zoiets lijkt de strekking. Het recentste voorbeeld is de Erazer Major 15 X1. Of het merk daarmee kan meedraaien op het niveau van de MSI’s en ROG’s van deze wereld, dat gaan we hier bekijken.

Erazer Major 15 X1

De Major 15 X1 is de eerste compacte gaminglaptop (annex workstation) van het merk. Onder de Crawler- en Deputy-noemers verschenen eerder al 15 inch-laptops van Erazer, maar dat waren respectievelijk budgetmodellen en middenmoters. Met een zogenaamde Major laat Medion weten dat het menens is. Ook hier dus een zeer uitgebreide lijst met eigenschappen, al komt die wel met een vanafprijs van ‘maar’ 1999 euro.  Zoals geschreven, geen klein bedrag - maar je krijgt er dan wel weer heel veel voor. 

Een fysieke kennismaking met de Erazer Major 15 X1

De Erazer Major 15 X1 is op het eerste gezicht wellicht nog niet zo chique als een kleine Razer Blade, maar de laptop komt een heel eind. Erazer pakt uit met een slank chassis in een aluminium omhulsel, zonder al te veel poespas. Geen felle RGB-elementen of gekke hoeken; het geheel heeft iets zakelijks, afgezien van de ruime ventilatieroosters. Op dat front komt de Major 15 X1 een beetje over als een vroege Stealth-laptop van MSI. Dat subtiele misstaat de machine niet. Het zorgt ervoor dat je het ook kan overwegen voor serieuzere toepassingen. Je kan het op een vergadertafel deponeren zonder al te veel vragende blikken uit te lokken.

Het beeldscherm van de laptop geeft de Erazer Major 15 X1 een extra strak voorkomen. Het is erg groot voor het formaat van de machine, 15,3 inch (38,9 cm). De randen en scharnieren zijn zodoende opvallend compact gebleven. Het tijdperk van opzichtige schermranden lijkt echt achter ons te liggen. Of het net gekaderde scherm ook een beetje naar behoren presteert? Daar komen we zo op terug. In elk geval heeft het nette eigenschappen: een qhd+-resolutie (ook bekend als wqxga: 2560 bij 1600 pixels) en een beeldsnelheid van 240 hertz.

Een krap toetsenbord en een riant touchpad

Voor het toetsenbord maakt Erazer een bijzondere keuze: het is een full-size exemplaar. Wel is het een chiclet-toetsenbord met een wat krampachtiger ontwerp. Waar de meeste merken bij laptops van dit formaat de numerieke cluster wegsnijden, heeft Erazer ‘m er toch nog op weten te proppen. Daardoor hebben echter allerlei verschillende toetsen flink in moeten krimpen, waaronder heel wat die voor gamers relevant zijn. Dat kan nogal schuren in het dag-tot-daggebruik.

De linker control- en shift-toetsen zijn bijvoorbeeld opvallend klein en liggen op het uiterste randje van het chassis; dat gamet gewoon niet lekker. De aparte en vooralsnog weinig zinovlle Microsoft Copilot-toets is dan weer gigantisch, terwijl de lompe ISO-enter de meeste Europeanen in verwarring zal brengen. De inclusie van een numpad is leuk, maar komt met te veel keuzes die negatief zijn voor het gebruiksgemak van het toetsenbord. Zeker ook het comfort tijdens gamesessies. Dan hadden we toch liever meer gemak en ‘dan maar geen’ numerieke cluster gehad.

Het touchpad mag er wel wezen. Die is geheel volgens recente trends lekker ruim ingedeeld. De responsiviteit en het indrukgevoel vallen niet bijzonder op, maar dit muisoppervlak moet voor de meeste toepassingen prima voldoen. Gamers en harde werkers zullen meestal toch wel een externe muis aansluiten.

