EZviz RS20 Pro review: robotstofzuiger en beveiligingscamera in één
De EZviz RS20 Pro heeft aan adviesprijs van 999 euro en is daarmee niet goedkoop. Kijkende naar de functies die het product aanbiedt, is het dan weer best scherp. Qua opties doet de dweilende robotstofzuiger namelijk niet onder voor de eerder geteste Eufy Omni S1 Pro, wiens prijskaartje 500 euro hoger ligt. Dan nog is afgerond 1000 euro gewoon een hoop geld. Wat haal je daarvoor in huis?
EZviz RS20 Pro: breed basisstation
In vergelijking met veel andere robotstofzuigers in deze klasse doet de EZviz RS20 Pro twee dingen net even anders qua ontwerp. In tegenstelling tot veel andere fabrikanten, die kiezen voor hogere basisstations, zoals Dreame en Eufy, gaat EZviz voor een breder ontwerp. Dat betekent dat het station iets meer ruimte in beslag neemt. Aan de andere kant is het station ook wat lager dan gebruikelijk, al biedt dat verder geen voordelen.
Je moet namelijk altijd toegang hebben tot de bovenkant, waar je de verschillende bakken vanaf moet tillen. Daardoor is het lastig om het station onder een plank of aanrecht te plaatsen. Laat staan om het, zoals bij recente Roomba basisstations kan, als bijzettafeltje te gebruiken. Het station biedt ruimte voor twee waterbakken (schoon en vies water), plus de opvangzak voor het stof en andere viezigheid. Alle bakken staan netjes naast elkaar en zijn gemakkelijk bereikbaar. De bovenkant is bovendien stevig genoeg, waardoor je ze moeiteloos en probleemloos uit het station haalt en leegt of vult wanneer nodig.
Achter de bakken zit een klein compartiment voor de zeep, die je zonder gedoe vervangt. Dit is echter wel een EZviz-middel dat je moet blijven bestellen, omdat de houder qua formaat afwijkt van alle andere reinigers. Je kunt ook niet zomaar alvast wat vloerreiniging mengen in het schone water, want dat is vragen om problemen. Het systeem doseert automatisch de juiste hoeveelheid reinigingsmiddel en past de dosering aan op basis van de grootte van het huis en de mate van vervuiling. Andere reinigingsmiddelen kunnen de robot ook beschadigen, waarschuwt EZviz.
Het basisstation neemt een aantal taken waar. Het vult en leegt de robot en maakt de dweilpads onderop schoon en droog. Zodra je de autonome stofzuiger installeert en in gebruik neemt, heb je er weinig omkijken naar. Het enige dat je zo nu en dan zelf moet doen is het schone water bijvullen, vieze water afvoeren, de stofzuigerzak omwisselen en de zeep bijvullen. Oh en vergeet de oprit niet met een natte doek af te nemen; daar verzamelt vuil zich namelijk redelijk snel.
Camera in ronde rand
De robot zelf heeft een redelijk uniek ontwerp. Robotstofzuigers hebben vaak een strakke rand van boven naar beneden gezien, maar de EZviz RS20 Pro oogt meer afgerond. Dat maakt het uiterlijk wat speelser. Voor zover ik heb gemerkt biedt die ronde vormgeving geen voordelen. Het apparaat beschikt bijvoorbeeld over een reguliere stootrand. Voor de rest oogt de robotstofzuiger zoals andere in zijn prijsklasse, inclusief de LiDAR-scanner bovenop.
Naast die scanner beschikt de EZviz RS20 Pro over een beveiligingscamera in de ronde rand. Deze camera filmt in hoge kwaliteit en overtreft de camera's die op veel andere robotstofzuigers te vinden zijn. Daarmee houd je bijvoorbeeld je huisdieren in de gaten. Je kunt de robot ook zonder opdracht op pad sturen en direct aansturen via de app. Dan heb je een op afstand bestuurbare, mobiele beveiligingscamera. De RS20 Pro kan zelfs automatisch een rondje door je huis maken wanneer je afwezig bent, om de boel in de gaten te houden. Eventueel opgenomen beelden slaat het intern op, op eigen flashopslag.
Hoewel de EZviz RS20 Pro goed is in het herkennen van voorwerpen, vind ik het apparaat soms iets te voorzichtig. Hier liggen overal draden in huis: langs de plinten, onder het bed, onder de tafel. Dat zijn zaken waar de robot rekening mee moet houden. Dat doet doet ie ook goed, maar ondertussen neemt hij wel erg veel ruimte om alles te ontwijken. Daardoor blijven er relatief veel delen van de vloer over die niet gestofzuigd of gedweild zijn.
