Met de Pixel 9 Pro Fold komt de vouwbare smartphone van Google ook naar Nederland en België
Vouwbare smartphones blijven vooralsnog een niche die vooral door Samsung benut wordt. Inmiddels is dat toe aan zijn zesde generatie Galaxy Z Fold. Google doet een marketing dingetje door zijn tweede model van het getal 9 te voorzien. Het introduceert de Pixel Pro 9 Fold dan ook tegelijk met de Pixel 9, 9 Pro en 9 Pro XL. Samsung deed die truc ook al eens, zij het met een enkel versienummer. De kans dat kopers gaan vragen naar de Pixel Pro 8 Fold, achten we klein. Het nieuwere model is immers waar het altijd om draait.
Lees ook: Google Pixel 9 Pro Fold review: sterke concurrent voor de marktleider
Pixel 9 Pro Fold: groter, dunner, helderder
Net als de Fold van Samsung is de Fold van Google een smartphone die kan openklappen tot een soort vierkante tablet. De Pixel 9 Pro Fold is net wat dunner dan de Fold 6. Opengeklapt slechts 5,1 millimeter, versus 5,6 mm voor het Koreaanse toestel. Daar staat tegenover, dat het ook een flink breder apparaat is. De Fold 6 meet 6,8 cm in dichte en 13,3 cm in open toestand; de nieuwe Pixel Fold respectievelijk 7,7 en 15 cm.
Dat heeft wel als consequentie, dat het externe beeldscherm van de Pixel 9 Pro Fold een standaard verhouding en resolutie heeft. Hoewel Samsung de Fold 6 iets breder maakte, blijft deze een wat langwerpiger verhouding hebben dan doorsnee telefoons. Prettig voor smallere handen, maar niet iedereen vindt het fijn met bijvoorbeeld gebruik van een on-screen toetsenbord.
De opengeklapte maten van de nieuwe Google vouwtelefoon leveren een bijna vierkant beeldscherm van 2076 x 2152 pixels op. En dat op een diagonaal van 8 inch, oftewel 20 centimeter. Groter dan de Fold 6, al is het de vraag hoeveel verschil die anderhalve centimeter diagonaal uitmaakt.
Google heeft daarnaast de helderheid van de nieuwe Pixel Fold flink verhoogt, met 80 procent vergeleken met het model dat hier nooit te koop was. Daarmee komt de piekhelderheid uit op 2700 nits, hetzelfde als de Pixel 9 en net iets minder dan de 9 Pro en 9 Pro XL. Dat is een terugkerend thema: de vouwbaarheid en geringe dikte vergen nu eenmaal compromissen op andere vlakken.
Kleinere accu, zelfde accuduur?
Dat geldt ook voor bijvoorbeeld de accu. Die is marginaal kleiner dan in de Pixel 9 en 9 Pro, maar moet volgens Google een vergelijkbare werktijd ('ruim 24 uur') opleveren. Gezien de aanwezigheid van twee beeldschermen lijkt dat een uitdaging. Ook omdat de processor hetzelfde is, een Tensor G4. De hoeveelheid werkgeheugen is gelijk aan die bij de andere Pixel 9 Pro toestellen: 16 gigabyte. Qua opslag komen er versies met 256 en 512 GB. Een 1 TB variant zoals Samsung van de Fold 6 aanbiedt, is er vooralsnog niet.
Ook de Pixel 9 Pro Fold kan overweg met 45 watt snelladen, dus dat helpt. Draadloos laden ondersteunt hij ook.
Camera's van de Pixel 9 Pro Fold: met optische zoom, maar kleinere sensors
Op het eerste gezicht heeft de Pixel 9 Pro Fold net zo'n rijke camerauitrusting als de Pixel 9 Pro en Pro XL. Een groothoek, ultratgroothoek en optische zoom, en zelfs twee selfiecamera's. Eentje voor gebruik open en eentje voor gebruik dichtgeklapt; beide ondersteunen Face Unlock.
Wie nader de specificaties induikt, ziet wel dat Google hier heeft moeten schaven. De hoofdcamera is nét een tandje minder gespecificeerd dan die bij de niet-vouwende Pixels. De sensor is beduidend kleiner (1/2" in plaats van 1/1.31"), heeft bijna evenveel megapixels en dus wat kleinere (minder lichtgevoelige) pixels, en het diafragma is net iets minder lichtsterk.
Bij de ultragroothoekcamera is het verschil groter. Waar die op de nieuwe Pixel 9 toestellen gebaseerd is op een 48 megapixel sensor met zeer lichtsterk f/1.7 diafragma, is dat een 10,5 megapixel sensor en een f/2.2 diafragma bij de Pixel 9 Pro Fold. De sensor is ook aanzienlijk kleiner. Iets vergelijkbaars geldt voor de 5x optische zoomcamera. Minder en kleinere pixels zullen invloed hebben op hoe lichtsterk de camera is. Google geeft dit model ook 'slechts' 20x 'Super Res Zoom', een indicatie dat ook de computational photography van het bedrijf begrensd wordt door fysieke mogelijkheden.
