Review   |   Smartphones

Google Pixel 7a review: instap Pixel blijkt sterke concurrent voor grote broer

Google Pixel 7a review: instap Pixel blijkt sterke concurrent voor grote broer
De Google Pixel 7a ontloopt de Pixel 7 zo weinig, dat de vraag is welke van de twee je beter kunt kiezen.

Het is nog niet zo heel lang geleden dat Google zijn Pixel-smartphonelijn officieel in Nederland introduceerde. In oktober 2022 was het dan zover, toen bereikten zowel de Google Pixel 7, Pixel 7 Pro als de Pixel 6a ons land. Vooral de Pixel 7 viel op dankzij de mooie prijs-kwaliteitverhouding. En nu is er dus de Google Pixel 7a, het budgetmodel van de nieuwe lijn. Al is het met een adviesprijs van 509 euro niet echt goedkoop te noemen. 

Google Pixel 7a

Google Pixel 7a: nieuwe kans

Hoewel de Pixel 7 een fijn toestel is, met een Android-ervaring, kleurrijk oled-scherm en het fijne camerasysteem van Google, is het niet zonder nadelen. Zo waardeert niet iedereen de over de hele breedte lopende, uit het toestel stekende camerastrook. Ook bleek de Tensor G2 processor van Google onder zare belasting te kunnen gaan haperen, terwijl de Pixel 7's flink warm worden als ze hard moeten werken.

Samen met de Pixel-lijn verscheen ook de Pixel 6a in Nederland. Dit goedkopere model was al sinds juli 2022 beschikbaar in diverse andere landen. Met de a-lijn van Google Pixel wil Google zo veel mogelijk belangrijke functies binnen een smartphone aanbieden, zonder daar de hoofdprijs voor te vragen. Dat gaat natuurlijk niet zonder compromissen.

Daarmee ging Google met de Pixel 6a naar mijn mening flink de mist in. Door de beperkte accuduur, trage oplaadsnelheid en relatief langzame beeldverversing voelde het toestel achterhaald aan. Met de Pixel 7a geeft het bedrijf zichzelf een nieuwe kans. Daarbij moet wel vermeld worden dat dit toestel 50 euro duurder is bij introductie dan de Pixel 6a, maar goed: wat is er nu niet duurder geworden het afgelopen jaar...

Google Pixel 7a versus Pixel 7: weinig uiterlijke verschillen

Sterker, de prijs van 509 euro voor de Pixel 7a valt eigenlijk best mee. Gezien de specificaties en onze ervaring met het toestel, kunnen we niet anders dan onder de indruk zijn van wat Google in het pakket stopte. Een complicerende factor: de 'gewone' Pixel 7 is online inmiddels al te vinden voor een prijs van 579 euro. Dat ligt wel heel dicht bij wat de Pixel 7a op dit moment moet opbrengen. Daarmee rijst de vraag: kun je beter nog iets meer uitgeven voor (nog) betere specificaties en wellicht ook een beter camerasysteem?  Of juist het extra geld in je zak houden? Wat is de betere keuze?

Daarbij moeten de verschillen de doorslag geven. Die zijn op het eerste gezicht heel klein. Beide Pixels hebben een oled-scherm dat een soepele 90 beelden per seconde kan tonen, met eenzelfde 'Full HD+'  resolutie. Het scherm van de Pixel 7a is met 6,1 inch (15,5 cm) een fractie kleiner dan dat van de Pixel 7 (6,3 inch oftewel 16 cm). Daardoor is het beeld op de Pixel 7a iets scherper (404 pixels per inch, tegenover 392 ppi op de Pixel 7). Daar merk je met het blote oog niets van. De kleuren ogen op beide modellen helder, vol en ontzettend rijk.

Links: Pixel 7a; rechts: Pixel 7

Dankzij het smallere scherm is de Pixel 7a een fractie minder breed, maar omdat het dikkere randen rond het scherm heeft, is dat verschil van 0,1 millimeter niet voelbaar. Wel is de Pixel 7a 3,6 millimeter korter en 0,3 millimeter dikker dan de Pixel 7. Het zijn verwaarloosbare verschillen, die je eigenlijk alleen opmerkt wanneer je beide smartphones in de hand hebt. Dat geldt ook voor het verschil in gewicht: 197 gram voor de Pixel 7 en 193 gram voor de Pixel 7a.

Toch voelt de Pixel 7a net wat compacter aan - en wat minder luxe, al is ook dit verschil klein. Beide toestellen zijn stof- en waterdicht, al heeft de 7a een net wat minder hoge IP-certificering dan de 7.