Hoe zit het met de schoonmaak door de EZviz RS20 Pro?
Zowel de scanner als de camera helpen de robot bij het navigeren. Dat gaat tot op zekere hoogte goed. Het apparaat rijdt beheerst langs kasten, vloerplinten, tafelpoten en stoelen. Wel merkte ik dat de EZviz RS 20 Pro de weg helemaal kwijtraakt op het vloerkleed. Hij neemt dan een willekeurige route en vergeet daarbij meer dan de helft van het kleed te stofzuigen. Ook gaat de robot soms heel kort uit, om vervolgens de draad weer op te pakken. We begrijpen er niet zo veel van, maar het doet afbreuk aan het vertrouwen in het apparaat.
Het navigeren en schoonmaken gaan altijd hand in hand. In het geval van de EZviz RS20 Pro is het zo dat het kleed hier dus amper gestofzuigd wordt. Er blijven haren en kruimels op liggen. Bovendien laten de wielen zichtbare sporen achter op het hoogpolige tapijt. Waar de stofzuiger wél langskomt, blijft er niets achter. Met een zuigkracht van 7200 Pa is dat ook niet heel verwonderlijk, maar toch fijn om te weten.
Op de normale vloer (hier ligt laminaat) presteert de EZviz RS20 Pro dan ook een stuk beter. Je kunt duidelijk zien waar de robotstofzuiger geweest is, omdat er gewoonweg niets op de grond achterblijft. Dat de Pro zo goed schoonmaakt, dankt het onder andere aan de dubbele borstels, die alles voor de robot vegen. Veel robotstofzuigers hebben slechts één borstel, waardoor ze soms moeite hebben met het opvegen van vuil. De dubbele borstel van de RS20 Pro werkt duidelijk beter. Hij heeft geen uitschuifbare onderdelen, zoals een duurdere Dreame wel heeft, maar dat is gezien de prijs acceptabel.
De borstel is opvallend in meer opzichten. Hoewel deze vrij simpel oogt, kan je er gemakkelijk haren van verwijderen. Dat komt door een scherpe rand langs de borstel, waar je je vingers gelukkig niet snel aan opensnijdt. Die maakt korte metten met lange haren. Je trekt ze gemakkelijk los en hoeft dus niet moeilijk te doen met een schaar of mes.
Het kan overigens geen kwaad om even de, gelukkig overzichtelijke, app in te duiken. Daarin heb ik bijvoorbeeld 'grondig schoonmaken' aangezet. Die optie verbetert zowel de stofzuig- en dweilprestaties flink. Niet alleen door een beter zigzagpatroon (de robot stuurt in kleinere hoeken), ook dweilt de EZviz RS20 Pro zo beter langs de randen.
Dweilen met de EZViz RS20 Pro: het gaat over het algemeen goed
In vergelijking met wat andere robotstofzuigers doen op dit prijspunt, kan het dweilwerk beter. Wanneer je na het dweilen een blik op de vloer werpt, kun je precies zien waar de EZviz RS20 Pro wel en niet geweest is. Vooral bij hoeken en tafelpoten valt dat op. Dit is een bekend probleem bij robotstofzuigers zonder uitschuifbare dweil. De RS20 Pro probeert dit te compenseren door extra draaibewegingen te maken, maar dat is niet altijd effectief.
Tegelijkertijd ben ik best tevreden over het dweilsysteem van de EZviz RS20 Pro. Deze robot trekt geen laf, nat lapje achter zich aan, maar beschikt gewoon over twee roterende dweilpads. Die boenen wat aan tijdens het schoonmaakrondje, en presteren over het algemeen goed. Het resultaat is een schone vloer zonder strepen. Wel blijven, zoals vaker het geval is, de echt hardnekkige vlekken zitten. Ook trof ik geregeld nog wat water op de vloer aan, mogelijk door lekkage. Dat is natuurlijk echt niet wenselijk. Het verplichte dweilmiddel ruikt overigens lekker fris.
Bediening via de app of het station
Je kunt de stofzuiger via het basisstation bedienen. Je start een sessie, roept de robot terug of maakt gebruik van een zelf in te stellen snelkoppeling. Via de app krijg je ook toegang tot alle functies. Zo kan je de kaart aanpassen (en indelen in kamers), de zuigkracht en het watergebruik instellen.
Ook bepaal je hoe vaak de robot door het huis trekt en in welke modus die moet werken. Je kunt de robot zo instellen dat hij eerst dweilt en dan stofzuigt, een functie die niet alle robotstofzuigers in deze prijsklasse bieden. Daarnaast kan je kiezen voor tegelijkertijd dweilen en stofzuigen, of alleen dweilen of stofzuigen. Het systeem is slim genoeg om de dweilpads achter te laten wanneer die niet nodig zijn. Zo worden die niet onnodig vies.