Hoe de beelden van de Pixel 9 Pro Fold eruit zullen zien, is afwachten. Laat ook gezegd zijn dat het Google toevertrouwd is om ook aan 'mindere' sensors onverwacht goede prestaties te onttrekken. Maar dat de camera's van de Pixel 9 Pro Fold qua specificaties niet meekomen met de andere Pixel 9 Pro's, moet opgemerkt worden.
Een grappige voorziening op de Fold is 'Made you look', waarbij je met het toestel opengeklapt een animatie kan tonen op het externe scherm, om zo de aandacht te trekken van bijvoorbeeld een klein kind.
Meer doen met een groot scherm
Het grotere interne scherm moet uiteraard de meerwaarde vormen van de Pixel 9 Pro Fold. Google heeft de afgelopen jaren veel apps geoptimaliseerd voor zo'n groter scherm, ook vanwege de samenwerking met Samsung. Het had al voorzieningen als Dual Screen (voor bijvoorbeeld vergaderingen), Tabletop Mode en Rear Camera Selfie. Naast 'Made You Look' komen daar bijvoorbeeld multiview weergave van YouTube TV bij, waarbij je tot vier evenementen tegelijk op het interne scherm kan bekijken.
Ook werkt Google samen met game developers voor speciale versies van bijvoorbeeld Asphalt Unite en Disney Speedstorm, die op het grotere scherm kunnen werken in Tabletop Mode. Ook Minecraft, Candy Crush Saga en later dit jaar NBA Infinite en League of Legends: Wild Rift moeten kunnen profiteren van de extra schermruimte.
Verder zal de Pixel 9 Pro Fold natuurlijk alle AI features van Google Gemini gaan ondersteunen. Pixel Screenshots en Studio, Circle to Search, Summarize zijn ook van de partij.
Prijs en beschikbaarheid Pixel 9 Pro Fold
De Pixel 9 Pro Fold is vanaf vandaag vooruit te bestellen. Vanaf 4 september ligt hij in de winkel in Nederland en België. De prijs is 1899 euro voor de versie met 256 GB opslag en 2029 euro voor de variant met 512 GB. Net als bij de andere Pixel toestellen is de ondersteuning 7 jaar voor besturingssysteem en beveiligingsupdates, vanaf de datum dat het toestel in de Amerikaanse Google Store beschikbaar is.
Google Pixel 9 Pro Fold in een oogopslag | |
Kleuren | Obsidaan, Porselein |
Afmetingen | Dichtgeklapt: 15,52 x 7,71 x 1,05 cm Opengeklapt: 15,52 x 15,02 x 0,51 cm |
Gewicht | 257 g |
Beeldscherm | Extern: 6,3 inch (16 cm) OLED 2424x1080 pixels, 422 PPI 60-120 Hz verversingsfrequentie 1800 nits (HDR) / 2700 nits (piekhelderheid) 8-bits (16,7 mln kleuren) Corning Gorilla Glass Victus 2 Intern: 8 inch (20 cm) LTPO OLED 2152 x 2076 pixels, 373 PPI 1-120 Hz verversingsfrequentie 1600 nits (HDR) / 2700 nits piekhelderheid |
Geluid | Stereo speakers 3 microfoons Ruisonderdrukking |
Camera's | Hoofdcamera 48 MP Quad PD, 1/2", f/1.7, 82°, multizone LDAF, beeldstabilisatie Ultragroothoek met macrofocus 48 MP Dual PD, 1/3.4", f/2.2, 127°, multizone LDAF Zoom 10,8 MP Dual PD, 1/3.2", f/3.1, 23°, 5x optische zoom, multizone LDAF, beeldstabilisatie Selfie (binnen en buiten) 10 MP Dual PD, f/2.2, fixed focus, 87° Video-opnames (hoofdcamera): 4K 60 fps, 10-bit HDR, timelapse, 240 fps slow-motion |
Fotografie & Videografie Functies |
Camerafuncties: Pro controls, tot 20x super res zoom, Add me, macrofocus, nachtzicht, astrofotografie, portretmodus, face unblur, long exposure, real tone, panorama, topfoto, frequent faces, dual screen-voorbeeld, rear camera selfie, tabletop mode hands-free, made you look, handmatige witbalans Bewerkingsfuncties: Magic editor, magic eraser, best take, photo unblur, zoom enhance, portrait light Videofuncties: Videoboost, nachtzichtvideo, audio magic eraser, macrofocusvideo, 10-bits HDR video, cinematic pan, slow-motion, timelapse, astrophotography timelapse, rear camera selfie video |
Accu | 4650 mAh > 24 uur accuduur < 72 uur accuduur (Extreme Battery Saver) 45W snelladen: 50% in 30 minuten Qi draadloos laden, Battery share |
Aansluitingen | USB-C 5 Gbit/s (USB 3.2) met DisplayPort Alt Mode |
Draadloos | 5G / 4G / 3G WiFi 7 (2x2 + 2x2 MIMO) Bluetooth 5.3 NFC Dual-band GNSS, GPS, Glonass, Galileo, QZSS |
Waterdicht | IPx8 waterdicht |
Sensoren | Nabijheid, omgevingslicht, versnelling, gyroscoop, kompas, barometer, Hall-effect |
Processor | Google Tensor G4 Titan M2 security coprocessor |
Geheugen | 16 GB LPDDR5 werkgeheugen 256 / 512 GB opslag |
Adviesprijs | v.a € 1899 (256 GB) |