Links: Pixel 7a; rechts: Pixel 7

Voor je broekzak of handtas maakt allemaal weinig uit. Beide toestellen zitten niet snel in de weg en hebben relatief weinig ruimte nodig. De 7a ljkt net wat minder gemakkelijk van de bank af te glijden wanneer hij op de achterkant rust. Leg je hem met het scherm naar beneden, dan moet je wel blijven opletten: wegglijden is dan haast onvermijdelijk. Net als bij de luxere Pixels. In het voordeel van de Pixel 7a is de camerastrook, die bij dit model minder uitsteekt. Daardoor ligt hij platter op tafel en wipt alleen omhoog als je doelbewust kracht zet op het bovenste deel van het toestel. Daardoor kun je het apparaat prima op tafel leggen, terwijl je hem met één hand bedient.

De randen tussen frame en scherm sluiten beter aan dan bij de Pixel 7, waardoor stof zich  hier hopelijk minder zal ophopen. Dat zagen we bij de Pixel 7 review nog als een minpunt, en het lijkt erop dat Google hiermee aan de slag is gegaan.

Dezelfde processor, dezelfde voordelen - en dezelfde problemen

Eén van de opvallendste eigenschappen van de Google Pixel 7a is de processor. Dat is net als in de Pixel 7 (Pro) Googles eigen Tensor G2. Bij verschijnen van de Pixel 7-lijn werd die beschouwd als high-end. Dat we hem nu al in dit goedkopere model aantreffen klinkt dus als goed nieuws. Voor een groot deel is dat ook zo, maar het is niet alleen maar feestvreugde. Deze chip heeft namelijk last van wat vervelende problemen. Daar loop je vooral tegenaan als je hem flink belast, bijvoorbeeld met gamen, maar ook wanneer je hem langdurig aan de slag laat gaan met Google's Audio Recorder met ingebouwde transcriptie. Dan wordt het de chip en daarmee de smartphone erg warm worden. In dit soort scenario's wil het de processor nog wel eens te veel worden: dan gaat hij haperen, wat zich uit in een stotterende ervaring. 

Google Pixel 7a

Qua rekenkracht is de Tensor G2 dan ook ondanks zijn vermeende high-end status niet te vergelijken met bijvoorbeeld een Snapdragon 8 Gen 1 of 2. Nu is dat op het prijspunt van de Pixel 7a ook niet iets wat je moet verwachten. Zaken waar we bij de 899 euro kostende Pixel 7 Pro kritischer over zijn, zijn nu eenmaal minder problematisch bij een toestel van 509 euro. Zeker omdat de Tensor G2 voor dagelijkse taken prima werk levert. Qua multitasking scoort hij in onze ervaring in elk geval beter dan bijvoorbeeld de recent gelanceerde Samsung Galaxy A54.

Google Pixel 7a

Waar dat midrange model van Samsung moeite heeft met het tegelijkertijd draaien van meerdere apps, gaat dat bij de Pixel 7a minder vaak mis. Daarnaast weet de Pixel 7a dankzij de Tensor G2 goed te scoren met eigen, handige softwaretrucs. Dat is dan ook net waarom Google de eigen processor ontwikkelde. Zo kun je in een handomdraai mensen en objecten uit foto’s verwijderen en gezichten scherper in beeld brengen. Dat werkt de ene keer overigens beter dan de andere keer. Soms oogt het resultaat een beetje onrealistisch of griezelig. Je ziet dan simpelweg dat er iets is aangepast is of mist.

Lange adem, maar ook een lange laadtijd

Net als bij de gewone Pixel 7 kom je al gauw tot de conclusie dat het opladen van de accu (met een vermogen van 4385 mAh) best lang duurt. Het kan zomaar twee uur duren wanneer de batterij bijna leeg is. Gelukkig heeft de Pixel 7a een beduidend langere adem dan zijn voorganger. Waar de Pixel 6a voor het einde van de dag alweer aan de oplader moest, zien we dat de Google Pixel 7a het beduidend langer uithoudt. Meestal red je de anderhalve dag na normaal gebruik. Daaronder verstaan we mailen, whatsappen, even gamen en af en toe bellen. Wanneer je de 90Hz-stand uitschakelt, win je er nog een paar uur bij.

In vergelijking met de ongeveer even dure Samsung Galaxy A54 5G scoort de Pixel 7a op dit vlak wel iets slechter. Zelfs met een adaptieve verversingsnelheid tot 120 Hertz doet de Samsung er langer over om leeg te raken. Dat is natuurlijk ook het voordeel van de minder krachtige processor in dat toestel. Desondanks zijn we niet ontevreden over de Pixel 7a. Verder is het fijn dat draadloos opladen aanwezig is (mocht je interesse hebben in een Pixel Stand), maar het blijft jammer dat de oplaadsnelheid (18 watt) zo tegenvalt. Even snel tussendoor opladen zit er dus niet in. Een lader levert Google niet meer, maar de kans is groot dat je nog wel een 18 watt usb-c lader hebt liggen. 