Aansluitingen van de Erazer Major 15 X1

Op het vlak van aansluitmogelijkheden scoort deze Erazer erg goed. Voor gaming randapparatuur heb je drie 5 gigabit usb-a poorten tot je beschikking. Daarnaast zijn er twee usb-c aansluitingen, waarvan eentje ook gewoon 5 Gbit/s, de ander biedt Thunderbolt 4 en daarmee ook een displayport-uitgang. Dat is al een nette basis, maar de laptop heeft ook nog een volwaardige hdmi 2.1-connector, een tegenwoordig steeds zeldzamere SD-geheugenkaartlezer en een RJ-45-poort voor een vaste netwerkaansluiting. Zeker op compacte laptops als deze worden die vaak wegbezuinigd. 

Erazer verdient ook nog een pluim voor de plaatsing van de poorten. Simpele invoerapparatuur vindt makkelijk plaats aan de flanken, terwijl grotere connectoren en de beste aansluiting voor docks op de achterzijde zijn geplaatst. Dat ruimt lekker op op het bureau. Het maakt de Major 15 X1 ook aantrekkelijk om als een klein workstation in te zetten, iets wat bij veel soortgelijke concurrenten resulteert in kabelspaghetti aan weerszijden van de laptop.

Matige schermresponsiviteit op de Major 15 X1

Het geïntegreerde scherm is zoals gezegd dun geframed, maar komt met dikke specificaties. Een snel verversend qhd+-scherm (ook wel ‘wqxga’ genoemd) was lange tijd een luxe, maar inmiddels druppelen dergelijke specs dus ook door naar de budgetvriendelijkere modellen. En ja, zeker de belofte van maximaal 240 hertz onderstreept een zekere kunde als fraai gamingpaneel. Helaas maken onze responstests snel korte metten met die belofte.

Erazer Major 15 X1 responstijden

In die tests blijkt dat het leeuwendeel van de geteste 30 transities veel te traag is om ghostingvrije beelden op 240 hertz af te beelden. De beste meting telt 2,6 milliseconde, voldoende om 240 beeldjes per seconde vloeiend bij te houden. Alleen is dat een uitzondering, gemiddeld blijven de waargenomen transities gemiddeld rond de 6,85 milliseconde. Dat is vlot genoeg voor 144 hertz zonder ghosting, maar niet 240 Hz. Slechts 10% van de metingen is snel genoeg. Ook als we uitsluitend kijken naar grijs-grijs overgangen (die je in games immers meer zal zien dan overgangen naar compleet wit of zwart), zijn er diverse die meer dan een frame achterlopen op het signaal.

Voor avonturenspellen die geen hele snelle beeldwisselingen vergen zijn de schermprestaties nog prima te overzien. Voor gamers die vaak een competitief spelletje opstarten, is dit simpelweg niet toereikend. In snelle shooters en racespellen is de ghosting merkbaar aanwezig. En dat is niet wat je mag verwachten bij een laptop van 2000 euro, ook al zijn de specificaties om je vingers bij af te likken.

Een productiescherm, voor enkel sRGB

De vraag is dan of het scherm zich beter kan bewijzen in die andere gebruiksdoelen voor de Erazer Major 15 X1. Als het niet snoeihard wil gamen, dan kan het misschien wel beter presteren als productiescherm voor content creators. Een beetje mobiel workstation moet immers ook fijne kleuren weer kunnen geven, voor de foto- en videografen onder ons. Die tests vielen iets voordeliger uit voor Erazer, al moeten we ook concluderen: het display is gewoon geen hoogvlieger.

Misschien niet zonder reden doet de fabrikant maar één grote claim over het scherm: de volledige dekking van het sRGB-kleurengamma. Dat lijkt inderdaad te kloppen: ook wij meten 99,7% sRGB-dekking met minieme afwijkingen in de witwaarden (soit). Daar blijft het eigenlijk ook meteen bij. Voor productiewerk op DCI-P3 of AdobeRGB hoeven professionals hier niet aan te kloppen: daar dekt het scherm respectievelijk 77,3% en 73,9%. Mening gamer-en-content-creator-laptop dekt inmiddels het DCI-P3-kleurengamma ook (nagenoeg) volledig, vaak met iets betere fabriekskalibratie bovendien.