Binnen de instellingen kun je verder een planning aanmaken voor het stofzuigen, het patrouilleren en een logboek inzien. Daarin kun je precies checken waar de robot geweest is. Het systeem geeft echter niet aan wat probleemgebieden zijn, waar deze extra water moest gebruiken of wanneer extra zuigkracht nodig was. Het 'onderhoud'-gedeelte geeft een overzicht van de status van de sensoren en opvangbakken, zodat je weet wanneer ze schoongemaakt, vervangen of bijgevuld moeten worden. Dit is een erg handige functie.
Je kunt dan weer niet per kamer een andere schoonmaakinstelling hanteren, zoals dat bij de duurdere modellen (waaronder de Eufy Omni S1 Pro of de recente topmodel Roomba's) wel kan.
Conclusie
Ondanks het feit dat er wat kanttekeningen te plaatsen zijn bij de EZviz RS20 Pro, ben ik onder de streep enthousiast over deze robotstofzuiger. Dat komt door een aantal dingen. De camera is ontzettend goed, waardoor je bijvoorbeeld huisdieren in de gaten kunt houden. Ook kun je het apparaat rondjes laten rijden door je huis, waardoor je een beveiligingscamera op wielen hebt.
Dat is natuurlijk niet waarvoor je een stofzuiger koopt, het is een leuke extra. Maar in de basis is ook veel goed. De dubbele borstels doen goed werk, de stofzuigprestaties zijn goed (er blijft niets liggen) en de app is gebruiksvriendelijk. Die biedt een groot aantal instelmogelijkheden, vergelijkbaar met die van duurdere Dreame-modellen. De veelzijdige app geeft ook een handig overzicht van de status van de verschillende onderdelen.
Deze positieve zaken komen ook met enige nadelen, waarvan er twee echt toe doen. De dweilprestaties van de EZviz RS20 Pro zijn goed, maar niet uitmuntend. Dat zit er vooral in, dat de robot veel plekjes net niet kan bereiken - en dat is goed zichtbaar in het resultaat bij stoelpoten en kamerhoeken. Het andere probleem is de navigatie op hoogpolig tapijt, dat werkte in de test echt niet. Hopelijk is dat iets dat EZviz met een firmware-update kan verbeteren of oplossen.
Ten slotte is er de verplichting om de zeep van en bij EZviz af te nemen. Dat is gewoon slecht. Niet alleen door de gedwongen winkelnering of het feit dat het 'Gilette-model' niet werkt op een apparaat van 1000 euro. Ook omdat het de vraag is wat je nog aan de stofzuiger hebt als EZviz stopt met ondersteuning van dit model en/of met het leveren van dat reinigingsmiddel. Op moment van schrijven was deze vloeistof niet eens verkrijgbaar op de Europese website.
Afgezien van deze zaken is de EZviz RS20 Pro toch een aanbeveling waard. Hij presteert qua stofzuigen beter dan sommige (veel) duurdere concurrenten, terwijl hij eenvoudiger is in onderhoud en reiniging van het basisstation. Op moment van schrijven kost hij 649 euro bij Coolblue, wat wel echt een heel scherpe prijs is voor de geboden functionaliteit.
EZviz RS20 Pro
EZviz RS20 Pro in een oogopslag | |
Afmetingen | Robot: 36,5 cm x 10,1 cm (DxH) Basisstation: 52,9 x 45,2 x 47,4 cm (HxBxD) |
Functies | Stofzuigen, dweilen, beveiliging |
Navigatie | LDS LiDAR, camera met objectherkenning (65+ objecten) |
Stofzuiger | 7200 Pa zuigkracht |
Dweil | Dubbele draaiende dweilen 10N schoonmaakdruk 300 m² oppervlak |
Containers | In robot: 0,35 L stofopvang 0,1 L waterreservoir In basisstation: 5 L stofzuigzak 5 L schoon waterreservoir 4,2 L vuil water reservoir |
Basisstation | Zelfreiniging voor dweil (60°C) Automatische bevestiging en ontkoppeling dweil Automatisch bijvullen schoon water en reinigingsmiddel |
Accu | 5200 mAh Li-Ion Werktijd: 220 min. (stil) 190 min. (standaard) 130 min. (stil vegen en dweilen) 110 min. (standaard vegen en dweilen) Laadtijd: 3 uur |
Camera | 1080p |
Fabrikant site | Lees meer bij EZviz |
Adviesprijs | € 999 |
Koop bij |