Een paar praktische zaken: speakers, opslag en vingerafdrukscanner

Het fraaie scherm van de Pixel 7a gaat vergezeld van stereo luidsprekers. Die steken er toch wat flets bij af, ze klinken een beetje dof. Beter neem je je toevlucht tot een stel oortjes. Die moeten dan wel draadloos zijn, want een 3,5 mm aansluiting heeft het toestel, zoals de meeste moderne smartphones, niet. Al kan je natuurlijk een usb-c naar 3,5 mm verloopje gebruiken.

De vingerafdruklezer zit in het scherm. Net als bij de 'grote' Pixel 7's lijkt die het beter te gaan doen, naarmate je hem vaker gebruikt. In het begin had hij nog wat moeite met ontgrendelen, maar mettertijd ging het stukken beter. 

Qua opslagruimte biedt de Pixel 7a twee keer zoveel als de voorganger: 128 gigabyte. Dat is nog met de oudere ufs 3.1 standaard. Op papier is die (veel) trager dan de modernste versie, ufs 4.0. In de praktijk zal je niet snel merken dat je apps wat langzamer installeren. Er zijn nog genoeg toestellen in dit segment die langzamere opslag hebben.

Google Pixel 7a: meteen de nieuwste Android-versies

Wanneer je kiest voor een smartphone van Google zelf, heb je op het vlak van de software-ervaring twee voordelen. De eerste is dat je weinig vooraf geïnstalleerde apps hebt. Je krijgt het aanbod van Google en dat is het. Je hebt niet de dubbele mediagalerijen, adresboeken, en browsers waar fabrikanten als Xiaomi en Samsung mee komen aanzetten. Ook zet Google het toestel niet alvast vol met apps en games van derden. Zodra je het toestel hebt klaargemaakt voor gebruikt, is de ervaring dus schoon en fris. Je bepaalt helemaal zelf wat je installeert. Dat is hoe we het graag zien.

Google Pixel 7a

Het tweede voordeel is dat je de nieuwste Android-updates en -upgrades krijgt, zodra die beschikbaar zijn. Dat is veel sneller dan bij de concurrentie, die altijd nog aanpassingen moet doen aan de eigen grafische schillen. Google brengt naast de grote Android versie-updates en beveiligingsupdates ook updates met optimalisaties, beveiliging en soms nieuwe functies. Die noemt het feature drops. Wel gaat het vaker om de efficiëntie van het systeem, en minder om nieuwe mogelijkheden. Aan de andere kant, echt nieuwe functies toevoegen tussen OS-updates in, dat doen weinig fabrikanten.

Google Pixel 7a

Het updatebeleid voor de Pixel 7a is hetzelfde als op de premium Pixels. Je mag rekenen op drie grote Android-upgrades. Bij verschijnen zit er Android 13 op, met een zeer recente beveiligingsupdate van 5 mei 2023. Dat betekent dat je tot en met Android 16 voor het toestel zal ontvangen. Daarnaast krijg je vijf jaar lang beveiligingsupdates. Alleen Samsung doet het als Android-fabrikant nog beter, met vier Android versie-upgrades en beveiligingsupdates tot aan 2028 voor de Galaxy A34 en A54. Alleen duurt het bij Samsung dus een stuk langer voor die updates daadwerkelijk uitrollen.

Camerasysteem is nog steeds goed

Naast de fijne software-ervaring staat Google bekend om het goede camerasysteem op zijn smartphones. Dankzij slimme software weet het meer uit een sensor te halen, dan menig concurrent. Mede om die reden is de Google Pixel 7 (Pro) nog steeds het vaste toestel van uw schrijver. De Pixel 7a heeft twee nieuwe dingen in vergelijking met de eerdere Pixel 7-toestellen.

In de eerste plaats heeft de hoofdcamera dit keer een 64 megapixel sensor. Daarnaast kan de selfiecamera van dertien megapixel nu ook in 4k opnemen. Eén van de beste aspecten van de Google Pixel 6a was de camera, dus de verwachtingen voor dit toestel waren hooggespannen. Gelukkig kunnen we vertellen dat ook de camera van de Pixel 7a weer top is.