Het relatief beperkte kleurenbereik haalt de laptop niet direct onderuit, maar het beperkt de creatieve toepassingen tot zaken die bestemd zijn voor online publicatie. YouTube video's in standaard dynamiek, website ontwikkeling, dat werk. Een YouTuber die bijtijds een paar gameplay-video’s bijknipt? Dat gaat prima met de Major 15 X1. Heb je vaker hoogwaardige fotografie of serieuze videoproducties om te retoucheren? Daar heeft deze Erazer nog geen overtuigend antwoord op. Een compacte ‘productiemachine’ kunnen we de Major 15 X1 dan ook niet echt noemen. 

Fraaie hardware, meer dan prima prestaties

De zaken die je onder de vingers en voor de ogen hebt zijn bij een laptop van het grootste belang, dus daar zijn we mee begonnen. Maar ook wat er onder de motorkap schuilt is natuurlijk verre van onbelangrijk. Hoe presteren de harde waren in de Erazer Major 15 X1? Zoals gezegd komt de Major-noemer met een high-end verwachting. Wat de specificaties betreft wordt die in de grotere zeker beantwoord. Ons sample-model betreft de zwaarste van de twee uitvoeringen, met een Intel Core i9-14900HX, Nvidia’s GeForce RTX 4070 op het volle TGP, 32 GB aan werkgeheugen en een Phison-ssd van liefst 2 terabyte. Dat is, zeker gezien de geringe omvang, niet het minste werkpaardje.

Met de ruime 32 GB aan werkgeheugen (in dit geval twee so-dimms van Samsung op 5586 MHz) en zeker de zwaardere Core i9 kunnen we de Major 15 X1 wel degelijk een workstation noemen. Voor puur games had 16 GB en een Core i7 prima voldaan; de meerwaarde hier zit vooral in het draaien van zwaardere (productieve) applicaties en/of rigoreus multitasken. We draaiden een kleinere 4k-videoproductie op de Major 15 X1 en die bleek, met deze hardware enigszins vanzelfsprekend, het systeem prima af te kunnen handelen.

Games in qhd+-resolutie spelen gaat met de RTX 4070 in de meeste gevallen ook meer dan prima. De mobiele videokaart is een bewezen mid-range model, die zeker moderne games (het liefst in combinatie met DLSS-upscaling) makkelijk op hogere beeldsnelheden kan draaien. De native verversing van 240 fps zal voor bloedmooie spellen alsnog te hoog gegrepen zijn, maar games waar responsiviteit ertoe doet (vooral competitieve shooters en racespellen) draaien ruim voldoende vloeiend.

Zwaardere en mooiere games settelen vaker voor framerates rond de 120 fps, maar eigenlijk nooit onder de 60 fps. Dat is allemaal grotendeels par for the course met een RTX 4070. In de meeste gamescenario’s presteert dit identiek aan soortgelijke hardware in grotere behuizingen, zij het met wat hogere temperaturen. Zowel de cpu als gpu lopen hier gemiddeld 13 graden warmer op dan dezelfde modellen in Erazers eerdere Beast X40, een 17 inch laptop. En dat terwijl onze testresultaten met de compactere Major 15 X1 een paar puntjes of framepjes hóger scoren.

Koele resultaten, ondanks de kleinere vorm

Ondanks de krappere ruimte en iets hogere temperaturen houdt de Major 15 X1 de hardware prima in toom. De behoorlijk krachtige Core i9 loopt weliswaar eens wat heter op, maar piekt zelden richting de 100 graden Celsius. Een zware processortest (CPU Profile in 3DMark) legt de chip af met een gemiddelde temperatuur van 83 graden; dat is zeker gezien de grootte erg goed te overzien. Overigens presteert de Core i9-14900HX daar nog altijd op topniveau; enkel de (nog) luxere Core i9’s presteren daar per-core zo goed als dit topmodel.