De Google Pixel 7a mag dan misschien niet beschikken over een optische zoom, maar voor de rest doet het systeem niet onder voor de concurrentie op dit prijspunt. Over het algemeen zijn we zeer te spreken over de hoeveelheid details die de smartphone vastlegt. Bovendien ogen de beelden kleurrijk en behoorlijk scherp. Dat zie je vooral in de foto’s met wolken en auto’s op de achtergrond. Ten opzichte van de Pixel 7 lijken de kleuren zelfs iets helderder en voller te zijn. Mogelijk heeft Google dus nog het een en ander aangepast aan het algoritme van de camera.

In de avond

Ook bij avondfotografie, met de nachtmodus aan, presteert de Pixel 7a gevoelsmatig soms nét even wat beter dan de grote broers. Dat is met name wanneer je een lichtbron vastlegt, zoals een lantaarnpaal. De details en kleuren rondom de bron lijken iets beter behouden te blijven. Werk je echter zonder duidelijke lichtbron op de foto, dan scoort de Pixel 7a minder goed dan de voorgangers. Je ziet duidelijk meer artefacten in beeld, die ook tevoorschijn komen wanneer je inzoomt. Dat komt doordat de sensor van de 7a minder licht registreert. Het verschil is groot genoeg om op te merken – zeker wanneer je foto’s kunt vergelijken.

Verder valt op dat de Google Pixel 7a een natuurlijk bokeh-effect kan verzorgen, wat vooral tijdens portretfotografie heel aantrekkelijk oogt. Je kunt die stand ook gebruiken om ergens de nadruk op te leggen, bijvoorbeeld een object of kunstwerk. Er bestaat een duidelijke scheiding tussen het focuspunt en de achtergrond. Ten opzichte van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy A54 of A34 5G ogen de kleuren natuurgetrouwer en zijn ze minder oververzadigd. Daar kunnen Samsungs camera’s nog wel eens last van hebben. Zolang je niet staat op 'spetterende kleuren', zijn de foto's van de Pixel 7a fraaier.

Conclusie

De Google Pixel 7a biedt veel van de Pixel 7, voor een lagere prijs. Het toestel is nagenoeg even groot, voelt wat minder luxe aan, maar ligt wel platter op tafel en heeft een beter aansluitend frame. Bovendien is het net als het duurdere model stof- en waterdicht. 

De foto's van de Pixel 7a zijn van vrijwel hetzelfde niveau. Alleen als je ze naast elkaar ligt, scoort de Pixel 7 soms net wat beter - maar soms ook net wat minder. Met name bij avondfotografie is het duurdere model beter. Onder de streep is er weinig reden méér uit te geven aan de Pixel 7. Zelfs bij een gelijke prijs valt er net zoveel voor de 7a als voor de 7 te zeggen, tenzij je graag een wat meer premium gevoel in de hand hebt. 

Als je echt een betere camera wilt - met optische zoom - is de Pixel 7 Pro de juiste keuze in het Google ecosysteem. Dat model is wel aanzienlijk groter, zwaarder en duurder. Kortom, de Pixel 7a is een mooie aanvulling op het assortiment. Misschien wel te mooi, want de Pixel 7 weet zich eigenlijk niet genoeg te onderscheiden van dit model. 

De trage laadsnelheid en de soms warm wordende processor zijn de voornaamste nadelen. Die staan een  glansrijke aanbeveling echter niet in de weg.

Aanrader Mei 2023

Google Pixel 7a

Google Pixel 7a in een oogopslag
Kleuren Sea, Charcoal, Snow, Coral (Google Store exclusief)
Afmetingen 15,24 x 7,29 x 0,9 cm
Gewicht 193 g
Beeldscherm 6,1 inch (15,5 cm) OLED
2400x1800 pixels
90 Hz verversingsfrequentie
Corning Gorilla Glass 3
Camera's Hoofdcamera
64 MP, 1/1,73", f/1.9, 26 mm (82°) Dual Pixel PDAF, OIS

Ultragroothoek
13 MP, f/2.2, (120°)

Selfie
13 MP, f/2.2 20 mm (95°)

Video-opnames hoofdcamera:
4K 60 fps
Accu 4385 mAh
> 24 uur accuduur
< 72 uur accuduur (Extreme Battery Saver)
18W snelladen
7,5W draadloos laden
Aansluitingen USB-C 
Draadloos 5G / 4G / 3G
WiFi 6E
Bluetooth 5.3
NFC
Dual-band GNSS, GPS, Glonass, Galileo, QZSS
Waterdicht IP67 stof- en waterdicht
Processor Google Tensor G2
Titan M2 security coprocessor
Geheugen 8 GB werkgeheugen
128 GB opslag
Adviesprijs € 509