Erazer Major 15 X1

Erazer lijkt flinke stappen te maken op het gebied van hardware ontwerp. Nemen we een kijkje onder de motorkap van de Major 15 X1, dan treffen we aardig wat technische kunde aan. Twee niet al te luide ventilatoren, meerdere net afgewerkte heatpipes en zelfs wat hittegeleiding voor zaken als de twee (!) M.2-ssd’s en netwerkchip. De geringe ruimte wordt goed benut en er is duidelijk niet bezuinigd op het interne werk; zelfs de printplaten zijn in de Erazer-blauwe accentkleur gebakken. Het had een prijziger model van Asus kunnen zijn, en dat is geen gering compliment.

De kanttekening: een kleine accu

De enige kanttekening van de interne indeling: het accupakket valt krap uit. De Erazer Major 15 X1 komt met een 60 wattuur batterij, waar wellicht ruimte was geweest voor een tikkeltje meer. Zo zijn er 14 inch-laptops met dezelfde of zelfs een grotere acculading. Op zichzelf is een ietwat kleinere accu geen doodzonde, maar gezien de zwaardere uitrusting van de Major 15 X1 wordt het mobiele gebruik behoorlijk aan banden gelegd.

Laat je de Major 15 X1 zonder adapter op volle toeren (en een flinke schermhelderheid) games draaien, dan houdt het model het nog net geen uur uit. Ter vergelijking: de kleinere Razer Blade 14 (2023) gaat in hetzelfde scenario ruim anderhalf keer zo lang mee, met nota bene dezelfde videokaart en grotendeels soortgelijke schermspecificaties. De boosdoener is zeer waarschijnlijk de krachtige Core i9, die liever prestaties pompt dan rendement optimaliseert.

Erazer Major 15 X1 Erazer control center

Met een beetje handmatig tweaken is het accurendement van de Major 15 X1 enigszins op te rekken, maar de laptop is duidelijk niet gemaakt voor de lange adem. Op maximale energiebesparing (met het scherm op 60 hertz en de allerlaagste helderheid) lukt het de laptop niet om 5 uur aan video af te spelen. Zou je de laptop daadwerkelijk gebruiken voor wat lichte productiviteit of internetbrowsing, dan kakt het accubereik in tot hoogstens tweeënhalf uur.

Het schrale rendement op de batterij beperkt de inzetbaarheid van de Major 15 X1, door afmetingen en gewicht toch een laptop die uitnodigt tot gebruik onderweg. In de praktijk blijkt dat niet de bedoeling. Dat zien we ook in de (game)prestaties op de accu: die worden al snel vier- tot zesvoudig ingekrompen, ongeacht het soort spel of applicatie. De mobiliteit van deze laptop komt dan ook eerder tot uitdrukking in zijn verplaatsbaarheid, dan in zijn werking in transport van A naar B. In elk geval moet hij direct na vervoer aan de beademing. Prettig is dan weer wel dat je als gebruiker in het vrij basale ‘Erazer Control Center’ wél het laadgedrag van de laptop kan  optimaliseren voor (overwegend) bekabeld gebruik.

Conclusie

Met de Major 15 X1 heeft Erazer een fraaie eerste zet gemaakt in de wereld van luxere maar compacte laptops. Het merk moet zich in de perceptie van sommigen wellicht nog ontworstelen aan de associatie met het moedermerk, maar hardware-technisch laat het bedrijf zien op eigen benen te staan. Op veel fronten kan deze laptop probleemloos meedraaien met het topsegment. Zeker als we het hebben over de centrale processor en gaming op 1600p.

Die technisch uitstekende basis gaat helaas niet hand in hand met de op dit niveau wenselijke gebruikerservaring. Het scherm claimt razendsnel te zijn, maar presteert te traag om de eigen verversingssnelheid bij te houden. Ook qua kleurbereik schiet ditzelfde paneel tekort om mee te mogen spelen met ‘echte’ productiemachines. Daarmee doet deze schermkeuze flinke afbreuk aan de potentie als compacte laptop voor zowel competitieve gamers als content creators.

Een minder zwaarwegend, maar duidelijk minpunt is het accurendement: dat is er nagenoeg niet. De Major 15 X1 is prima inzetbaar als mobiel workstation, maar nooit ver van een stopcontact. De laptop zou een enkeltje Parijs niet aankunnen, ongeacht wat je er precies op zou willen doen in die tijd. Deze twee bezwaren maken het moeilijk om de Major 15 X1 blind aan te raden; het apparaat is enkel geschikt voor een specifiek soort gamer of content creator.

Kleinere ‘maartjes’ vinden we in randzaken. Wat betreft aansluitingen, interne indeling en behuizing zouden we de Major 15 X1 gerust een hoogstandje willen noemen. De krampachtige en vooral onlogische indeling van het toetsenbord gooit roet in het eten, net als de aanwezigheid van de nodige bloatware, waar we in de hoofdtekst niet op zijn ingegaan. Zeker dat laatste is klein bier, maar juist in 2000-euroklasse kan en moet het allemaal een tikje netter.

Erazer maakt flinke stappen om meer luxe en prestatiedrang aan de portfolio toe te voegen, maar her en der schemert nog wat van het budget-gerichte verleden door. Kun je daarmee leven –  en ben je geen héle veeleisende gamer of contentproducent – dan levert de Major 15 X1 alsnog behoorlijk zeer goede prestaties.

Erazer Major 15 X1 in een oogopslag
Kleur Antraciet
Materiaal Aluminium
Afmetingen 34,2 x 24,5 x 2,68 cm (BxHxD)
Beeldscherm 15,3 inch (38,9 cm) IPS
QHD+ (2560 x 1600 pixels)
240 Hz
Audio Stereo-speakers (met Nahimic 3D Sound)
Aansluitingen USB-A 5 Gbit/s x3
USB-C met Thunderbolt 4 x1
USB-C 5 Gbit/s x1
HDMI 2.1
3,5 mm combo jack
RJ45 ethernet
SDXC-geheugenkaartsleuf
Accu 60,6 Wh, 3-cel
240W adapter meegeleverd
Toetsenbord Full-size, 1-zone RGB
Webcam 1080p met Windows Hello en webcam shutter
Vingerafdruklezer Nee
Draadloos WiFi 6E (AX211)
Bluetooth 5.3
Processor Intel Core i9-14900HX
24 cores (8P/16E), 32 threads
Tot 5,8 GHz, 36 MB cache
Videokaart Nvidia GeForce RTX 4070 (8GB) tot 140W
Werkgeheugen 32 GB DDR5-5600 (2x Samsung 16GB)
Maximaal 64 GB
Opslag 2 TB M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD
(getest met: Phison E27)
2x M.2-2280-sloten aanwezig
Testresultaten
prestaties
PCMark10
Basic score: 8684
Extended score: 10469
Storage score: 2096
Storage bandwidth: 335,3 MB/s
 
3DMark
Steel Nomad: 2892
Steel Nomad (accu): 804
Steel Nomad Light: 13545
Steel Nomad Light (accu): 4021

Speed Way: 3194
Speed Way (accu): 731

Port Royal: 8080
Port Royal (accu): 2127

Time Spy: 13422
Time Spy (accu): 4071

Time Spy Extreme: 6400
Fire Strike: 27379
Fire Strike Extreme: 15280
Fire Strike Ultra: 7595
Wild Life: 67916
Wild Life Extreme: 23850

CPU Profile: 12608 (Max threads)
CPU Profile (accu): 2611 (Max threads)

Storage score: 2228
Storage bandwidth: 378,9 MB/s
Testresultaten
beeldscherm
Helderheid en contrast:
Maximaal 615,1 nits
Minimaal 46,2 nits

Kleurweergave en - afwijking:
sRGB-dekking 99,7%
DCI-P3-dekking 77,3%
AdobeRGB-dekking 73,9%

Responstijden (RGB10):
Gemiddeld: 9,01 ms
Percentage < 4,17 ms: 10%
Beste: 2,6 ms
Slechtste: 12,4 ms
Adviesprijs € 2499 (32 GB / 2 TB)